logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Paşcan (PMP): Avem o propunere legislativă de trecere a mormintelor eroilor din domeniul public al UAT-urilor în administrarea MApN

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele executiv al PMP, deputatul Marius Paşcan, a declarat, luni, că, împreună cu 17 colegi parlamentari, a iniţiat o propunere legislativă prin care mormintele şi operele comemorative de război să treacă din domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale (UAT), respectiv din domeniul privat al statului, în administrarea Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

"Este vorba despre propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război. În ultimii ani s-a constatat o tendinţă de distrugere a mormintelor şi a operelor comemorative de război, ceea ce face imperios necesară îmbunătăţirea cadrului legislativ pentru protejarea, amenajarea, întreţinerea şi punerea în valoare a mormintelor eroilor căzuţi în conflictele armate. Din acest motiv se impune amendarea Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, prin modificarea regimului juridic al mormintelor şi operelor comemorative de război. În prezent, Legea nr. 379/2003 prevede că mormintele şi operele comemorative de război aparţin fie domeniului public sau privat al statului, fie unităţilor administrativ-teritoriale, fie sunt proprietatea unor persoane fizice sau juridice. Propunerea legislativă modifică regimul juridic al acestora, considerându-le bunuri care fac parte din domeniul public al statului, cu excepţia celor care, la data intrării în vigoare a legii, sunt în proprietatea privată a UAT-urilor sau a persoanelor fizice şi juridice. Mormintele şi operele comemorative de război trec astfel din domeniul public al UAT-urilor, respectiv din domeniul privat al statului, în administrarea Ministerului Apărării Naţionale", a precizat, pentru AGERPRES, Marius Paşcan.

Propunerea prevede că, în termen de doi ani de la intrarea în vigoare a legii, MApN, prin Oficiul Naţional Cultul Eroilor, va realiza un inventar centralizat al mormintelor şi operelor comemorative de război situate pe teritoriul României, va evalua stadiul de conservare şi starea acestora şi va face propuneri pentru protejarea şi punerea lor în valoare.

De asemenea, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii, UAT-urile au obligaţia predării, în original, a documentelor privind mormintele şi operele comemorative de război aflate în domeniul public, respectiv în copii legalizate ale documentelor mormintelor şi operelor comemorative de război aflate în domeniul privat al UAT-urilor.

"Legea mai prevede că mormintele şi operele comemorative de război care fac parte din domeniul public al statului sunt inalienabile, imprescriptibile şi insesizabile şi sunt monumente de for public. Acestea sunt date în administrarea MApN care va putea decide, prin ordin al ministrului Apărării, cu privire la delegarea administrării către unităţile teritoriale aflate în subordinea sa", a declarat Marius Paşcan.

Deputatul a precizat că propunerea, semnată de 18 parlamentari, a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor la sfârşitul lunii noiembrie şi a fost înaintată către Senat.

Paşcan, a susţinut în, luna octombrie, că, în 2 octombrie, Ungaria a depus o solicitare la Consiliul Europei, pe tema "presupusei ocupaţii ilegale a cimitirului internaţional al eroilor de la Valea Uzului", de către autorităţile locale din Dărmăneşti, solicitând Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei întocmirea unui raport în acest caz.

"În solicitare este inclusă, între altele, şi dezinformarea lansată de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit căreia monumentul amplasat în memoria eroilor români din necropola băcăuană ar conţine un simbol legionar. O minciună sfruntată, întrucât simbolurile de la Valea Uzului, reclamate de liderul UDMR ca fiind legionare, sunt în realitate cruci celtice, după cum s-a pronunţat chiar Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului 'Elie Wiesel' ", a arătat Marius Paşcan.

Potrivit acestuia, în realitate, Consiliul Europei nu are atribuţii şi nici competenţe în domeniul cimitirelor militare şi Ungaria ar forţa amplificarea la nivel internaţional a unei probleme de ordin intern a României.

"În realitate, Consiliul Europei nu are atribuţii, nici competenţe în domeniul cimitirelor militare. Budapesta forţează însă amplificarea la nivel internaţional a unei probleme de ordin intern a României, ce ţine nemijlocit de politica internă a fiecărui stat. În paralel, partea ungară refuză şi boicotează orice încercări de dialog pe acest subiect din partea României. De fapt, demersul ungar urmăreşte translatarea unei probleme litigioase, de natură administrativă, într-una conflictuală de natură etnică, corelativă sporirii treptate a presiunii în contextul marcării, anul viitor, a centenarului Tratatului de la Trianon", a mai afirmat Marius Paşcan.

Liderul PMP a precizat că pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE) sunt publicate dovezi indubitabile privind existenţa eroilor români în necropola din Valea Uzului, unde sunt îngropaţi 11 soldaţi români, dintre care opt identificaţi după nume, iar trei anonimi.

"În anul 1934 figurau în cimitir 1.254 de cruci de lemn, cu plăcuţe metalice cu următoarea inscripţie: 'erou român', 'erou maghiar', 'erou german' etc. Până la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, erau înmormântaţi în necropolă peste 1.300 de soldaţi, căzuţi în ambele deflagraţii. Între timp, a avut loc o întâlnire la Bucureşti, în data de 26 iunie, între reprezentanţii ONCE şi omologii lor ungari, în vederea identificării soluţiilor pentru onorarea memoriei eroilor de toate naţionalităţile, îngropaţi în cimitir. Partea română a fost în permanenţă deschisă la dialog, pentru a identifica, într-o manieră constructivă şi echilibrată, soluţii practice care să poată fi acceptate de către întreaga comunitate, română şi maghiară deopotrivă. Cu toate acestea, partea maghiară a făcut o serie de declaraţii publice, diseminând informaţii false cu privire la aspectele discutate. În esenţă, oficialii unguri au pus la îndoială caracterul multinaţional al cimitirului, exclusiv în baza unei hărţi, datând din 1917, a unui alt cimitir, care în anii 1926 şi 1944 a fost extins şi transformat în Cimitirul Internaţional al Eroilor 'Valea Uzului'. Acesta este ilustrativ 'dialogul' româno-maghiar privitor la Valea Uzului, vădit subminat de Budapesta", a precizat Paşcan.

Deputatul arăta atunci că acesta nu este singurul subiect în privinţa căruia buna-credinţă este unilaterală, dinspre partea română, în timp ce oficiali ai Ungariei sunt mai degrabă preocupaţi "să genereze conflictualitate, pe care mai apoi s-o amplifice, extrapoleze şi valorifice la nivel internaţional". AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Oana Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Viata Parlamentara 08-05-2025 13:55

Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)

Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'

Viata Parlamentara 07-05-2025 19:40

Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni

O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:49

Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:05

Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:18

Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar

Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:12

Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii

Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej

Viata Parlamentara 06-05-2025 22:48

Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.

Viata Parlamentara 06-05-2025 19:51

Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene

'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun

Viata Parlamentara 06-05-2025 18:11

Gavrilă (POT): Dorin Popa manipulează opinia publică prin minciuni și victimizare; a comis fals în declarații

Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), a respins, marți, afirmațiile deputatului Dorin Popa potrivit cărora ea l-ar fi amenințat și a susținut că acesta a semnat documente oficiale în numele partidului fără a avea împuternicire și a încasat nelegal indemnizația de revoluționar. 'Este regretabil că domnul Dorin Pop

Viata Parlamentara 06-05-2025 18:00

Senat/Comisia pentru cercetarea abuzurilor (dezbatere): ANAF să comunice cu debitorul înainte de emiterea titlului executoriu

Anunțarea debitorului despre datoriile acumulate printr-un telefon sau SMS înaintea aplicării popririi de către ANAF ar conduce, în cele mai multe cazuri, la acoperirea datoriilor și la economii financiare și de timp, este concluzia participanților la dezbaterea organizată, marți, de Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat. La dezbaterea int

Viata Parlamentara 06-05-2025 16:37

Dorin Popa, demisionar din POT: Anamaria Gavrilă m-a amenințat că o să intru cu capul în gard

Deputatul Dorin Popa, care și-a anunțat demisia din POT marți, a declarat că președintele acestui partid, Anamaria Gavrilă, l-a amenințat că o să intre 'cu capul în gard' dacă nu face ce vrea ea. 'Îmi anunț astăzi demisia din Partidul Oamenilor Tineri. Simplu. Nu sunt tânăr. Mi-am dat seama că nu sunt tânăr și atunci am deci

Viata Parlamentara 06-05-2025 16:35

Camera Deputaților/ Câciu: Aș putea avea o opțiune de vot; am o părere proastă despre ambii candidați

Deputatul social-democrat Adrian Câciu a afirmat marți că nu susține un anumit candidat în turul al doilea al prezidențialelor, pentru că 'are o părere proastă' despre amândoi, acceptând că totuși ar putea avea o opțiune de vot în favoarea lui Nicușor Dan. Reacția deputatului PSD vine în contextul în care luni

Viata Parlamentara 06-05-2025 15:19

Daniel Suciu: PSD este astăzi în Opoziție

Social-democratul Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a declarat marți că PSD este în acest moment în Opoziție, iar după părerea lui partidul ar trebui să rămână în Opoziție. Suciu a fost întrebat dacă ar fi oportun ca PSD să rămână în Opoziție sau să participe din nou la guvernare, după ce va fi ales

Viata Parlamentara 06-05-2025 14:46

Palatul Parlamentului - iluminat în portocaliu și galben în 3 iunie, cu ocazia Zilei Internaționale a Piciorului Varus Equin

Parlamentul va fi iluminat, în seara zilei de 3 iunie, în portocaliu și galben, cu ocazia Zilei Internaționale a Piciorului Varus Equin, o afecțiune congenitală care afectează unul din 1.000 de nou-născuti. Potrivit unui memorandum intern aprobat de Biroul permanent al Camerei Deputaților, Comisia pentru sănătate și familie susține acest demers, la