logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Moţiune simplă a PSD: Se impune demiterea urgentă a ministrului Cristian Ghinea; a ajuns de la zero la abis absolut

Imagine din galeria Agerpres

PSD susţine, în moţiunea simplă depusă miercuri la Camera Deputaţilor, că se impune demiterea urgentă a ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, pentru că acesta a dat dovadă de "diletantism managerial", iar Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este "un dezastru" şi "distruge România pentru următorii 5 ani".

"Ce blestem pe această ţară ca tocmai cel care a îngropat fondurile europene în 2016 să aibă în pix miliardele de euro promise de Iohannis, pe care să le facă praf! Semnalele sunt clare: fiecare zi cu Ghinea la butoane înseamnă pierderi imense din fondurile europene şi scufundarea în abisul austerităţii. Absorbţia curentă este la pământ, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un dezastru, iar programele din Cadrul Financiar 2021-2027 nu există nici pe hârtie. În fiecare zi, România pierde bani mulţi din cauza incompetenţei ministrului Ghinea", susţine PSD, în moţiunea simplă intitulată "Cristian Ghinea - de la zero la abis".

Potrivit social-democraţilor, ministrul Ghinea este vinovat de reducerea alocării destinate României pentru PNRR.

"În decembrie 2020, când domnul Ghinea a fost numit ministru, alocarea pentru PNRR era de 30,5 miliarde euro. Şase luni mai târziu, la 31 mai 2021, când, după două eşecuri, Cristian Ghinea a depus a treia variantă de PNRR la Bruxelles, alocarea pentru România s-a redus la 29,2 miliarde euro. Cu alte cuvinte, nici nu a respirat bine şi s-au evaporat 1,3 miliarde euro. Alte două miliarde de euro au dispărut din fondurile viitoare pentru coeziune unde România a mai rămas cu aproximativ 28 de miliarde euro din cele 30 de miliarde de euro câte erau în decembrie 2020", se afirmă în moţiune.

În opinia PSD, autorităţile locale nu îşi pot deconta proiectele, pentru care s-au supraîndatorat, deoarece ministrul Ghinea blochează absorbţia fondurilor.

"La acest moment, ministrul Ghinea a reuşit contraperformanţa să atragă doar 0,2 miliarde de euro pe programele de coeziune, deşi România trebuie să aibă în conturi de 16 ori!!! mai mult, respectiv 3,5 miliarde de euro, din absorbţia curentă, a anului 2021, aferentă exerciţiului financiar 2014-2020. Jalnică evoluţie! De la ministrul zero al Fondurilor Europene din Guvernul Cioloş, la ministrul zero virgulă, în Guvernul Cîţu. Atât s-a putut!", transmit social-democraţii.

Ei critică accesarea unui împrumut prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în condiţiile în care România "mai are de absorbit peste 15 miliarde de euro din cadrul financiar 2014-2020".

"De ce nu-i absorbim? De ce ministrul Ghinea, în loc să se ocupe de proiecte, să luăm aceşti bani care sunt gratis, pentru care nu plătim dobândă, îndatorează ţara cu alte 15 miliarde euro din împrumuturile prin PNRR, pentru următorii 30 de ani? Diletantismul managerial este evident şi-n blocarea contractării a peste 3,7 miliarde euro în direcţii precum eficienţa energetică, racordarea localităţilor la reţeaua de gaze naturale, infrastructura de apă, selecţia deşeurilor sau gestionarea crizei COVID-19", completează iniţiatorii moţiunii.

Conform PSD, planul depus de Bruxelles de actuala Putere "distruge" România pentru următorii 5 ani, iar "întreaga" societate îl critică.

"Atât mediul economic, cât şi cel academic sau civic au criticat acest plan. Este poate pentru prima dată în istorie când un program naţional este criticat de întreaga societate, iar Guvernul sfidează pe toată lumea şi depune un document care distruge şi nu dezvoltă. PNRR-ul, care trebuia să dezvolte România şi să determine creşterea nivelului de trai al românilor, a fost confiscat pentru interesele pur economice ale unor grupuri clientelare ale guvernării. Ministru Ghinea a recunoscut nonşalant că nu a citit tot planul, pe care l-a trimis la Bruxelles după ce l-a ţinut la secret. Nici măcar nu a fost interesat ce depune, în afară de paginile în care a prevăzut alocări impresionante pentru firmele de casă sau pentru administraţiile conduse de reprezentanţii actualei puteri", mai susţin social-democraţii.

Conform acestora, prin PNRR românii se aleg cu austeritate, cu creşterea vârstei de pensionare, îngheţarea veniturilor - salarii, pensii, alocaţii.

Ministrul Ghinea "nu a fost interesat" să sprijine firmele româneşti şi "o lovitură cruntă" a primit şi agricultura românească, nefiind alocat în PNRR niciun euro pentru irigaţii, se menţionează în moţiune.

"La cum arată azi datele, România nu va atrage niciun euro din banii europeni din sumele alocate pentru perioada 2021-2027 pe Politica de coeziune. (...) De 6 luni, Cristian Ghinea, ministrul zero absolut, n-a fost în stare să finalizeze negocierile pentru aprobarea unor documente-cheie precum Acordul de parteneriat şi programele operaţionale. Au fost trimise toamna trecută ca draft la Bruxelles, s-au întors cu observaţiile Comisiei în luna decembrie şi au murit în sertare", se mai arată în moţiune.

PSD consideră că se impune demiterea ministrului Cristian Ghinea şi face un apel pentru votarea moţiunii simple.

"Toate aceste argumente, aceste date şi fapte impun demiterea urgentă a ministrului Cristian Ghinea! Niciun Guvern responsabil, niciun premier cu adevărat interesat să guverneze bine n-ar putea să tolereze să mai continue o catastrofă precum cea provocată de actualul ministru al Fondurilor Europene. Încă mai există şansa de a salva absorbţia fondurilor europene atât de necesare pentru dezvoltarea României. Singura condiţie este ca Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene să fie condus de un om competent, nu de un politruc cu interese personale. (...) Ministrul Ghinea a demonstrat, din păcate, că îşi poate depăşi chiar şi contraperformanţa din 2016: a ajuns astăzi de la zero la abis absolut", transmit social-democraţii. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 23-04-2025 14:26

Camera Deputaților: Reglementări noi în privința cabinetelor medicale

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 9/2025 care reglementează formele de organizare, înființare, funcționare și control ale cabinetelor medicale. S-au înregistrat 220 de voturi 'pentru', două 'împotrivă' și 75 de abțineri. Cabinetul medical este unitatea,

Viata Parlamentara 23-04-2025 11:17

Camera Deputaților/Comisia pentru muncă a modificat proiectul privind pensiile magistraților

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a modificat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, după ce cu o zi în urmă i-a dat raport de adoptare în forma inițiatorilor. Comisia a eliminat tabelele prin care se eșalona vârsta de pensionare a magistraților, astfel

Viata Parlamentara 22-04-2025 18:55

Oana Țoiu (USR): Proiectul privind pensiile magistraților este neconstituțional; amendamentele noastre nu au fost acceptate

Deputatul USR Oana Țoiu a afirmat, marți, că proiectul privind pensiile magistraților aflat în dezbatere parlamentară este neconstituțional și lasă 'o portiță' pentru ca în continuare anumite pensii să fie mai mari decât salariile în plată. Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare

Viata Parlamentara 22-04-2025 18:39

Camera Deputaților/Propunerea legislativă de modificare a Legii AGERPRES - aviz favorabil în Comisia de muncă

 Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES a primit, marți, aviz favorabil din partea Comisiei de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților. Propunerea legislativă inițiată de un grup de senatori PNL prevede că AGERPRES are dreptul să înființez

Viata Parlamentara 22-04-2025 17:25

Camera Deputaților - plen/ Omagiu Papei Francisc; Ștefan Bouda (minorități): A fost un poet al milei

Mai mulți deputați au adus un omagiu, marți, în plen, Papei Francisc, care murit luni la vârsta de 88 de ani. Deputatul minorităților naționale Ștefan Bouda a menționat că Papa Francisc a pledat în întreaga sa viață pentru unitatea lumii creștine și pentru bună înțelegere între toate religiile, 'ca o stavilă a umanității

Viata Parlamentara 22-04-2025 16:42

Camera Deputaților/ Ovidiu Ganț: Relația României cu Republica Federală Germania, de maximă importanță

Relația București - Berlin este 'de maximă importanță' în actualul context internațional, a declarat, marți, deputatul Ovidiu Ganț, reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din România, cu prilejul sărbătoririi Zilei Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania. 'Ziua de 21 aprilie este ziua în care s-a s

Viata Parlamentara 22-04-2025 16:24

Moment de reculegere în memoria Papei Francisc în plenul Camerei Deputaților

Deputații au ținut marți, în plen, un moment de reculegere în memoria Papei Francisc. Președintele Camerei, Ciprian Șerban, a propus deputaților, la începutul ședinței de plen, să țină un moment de reculegere. 'Ieri, Sanctitatea Sa, Papa Francisc, un prieten al României, a trecut în neființă. În memoria sa

Viata Parlamentara 22-04-2025 14:55

Camera Deputaților/Procedura de evaluare profesională a angajaților - aprobată de Biroul permanent

Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, luni, procedura de evaluare profesională a funcționarilor publici parlamentari și a personalului contractual din serviciile acestui for legislativ. Procedura a fost adoptată în vederea punerii în aplicare a dispozițiilor Hotărârii Camerei Deputaților nr. 9/2025. Evaluarea profe

Viata Parlamentara 22-04-2025 10:02

Fațada Palatului Parlamentului - iluminată în culorile drapelelor României și Germaniei

Fațada principală a Palatului Parlamentului, dinspre Piața Constituției, va fi iluminată marți, începând cu ora 20:30, în culorile drapelelor României și Republicii Federale Germania, pentru a marca ziua prieteniei dintre cele două țări. ''Iluminarea clădirii Palatului Parlamentului în culorile drapelelor

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Viata Parlamentara 15-04-2025 17:04

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor

Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:55

Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa

Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:14

Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică

Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:08

Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:58

Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''