logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Moţiunea de cenzură ar urma să fie depusă marţi în Parlament

Imagine din galeria Agerpres

Moţiunea de cenzură, iniţiată de Opoziţie la adresa Guvernului Dăncilă, ar putea fi depusă marţi în Parlament.

Moţiunea, intitulată "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!", are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi două de la PSD, conform liderului liberalilor Ludovic Orban.

Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată de Parlament sunt necesare 233 de voturi.

Potrivit configuraţiei parlamentare, grupurile care susţin moţiunea au: PNL - 95 de membri, USR - 40 de membri, UDMR - 30 de membri, PMP - 12 membri, iar PRO Europa - 39 de membri. La aceştia se adaugă 18 senatori neafiliaţi, provenind de la ALDE şi PRO România, dar şi o parte dintre cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale.

De cealaltă parte, grupurile PSD, care susţin Guvernul, au 206 membri, la care se adaugă parlamentarii neafiliaţi, cel puţin 6, care au fost excluşi din ALDE după ce au acceptat nominalizări de posturi în Guvern sau au dorit să rămână alături de social-democraţi.

Votul la moţiunea de cenzură este secret cu bile.

*** Preşedintele PNL, Ludovic Orban, declara, săptămâna trecută, că toţi cei 237 de parlamentari care au semnat moţiunea de cenzură au acceptat să voteze la vedere în momentul în care moţiunea va fi dezbătută în Parlament.

"România este în criză politică de când e PSD la putere, o criză politică provocată de modul abuziv de conducere, de tentativa sistematică de capturare a statului român, de agresiunile sistematice împotriva mediului de afaceri, împotriva justiţiei şi împotriva siguranţei vieţii şi proprietăţii cetăţeanului. Noi vom pune punct acestei crize politice şi vom găsi soluţia care să permită o bună guvernare pentru România. (...) Trebuie să încheiem această guvernare fără cap şi fără coadă, care provoacă crize artificiale, face rău românilor şi care compromite pe termen mediu şi lung perspectivele de dezvoltare ale României", a mai afirmat Orban.

El spunea că a primit garanţii de la toţi parlamentarii semnatari că sunt alături de moţiune şi că doreşte să fie asigurată o prezenţă de sută la sută.

*** Liderul USR, Dan Barna, sublinia, tot săptămâna trecută, că există o oportunitate reală acum ca această moţiune de cenzură să fie adoptată de Parlament, el susţinând declanşarea alegerilor anticipate.

"Poziţia USR este că această moţiune de cenzură trebuie depusă cât mai curând posibil, (...) să nu mai dăm timp doamnei Dăncilă. Vedem că recuperează acum cărămidă cu cărămidă din ruinele ALDE", preciza Barna.

Dan Barna a susţinut necesitatea declanşării alegerilor anticipate, menţionând că acest lucru este foarte posibil, dacă există voinţa politică necesară. "Dacă toate celelalte partide, mai puţin PSD, semnează acest pact pentru anticipate, avem cifre necesare pentru a declanşa alegerile anticipate. (...) Am spus foarte clar: România are nevoie de nişte reforme foarte clare. (...) (...) În momentul în care trece moţiunea de cenzură, acest Guvern nu mai poate să dea ordonanţe, rămâne doar să administreze treburile curente ale ţării. În 60 de zile, preşedintele poate numi doi premieri care pot fi respinşi de partidele de Opoziţie, după care următorul preşedinte să decidă dizolvarea Parlamentului, iar în trei luni, martie cel târziu, vom avea alegeri anticipate, iar România intră într-o logică normală de dezvoltare", arăta Barna.

*** Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pe 20 septembrie, că Uniunea va vota moţiunea de cenzură în condiţiile în care este pentru prima dată când există "şansa" schimbării Guvernului. El afirma că UDMR nu vrea să intre la guvernare în eventualitatea în care Guvernul Dăncilă va cădea.

"Nu avem nicio condiţie, nici să intrăm la guvernare, nici să... Pur şi simplu trebuie rezolvată problema. Şi cei care iniţiază această moţiune de cenzură să asigure şi guvernarea, putem să îi ajutăm să ajungă la guvernare, se poate discuta acest aspect. (...) Pur şi simplu, acest Guvern şi-a epuizat toate resursele cu care a intrat la guvernare. (...) Aici vorbim de o perioadă scurtă, nu trebuie să negociezi nimic, trebuie să gestionezi ţara până la alegerile parlamentare din 2020. Deci, nu vom negocia, nu am negociat nimic, pentru că e o chestiune de urgenţă, de a găsi o soluţie politică pentru această perioadă scurtă. Aici nu vorbim de un mandat întreg, vorbim de maxim un an, până la alegerile din 2020", afirma Kelemen Hunor.

*** Toţi senatorii şi deputaţii PMP au semnat moţiunea de cenzură, anunţa, săptămâna trecută, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac.

"Susţinem că este momentul potrivit ca România să aibă un nou guvern, un nou prim-ministru, fie el şi pentru un an de zile doar, într-un guvern provizoriu până la alegerile generale care vor avea loc anul viitor, iar condiţia ca PMP să participe la o eventuală majoritate guvernamentală, într-un eventual Cabinet, este ca statul român în acord cu Rezoluţia adoptată de Parlamentul European (Rezoluţia PE din 19 septembrie 2019 referitoare la importanţa memoriei istorice europene pentru viitorul Europei - n.r.) să aibă curajul să înfiinţeze un minister pentru Relaţia cu Republica Moldova", preciza Eugen Tomac.

*** Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, spunea, săptămâna trecută, că "moţiunea va trece", având în vedere numărul de semnatari. Potrivit lui Tăriceanu, 20 de parlamentari ALDE au semnat moţiunea.

"Înainte de a ne hotărî să semnăm, am fost singurul partid care a cerut PNL să vină şi cu ceilalţi paşi. (...) Le-am spus: 'veniţi cu un program de guvernare'. Nu un program de guvernare în accepţiunea curentă a programului cu care te prezinţi la alegerile generale de la termen, dar cu principalele direcţii de acţiune, cu câteva lucruri importante care să definească acţiunea viitorului guvern", declara Tăriceanu.

El sublinia că viitorul guvern va avea "un mandat limitat în timp". "Aş prefera ca intrarea noastră (ALDE - n.r.) la guvernare, dacă va fi cazul, să fie făcută pe baza rezultatelor pe care le vom obţine la alegerile parlamentare", a adăugat Călin Popescu-Tăriceanu.

*** Şi preşedintele PRO România, Victor Ponta, a anunţat că parlamentarii formaţiunii politice au semnat moţiunea de cenzură şi că o vor şi vota "la vedere".

"Eu nu aş fi vrut să avem o moţiune de cenzură, aş fi vrut să avem un guvern restructurat, aşa cum mi-a promis mie doamna Dăncilă în luna august. (...) În faţa acestei situaţii clare de iresponsabilitate şi neseriozitate, nu avem altceva să facem decât să votăm moţiunea de cenzură. (...) O vom vota şi sperăm să avem un guvern mai bun. (...) Ca şi celelalte dăţi o să votăm la vedere", preciza Victor Ponta.

*** De cealaltă parte, social-democraţii au afirmat în mod repetat că moţiunea de cenzură nu va trece de Parlament, având în vedere că Opoziţia nu a prezentat o soluţie alternativă la Guvernul Dăncilă.

"Eu în continuare şi astăzi cred că această moţiune nu va trece. Şi am spus motivele pe care le văd eu: lipsa unui lider în faţa acelor cinci partide, programul de guvernare, prim ministrul care urmează să fie, sunt nişte elemente esenţiale dacă chiar îţi doreşti ca o moţiune să treacă", susţinea, săptămâna trecută, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Şi premierul Viorica Dăncilă a afirmat că moţiunea de cenzură nu va trece, întrucât reprezentanţii Opoziţiei nu au "cea mai mică idee despre ce vor face a doua zi".

"Moţiunea de cenzură cu care ne ameninţă Opoziţia nu va trece nici de această dată. Au mai încercat acest lucru, nu demult, şi au eşuat lamentabil. Au mai ratat o dată această tentativă când au venit în Parlament fără o viziune, fără program de guvernare şi fără o echipă guvernamentală. Şi tot aşa vin şi acum, fără alternativă şi fără cea mai mică idee despre ce vor face a doua zi", spunea recent Viorica Dăncilă.

XXX

Senatul şi Camera Deputaţilor, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Moţiunea de cenzură se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului. AGERPRES/(AS - autori: Livia Popescu, Alina Novăceanu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 14-01-2025 18:04

AUR solicită convocarea de urgență a Parlamentului în sesiune extraordinară

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20 - 24 ianuarie, pentru 'a cere socoteală' Guvernului, care 's-a dovedit o simplă mascaradă a aceleiași guvernări nefaste PSD - PNL care a prăbușit România', dar și pentru a putea începe procedura de suspendare a pr

Viata Parlamentara 10-01-2025 14:29

Deputatul Mihai Weber va iniția un proiect de modificare a Legii privind materialele explozive: Siguranța cetățenilor - o prioritate

Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, social-democratul Mihai Weber, anunță că va iniția o propunere legislativă pentru modificarea Legii privind regimul materiilor explozive, în contextul numărului tot mai mare de incidente grave provocate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice,

Viata Parlamentara 23-12-2024 20:05

Parlament - învestitură/ Guvernul a primit votul de încredere al Parlamentului

Senatorii şi deputaţii au acordat, luni, în şedinţă comună, votul de încredere Guvernului condus de Marcel Ciolacu. S-au înregistrat 240 de voturi "pentru" şi 143 de voturi "împotrivă", a anunţat deputatul PSD Daniel Suciu, care a prezentat procesul verbal referitor la rezultatul votului.

Viata Parlamentara 23-12-2024 19:47

Parlament - învestitură Guvern/ S-a încheiat votul pe învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu

Votul parlamentarilor asupra învestirii Guvernului propus de Marcel Ciolacu s-a încheiat. Votul a fost secret, exprimat cu bile. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. AGERPRES/(AS

Viata Parlamentara 23-12-2024 19:24

Parlament - învestitură Guvern/Pambuccian: Drumul spre un stat puternic nu este cel al xenofobiei şi antisemitismului

Grupul minorităţilor naţionale din Parlament doreşte ca "România să fie iarăşi un stat puternic şi drumul către un stat puternic este privind spre Vest", a declarat luni, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian. "Ideologiile pentru România au însemnat

Viata Parlamentara 23-12-2024 19:14

Parlament - învestitură Guvern/Romaşcanu: Lecţii primim doar de la poporul român; ne-a dat o lecţie şi am înţeles-o

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a declarat luni că partidele coaliţiei de guvernare nu primesc lecţii de la alte formaţiuni, ci doar de la poporul român, care le-a dat o lecţie cu puţină vreme în urmă şi au înţeles-o. "Nu primim lecţii nici de la domnii de aici şi, cu respect, nici de la dumneavoastră (adresându-se

Viata Parlamentara 23-12-2024 19:04

Parlament - învestitură Guvern/ A început votul privind învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu

Parlamentarii au început, luni, votul asupra învestirii Guvernului propus de Marcel Ciolacu. Votul este secret cu bile. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. AGERPRES/(AS - autor:

Viata Parlamentara 23-12-2024 18:29

Parlament - învestitură Guvern/ Bolojan: Executivul pe care ne propunem să îl învestim este o necesitate pentru România

Preşedintele Senatului, liberalul Ilie Bolojan, a declarat, luni, că Guvernul propus pentru învestire este "o necesitate pentru România", menţionând că "aici nu mai e vorba de simpatii sau antipatii sau de animozităţi care ţin de trecutul apropiat, aici este vorba de responsabilitate pentru ţară". "Gu

Viata Parlamentara 23-12-2024 17:18

Parlament: A început şedinţa pentru învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit în şedinţă comună, luni, pentru dezbaterea şi votul asupra învestirii Guvernului propus de candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru Marcel Ciolacu. Şedinţa a început cu intonarea Imnului Naţional. Lucrările sunt conduse de preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, ca

Viata Parlamentara 23-12-2024 13:10

LIVE UPDATE Parlament: Miniştrii propuşi în noul Guvern, audiaţi în comisii de la ora 13,00; plen reunit - ora 17,00

Miniştrii propuşi în noul Guvern Ciolacu au fost audiaţi luni în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Toţi cei 16 membri propuşi să facă parte din noul Guvern au primit luni aviz favorabil după audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului. În noul Guvern vor fi 16 ministere - 8 cu miniştri PSD, 6 - PNL şi 2 - UDMR.

Viata Parlamentara 23-12-2024 12:12

Hotărârile privind alegerea preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, publicate în Monitorul Oficial

Hotărârile privind alegerea preşedintelui Senatului şi, respectiv, alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor au fost publicate luni în Monitorul Oficial. Preşedinte al Senatului a fost ales, luni dimineaţă, liderul interimar al PNL,

Viata Parlamentara 23-12-2024 11:55

Moşteanu: USR nu va vota Cabinetul Ciolacu

USR nu va vota Cabinetul Ciolacu şi în acest moment nu există o şansă să-l susţină pe

Viata Parlamentara 23-12-2024 11:50

Senatorul AUR Mircia Chelaru a cerut ca Ilie Bolojan să preia interimar funcţia de preşedinte al României

Senatorul AUR Mircia Chelaru a cerut, luni, să se constate funcţia vacantă de preşedinte al României, iar noul preşedinte al Senatului, Ilie Bolojan, să preia interimar această funcţie. "Nu aş vrea să fac din asta o dispută cu dumneavoastră, însă vreau să supun atenţiei dumneavoastră să se constate, la ora actuală, funcţia vacantă de preşedint

Viata Parlamentara 23-12-2024 11:43

Şerban: În cazul agresării jurnaliştilor, vom aplica Regulamentul aşa cum se cuvine

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ciprian Şerban, a declarat luni că va fi aplicat 'aşa cum se cuvine' Regulamentul în cazul în care se vor repeta incidentele care au avut loc în prima zi a noului Parlament, atunci când Diana Şoşoacă a agresat verbal o ziaristă. Şerban a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, de ce nu s-

Viata Parlamentara 23-12-2024 11:40

Moşteanu: 20 de voturi pentru Ciprian Şerban de la deputaţi AUR, SOS, POT; probabil vor trece la PSD

Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat, luni, că preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Ciprian Şerban, a fost ales în funcţie şi cu voturi de la partidele "izolaţioniste" AUR, SOS şi POT,