logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Discuţii în Senat pe marginea cazului polonez; Băsescu: România a cedat din suveranitatea sa aderând la UE

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat joi că nu doreşte să comenteze deciziile Parlamentului de la Varşovia, dar a spus că Polonia este o ţară pentru care are toată admiraţia, în timp ce senatorul PMP Traian Băsescu a susţinut că atunci când România a intrat în Uniunea Europeană a cedat din suveranitatea sa.

Discuţiile au început după ce senatorul Radu Mihail (USR) a declarat că, în cazul în care majoritatea va "forţa trecerea pachetului de legi ale justiţiei", Comisia Europeană ar putea face şi în cazul României un anunţ similar celui referitor la Polonia, unde a identificat încălcări grave ale unor aspecte care ţin de independenţa justiţiei şi a statului de drept.

"Noi nu dorim ca ţara noastră să intre în rândul ţărilor iliberale, cum ar fi Polonia sau Ungaria, ţări pe care oficiali de la Bucureşti, inclusiv din conducerea Senatului, le curtează acerb", a spus el.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), a declarat că Polonia este o ţară care merită toată admiraţia, "pentru că ştie să îşi respecte valorile, tradiţiile, independenţa şi suveranitatea".

"Nu am să fac comentarii în legătură cu ce decide Polonia şi, în mod suveran, Parlamentul. O să vă spun ceea ce mă preocupă pe mine, în calitate de senator şi cetăţean român. Vreau ca în Senatul României să nu mai aud astfel de luări de cuvânt din partea unor tineri parlamentari, tineri în sensul prezenţei în Parlament, care fac dovada faptului că trăiesc în România aproape degeaba, ei nu văd ce proporţii a luat în România statul represiv, nu văd ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani cu justiţia din România, care a fost călcată în picioare. Independenţa ei a rămas numai pe hârtie. Care este independenţa justiţiei atunci când serviciile intervin în derularea actului de justiţie şi în curţile care fac justiţia? Nu mă refer la procurori", a precizat el.

Tăriceanu a susţinut că USR doreşte să menţină în România "aceeaşi frăţie nenorocită care a distrus ţara şi justiţia".

"Aceasta este justiţia pe care dumneavoastră o apăraţi? Sunt absolut decepţionat de acest lucru, mă mir de astfel de luări de poziţie. În loc să aud din partea unui partid care s-a făcut ecoul cetăţenilor şi care ar fi trebuit să preţuiască mai mult decât orice valorile liberale, adică drepturile şi libertăţile cetăţenilor, şi să le pună pe primul plan, văd că în continuare doriţi să menţineţi în România aceeaşi frăţie nenorocită care a distrus ţara şi justiţia şi încrederea în ea, între servicii, între aparatul represiv, instituţiile de forţă ale statului. Nu acesta este modelul de democraţie liberală europeană pe care cu toţi ne-o dorim şi la care cu toţii aspirăm. Nu acesta este modelul cu care am intrat în Uniunea Europeană", a afirmat el.

Senatorul Traian Băsescu (PMP) a subliniat că, atunci când România a intrat în UE, a cedat din suveranitatea sa.

"Avem capitolul 3 din Tratat, care dă o listă întreagă de domenii în care Bruxelles este suveran şi nu statul naţional. Încurajarea naţionalismului este distrugerea UE. Nu mai suntem suverani în sensul clasic al cuvântului de când am intrat în UE", a precizat el.

Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că nu face parte "din acea categorie de naţionalişti care duce naţionalismul pe primul plan", dar că suveranitatea Parlamentului nu poate fi contestată.

"Dar nu vorbim de suveranitate, ci vorbim despre altceva, despre alte valori, vorbim despre statul de drept. Revenirea la statul de drept, nu la ceea ce se numea odinioară statul de drept în perioada comunistă, când discutam despre întărirea legalităţii socialiste. Ce însemna legalitatea socialistă? Forţa instituţiilor care bineînţeles că nu aveau niciun respect pentru drepturile cetăţenilor. Eu ceea ce vorbesc azi este necesitatea protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti care este o valoare fundamentală nu numai pentru România, dar pentru întreaga UE. Stă la baza construcţiei UE. Vreau ca România să fie nu numai membră teoretic a UE, ci membri de facto şi în profunzimea valorilor. Nu să ne fălim că suntem membri şi facem în România un fel de creaţie care seamănă mai mult cu ceea ce vedem în Rusia învecinată. Ce s-a întâmplat în România în ultimii ani nu este stat de drept", a declarat el.

Senatorul social-democrat Gabriela Creţu, preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene, a spus că a observat în ultimele zile o instrumentalizare a UE şi a valorilor sale "pentru interese de partid". Ea a subliniat că acest lucru face rău României.

"Noi am validat inclusiv propunerea Preşedinţiei pentru Livia Stanciu, faţă de care puteam avea mari dubii că iubeşte democraţia. În Polonia, de exemplu, au fost anulate cinci nominalizări la Curtea Constituţională şi făcute alte nominalizări - lucruri brutale, absolut de intervenţie în sistemul puterilor în stat, în genere", a declarat ea.

Radu Mihail a dorit să dea o replică, apreciind că a fost agresat verbal prin declaraţia că ar trăi în România "degeaba". "Aş vrea să vă spun că am ales să trăiesc în România după ce am fost în exil 16 ani, pentru că oameni ca acela care a rostit aceste cuvinte calcă în picioare drepturile cetăţenilor români, se preocupă de interesul personal şi încearcă să schimbe legile justiţiei pentru interesul personal al lui şi al unei clici. Aşa că nu trăiesc degeaba în România, de aia am venit în România şi vom face acest lucru dacă vrea sau dacă nu vrea acest domn care îmi spune că nu vrea să ne mai audă. Domnule Tăriceanu, o să ne auziţi şi azi, şi mâine, şi peste zece ani fără nicio problemă. Va veni vremea şi nu foarte târziu când ne veţi cere cuvântul de pe banca Opoziţiei, dacă nu cumva veţi fi în alt loc", a precizat el. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Viata Parlamentara 15-04-2025 17:04

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor

Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:55

Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa

Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:14

Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică

Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:08

Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:58

Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:18

Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func

Viata Parlamentara 14-04-2025 17:37

Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități

Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'

Viata Parlamentara 14-04-2025 16:59

Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro

Viata Parlamentara 14-04-2025 15:02

Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări

Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și

Viata Parlamentara 14-04-2025 14:13

Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis

USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced

Viata Parlamentara 14-04-2025 13:46

Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați

Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru

Viata Parlamentara 11-04-2025 12:24

Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)

Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate

Viata Parlamentara 10-04-2025 14:01

Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)

Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo

Viata Parlamentara 08-04-2025 17:14

Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu

Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i