Camera Deputaţilor: Proiectul privind votul în străinătate la alegerile prezidenţiale - dezbatere şi vot în plen
Camera Deputaţilor dezbate şi votează miercuri proiectul pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidenţiale.
Proiectul a fost adoptat luni de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Marţi, comisia juridică a adoptat un raport favorabil pentru acest proiect, aprobând mai multe modificări faţă de varianta Senatului, la solicitarea Autorităţii Electorale Permanente.
Astfel, este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de ora 24,00, ora României, a zilei alegerilor.
Un alt amendament introdus la propunerea USR şi PNL se referă la faptul că listele electorale suplimentare din străinătate se fac şi în format pe hârtie, doar în cazul existenţei unor disfuncţionalităţi.
"Listele electorale suplimentare din străinătate generate în format electronic în mod automat, pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. În situaţia disfuncţionalităţii sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, listele electorale suplimentare se introduc pe format de hârtie şi cuprind pentru numele, codul numeric personal şi semnătura alegătorului", prevede textul adoptat.
Conform celor adoptate, "începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen, şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate".
Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate, listele se întocmesc de AEP în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate - se menţionează în articolul 8 al legii, în forma stabilită de parlamentarii comisiei.
Numărul membrilor Biroului electoral, dacă este insuficient, poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.
În diaspora votul se desfăşoară pe parcursul a trei zile - vineri, sâmbătă şi duminică.
"În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00".
De asemenea, în diaspora, la ora 21,00, când se închid secţiile, alegătorii care se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care stau la rând pot să îşi exercite în continuare dreptul de vot. Un membru al biroului electoral al secţiei de votare, desemnat de preşedintele acestuia, verifică la ora 21,00 dacă în afara localului de vot se află alegători care aşteaptă şi stabileşte ordinea în care aceştia au acces în sală. Alegătorii aflaţi la rând îşi pot exercita dreptul de vot până la maximum ora 23,59. Conform preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Florin Mituleţu-Buică, procedura privind prelungirea timpului de vot până la maximum ora 23,59 se va aplica şi în secţiile de vot din ţară.
MAE va transmite AEP lista cu informaţiile furnizate de autorităţile străine competente privind numărul cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa sau alte forme de înregistrare în străinătate, defalcat pe state, mai prevede textul adoptat de comisie. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Karina Olteanu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bolojan: Cererea de suspendare a președintelui Iohannis - acțiune de imagine; este irațională
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a afirmat, miercuri, că solicitarea de suspendare a șefului statului Klaus Iohannis este o acțiune de imagine și este ''irațională''. 'În această perioadă, ceea ce vedeți sunt de fapt acțiuni politice de precampanie care nu au decât un scop exclusiv politic și nu au nicio le
Emanuel Ungureanu (USR): AJPIS cere relocarea copiilor din centrele de la Târgu Mureș, dar unde?
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, marți, la Târgu Mureș, că Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș a solicitat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș relocarea celor peste 60 de copii cu dizabilități din cele patru centre din Târgu Mureș în 30 de zile, însă nu se știe
Senat: AUR condamnă refuzul majorității parlamentare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă ferm refuzul majorității parlamentare PSD-PNL-UDMR de a introduce pe ordinea de zi a plenului Senatului solicitarea AUR pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului și cere să își exercite rolul său fundamental, de 'for reprezentativ al poporului român'.
Emanuel Ungureanu (USR): Depun un proiect de lege pentru monitorizarea video în centrele de tip social
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, marți, la Târgu Mureș, după vizitarea celor patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități unde Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a reclamat 'nereguli grave', că urmează să depună un proiect de lege pentru monitorizarea video a modului de îngrijire a copiilor bolnavi în centrele de tip
Cazanciuc: Schema de funcționare a Senatului, redusă cu 24%; parte din angajați vin și pleacă cu demnitarii
Conducerea Senatului a adoptat, marți, două memorandumuri prin care schema de funcționare a instituției se reduce cu 24% - de la 796 de posturi, din care aproximativ 30 sunt libere, la 610 posturi -, iar cheltuielile privind întreținerea autoturismelor vor fi diminuate, a informat vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc. 'Cu sigu
Senat: Mandatul de senator al lui Laurențiu Țepeluș, validat
Senatul a validat, marți, în plen, în sesiune extraordinară, mandatul de senator al lui Laurențiu Țepeluș (PSD), după ce Lucian Romașcanu a demisionat în decembrie din Parlament, optând pentru a rămâne președintele Consiliului Județean Buzău. Ulterior validării mandatului, Țepeluș a depus jurământul.
Lasconi: USR va depune o propunere legislativă pentru modificarea Codului penal în legătură cu fapte de corupție
Președinta USR, Elena Lasconi, anunță că parlamentarii formațiunii vor depune în Parlament o propunere legislativă pentru modificarea Codului penal referitor la termenul de prescripție pentru mai multe infracțiuni de corupție. Justiția 'trebuie să facă dreptate pentru toți, nu să protejeze corupții', scrie lidera USR, marți, pe F
Fenechiu: Conducerea Senatului analizează, de la ora 16,00, reorganizarea activității instituției; propunere - reducerea cu 24% a personalului
Biroul permanent al Senatului va analiza, marți, de la ora 16,00, două memorandumuri de reorganizare a activității instituției și de reducere a cheltuielilor, a afirmat, marți, liderul grupului senatorilor liberali, Daniel Fenechiu. 'Sunt două memorandumuri: unul de reorganizare a activității Senatului și altul de reducere a cheltuielilor.
Bolojan, despre Parteneriatul România - SUA: Sunt convins că vom consolida prietenia între națiunile noastre
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, i-a urat succes președintelui SUA, Donald Trump, în noul său mandat, exprimându-și convingerea că prietenia dintre cele două state va fi consolidată. 'Îi urez succes președintelui Donald Trump în noul său mandat prezidențial! România și Statele Unite ale Americii au constr
Ilie Bolojan - întrevedere cu reprezentanții companiei Lockheed Martin
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a avut o întrevedere cu reprezentanții companiei americane Lockheed Martin, unul dintre liderii mondiali în domeniul industriei de apărare și tehnologie aerospațială. 'Discuțiile au vizat subiecte de interes comun, în special partajarea de tehnologie și parteneriate economice. Î
POT: Până în acest moment, 125 de parlamentari au semnat pentru suspendarea lui Klaus Iohannis
Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat, miercuri, că, până în acest moment, 125 de parlamentari au semnat pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Potrivit POT, toți parlamentarii partidului au semnat pentru această inițiativă a formațiunii, precum și 91 de parlamentari AUR, un parlamentar USR - Emanuel Ungureanu și doi parlamentari de l
AUR solicită convocarea de urgență a Parlamentului în sesiune extraordinară
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20 - 24 ianuarie, pentru 'a cere socoteală' Guvernului, care 's-a dovedit o simplă mascaradă a aceleiași guvernări nefaste PSD - PNL care a prăbușit România', dar și pentru a putea începe procedura de suspendare a pr
Deputatul Mihai Weber va iniția un proiect de modificare a Legii privind materialele explozive: Siguranța cetățenilor - o prioritate
Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, social-democratul Mihai Weber, anunță că va iniția o propunere legislativă pentru modificarea Legii privind regimul materiilor explozive, în contextul numărului tot mai mare de incidente grave provocate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice,
Parlament - învestitură/ Guvernul a primit votul de încredere al Parlamentului
Senatorii şi deputaţii au acordat, luni, în şedinţă comună, votul de încredere Guvernului condus de Marcel Ciolacu. S-au înregistrat 240 de voturi "pentru" şi 143 de voturi "împotrivă", a anunţat deputatul PSD Daniel Suciu, care a prezentat procesul verbal referitor la rezultatul votului.
Parlament - învestitură Guvern/ S-a încheiat votul pe învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu
Votul parlamentarilor asupra învestirii Guvernului propus de Marcel Ciolacu s-a încheiat. Votul a fost secret, exprimat cu bile. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. AGERPRES/(AS