Senatul a adoptat OUG 95/2021 privind Programul "Anghel Saligny"

Senatul a adoptat, luni, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, fără amendamente, OUG 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" cu o valoare de 50 de miliarde de lei, prin care, în perioada 2021 - 2028, autorităţile administraţiei publice locale pot încheia contracte de finanţare multianuală pentru a realiza lucrări pentru alimentări cu apă, canalizare, drumuri de interes local, sisteme de distribuţie a gazelor naturale.
Au fost înregistrate 88 de voturi "pentru", 14 "împotrivă" şi 25 de abţineri, plenul însuşindu-şi raportul de admitere al Comisiilor de buget-finanţe şi de administraţie.
Cele 16 amendamente depuse de USR PLUS la acest proiect au fost respinse.
Beneficiarii programului sunt unităţile administrativ-teritoriale reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale, precum şi unităţile administrativ-teritoriale pentru investiţiile realizate prin asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.
În cadrul programului se pot realiza construcţii noi sau lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţii, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare la construcţii existente.
Obiectivele de investiţii care se realizează în cadrul programului trebuie să fie amplasate pe terenuri şi/sau construcţii, după caz, aflate în proprietatea publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale sau în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale.
Categoriile de lucrări care vor putea fi finanţate prin Programul "Anghel Saligny" sunt: alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei; sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate; drumuri publice încadrate ca drumuri judeţene, drumuri interes local şi variante ocolitoare ale localităţilor; poduri, podeţe, pasaje, puncte pietonale, inclusiv pentru biciclete şi trotinete electrice; sisteme de distribuţie a gazelor naturale şi racordare la sistemul de transport al gazelor naturale.
Pentru sistemele de canalizare şi staţiile de epurare a apelor uzate, beneficiarii trebuie să realizeze lucrările în maximum 2 ani de la data includerii în lista obiectivelor de investiţii propuse spre finanţare.
Potrivit OUG, pentru sistemele de distribuţie a gazelor naturale contractele de finanţare se încheie după obţinerea autorizaţiei de construire.
Implementarea, monitorizarea şi verificarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale se realizează de către Ministerul Dezvoltării, împreună cu Ministerul Energiei.
Senatorul PSD Maricel Popa a precizat, în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, că Programul "Anghel Saligny" are votul favorabil al social-democraţilor, dar a atras atenţia că finanţarea nu trebuie acordată în funcţie de susţinerea politică a primarului localităţii.
"Toate comunităţile au nevoie de investiţii. (...) Apa, canalizarea, gazele nu sunt lux, ci o necesitate în comunităţile rurale", a spus Maricel Popa.
Vicepreşedintele Senatului Nicolae Neagu (PNL) a anunţat susţinerea proiectului, subliniind că "toate comunităţile rurale îl aşteaptă". "Nu contează ce primar conduce acum vremelnic o anumită comunitate", a spus Neagu.
Tot în favoarea proiectului s-a pronunţat din partea UDMR senatorul Csaszar Karoly.
Preşedintele Comisiei de buget-finanţe, Claudiu Mureşan (USR), a menţionat că Programul "Anghel Saligny" a trecut "rapid" prin comisiile de specialitate ale Senatului, iar în actuala formă "nu este altceva decât PNDL", motiv pentru care partidul său este împotriva acestui act normativ "incorect".
"Ca PNDL 3 să devină 'Anghel Saligny' este de corectitudine, responsabilitate, de mecanisme de urmărire a proiectelor şi a banilor, de criterii de urmărire a priorităţilor şi de o metodă de verificare a eficienţei. Altfel, puteţi să-l numiţi Simona Halep, puteţi să-i spuneţi Gheorghe Hagi sau să-i spuneţi Mihai Eminescu. Dacă măcăne ca un PNDL, dacă merge şi zboară ca un PNDL, stimaţi colegi, chiar este un PNDL. Vedem cu toţi că PNDL Udrea s-a transformat în PNDL Dragnea, iar acum avem un PNDL Cîţu. (...) Singurul criteriu de alocare a banilor din acest program este pixul domnului ministru" , a susţinut Mureşan, exprimându-şi nemulţumirea că amendamentele USR au fost respinse.
Liderul grupului PSD, Lucian Romaşcanu, a replicat că la PNDL 2, cel puţin, rata de programe cu probleme a fost de doar 0,04%.
"Dacă zboară ca cineva care nu a văzut cinci primari la un loc în viaţa lui, dacă mănâncă ca un om care nu a văzut niciodată cinci primari la un loc în viaţa lui, atunci e USR. (...) Sigur că trebuie să existe criterii, ele sunt şi vor fi. (...) Nu cred că acest PNDL înseamnă bani pe care îi ia cineva şi face ce vrea cu ei. Există organe şi organisme care se ocupă şi de această chestiune. Mergeţi cu colegi ai dumneavoastră în localităţi rurale din România şi o să vedeţi ce a însemnat PNDL în acele localităţi. Nu criticaţi la grămadă. PNDL că e 1, 2 sau 3 înseamnă foarte mult pentru comunităţile locale. Înseamnă foarte mult pentru acei oameni şi aşteaptă lucruri complete şi primesc foarte mult legat de digitalizare, cum avem în acest PNDL, astfel încât o să meargă la toaleta din curte cu senzori de identificare facială", a spus Romaşcanu.
Liderul grupului senatorial AUR, Claudiu Târziu, a solicitat, fără succes, retrimiterea la comisii a ordonanţei "pentru îmbunătăţirea acesteia".
"Programul este foarte necesar. România aştepată o susţinere financiară pentru proiectele de care au nevoie, dar s-au comis câteva abuzuri grave. Banii au fost dirijaţi politic către primari ai partidelor de la putere. Nu s-au prioritizat programele. (...) Amendamentele care ar fi putut îmbunătăţi OUG au căzut. Nu avem cum să susţinem necondiţionat aprobarea programului 'Anghel Saligny'. Ne vom abţine", a spus Târziu, în plenul Senatului.
Proiectul de lege privind aprobarea OUG 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. AGERPRES/(A, AS - autor: Livia Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor
Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede
Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa
Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu
Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică
Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.
Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'
Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'
Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''
Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat
Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func
Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități
Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'
Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro
Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări
Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și
Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis
USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced
Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați
Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru
Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)
Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate
Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)
Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo
Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu
Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i
Proiectul coaliției de guvernare privind pensiile magistraților a fost depus în Parlament
Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, a fost depus marți la Parlament. Actul normativ propus prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, prec