logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cameră - moţiunea pe Cultură/Ivaşcu: La preluarea mandatului, nu exista o strategie unitară a modului de aniversare a Centenarului

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că, la preluarea mandatului său, nu exista o strategie unitară, bazată pe o concepţie clară, principii şi teme principale, privind modul de aniversare a Centenarului.

"Punctual, cu privire la situaţia existentă la preluarea mandatului, am constatat următoarele - nu exista o strategie unitară, bazată pe o concepţie clară, principii şi teme principale, a modului de aniversare a Centenarului. Erau doar liste, tabele cu circa 2.042 de enunţuri de activităţi dedicate Centenarului. Nu aveau o fundamentare reală, completă. În plus nu exista cadrul legal adecvat mai ales din punct de vedere al mecanismelor de finanţare. (...) Fac un apel la dvs. să înţelegeţi că nu am făcut decât să reconsider situaţia şi să introduc relevanţa tematică şi legalitatea în cheltuirea banului public", a spus Ivaşcu, la dezbaterea moţiunii "PSD calcă în picioare cea mai mare sărbătoare a românilor de pretutindeni - Centenarul Marii Uniri", depusă de parlamentarii opoziţiei.

Potrivit ministrului Culturii, aniversarea Centenarului trebuie să se realizeze printr-o abordare şi viziune integrată şi unitară pe coordonatele unităţii, coeziunii şi consensului naţional.

"Ne aflăm într-o evaluare permanentă şi benefică a tuturor propunerilor şi ideilor aflate până în prezent şi avem aceeaşi deschidere şi transparenţă pentru propuneri de proiecte ce vor urma. (...) Pe măsura finalizării tuturor listelor de proiecte şi aprobării acestora de către Comitetul interministerial se va întocmi calendarul naţional de evenimente dedicat aniversării Centenarului", a adăugat el.

George Ivaşcu a arătat că situaţia monumentelor Marii Uniri de la Alba Iulia şi Arad "este una gravă" şi a susţinut că "s-a chinuit să descurce iţele moştenite de la vreo 20 de miniştri anteriori".

El a menţionat, "cu toată onestitatea", că, fiind pentru prima oară când autorităţile de resort se confruntă cu o asemenea sarcină - aniversarea Centenarului -, "a constatat că nimeni nu ştie exact, însă fiecare are dreptul la o părere şi are dreptul să o expună în public".

"Pentru unii, Centenarul ar trebui să fie un mare Revelion cu muzică populară, bucate şi licori alese, care să ţină probabil tot anul 2018. Şi toate astea pe banii cetăţenilor. Pentru alţii, Centenarul ar trebui să fie un fel de Jocuri Olimpice ale României - doar ale României -, în care fiecare judeţ se întrece în activităţi cât mai năstruşnice, iar în final - pe la 1 decembrie seara - să organizăm un imens foc de artificii şi să ne dăm medalii între noi, pentru că, nu-i aşa, important este să participi. Mai sunt şi cei care optează pentru o variantă mai sobră: Centenarul este prilejul de a comemora câteva mari figuri ale istoriei prin organizarea unor ceremonii militaro-religioase, o invocare-maraton din care cu greu ar putea un trecător să ghicească bucuria acestui popor, la împlinirea unui ideal pentru care a aşteptat nu zece, nu o sută, ci o mie de ani! Toţi cei de mai sus au dreptul să gândească aşa, dar pierd din vedere esenţialul. Am spus-o în mai multe rânduri, dar sunt mândru s-o repet şi aici: cred, cu cea mai mare tărie, că a cinsti cu adevărat reuşita măreaţa a înaintaşilor noştri înseamnă a omagia în primul rând faptele lor şi adevărul istoric. Unirea a trebuit recunoscută, consfinţită şi ratificată de sistemul de tratate internaţionale de după Primul Război Mondial", a spus Ivaşcu.

El este de părere că aniversarea Centenarului trebuie să fie una mult mai amplă decât marcarea momentului în sine.

"Nu ministrul Ivaşcu şi nu Guvernul PSD au hotărât că momentul Unirii nu se încheie, ci doar începe în 1918. Mă întreb de ce nimeni nu s-a gândit să respecte adevărul istoric, inducându-se în mod incorect faţă de naţiunea română şi faţă de făuritorii Marii Uniri conceptul că aniversarea Centenarului se referă doar la 1918, ignorându-se în felul acesta marile evenimente naţionale, europene şi internaţionale ce au urmat şi validat atestând România Mare, România unită. Centenarul nu sărbătoreşte victoria românilor asupra altor popoare, ci eliberarea fiilor acestui pământ de sub asuprirea imperiilor care ne-au confiscat atât de des devenirea", a arătat Ivaşcu.

El a negat că i-ar ''nesocoti'' pe românii de pretutindeni, aşa cum se spune în titlul moţiunii, afirmând că ''o Românie demnă, la 100 de ani de la Marea Unire, trebuie să fie clădită din demnitatea fiecărui cetăţean al ei, oriunde s-ar afla''.

" 'Sunteţi domnilor (n.r. - deputaţi) reprezentanţii unui popor care este şi poate fi mândru de trecutul său şi care trebuie să aibă mare încredere în viitorul său. Nu-i scădeţi rolul pe care el trebuie să-l aibă în lume, fiţi cât de modeşti pentru persoana dvs, dar nu fiţi niciodată modeşti pentru poporul pe care îl reprezentanţi' - aşa vorbea cel mai iscusit dintre liderii liberali, marele om de stat Ion I. C. Brătianu, ale cărui recomandări sunt valabile şi astăzi şi pentru acest ministru PSD al Culturii. (...) Aş dori să mă adresez direct dvs ca deputaţi români şi responsabili politici: Ne-am adunat azi, aici, ca să lămurim acum cum dorim să celebrăm marile fapte de acum 100 de ani. Când vor vota deputaţii liberali, mi-aş dori să se întrebe cum ar fi votat Brătianu o moţiune politică pe o asemenea miză, iar când va vota orice patriot român, de orice orientare politică, să aibă un gând pentru patrioţii Maniu, Vaida Voievod, Marghiloman, Averescu sau Tache Ionescu - lideri care au dat strălucire istoriei noastre", a transmis ministrul Culturii.

George Ivaşcu a anunţat, în context, că doreşte ca marile personalităţi ale acestui secol din toate domeniile să aibă fiecare măcar un bust în localitatea natală, "pentru ca elevii care trec pe lângă ele, în drum spre şcoală, să ştie că există precedente".

Moţiunea simplă împotriva ministrului Culturii a fost prezentată în plen de deputatul PNL Bogdan Gheorghiu. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 19-02-2025 22:22

Abrudean, despre proiectele privind operațiunile de apărare pe teritoriul românesc: Voi prioritiza adoptarea lor în Senat

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a anunțat că va prioritiza în Camera superioară a Parlamentului dezbaterea proiectelor care stabilesc cadrul juridic necesar desfășurării operațiunilor de apărare pe teritoriul românesc, adoptate miercuri de Camera Deputaților. 'Ca președinte interimar al Senatului, sublinie

Viata Parlamentara 19-02-2025 16:30

Eveniment la Parlament prilejuit de împlinirea a 169 de ani de la dezrobirea romilor; Păun: 75 % dintre romi o duc prost

Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale a Camerei Deputaților a organizat, miercuri, o masă rotundă prilejuită de împlinirea a 169 de ani de la dezrobirea romilor. Președintele Comisiei pentru drepturile omului, deputatul Nicolae Păun, reprezentantul minorității rome în Parlament, a vorbit desp

Viata Parlamentara 19-02-2025 15:38

Petrișor Peiu: Avem 154 de semnături strânse pentru moțiunea de cenzură; așteptăm semnăturile parlamentarilor USR

Senatorul AUR Petrișor Peiu a declarat, miercuri, că au fost strânse 154 de semnături pentru depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, menționând că se așteaptă până miercurea viitoare semnăturile parlamentarilor USR. ''Textul moțiunii este scris, avem 154 de semnături strânse de la parti

Viata Parlamentara 19-02-2025 15:16

Andronache: PNL, PSD, USR, UDMR, minorități - cu NATO, cu Europa, cu americanii; AUR, S.O.S., POT - cu rușii

Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a transmis, miercuri, că la Camera Deputaților ''s-au separat apele'', menționând că PNL, PSD, USR, UDMR și minoritățile sunt ''cu NATO, Europa și americanii'', în timp ce AUR, S.O.S., POT sunt ''cu rușii''. Reacția liberalului vine după ce

Viata Parlamentara 19-02-2025 14:51

Nicolae Păun: Proiectul Muzeului Național al Romilor - doar pe hârtie, deși legea e aprobată de doi ani

Înființarea Muzeului Național de Istorie și Cultură a Romilor există doar pe hârtie, deși legea a fost aprobată din anul 2023, a declarat, miercuri, deputatul Nicolae Păun, reprezentantul minorității rome în Parlament. La finalul unui eveniment care a marcat împlinirea a 169 de ani de la dezrobirea romilor, Nicolae Păun

Viata Parlamentara 19-02-2025 14:47

Camera Deputaților: USR a solicitat ca ministrul Apărării să vină la Ora Guvernului; Biroul permanent nu a aprobat

Grupul parlamentar al USR a solicitat, miercuri, ca ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, să fie invitat în Parlament, la Ora Guvernului, în data de 24 martie, însă Biroul permanent al Camerei Deputaților nu a aprobat cererea. Grupul USR solicitase ca ministrul Tîlvăr să prezinte situația în contextul internațio

Viata Parlamentara 18-02-2025 22:09

Senat/Președintele Comisiei de cultură: Traficul de persoane - o realitate dureroasă; am propus amendarea Legii audiovizualului

Senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș, președinte al Comisiei pentru cultură și media, a anunțat că a propus, marți, în ședința forului, amendamente la Legea audiovizualului care să permită difuzarea de mesaje de informare asupra amenințării pe care o reprezintă traficul de persoane și care să pună pe agenda publică acest subiect.

Viata Parlamentara 17-02-2025 20:51

Hotărârea privind vacantarea mandatului de senator al lui Nicolae Ciucă, publicată în Monitorul Oficial

Hotărârea Senatului prin care a luat act de încetarea, prin demisie, a mandatului de senator al lui Nicolae Ciucă și de vacantare a locului în Circumscripția electorală nr. 17 Dolj a fost publicată luni seara în Monitorul Oficial. Senatorii au luat act, în ședința de luni, de încetarea prin demisie a mandatu

Viata Parlamentara 17-02-2025 05:15

Camera Deputaților: Ministrul Educației - invitat luni la 'Ora Guvernului'

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a fost invitat de grupul parlamentar AUR, în plenul Camerei Deputaților, tema de dezbatere fiind planurile-cadru pentru învățământul liceal pentru disciplinele Geografie și Istorie. Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, săptămâna trecută, ca Daniel David să fie invita

Viata Parlamentara 10-02-2025 20:59

Moșteanu (USR) nu exclude susținerea unei moțiuni de cenzură, cu condiția formării unei guvernări pro-democratice, responsabile

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat luni că nu exclude susținerea unei moțiuni de cenzură, cu condiția perspectivei unei guvernări pro-democratice, 'responsabile'. Precizările au fost făcute după ce Ionuț Moșteanu a fost întrebat dacă USR ar susține

Viata Parlamentara 10-02-2025 20:44

Parlament/ Ședința de plen comun în care urma să fie dezbătută suspendarea președintelui Iohannis - anulată

Ședința de plen comun, care urma să aibă loc marți și în care trebuia să se discute despre suspendarea președintelui Klaus Iohannis, a fost anulată. Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au decis luni anularea ședinței de plen comun de marți, de la ora 10:00, în care urma să se discute solicitarea de suspendare a

Viata Parlamentara 10-02-2025 13:50

Parlamentul se reunește marți în ședință comună pentru a discuta cererea de suspendare a președintelui Iohannis

Parlamentul se reunește marți, de la ora 10.00, pentru a discuta solicitarea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, au decis Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Președintele Senatului, Ilie Bolojan, care a făcut acest anunț, a precizat să există două posibilități, documentul să fie trimis Curții Constituți

Viata Parlamentara 10-02-2025 10:46

Parlament/ Ședința Birourilor permanente reunite - la ora 13,30

Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc luni, începând cu ora 13,30. Ședința Birourilor permanente reunite va avea loc la Camera Deputaților. Birourile permanente reunite ar urma să ia o decizie în privința cererii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidu

Viata Parlamentara 10-02-2025 10:19

POT solicită revocarea din funcție a președinților Senatului și Camerei Deputaților

Partidul Oamenilor Tineri solicită revocarea din funcție a președinților celor două Camere ale Parlamentului, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban, susținând că aceștia au blocat intenționat procedura de suspendare a șefului statului. 'De două ori consecutiv, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban s-au folosit de pretexte și artificii procedurale

Viata Parlamentara 10-02-2025 10:15

Gorghiu: Nu voi vota suspendarea lui Iohannis; este doar o temă falsă

Deputatul PNL Alina Gorghiu susține că suspendarea președintelui Klaus Iohannis reprezintă 'doar o temă falsă, un mare val pe care se urcă niște candidați ca să speculeze electoral starea de nemulțumire a populației'. 'După mai bine de 20 de ani de politică, am învățat să nu evit să spun adevărul de teama unor invective, mai