REPORTAJ Cea mai veche exploatare de apă sărată din lume se află lângă Târgu Neamţ
Patrimoniul arheologic al judeţului Neamţ este unul foarte consistent şi valoros, însă prea puţin cunoscut în rândul opiniei publice.
Pe lângă vestigiile faimoasei culturi Cucuteni şi ruinele unor cetăţi antice şi medievale, ţinutul Neamţului are şi unele situri arheologice de importanţă europeană şi chiar mondială, care au trezit interesul specialiştilor din străinătate.
Este şi cazul binecunoscutului izvor de la Lunca - Poiana Slatinei, care încă îşi menţine statutul de cea mai veche exploatare de apă sărată din lume.
Arheologul dr. Vasile Diaconu, specialist în cadrul Complexului Muzeal Naţional Neamţ, a prezentat, pentru AGERPRES, o serie de informaţii extrem de interesante despre importanţa acestui obiectiv istoric.
Sursa foto: Arheolog dr. Vasile Diaconu
Acesta a explicat, în primul rând, de ce este atât de special un izvor de apă sărată.
"Este cunoscut faptul că sarea reprezintă un mineral necesar pentru dieta umană şi a animalelor, dar are şi o întreagă serie de alte întrebuinţări domestice. Dar sarea nu se găseşte peste tot, iar oamenii, încă din vremuri extrem de îndepărtate, au depus eforturi intense pentru a-şi procura această resursă. Zona de la poalele Carpaţilor, deci inclusiv ţinutul Neamţului, dispune de astfel de surse, care se prezintă sub forma unor izvoare mai mult sau mai puţin abundente, cu salinitate diferită", a declarat arheologul Vasile Diaconu.
Cercetătorul a subliniat că exploatarea izvorului de la Lunca - Poiana Slatinei, izvor aflat la aproximativ 6 kilometri nord-vest de oraşul Târgu Neamţ, are o poveste foarte interesantă, care începe acum aproape 8.000 de ani.
"Odată cu stabilirea în zona Neamţului a primelor comunităţi de agricultori sedentari (în neoliticul timpuriu, mileniul VI a. Chr.), aceştia au descoperit şi au exploatat primii sursa de apă sărată de la Lunca. De fapt, o comunitate neolitică restrânsă sau o parte a unei comunităţi a utilizat sezonier acest izvor sărat, dar nu numai pentru consum propriu, ci şi pentru comerţ/schimb. Astfel, după ce era scoasă din izvor, slatina era fiartă pe loc, în vase de lut, obţinându-se în acest fel sarea cristalizată, care, în stare solidă şi foarte concentrată, putea fi transportată pe distanţe mari, către zone unde acest mineral nu se găsea. Tipul acesta de activitate a continuat să se desfăşoare în imediata apropiere a izvorului timp de milenii, fiind produse cantităţi însemnate de sare, care au fost folosite ca o valoroasă marfă de schimb. Intensitatea acestor activităţi a făcut ca lângă sursa de apă sărată să se formeze în timp o movilă artificială, constituită din resturile vetrelor de foc şi ale vaselor de lut în care a fost fiartă slatina", a povestit cercetătorul.
Sursa foto: Arheolog dr. Vasile Diaconu
Situl arheologic din imediata apropiere a izvorului de la Lunca - Poiana Slatinei a fost descoperit la începutul anilor '80 de către profesorul de istorie Ilie Untaru, iar din 1984 aici au început cercetări arheologice, coordonate de regretatul dr. Gheorghe Dumitroaia, de la muzeul din Piatra-Neamţ.
Echipa de arheologi, în timpul celor aproape trei decenii de cercetări, a scos la lumină o serie de vestigii valoroase, care confirmă nu doar vechimea acestei exploatări, ci mai ales intensitatea extracţiei şi procesării apei sărate.
"Cele mai consistente mărturii arheologice aparţin neoliticului timpuriu, dar arheologii au descoperit şi numeroase materiale ceramice specifice culturii Cucuteni, dar şi din epoca bronzului, din epoca fierului, din antichitate şi până în evul mediu târziu. O observaţie foarte interesantă este aceea potrivit căreia unele vestigii arheologice descoperite lângă izvorul de la Lunca au confirmat prezenţa aici a unor comunităţi venite de la distanţe mari tocmai pentru a se aproviziona cu sare. În acest fel, în vechime izvorul de apă sărată nu avea doar o importanţă zonală, ci şi regională", a menţionat arheologul nemţean.
Cercetătorul Vasile Diaconu a explicat că vestigiile arheologice de la Lunca au prezentat interes pentru comunitatea ştiinţifică românească, dar şi pentru cea europeană, astfel că preistoricieni străini binecunoscuţi, precum A. Harding, J. Chapman, O. Weller, au participat la săpăturile arheologice de aici, înlesnind şi diverse investigaţii interdisciplinare.
Sursa foto: Arheolog dr. Vasile Diaconu
"Graţie acestor colaborări s-au putut realiza reconstituiri de mediu pentru epocile preistorice, dar au fost obţinute şi datări precise ale unora dintre vestigiile de acolo, care indică faptul că aici a fost cea mai veche exploatare de apă sărată din lume", a declarat arheologul nemţean.
În urmă cu câteva săptămâni, în cadrul unui eveniment ştiinţific organizat de Complexul Muzeal Naţional Neamţ, izvorul de la Lunca, dar şi alte situri arheologice din zona Târgu Neamţ au fost vizitate de arheologi din Germania, Polonia şi Ucraina, atraşi fiind de importanţa arheologică a acestei zone.
"Izvorul de la Lunca - Poiana Slatinei are statutul de monument istoric, fiind protejat prin lege. În acelaşi timp, este şi un obiectiv turistic prin faptul că se află în interiorul Parcului Natural Vânători-Neamţ. Cu toate acestea, fiind exploatat şi în prezent, izvorul şi situl arheologic din imediata vecinătate riscă să fie constant degradate şi poluate", a mai spus arheologul dr. Vasile Diaconu.
Cei care îşi doresc să cunoască mai multe informaţii despre acest izvor, aflat într-un cadru pitoresc, pot face o plimbare până în locul respectiv sau pot vizita Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ, unde pot fi admirate o serie de obiecte provenind din acest sit. AGERPRES/(AS - autor: Gabriel Apetrii, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Botoșani: Doi polițiști răniți după ce un tir a intrat în mașina de serviciu a acestora
Doi polițiști din Botoșani au fost grav răniți, luni seară, după ce mașina de poliție în care se aflau a fost lovită de un tir, incidentul având loc pe un drum județean, în localitatea Vorona Mare, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit sursei citate, cei doi agenți, unul de 22 de ani și unul de 40 de ani
Cutremur cu magnitudinea 3,5 în județul Buzău, luni seara
Un cutremur cu magnitudinea 3,5 s-a produs luni seara, la ora locală 19:08, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul a avut loc la adâncimea de 140 de kilometri (km), în apropierea următoarelor orașe: 55 km nord-ves
Ilfov: Cinci autovehicule, implicate într-un accident pe Centura Capitalei, în zona orașului Pantelimon; trafic îngreunat
Cinci autovehicule - trei autoturisme, o autoutilitară și un autotren - au fost implicate într-un accident luni, pe Centura Capitalei, în zona orașului Pantelimon, o persoană având nevoie de îngrijiri medicale. Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române, cele cinci autovehicule au fost implicate &ic
Mureș: Sindicatul ACORD afirmă că sunt nefondate acuzațiile aduse personalului de la centrele pentru copii cu dizabilități
Sindicatul ACORD, afiliat la Federația Salariaților din Administrația Publică Centrală și Locală - COLUMNA, susține că acuzațiile formulate de către inspectorii Consiliului de Monitorizare și de reprezentanții Centrului de Resurse Juridice în privința funcționării a patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș ar fi 'nefondate, g
Peter Ferenc (CJ Mureș): Centrele DGASPC - ''un mediu sănătos'' pentru copiii cu dizabilități
Președintele Consiliului Județean (CJ) Mureș, Peter Ferenc, a declarat luni, într-o conferință de presă, că toate cele patru centre pentru copii cu dizabilități din Târgu Mureș aparținând Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din județ reprezintă 'un mediu sănătos', în care se oferă îngrijiri adecvate, d
Investițiile directe ale nerezidenților în România s-au redus la 5,852 miliarde de euro în primele 11 luni
Investițiile directe ale nerezidenților în România s-au redus la 5,852 miliarde de euro în primele 11 luni ale anului trecut, de la 6,611 miliarde de euro în perioada ianuarie - noiembrie 2023, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate luni. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au în
Bihor: Castorii distrug vegetația lemnoasă de pe malul Crișului Repede din Oradea
Castorii amenință vegetația lemnoasă de pe malul Crișului Repede din Oradea, extinderea lor numerică determinând distrugerea a peste 20 de arbori, a informat luni, într-un comunicat, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri. 'Este necesar să protejăm habitatul natural al castorilor, având în vedere rolul lor în ecosistem, d
Românii care doresc să călătorească în Israel au nevoie de autorizație electronică
Românii care doresc să călătorească în Israel au nevoie de autorizație electronică care poate fi solicitată pe platforma guvernamentală a acestui stat. Ambasada Israelului a transmis luni că, de la începutul acestui an, cetățenii statelor pentru care nu este necesară viza de intrare trebuie să obțină o autorizație electronică de călăt
Baschet masculin: U-BT Cluj-Napoca - CSO Voluntari, capul de afiș al sferturilor Cupei României
Duelul dintre U-BT Cluj-Napoca, deținătoarea trofeului, și CSO Voluntari va fi capul de afiș al sferturilor de finală ale Cupei României la baschet masculin, potrivit tragerii la sorți efectuate luni, a anunțat Federația Română de Baschet pe pagina sa de Facebook.
Prahova: Atacurile urșilor în 2024 - o persoană decedată, două rănite; cele mai multe intervenții - la Sinaia
O persoană a murit și două au fost rănite în urma atacurilor urșilor înregistrate în anul 2024 în județul Prahova, cele mai multe intervenții pentru îndepărtarea acestor animale sălbatice având loc la Sinaia și la Bușteni. Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Județean de Jandarmi Prahova la solicitarea AGERPR
Președintele CJ Galați: Lucrările la vechile pavilioane ale Spitalului din Gănești sunt aproape de final
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat luni că lucrările la vechile pavilioane ale Spitalului din Gănești, destinat pacienților cu afecțiuni psihice grave, sunt aproape de final. 'Pentru binele pacienților cu afecțiuni psihice grave, lucrările la vechile pavilioane de la UMS Gănești sunt aproape de final. Suntem
ANM: Vreme schimbătoare și precipitații slabe cantitativ, în perioada 13 - 26 ianuarie
Vremea va fi schimbătoare pe parcursul următoarelor două săptămâni (13 - 26 ianuarie), cu oscilații de temperatură de la o zi la alta, precum și intervale în care precipitațiile vor fi mai degrabă slabe cantitativ, arată prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), publicată luni. În Banat, în primele trei z
ASPA București anunță reluarea campaniei de sterilizări gratuite pentru câini și pisici de rasă comună
ASPA București anunță reluarea campaniei de sterilizări gratuite pentru câinii de rasă comună cu deținător și pisicile de rasă comună cu sau fără deținător. Campania va avea următorul program, pentru câini rasă comună: - Sectorul 2 - Cabinet veterinar Vet 4 Life din Strada Matei Voievod nr. 55; - Sectorul 5 -
Cluj: Direcția de Statistică atrage atenția firmelor asupra existenței unor mesaje false în numele său
Direcția Județeană de Statistică (DJS) Cluj atrage atenția firmelor că există mesaje false care sunt trimise în numele Institutului Național de Statistică, iar reprezentanții firmelor sunt atenționați să nu le dea curs. 'Atenționăm asupra unei campanii de mesaje false, transmise în numele Institutului Național de Statistică, pr
Realizarea traseului de biciclete pe bulevardele Libertății - Unirii - Decebal - Basarabia, atribuită Trustului de Clădiri Metropolitane
Contractul pentru actualizarea documentației tehnice și realizarea pistelor de biciclete pe traseul Bd. Libertății - Bd. Unirii - Bd. Decebal - Bd. Basarabia a fost atribuită Trustului de Clădiri Metropolitane. Valoarea totală a contractului este de 15.741.716 lei, exclusiv TVA, conform anunțului publicat pe site-ul Primăriei Municipiului București.