Rapoartele de activitate pe anii 2018, 2019 şi 2020 ale Avocatului Poporului - respinse de Parlament

Senatorii şi deputaţii au respins, marţi, în şedinţă comună, rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului.
Au fost respinse rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2018 - cu 245 de voturi "pentru" şi unul contra, 2019 - 187 de voturi "pentru" şi 23 de voturi contra şi 2020 - cu 242 voturi "pentru" şi 35 împotrivă.
Deputatul PSD Gabriel Zetea a anunţat că social-democraţii vor sesiza Curtea Constituţională.
"Astăzi, asistăm la deturnarea scopului existenţei a însuşi Parlamentului României, Parlament care este folosit de actuala majoritate pentru a regla conturi personale, răfuieli politice. (...) Doamna Renate Weber n-a fost niciodată PSD-istă, ci o PNL-istă de frunte, aleasă pe listele PNL pentru Parlamentul European în 2007, în 2009, în 2014 de trei ori. Atunci era foarte bună, pentru că critica PSD, azi nu, pentru că a intrat în conflict instituţional cu majoritatea PNL-istă", a spus Zetea, care a fost întrerupt de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care l-a rugat să "treacă la subiect".
"Am o singură întrebare: Când aţi fost ultima dată la Biserică să vă spovediţi păcatele? Pentru că minciuna este un păcat capital, iar Dumnezeu e sus şi nu doarme. (..) Aş avea pretenţia să vă spovediţi măcar voi, PNL-iştii, pentru că de la USR-işti n-am pretenţia asta, pentru că ei au văzut Bisericile doar pe dinafară", i-a răspuns Zetea lui Orban.
El a adăugat că Avocatul Poporului apără drepturile omului, nu pe ale premierului Florin Cîţu sau ale lui Ludovic Orban.
"Asta îi reproşaţi Avocatului Poporului - că şi-a făcut datoria conform prevederilor constituţionale. (...) Actuala Putere este deranjată că Avocatul Poporului a sesizat CCR cu privire la o serie de ordonanţe de urgenţă. (...) Conform legii, majoritatea ar trebui să arate care sunt încălcările legii sau ale Constituţiei ce determină revocarea. Dacă nu există o asemenea demonstraţie, Opoziţia, noi PSD, putem şi vom sesiza Curtea Constituţională. PNL şi USR vor să forţeze schimbarea legii pentru a permite revocarea Avocatului Poporului în orice condiţii, oricând şi oricum", a susţinut Gabriel Zetea.
Senatorul PSD Titus Corlăţean, care a precizat că intervine într-o şedinţă "în care condiţiile caracterului neregulamentar sunt confirmate", a susţinut că respingerea rapoartelor, în special a celui din anul 2020, reprezintă doar un pretext "cu iz stalinist" pentru schimbarea Avocatului Poporului.
"Avocatul Poporului este o instituţie de rang constituţional fundamentală pentru orice democraţie de tip occidental şi care trebuie să funcţioneze în deplină şi garantată independenţă. Am citit cu atenţie şi interes, în principal, Raportul Avocatului Poporului pe anul 2020 - an de pandemie şi de restricţii - un document complet, de 124 de pagini, dar şi raportul comun al Comisiilor juridice, document foarte interesant, de 12 pagini şi un pic. Remarc cu apreciere volumul uriaş de activitate al instituţiei Avocatului Poporului şi modul independent în exercitarea competenţelor în domenii esenţiale pentru drepturile şi libertăţile fundamentale", a arătat Corlăţean.
El i-a întrebat pe preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului dacă au lecturat raportul pe anul 2020, în care sunt menţionate, de exemplu, domeniile în care există cele mai numeroase plângeri ale cetăţenilor români, în total 14.000, precum accesul liber la justiţie, dreptul la sănătate, dreptul la un nivel de trai decent, protecţia copiilor şi tinerilor, dar şi actele de tortură în locurile de detenţie.
"În esenţă, o activitate laborioasă, cu atât de puţine resurse alocate de guvernanţi. Am încercat, pe de altă parte, să înţeleg raţiunea de schimbare a Avocatului Poporului şi acest raport negativ cu privire la activitatea din 2020 este, de fapt, pretextul pentru a proceda la schimbarea Avocatului Poporului. (...) Am simţit un iz a vechilor metehne staliniste din anii '50, de a acuza cu orice preţ şi de a inventa pretexte, un fel de tribunal al poporului. (...) Este ruşinoasă inventarea unor obligaţii care nu aparţin unei instituţii independente şi de rang constituţional. (...) Noi nu rezonăm ideologic cu doamna Renate Weber, dar avem însă de apărat funcţionarea unor astfel de instituţii independente", a afirmat senatorul PSD, care a susţinut că cei de la Putere "au fost deranjaţi" că Avocatul Poporului a sesizat neconstituţionalitatea unor măsuri luate pe perioada pandemiei.
Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a afirmat, la rândul său, că ceea ce se întâmplă în plen "este o continuare a politizării totale şi a acapărării tuturor instituţiilor de stat de către actualul arc guvernamental".
Deputatul USR PLUS Cristian Seidler a susţinut că Avocatul Poporului "a fost şi este în cârdăşie cu PSD-ul în ceea ce priveşte pensiile speciale".
"M-aş fi aşteptat ca, atunci când se discută raportul de activitate al Avocatului Poporului, dânsa să fie aici în sală cu noi. Asta denotă încă odată respectul pe care îl acordă funcţiei, respectiv instituţiei Parlamentului. În al doilea rând, pentru că s-a discutat foarte mult despre ceea ce dânsa ar fi făcut în materie de sesizare a Curţii Constituţionalitate, trebuie să ştie, mai ales, cetăţenii care ne urmăresc şi parlamentarii că una dintre atribuţiile cele mai importante ale Avocatului Poporului este sesizarea CCR în ceea ce priveşte constituţionalitatea textelor ordonanţelor de urgenţă. Aici dânsa are o ratare imensă - în 2019 dânsa a făcut tun simulacru de atac la CCR pe Codul administrativ. (...) Avocatul Poporului avea obligaţia de a sesiza CCR referitor la un text aflat în vigoare, prin OUG, despre care se ştia clar din deciziile anterioare ale CCR - 2016 - că sunt neconstituţionale. A ' omis' să facă acest lucru. (...) A fost şi este în cârdăşie cu PSD-ul în ceea ce priveşte pensiile speciale", a declarat deputatul USR PLUS.
"Asta vă doare cel mai mult - posiblitatea de a ataca la CCR ordonanţe de urgenţă. Acolo este chintesenţa tentativei, pentru că ăsta este primul pas care va fi continuat şi, până la urmă, se va ajunge şi la votarea revocării doamnei Avocat al Poporului, însă asta vă doare - posibilitatea de a ataca ordonanţe de urgenţă, ordonanţe pe care le-a atacat în plină pandemie, atunci când încercaţi să daţi de pământ cu românii, impunând tot felul de restricţii aberante, fără să aveţi cadrul legal necesar pentru a o face", a replicat liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Citiţi şi:
Orban: Vom solicita revocarea Avocatului Poporului
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății
Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului
Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor
Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede
Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa
Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu
Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică
Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.
Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'
Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'
Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''
Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat
Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func
Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități
Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'
Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro
Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări
Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și
Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis
USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced
Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați
Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru
Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)
Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate
Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)
Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo
Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu
Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i