logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cameră: Proiect privind majorarea pedepselor pentru traficul, consumul de droguri şi de substanţe cu efecte psihoactive - adoptat

Imagine din galeria Agerpres

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede majorarea pedepselor cu închisoarea pentru cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept.

Initiaţiva legislativă modifică şi completează Legea nr.143/2000, precum şi Legea nr. 194/2011, în sensul redefinirii noţiunilor de "substanţe aflate sub control naţional" şi de "droguri", al majorării pedepselor pentru o parte dintre infracţiunile prevăzute în cuprinsul celor două acte normative, precum şi al incriminării deţinerii de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu.

"Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi", prevede proiectul adoptat. În legea în vigoare se prevăd pedepse de la 2 la 7 ani.

De asemenea, potrivit textului adoptat, "introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi", faţă de pedeapsa de 3 la 10 ani, cum este în prezent.

Dacă faptele privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 ani şi interzicerea unor drepturi, mai stabileşte proiectul. În prezent, pedeapsa în acest caz este este închisoarea de la 7 la 15 ani.

Dacă faptele au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi, faţă de închisoarea de la 10 la 20 de ani, cum este în prezent.

De asemenea, "fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează, fără drept, operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă". În legea în vigoare, pedeapsa cu închisoare în acest caz este de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

"Bunurile şi mijloacele folosite la fabricarea ilicită a drogurilor pot fi folosite în scop didactic, prin punerea lor la dispoziţia unităţilor de pregătire a organelor de aplicare a legii sau prin folosirea lor în campanii de conştientizare a riscurilor asociate consumului de droguri", se mai prevede în proiectul adoptat.

Totodată, a fost majorată pedeapsa în cazul efectuării fără drept şi fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi de operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să se prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Astfel, pedeapsa cu închisoarea va fi de la 1 la 5 ani, faţă de 3 luni - 2 ani sau amendă, cum este reglementarea actuală.

"Deţinerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă", prevede un text nou introdus.

"Fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă", mai stabileşte proiectul. În prezent, pedepsele sunt de la unul la 5 ani.

Şi în cazul publicităţii făcute oricăror produse "pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte psihoactive" a fost mărită pedeapsa cu închisoare între un an şi 5 ani, faţă de o lună până la un an sau amendă, cum este în prezent.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 30-04-2025 12:15

Proiect USR: Introducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte; consultarea barourilor în evaluarea magistraților

Uniunea Salvați România a depus la Parlament un proiect de lege de modificare a Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care vizează inclusiv introducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție și consultarea barourilor locale în procesul de evaluare a magistraților. 'Având &icir

Viata Parlamentara 28-04-2025 17:22

Senat: 15 august - Ziua Maramureșului, proiect adoptat

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru instituirea zilei de 15 august ca Ziua Maramureșului pentru recunoașterea identității și valorilor acestui ținut. ''Cu prilejul Zilei Maramureșului, autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, precum și organizați

Viata Parlamentara 28-04-2025 16:42

Senat: Proiectul de ratificare a Acordului cu Republica Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Galați - Giurgiulești, adoptat

Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în țara noastră.

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:40

Senat - moțiune/ Plenul a adoptat moțiunea simplă privind sistemul de pensii

Moțiunea simplă privind sistemul de pensii a fost aprobată, luni, de plenul Senatului, cu 61 de voturi ''pentru'' și 59 de voturi ''împotrivă''.

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:37

Senat - moțiune/ Fenechiu (PNL): Moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată

PNL consideră că moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată, a declarat, luni, senatorul liberal Daniel Fenechiu, susținând că în anul 2024 pensiile au crescut în medie cu 40%.

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:29

Senat - moțiune/ Cerva (S.O.S. România), critici la adresa ministrului Muncii

Senatoarea S.O.S. România Nadia-Cosmina Cerva a susținut luni că ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, ''batjocorește pensionarii români'', nevoiți să meargă la ''sute de kilometri'' de casă pentru a obține adeverințe de recalculare a pensiilor, care conțin informații existente deja la dosare. Lun

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:21

Senat - moțiune/ Kondor Agota (UDMR): Respingem caracterizarea tendențioasă a guvernării de dispreț față de pensionari

Senatoarea UDMR Kondor Agota a declarat, luni, la dezbaterea asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, că măsurile adoptate de Guvern au obiectivul de a garanta predictibilitatea pensiilor, echitatea între generații, respectarea angajamentelor internaționale, menționând că Uniunea respinge ''caracterizarea t

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:04

Senat - moțiune/ Votul împotriva ministrului Muncii - secret cu bile

Plenul Senatului a decis, luni, ca votul asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii să fie secret cu bile. Înainte de votul asupra moțiunii simple, senatorii au avut o dispută privind procedura de vot, după ce senatoarea S.O.S. România Nadia Cerva a propus ca votul să se facă cu bile și nu electronic, argumentâ

Viata Parlamentara 28-04-2025 13:55

Senat - moțiune/ Stelea: Cei ce au condus destinele României doresc probabil să fim un copac fără rădăcini

Senatoarea AUR Niculina Stelea a declarat luni că pensionarii sunt buni pentru guvernanți atunci când votează, dar sunt și mai buni între ciclurile electorale, 'dacă nu încasează pensia prea mult timp'.

Viata Parlamentara 28-04-2025 13:53

Senat - moțiune/ Vela (POT): Pensii mărite, praf aruncat în ochi

Pensiile nu s-au majorat pentru că puterea de cumpărare a scăzut, iar pensionarii au sărăcit, a afirmat luni liderul grupului senatorilor POT, Gheorghe Vela, în plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple p

Viata Parlamentara 28-04-2025 13:48

Senat - moțiune/ Păun (USR): Puterea refuză să desființeze pensiile speciale și să facă dreptate

Senatoarea USR Ana-Cynthia-Ioana Păun a declarat, luni, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, că în Parlament s-au dat legi timp de 35 de ani pentru privilegierea unor pensionari

Viata Parlamentara 28-04-2025 12:30

VIDEO Senat: A început dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii

Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii, la care participă ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.  

Viata Parlamentara 28-04-2025 12:03

Senat/ Comisia de muncă: Raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților, amânat două săptămâni

Comisia pentru muncă a amânat, luni, pentru două săptămâni, raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. În calitate de for legislativ decizional, Senatul se va pronunța asupra acestui proiect amendat în Camera Deputaților, unde au fost eliminate tabelele prin care se eșalona p&acir

Viata Parlamentara 28-04-2025 05:15

Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului

Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil

Viata Parlamentara 28-04-2025 05:00

Senat: Se dezbate moțiunea simplă privind sistemul de pensii semnată de AUR, S.O.S. România și POT

Plenul Senatului va dezbate și vota luni moțiunea simplă privind sistemul de pensii, informează site-ul forului legislativ. Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată 'Sistemul de pensii - un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri', semnată de 45