Modificarea legii privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, la reexaminare

Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea actului normativ care modifică legea privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, care vizează intervenţii legislative de definire a unor termeni, precum şi regimul sancţionator.
Şeful statului arată, în cererea de reexaminare transmisă, vineri, preşedintelui Senatului, Teodor Meleşcanu, că actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi a Legii nr. 194/2011 referitoare la combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare vizează intervenţii legislative de definire a unor termeni, precum şi regimul sancţionator aplicabil domeniului de reglementare al celor două legi.
"Necesitatea adoptării unei reglementări coerente, clare şi predictibile în materie, în deplin acord cu legislaţia europeană, bazată pe fundamentări temeinice asupra soluţiilor legislative propuse, precum şi necesitatea analizării implicaţiilor pe care unele dintre aceste modificări şi completări legislative le presupun impun reexaminarea acestei legi de către Parlament", spune Iohannis.
Şeful statului indică faptul că această lege modifică definiţia legală a "substanţelor aflate sub control naţional".
Acestea sunt definite ca fiind "drogurile, precursorii înscrişi în tabelele-anexă nr. I-IV, care fac parte integrantă din prezenta lege; tabelele pot fi modificate prin înscrierea unei noi plante sau substanţe, prin radierea unei plante sau substanţe ori prin transferarea acestora dintr-un tabel în altul, la propunerea ministrului Sănătăţii sau a ministrului Afacerilor Interne, la un interval de 6 luni de la formularea propunerii; ministrul înaintează propunerea de modificare a tabelelor de îndată ce primeşte comunicarea organismelor internaţionale abilitate, respectiv de îndată ce primeşte documentaţiile tehnice emise de organele competente în materie pe care se fundamentează măsura".
Preşedintele Iohannis susţine că, deşi intervalul de 6 luni se încadrează în prevederile deciziei JAI din 2005, reglementarea acestuia prin legea transmisă la promulgare este una deficitară sub aspectul clarităţii şi preciziei normei.
"În primul rând, este neclar dacă modificările tabelelor sunt realizate într-un termen de maximum 6 luni de la data transmiterii propunerilor sau dacă obligaţia vizează modificarea acestora chiar la finalul intervalului de 6 luni. În al doilea rând, reglementarea este una incompletă, neprecizându-se că ministrul Sănătăţii, respectiv ministrul Afacerilor Interne sesizează, de fapt, Guvernul cu un proiect de lege de modificare a anexelor Legii nr. 143/2000. Nu în ultimul rând, este neclar dacă intervalul de 6 luni vizează momentul până la care o eventuală lege de modificare a anexelor în discuţie ar trebui să fie adoptată, promulgată, publicată în Monitorul Oficial şi să intre în vigoare sau doar momentul până la care Guvernul adoptă un proiect de lege în acest sens", consideră şeful statului.
El arată că prin această lege se introduce noţiunea de "substanţă psihoactivă nouă", însă precizează că o astfel de prevedere trebuie să fie corelată cu procedura prevăzută de directiva europeană şi cu paşii necesari a fi urmaţi până la momentul supunerii noii substanţe psihoactive unor măsuri de control. În lipsa unei astfel de trimiteri, acesta apreciază că norma este una ''neclară şi imprecisă'', substanţele psihoactive noi nefiind prevăzute în mod expres în cuprinsul unui act normativ.
În ceea ce priveşte regimul sancţionator, preşedintele Iohannis indică faptul că prelungirea termenului până la care procurorul poate dispune în cazul săvârşirii unor infracţiuni efectuarea evaluării consumatorului de către centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog în scopul includerii lui în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri de la 24 de ore la 5 zile - mai ales în situaţia în care acestea se află în stare de arest preventiv, în sevraj - poate conduce la consecinţe negative.
"La stabilirea unui termen adecvat, considerăm că trebuie să se aibă în vedere şi faptul că un interval de timp mai mare în care persoanele în cauză nu pot beneficia de un tratament specializat - corelat cu insuficienţa programelor de tratament pentru consumatorii de droguri şi limitările asistenţei medicale acordate în centrele de reţinere şi arestare preventivă - poate conduce la înrăutăţirea situaţiei persoanei în cauză. Din această perspectivă, apreciem că se impune reanalizarea dispoziţiilor (...), inclusiv sub aspectul revenirii la durata acestui termen, de 24 de ore, astfel cum este reglementat în prezent", susţine şeful statului în cererea de reexaminare.
El spune că prin această lege este neclar dacă procurorul poate dispune această măsură încă de la începerea urmăririi penale.
Preşedintele Iohannis arată că prevederea prin care se incriminează ca infracţiune "deţinerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu", această faptă fiind pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă, vine în contradicţie atât cu Strategia Naţională Antidrog 2013 - 2020, cât şi cu soluţiile propuse de forurile internaţionale din domeniu.
Şeful statului afirmă că, dat fiind faptul că infracţiunile prevăzute de această lege sunt de competenţa DIICOT, o astfel de intervenţie legislativă ar putea avea implicaţii şi asupra acestei instituţii. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Proiect USR: Introducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte; consultarea barourilor în evaluarea magistraților
Uniunea Salvați România a depus la Parlament un proiect de lege de modificare a Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care vizează inclusiv introducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție și consultarea barourilor locale în procesul de evaluare a magistraților. 'Având &icir
Senat: 15 august - Ziua Maramureșului, proiect adoptat
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru instituirea zilei de 15 august ca Ziua Maramureșului pentru recunoașterea identității și valorilor acestui ținut. ''Cu prilejul Zilei Maramureșului, autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, precum și organizați
Senat: Proiectul de ratificare a Acordului cu Republica Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Galați - Giurgiulești, adoptat
Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în țara noastră.
Senat - moțiune/ Plenul a adoptat moțiunea simplă privind sistemul de pensii
Moțiunea simplă privind sistemul de pensii a fost aprobată, luni, de plenul Senatului, cu 61 de voturi ''pentru'' și 59 de voturi ''împotrivă''.
Senat - moțiune/ Fenechiu (PNL): Moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată
PNL consideră că moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată, a declarat, luni, senatorul liberal Daniel Fenechiu, susținând că în anul 2024 pensiile au crescut în medie cu 40%.
Senat - moțiune/ Cerva (S.O.S. România), critici la adresa ministrului Muncii
Senatoarea S.O.S. România Nadia-Cosmina Cerva a susținut luni că ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, ''batjocorește pensionarii români'', nevoiți să meargă la ''sute de kilometri'' de casă pentru a obține adeverințe de recalculare a pensiilor, care conțin informații existente deja la dosare. Lun
Senat - moțiune/ Kondor Agota (UDMR): Respingem caracterizarea tendențioasă a guvernării de dispreț față de pensionari
Senatoarea UDMR Kondor Agota a declarat, luni, la dezbaterea asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, că măsurile adoptate de Guvern au obiectivul de a garanta predictibilitatea pensiilor, echitatea între generații, respectarea angajamentelor internaționale, menționând că Uniunea respinge ''caracterizarea t
Senat - moțiune/ Votul împotriva ministrului Muncii - secret cu bile
Plenul Senatului a decis, luni, ca votul asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii să fie secret cu bile. Înainte de votul asupra moțiunii simple, senatorii au avut o dispută privind procedura de vot, după ce senatoarea S.O.S. România Nadia Cerva a propus ca votul să se facă cu bile și nu electronic, argumentâ
Senat - moțiune/ Stelea: Cei ce au condus destinele României doresc probabil să fim un copac fără rădăcini
Senatoarea AUR Niculina Stelea a declarat luni că pensionarii sunt buni pentru guvernanți atunci când votează, dar sunt și mai buni între ciclurile electorale, 'dacă nu încasează pensia prea mult timp'.
Senat - moțiune/ Vela (POT): Pensii mărite, praf aruncat în ochi
Pensiile nu s-au majorat pentru că puterea de cumpărare a scăzut, iar pensionarii au sărăcit, a afirmat luni liderul grupului senatorilor POT, Gheorghe Vela, în plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple p
Senat - moțiune/ Păun (USR): Puterea refuză să desființeze pensiile speciale și să facă dreptate
Senatoarea USR Ana-Cynthia-Ioana Păun a declarat, luni, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, că în Parlament s-au dat legi timp de 35 de ani pentru privilegierea unor pensionari
VIDEO Senat: A început dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii
Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii, la care participă ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Senat/ Comisia de muncă: Raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților, amânat două săptămâni
Comisia pentru muncă a amânat, luni, pentru două săptămâni, raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. În calitate de for legislativ decizional, Senatul se va pronunța asupra acestui proiect amendat în Camera Deputaților, unde au fost eliminate tabelele prin care se eșalona p&acir
Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului
Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil
Senat: Se dezbate moțiunea simplă privind sistemul de pensii semnată de AUR, S.O.S. România și POT
Plenul Senatului va dezbate și vota luni moțiunea simplă privind sistemul de pensii, informează site-ul forului legislativ. Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată 'Sistemul de pensii - un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri', semnată de 45