DOCUMENTAR: 25 de ani de la moartea muzicianului Ioan Luchian Mihalea
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/7435850.jpg)
Compozitor, dirijor, realizator de televiziune, conducător al celebrului grup SONG, artistul Ioan Luchian Mihalea s-a născut la 15 decembrie 1951. A absolvit Conservatorul din Bucureşti. Oanţă - cum îi spuneau apropiaţii - a rămas fără părinţi şi a fost crescut de o mamă adoptivă pentru care avea un respect deosebit. A luat ambele nume de familie, şi pe cel al părinţilor, şi pe cel al mamei adoptive.
La începutul anilor '70, un grup de studenţi de la limbi germanice au luat hotărârea de a cânta muzică americană şi au apelat la ajutorul lui Voicu Enăchescu, care dirija corul Universităţii Bucureşti. Atunci au cunoscut mai mulţi studenţi la Conservator. Unul dintre ei era Ioan Luchian Mihalea. Atunci se puneau bazele a ceea ce a devenit un adevărat fenomen - grupul SONG. Era ceva ce nu mai se mai văzuse până atunci. Un grup de tineri veseli, care dansau în ritmul melodiilor, îmbrăcaţi modern, în culori vii, care trăiau muzica şi cântau cu o plăcere ce li se citea pe chip şi în priviri, potrivit site-ului bestmusic.ro.
Pe cea care i-a devenit soţie, Adina, a cunoscut-o în 1977, când aceasta a venit în SONG, şi s-au căsătorit în 1990, după ce s-a născut fiul lor, Ionuţ, precizează site-ului amintit.
Cariera lui Oanţă s-a legat, incontestabil, de activitatea grupului SONG. A câştigat admiraţia publicului de toate vârstele, incluzând în repertoriul SONG (prescurtarea sintagmei Suntem Oamenii Noii Generaţii) piese clasice sau moderne. Întrebat într-un interviu televizat care sunt primele trei calităţi ale SONG-ului, a răspuns: "frumuseţea - mai ales cea spirituală, la care ţinem foarte mult -, spiritul de echipă, capacitatea de mobilizare - fiind imposibil, altfel, să se realizeze 5-7 întâlniri pe săptămână".
Foto: (c) Mircea Hudek / Arhiva istorică AGERPRES
Spunea mereu că "importante nu sunt statisticile, important e ceea ce spune formaţia, câţi oameni fug spre sala în care se cântă". Avea mereu grijă de imaginea tinerilor din SONG şi a copiilor din MiniSONG. În paralel cu cele două grupuri, a înfiinţat şi Cvintetul Luchian - din care făceau parte, pe lângă Oanţă, Bogdan Dragomir, Mircea Cotiga, Mihai Tiulete şi Cristian Caragea - cu care a participat în numeroase emisiuni de divertisment pentru televiziune.
"Poate înainte de toate SONG-ul înseamnă mereu 20 de ani. Chiar dacă ne-am aflat în 1973, sau 1979, sau 1986. Timpul pare nemişcat când aerul care te înconjoară e proaspăt şi merită respirat", spunea Ioan Luchian Mihalea, în interviul amintit.
Mare parte dintre cei care au trecut prin SONG sunt, în prezent, artişti cu acte în regulă. Unul dintre primii membri ai grupului a fost actorul Bogdan Stanoevici. La vremea când SONG-ul era la început, Bogdan era elev la Liceul ''I.L. Caragiale'', în clasa a XI-a.
''La început au fost opt studenţi la Limbi Străine şi la Conservator şi apoi 12. 12 oameni furioşi, printre care eram şi eu. Primele mele experienţe artistice au fost cu SONG-ul, inclusiv prima poezie pe care am spus-o în faţa camerelor, într-o emisiune a lui Tudor Vornicu. Era poezia 'Un duel' de Topârceanu. Şi pentru că eu îmi construisem un personaj bâlbâit şi spuneam 'eroii mei sunt doi co-co-coşi', mi-am căpătat porecla de 'Coco de la Song'", îşi amintea Bogdan Stanoevici într-un interviu, în 2011, în romanialibera.ro.
Un moment care l-a marcat pe actor a fost acela în care, într-un spectacol la Sala Palatului, au cântat colinde.
''Făceam în fiecare an un spectacol în decembrie, chiar de ziua lui Oanţă, la Sala Palatului. Şi-n primul an, am cântat două colinde, am crezut că se rupe sala. A fost o reacţie extraordinară. Urlete! Să auzi în sala congreselor PCR colinde cu 'Fecioara Maria naşte pe Mesia'....'', povestea Bogdan Stanoevici.
Printre numele cunoscute care au trecut prin SONG se numără Ducu Bertzi, Bianca Ionescu, Doina Matei Pocorschi, Bogdan Dragomir, Luminiţa Velciu, Bianca Ionescu, Gianina Corondan.
Foto: (c) Mircea Hudek / Arhiva istorică AGERPRES
Tinerii care au fost colegi în SONG au avut o studenţie altfel decât a celorlalţi, pentru că împărţeau repetiţii, emoţii, nopţi de nesomn, vacanţe, petreceri, spectacole, turnee, filmări, înregistrări, revelioane şi mai ales aceeaşi pasiune. Iar cel care a făcut posibil acest lucru, liantul dintre ei era Oanţă. Datorită unui talent special, a pasiunii pentru muzică şi teatru şi a dragostei pe care a avut-o pentru grup. El avea obiceiul de a-i stimula atunci când erau obosiţi sau când i se părea lui că le cam lipseşte energia pentru a da un spectacol cât mai bun. În astfel de momente începea să facă o serie de gesturi pe care publicul nu le vedea, mimici caraghioase, adresate unuia ori altuia din grup, sau tuturor. Rezultatul, de cele mai multe ori, era că se mobilizau şi reuşeau să cânte cu pasiune şi plăcere chiar în momentele mai dificile.
În anul 1973, Oanţă a înfiinţat corul de copii MiniSONG - o miniatură a SONG-ului, în care a îndrumat paşii multor copii spre muzică, conform bestmusic.ro. I-a învăţat pe cei mici piese din folclorul românesc şi universal, titluri celebre din muzica de film, canţonete, muzică din operete. Au avut numeroase turnee, au fost pe aproape toate scenele ţării şi în străinătate, se pregăteau chiar de un adevărat turneu în America. Alina Sorescu a fost cea mai mică membră a grupului MiniSONG. Avea doar patru ani atunci când l-a întâlnit prima oară pe Oanţă. Din MiniSONG a făcut parte şi actriţa Dana Rogoz.
În primăvara anului 1989 a pus bazele unui nou grup, numit "Bazar", format în exclusivitate de elevi ai Şcolii Populare de Artă din Capitală. Cu acest grup a participat în diverse spectacole la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", Casa Studenţilor "Grigore Preoteasa" sau Sala Radio din Bucureşti. Grupul a cântat un singur an.
A participat, împreună cu grupul SONG, în 1990, la înregistrarea operei rock "Lanţurile" a trupei Krypton, urmată de un spectacol grandios care a avut loc în Bucureşti, la 1 Decembrie 1990, în Piaţa Revoluţiei.
''Colaborarea cu Oanţă a fost ceva fabulos, şi-a demonstrat talentul de interpret, de dirijor şi de coordonator al unui grup atât de mare cum era SONG-ul, m-au impresionat soluţiile pe care le-a găsit pentru a obţine ceea ce ne trebuia în acel show, a fost ceva revoluţionar. Pentru mine rămâne o mare voce, un mare talent şi m-a onorat respectul pe care mi l-a arătat acest mare artist'', declara în 2015 pentru AGERPRES solistul trupei Krypton, Gabi ''Guriţă'' Nicolau.
A fost nu doar compozitor şi dirijor, ci şi un interpret talentat, prezentator de emisiuni pentru copii - ''TipTop, MiniTop'' - şi a jucat, în roluri episodice, în filme precum ''Iancu Jianu'', ''Mult mai de preţ e iubirea''.
Pentru Ioan Luchian Mihalea viaţa şi-a încheiat cursul la 29 noiembrie 1993, când a fost asasinat în propriul apartament. Artistul avea doar 42 de ani. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul tenismen Juan Carlos Ferrero
Fostul jucător profesionist de tenis și actual antrenor Juan Carlos Ferrero s-a născut la 12 februarie 1980, în orașul Ontinyent din provincia Valencia, în estul Spaniei, arată atptour.com. Supranumit 'Țânțarul' ('Mosquito') pentru agilitatea sa și constituția fizică zveltă, Ferrero a început să joace tenis de la vâ
12 februarie - Ziua internațională pentru prevenirea extremismului violent care ar conduce la terorism (ONU)
Extremismul violent reprezintă un afront adus scopurilor și principiilor Națiunilor Unite. Subminează pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea durabilă. Nicio țară sau regiune nu este imună la impactul acestuia, subliniază www.un.org. Extremismul violent este un fenomen divers, fără o definiție cl
Festivalul Lampioanelor din Taiwan are loc între 12 și 23 februarie 2025
Festivalul Lampioanelor din Taiwan debutează, anul acesta, pe 12 februarie și se va încheia pe 23 februarie, menționează www.taiwanobsessed.com. Evenimentul oferă o oportunitate unică de a descoperi cultura taiwaneză și este emblematic pentru tradiția locală fiind caracterizat de multitudinea felinarelor col
CITATUL ZILEI
'Nu pe râul între pajiști, ci pe ape singuratice și amare, locuite de furtuni, se află măreția.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 februarie
Ortodoxe Sf. Ier. Meletie, arhiepiscopul Antiohiei; Sf. Mucenic Hristea Greco-catolice Sf. aep. Meletie al Antiohiei Romano-catolice Ss. Martiri din Abitina Sfântul Meletie, arhiepiscop al Antiohiei, este pomenit în calendarul creșt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 februarie
Este a 43-a zi a anului 2025. Au mai rămas 322 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 20 m și apune la 17 h 41 m. Luna apune la 07 h 32 m și apune la 17 h 33 m. Lună Plină 15 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
PERSONALITATEA ZILEI: Creatorul de modă Alexander McQueen
Alexander McQueen s-a născut la 17 martie 1969, la Londra. A fost un designer britanic cunoscut pentru hainele sale inovatoare, show-urile șocante de pe podium și o croitorie precisă. A crescut în East End, fiind cel mai mic dintre cei șase copii ai unui tată, șofer de taxi, și a unei mame, care era profesoară de studii sociale și genealog. La vârs
DOCUMENTAR: 35 de ani de la eliberarea din închisoare a lui Nelson Mandela (11 februarie)
Eliberarea lui Nelson Mandela din închisoare la 11 februarie 1990, după 27 de ani de detenție, a fost cel mai reprezentativ moment al sfârșitului apartheidului în Africa de Sud. Eroul luptei anti-apartheid Nelson Mandela a fost arestat în 1962 și condamnat în 1964 pentru sabotaj și complot împotriva statului ca lider al aripii înarma
11 februarie - Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei (ONU)
Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei se marchează la 11 februarie în întreaga lume. Tema din 2025 este 'Building a Future for Women in Science' ('Construirea unui viitor pentru femei în știință'), conform www.un.org. Anul 2025 march
11 februarie - Ziua siguranței pe internet
La 11 februarie 2025 este marcată la nivel mondial Ziua siguranței pe internet, potrivit https://www.saferinternetday.org/. În 2025, Ziua siguranței pe internet este organizată prin manifestări dedicate sub cupola tematică ''Împreună pentru un inter
11 februarie - Ziua europeană a numărului unic de urgență 112
La 11 februarie este sărbătorită anual Ziua europeană a numărului unic de urgență 112. Stabilită în 2009 și dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la numărul european de urgență 112, aceasta este o zi de recunoaștere a activității tuturor celor care contribuie la lanțul de servicii de urgență european, după cum indică site-ul
CITATUL ZILEI
'Când ar fi să-ți fie urât, adu-ți aminte că ce trece e viața ta, și gustă măcar acest gând ' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 11 februarie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Vlasie, episcopul Sevastiei; Sf. Teodora împărăteasa Greco-catolice Sf. m. Vlasie; Prima apariție a Sf. Fecioare Maria la Lourdes în 1858 Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Lourdes Sfântul Sfințit Muc
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 februarie
Este a 42-a zi a anului 2025. Au mai rămas 323 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 21 m și apune la 17 h 39 m. Luna apune la 07 h 05 m și răsare la 16 h 22 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
Interimatul funcției prezidențiale (procedură)
Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, la 10 februarie 2025, demisia din funcția de președinte al României. El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie. Klaus Ioha