Parlament - şedinţa de învestire a Guvernului Cîţu

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună joi, de la ora 16,00, pentru învestirea Guvernului propus de premierul desemnat, Florin Cîţu.
Potrivit Regulamentului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru ca şedinţa în care se va vota învestirea guvernului să se poată desfăşura, este nevoie de prezenţa în sală a cel puţin 233 de parlamentari. Toate grupurile parlamentare au anunţat că vor fi prezente la şedinţă pentru a asigura cvorumul, spre deosebire de şedinţa precedentă, în cazul Guvernului Orban II.
Parlamentul acordă încredere guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind necesar, de asemenea, ca 233 de parlamentari să se exprime în favoarea Cabinetului Cîţu. Votul este secret, cu bile.
PSD are 202 parlamentari, PNL - 113 parlamentari, USR - 40, Pro Europa - 21, UDMR - 30, minorităţile naţionale - 17, PMP - 15 deputaţi, fiind şi 27 de parlamentari neafiliaţi.
Liberalii au avut negocieri cu alte grupuri parlamentare, cu excepţia PSD, pentru formarea unei majorităţi, însă nu au precizat dacă vor vota în favoarea Guvernului Cîţu şi dacă renunţă la alegerile anticipate.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că parlamentarii liberali vor fi prezenţi la şedinţa privind învestirea Guvernului Cîţu.
"Parlamentarii PNL vor face ceea ce este mai bine pentru ţară, vor acţiona în cadrul constituţional şi alături de noi sunt implicaţi în încercarea de a forma o majoritate parlamentară. Parlamentarii PNL vor fi prezenţi şi cred că acest lucru este normal pentru toţi parlamentarii, indiferent din ce formaţiune politică fac parte", a spus Orban.
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat luni că Guvernul Cîţu "nu merită" votat, că parlamentarii PSD vor fi prezenţi la şedinţă, dar o decizie finală privind votul va fi luată după un anunţ al liderului PNL, Ludovic Orban, dacă liberalii vor vota la vedere propriul cabinet.
"În cadrul PSD am luat o decizie politică clară că nu vom vota Guvernul Cîţu. Acest guvern, din punctul nostru de vedere, nu merită să fie votat. Totuşi, PSD este o minoritate în acest moment în Parlament, responsabilitatea creării unei majorităţi este a PNL. Totală. El a fost desemnat de către preşedintele Iohannis. Buna-credinţă a PNL se va vedea dacă joi, la ora 16,00, membrii PNL vor vota la vedere, cum au votat şi până acum la orice învestire sau neînvestire a unui guvern. Responsabilitatea gestionării crizei coronavirusului în acest moment este a PNL", a afirmat Ciolacu. El a precizat că, în cazul în care PSD va schimba decizia politică de a nu vota Guvernul Cîţu, acest lucru se va realiza în interiorul partidului şi "cu colegii din ţară".
Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat, marţi, că parlamentarii trebuie să uite din ce partide fac parte şi să voteze învestirea Guvernului Cîţu.
"Gata cu joaca între politicieni. Joi îl oprim, că, dacă nu îl votăm pe Cîţu, înţeleg, din ce spuneţi, că înseamnă că o luăm din nou de la capăt. Se numeşte un alt guvern fake, pe care nu-l votează liberalii. Sincer, sper ca joi după-amiază la Parlament să uităm din ce partide facem parte, să uităm interesul de partid şi să avem guvern. Iar dacă liberalii ajung ca toată lumea să voteze guvernul lor, numai ei nu, vor fi chiar mai iresponsabili decât a fost PSD care şi-a dat jos propriul guvern. În 2017, când PSD şi-a dat jos propriul guvern, a fost o uriaşă greşeală politică, acum, dacă PNL nu-şi votează propriul guvern, deja cred că e vinovăţie faţă de populaţie", a susţinut Ponta.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat miercuri că, în contextul răspândirii infecţiei cu noul coronavirus, parlamentarii partidului vor vota miercuri pentru învestirea Guvernului Cîţu, plecând de la consideraţia "mai bine un guvern slab, decât niciunul".
"Trebuie adoptate măsuri urgente care se impun. (...) Din vechea dorinţă de a organiza alegeri anticipate a derivat criza politică de faţă. Solicităm şi preşedintelui şi PNL să dea dovadă de responsabilitate şi mâine în Parlament să voteze la vedere Cabinetul Cîţu. (...) Şi colegii mei şi eu vom vota acest guvern. Vom pleca de la următoarea consideraţie: decât niciun guvern, mai bine un guvern slab", a afirmat Tăriceanu.
De asemenea, preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că este nevoie de un guvern stabil, în contextul situaţiei generate de noul coronavirus.
"Pentru că apar zi de zi noi cazuri de persoane testate pozitiv cu COVID-19, consider că măsurile luate până în prezent sunt utile, dar nu suficiente. De aceea, recomand să luăm măsuri ferme care vor ajuta la evitarea unui dezastru, aşa cum este el definit în lege. Trebuie să declarăm stare de urgenţă şi să dăm ţării un guvern stabil în această săptămână, pentru a gestiona cât mai eficient aceasta situaţie nefericită în care ne aflăm", a afirmat marţi Tomac.
Şi preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, marţi, că România are nevoie de un guvern stabil şi a adăugat că partidul înclină "foarte mult" spre a acorda un vot de susţinere Guvernului Cîţu, dar decizia urmează să fie luată de grupul parlamentar.
"În momentul de faţă, este un nevoie de un guvern cu toată forţa guvernului unui stat, pentru a lua măsurile necesare. E foarte important, dincolo de declaraţii de bună-credinţă la televizor, de decizii ferme. Altfel, fenomenul din Italia se poate întâmpla în România în două săptămâni. (...) Înclinăm foarte mult să exprimăm acest vot de susţinere a Guvernului Cîţu. Este o decizie pe care o vom lua joi cu colegii din grupul parlamentar, dar, la cum arată lucrurile, clar este nevoie de un guvern stabil", a apreciat Barna.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că parlamentarii formaţiunii pe care o conduce vor fi în sală la votul de învestire a Guvernului Cîţu, dar o decizie privind votul va fi luată chiar joi, înainte de şedinţa de plen.
"Vom fi prezenţi, asta este clar, cum vom vota, vom lua o decizie înainte de şedinţă. Eu am convocat la ora 14,00, joi, şedinţa grupurilor reunite şi vom discuta acolo. Există posibilitatea să votăm pentru a învesti guvernul, dar există şi posibilitatea de a respinge învestirea acestui guvern. Depinde şi de decizia Curţii Constituţionale, pentru că, în acest moment, nu trebuie să ne preocupe mai departe varianta alegerilor anticipate şi, sigur, nici populaţia nu este interesată de alegeri anticipate", a afirmat marţi Kelemen Hunor.
În 28 februarie, premierul desemnat, Florin Cîţu, a depus la Parlament lista Cabinetului şi programul de guvernare. Singura modificare în componenţa Guvernului Cîţu faţă de cel anterior, al lui Ludovic Orban, este propunerea lui Lucian Heiuş pentru portofoliul Finanţelor.
Miniştrii propuşi au fost audiaţi săptămâna trecută în comisiile parlamentare de specialitate, nouă dintre ei primind aviz pozitiv, ceilalţi şapte fiind avizaţi negativ de deputaţi şi senatori. Avizul comisiilor este consultativ. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Începe campania pentru alegerile locale parțiale; scrutin pe 4 mai pentru desemnarea a 19 primari și a președintelui CJ Bihor
Campania electorală pentru alegerile locale parțiale care vor fi organizate în data de 4 mai pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari din 19 localități din țară începe sâmbătă, urmând să se încheie pe 3 mai, la ora 7:00. Locuitorii județului Bihor sunt chemați pe 4 mai la urne, odată cu desfășurarea scrutin
SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății
Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului
Prezidențiale2025/Antonescu: Ca președinte voi înființa un task force consultativ pe lângă Președinție pentru soluții la consumul de droguri
Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a declarat, joi, că în cazul în care va ajunge președinte va face din lupta împotriva traficanților de droguri o prioritate națională, precizând că propune înființarea unui task force consultativ pe lângă Administrația Prezidențială care să vină cu soluții p
Prezidențiale2025/Crin Antonescu a prezentat declarația sa dată la fosta Securitate din dosarul CNSAS
Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a prezentat, joi, declarația dată la fosta Securitate despre prietenul său care a părăsit țara. Crin Antonescu a citit declarația sa dată în 1988 despre prietenul său la fosta Securitate
Prezidențiale2025/Nicușor Dan spune că e disponibil pentru un dialog cu Lasconi și că l-ar prefera pe Bolojan ca premier
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, spune că este 'disponibil' pentru un dialog cu contracandidata sa Elena Lasconi, dar că 'trebuie să existe o disponibilitate reciprocă'. Pe de altă parte, el admite că nu a încercat să inițieze un astfel de dialog cu președinta USR. '
Prezidențiale2025/USR face recurs la ÎCCJ cu privire la decizia Curții de Apel București
USR va face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la decizia Curții de Apel București prin care 'unui partid i se interzice să ia propriile decizii electorale'. 'USR consideră periculoasă decizia Curții de Apel București prin care o instanță cenzurează deciziile forurilor politice ale unui partid și decide
Prezidențiale2025/Darău (USR Brașov): Putem să votăm și să facem campanie pentru cine vrem; e vorba de voluntariat
USR nu îi mai face campanie electorală Elenei Lasconi în județul Brașov, președintele filialei județene a partidului, Irineu Darău, anunțând joi, într-o conferință de presă, că va ieși personal, împreună cu un 'grup de oameni', să împartă flyere cu candidatul independent Nicușor Dan. Potrivit lui Dar
Prezidențiale2025/Lasconi, după decizia CAB: Am curaj să fac dreptate și s-a văzut în acest caz
Liderul USR Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale, a transmis, joi, după decizia Curții de Apel București, că ea este președintele USR și unicul reprezentant legal în relația cu instituțiile publice, reafirmând angajamentul de a merge înainte în campania prezidențială.
Prezidențiale2025/CAB respinge contestația USR la decizia BEC privind interzicerea campaniei pentru Nicușor Dan
Curtea de Apel București a respins joi contestația depusă de USR împotriva deciziei Biroului Electoral Central prin care formațiunii i s-a interzis să facă campanie în favoarea lui Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale. Motivul invocat de instanță este 'lipsa calității de reprezentant', deoarece cerer
Prezidențiale2025/ Crin Antonescu, la sediul CNSAS: Am primit copii după declarația dată
Candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, a mers, joi, la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pentru a consulta documentele din dosar său și a primit copii ale declarației pe care a dat-o în fața Securității în cazul plecării din țară a unui prieten al său.
Parlament/Ministerul Educației are obligația de a asigura suport didactic la clasa pregătitoare, indiferent de forma de învățământ (proiect)
Ministerul Educației are obligația de a asigura în mod gratuit, pentru clasa pregătitoare, manuale școlare și/sau materiale didactice alternative, prevede o propunere legislativă pentru completarea art.93 din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, depusă de grupul parlamentar al UDMR. 'Ministerul Educației are o
Prezidențiale2025/AEP: Sâmbătă - desemnarea președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că sâmbătă, la ora 12:00, va avea loc desemnarea, prin tragere la sorți computerizată, a președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență pentru alegerile prezidențiale din mai și a locțiitorului acestuia. Conform unui comunicat al AEP transmis joi, Biroului Electoral Central
Legea referitoare la contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale, la reexaminare
Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis, joi, spre reexaminare Parlamentului actul normativ pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Șeful statului arată în cerere că actul normativ, care i-a fost transmis de Parlament în vederea promulgării pe 5 aprilie, are ca obiect
Prezidențiale2025/USR garantează că fondurile au fost cheltuite doar pentru Lasconi: 4,9 milioane lei în campanie și precampanie
Uniunea Salvați România a salutat, joi, demararea controlului Autorității Electorale Permanente (AEP), efectuat la solicitarea președintei partidului, Elena Lasconi, privind utilizarea fondurilor USR în perioada 1 ianuarie - 16 aprilie, exprimându-și convingerea că verificările vor demonstra cheltuirea lor 'cu respect față de lege și interesul p
Prezidențiale2025/INTERVIU George Simion: Suveranitatea înseamnă să decizi cu fruntea sus în orice alianță; nu izolare, ci respect
George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale din luna mai, speră într-o 'Românie în care să rămânem nu din obligație, ci din convingere', motiv pentru care proiectul lui de țară este 'România care își cheamă copiii acasă'. Într-un interviu ac