Deputaţii ar putea vota cu tabletele de săptămâna viitoare

Deputaţii ar putea vota cu tabletele de săptămâna viitoare, luni şi marţi urmând să înceapă testele pentru votul electronic pe astfel de dispozitive.
Joi, într-o şedinţă online, Camera Deputaţilor a aprobat procedura desfăşurării şedinţelor de plen prin mijloace electronice, în situaţii excepţionale.
"Mâine să fie ultimul vot în format telefonic", a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
La şedinţa de joi, deputaţii şi-au exprimat opţiunea de vot prin telefon, fiecare fiind apelat de secretarul de şedinţă, astfel că şedinţa de plen a durat mai bine de trei ore. S-au înregistrat 237 de voturi "pentru", 75 "împotrivă" şi opt abţineri.
Grupul parlamentar al PNL a votat împotriva modificării Regulamentului Camerei Deputaţilor.
"În situaţii excepţionale, constatate de către autorităţile abilitate, precum epidemiile, pandemiile, fenomenele naturale extreme, cutremure, actele de terorism şi alte situaţii care fac imposibilă prezenţa deputaţilor la sediul Camerei Deputaţilor, şedinţele Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, ale Comitetului liderilor grupurilor parlamentare, şedinţele comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor, precum şi şedinţele plenului Camerei Deputaţilor se pot desfăşura prin mijloace electronice printr-o procedură aprobată de către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor", se arată în hotărâre.
Deputaţii au acceptat două amendamente propuse de liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, conform cărora la articolul care reglementează procedura legislativă aplicabilă proiectelor de lege în situaţiile excepţionale se adaugă precizarea "această procedură se aplică până la implementarea unui sistem de vot prin mijloace electronice".
De asemenea, "după încheierea dezbaterilor generale asupra fiecărei iniţiative legislative înscrisă pe ordinea de zi urmează votul final; această procedură de desfăşurare a votului final poate fi modificată de Comitetul liderilor grupurilor parlamentare; această procedură se aplică până la implementarea unui sistem de vot prin mijloace electronice".
"Este vorba de solicitările de retrimitere a iniţiativelor legislative şi de modificările la ordinea de zi. (...) Dar se face vorbire despre intervenţiile deputaţilor în cazul amendamentelor, şi aici nu mai este chiar în ordine. Putem să acceptăm pentru şedinţa de azi şi de mâine, dar riscul de a transforma lucrul acesta într-o regulă este foarte mare. (...) Acestea (amendamentele - n.r.) limitează trimiterile acestea către Comitetul liderilor grupurilor parlamentare şi ţine toată situaţia în normalul ei de până acum, din clipa în care vom avea implementat sistemul de vot prin mijloace electronice", a argumentat Varujan Pambuccian.
În situaţiile excepţionale prevăzute de actul normativ, "preşedintele de şedinţă anunţă titlul iniţiativei legislative supusă dezbaterii; în cadrul dezbaterilor generale pot lua cuvântul doi reprezentanţi ai fiecărui grup parlamentar, anunţaţi în prealabil de către liderul grupului parlamentar respectiv; reprezentantul deputaţilor neafiliaţi poate interveni pentru maxim un minut; timpul maxim de dezbateri nu poate depăşi 30 de minute".
USR a susţinut proiectul de hotărâre, în forma amendată, deputatul Cătălin Drulă motivând că sunt circumstanţe excepţionale.
"Trebuie să folosim mijloacele digitale, mijloacele de lucru de la distanţă. Deja acest lucru se întâmplă cu succes în mai multe comisii. Este nevoie de o perioadă de adaptare, bineînţeles. (...) Acest apel telefonic către 329 de deputaţi nu este funcţional decât în mică măsură", a precizat Cătălin Drulă, care a cerut utilizarea tabletelor.
UDMR a susţinut proiectul şi amendamentul propus de Varujan Pambuccian, în ciuda unor rezerve, a anunţat deputatul Marton Arpad.
"Avem mari rezerve în privinţa acestei modificări a Regulamentului - dă posibilitatea unor abuzuri în situaţia în care în Biroul permanent sau în Comitetul liderilor există o majoritate care să-şi impună punctul de vedere (...). Avem în continuare rezerve privind cine este cel care decide că există o astfel de situaţie extraordinară. La fel, avem rezerve pentru că lipseşte de tot posibilitatea dezbaterilor pe articole, mai ales la amendamentele importante "respins". Şi avem rezerva şi în ceea ce priveşte modul de vot. (...) Având însă în vedere situaţia actuală, UDMR va vota "pentru", cu o condiţie: ca în timpul cel scurt să se găsească o altă modalitate de lucru în comisii, posibilitatea susţinerii amendamentelor respinse şi un alt sistem de vot final", a subliniat Marton Arpad. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Ziua mondială a libertății presei/ Țâgârlaș: Susțin nevoia de a proteja și sprijini jurnalismul onest, liber și profesionist
Cristian Niculescu Țâgârlaș, președinte al Comisiei pentru cultură și media din Senat, afirmă că Ziua libertății presei reprezintă un bun prilej să fie apreciat rolul pe care mass-media îl au într-o societate democratică și s
Proiect USR: Introducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte; consultarea barourilor în evaluarea magistraților
Uniunea Salvați România a depus la Parlament un proiect de lege de modificare a Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care vizează inclusiv introducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție și consultarea barourilor locale în procesul de evaluare a magistraților. 'Având &icir
Senat: 15 august - Ziua Maramureșului, proiect adoptat
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru instituirea zilei de 15 august ca Ziua Maramureșului pentru recunoașterea identității și valorilor acestui ținut. ''Cu prilejul Zilei Maramureșului, autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, precum și organizați
Senat: Proiectul de ratificare a Acordului cu Republica Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Galați - Giurgiulești, adoptat
Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în țara noastră.
Senat - moțiune/ Plenul a adoptat moțiunea simplă privind sistemul de pensii
Moțiunea simplă privind sistemul de pensii a fost aprobată, luni, de plenul Senatului, cu 61 de voturi ''pentru'' și 59 de voturi ''împotrivă''.
Senat - moțiune/ Fenechiu (PNL): Moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată
PNL consideră că moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată, a declarat, luni, senatorul liberal Daniel Fenechiu, susținând că în anul 2024 pensiile au crescut în medie cu 40%.
Senat - moțiune/ Cerva (S.O.S. România), critici la adresa ministrului Muncii
Senatoarea S.O.S. România Nadia-Cosmina Cerva a susținut luni că ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, ''batjocorește pensionarii români'', nevoiți să meargă la ''sute de kilometri'' de casă pentru a obține adeverințe de recalculare a pensiilor, care conțin informații existente deja la dosare. Lun
Senat - moțiune/ Kondor Agota (UDMR): Respingem caracterizarea tendențioasă a guvernării de dispreț față de pensionari
Senatoarea UDMR Kondor Agota a declarat, luni, la dezbaterea asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, că măsurile adoptate de Guvern au obiectivul de a garanta predictibilitatea pensiilor, echitatea între generații, respectarea angajamentelor internaționale, menționând că Uniunea respinge ''caracterizarea t
Senat - moțiune/ Votul împotriva ministrului Muncii - secret cu bile
Plenul Senatului a decis, luni, ca votul asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii să fie secret cu bile. Înainte de votul asupra moțiunii simple, senatorii au avut o dispută privind procedura de vot, după ce senatoarea S.O.S. România Nadia Cerva a propus ca votul să se facă cu bile și nu electronic, argumentâ
Senat - moțiune/ Stelea: Cei ce au condus destinele României doresc probabil să fim un copac fără rădăcini
Senatoarea AUR Niculina Stelea a declarat luni că pensionarii sunt buni pentru guvernanți atunci când votează, dar sunt și mai buni între ciclurile electorale, 'dacă nu încasează pensia prea mult timp'.
Senat - moțiune/ Vela (POT): Pensii mărite, praf aruncat în ochi
Pensiile nu s-au majorat pentru că puterea de cumpărare a scăzut, iar pensionarii au sărăcit, a afirmat luni liderul grupului senatorilor POT, Gheorghe Vela, în plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple p
Senat - moțiune/ Păun (USR): Puterea refuză să desființeze pensiile speciale și să facă dreptate
Senatoarea USR Ana-Cynthia-Ioana Păun a declarat, luni, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, că în Parlament s-au dat legi timp de 35 de ani pentru privilegierea unor pensionari
VIDEO Senat: A început dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii
Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii, la care participă ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Senat/ Comisia de muncă: Raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților, amânat două săptămâni
Comisia pentru muncă a amânat, luni, pentru două săptămâni, raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. În calitate de for legislativ decizional, Senatul se va pronunța asupra acestui proiect amendat în Camera Deputaților, unde au fost eliminate tabelele prin care se eșalona p&acir
Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului
Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil