RETROSPECTIVĂ 2021 Jocurile Olimpice de la Tokyo, o reuşită, în ciuda restricţiilor

Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, desfăşurate mai târziu cu un an faţă de data la care erau prevăzute, au fost o reuşită din punct de vedere sportiv şi organizatoric, în ciuda numeroaselor restricţii impuse de pandemia de Covid-19.
Întrecerile s-au desfăşurat aproape în totalitate fără spectatori, însă spectacolul sportiv în arene s-a ridicat de cele mai multe ori la înălţimea aşteptărilor.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
Amânarea cu un an a celei mai mari competiţii polisportive a planetei a adus cu sine importante creşteri ale bugetului, însă, în cele din urmă, Jocurile Olimpice de la Tokyo au costat mai puţin cu 150 de miliarde de yeni (1,4 miliarde de dolari) faţă de aşteptări. Prima estimare a costurilor, făcută în 2013, în dosarul de candidatură al capitalei nipone, a fost de 734 de miliarde de yeni, dar organizatorii au crescut bugetul total la 1,64 trilioane de yeni în decembrie 2020 de la 1,35 trilioane, în urma amânării Jocurilor cu un an.
Aceasta a fost a doua ediţie a Jocurilor Olimpice de vară găzduită de Tokyo, după cea din 1964, şi a patru a Jocurilor în Japonia, luând în calcul şi ediţiile de iarnă din 1972 (Sapporo) şi 1998 (Nagano). De menţionat că Sapporo, care candidează şi pentru Jocurile de iarnă din 2030, a găzduit probe şi la Jocurile de vară din acest an (maraton, marş).
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
În programul Olimpiadei de la Tokyo au fost incluse discipline sportive noi, precum baschet 3x3, freestyle BMX, dar şi softball, karate, escaladă, surfing şi skateboarding.
Delegaţia Statelor Unite a ocupat primul loc în clasamentul pe medalii, cu 39 de aur, China s-a clasat pe locul secund, cu 38 de medalii de aur, iar Japonia, care a dominat întrecerile de judo şi lupte, a ocupat treapta a treia a podiumului, cu 27 de medalii de aur.
Flacăra olimpică a fost aprinsă pe Stadionul Olimpic din Tokyo, pe 23 iulie, la ceremonia de deschidere de jucătoarea japoneză de tenis Naomi Osaka.
Foto: (c) RADU TUŢĂ/ AGERPRES FOTO
Pentru prima oară la Jocurile Olimpice s-a decis ca delegaţiile să aibă portdrapel o femeie şi un bărbat, ca semn al egalităţii de gen promovată de CIO.
La competiţii au participat 11.483 de sportivi, reprezentând 206 comitete olimpice naţionale.
Eroii Jocurilor au fost doi înotători, americanul Caeleb Dressel şi australianca Emma McKeon. Dressel a cucerit în total cinci medalii de aur la JO 2020, în timp ce McKeon a obţinut şapte medalii, 4 de aur, 3 de bronz. O altă reprezentantă a Australiei, înotătoarea Kaylee McKeown, a încheiat cu 3 medalii de aur şi 1 de bronz. Sportiva sud-coreeană An San (tir cu arcul) a cucerit 3 medalii de aur, ca şi neozeelandeza Lisa Carrington (kaiac) sau atleta jamaicană Elaine Thompson-Herah.
Remarcabile sunt performanţele reuşite de Elveţia, în proba de cross-country la montain bike, cu un podium integral la feminin (Jolanda Neff, Sina Frei, Linda Indergand), şi de Jamaica la 100 m plat (Elaine Thompson-Herah, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Shericka Jackson).
Cubanezul Mijain Lopez Nunez a devenit primul sportiv care câştigă patru titluri olimpice consecutive la lupte greco-romane, impunându-se la categoria 130 kg. Selecţionata masculină de baschet a Statelor Unite a câştigat şi ea al patrulea titlu olimpic consecutiv.
Concursul de atletism a mai evidenţiat o raritate, italianul Gianmarco Tamberi şi qatarianul Mutaz Essa Barshim cucerind medalii de aur la săritura în înălţime (2,37 m).
Călăreţul australian Andrew Hoy, medaliat cu argint în concursul complet pe echipe, a devenit, la 62 de ani, cel mai vârstnic medaliat olimpic după 1968. Hoy a cucerit la Tokyo a cincea medalie olimpică (dintre care trei de aur), dar prima după Jocurile de la Sydney din 2000.
Gimnasta uzbecă Oksana Ciusovitina a disputat, la vârsta de 46 de ani, a opta sa Olimpiadă, în timp ce jucătoarea siriană de tenis de masă Hend Zaza a fost cea mai tânără sportivă de la Tokyo, la vârsta de 12 ani.
Atletul italian Lamont Marcell Jacobs, născut la El Paso, a cucerit, surprinzător, medalia de aur în proba de 100 m plat, succedându-i în palmares legendarului sprinter jamaican Usain Bolt, campion olimpic în 2008, 2012 şi 2016. Jacobs (9 sec 80/100, nou record al Europei) a devenit primul campion olimpic al ''Bătrânului Continent'' pe această distanţă de la britanicul Linford Christie în 1992.
Legendara gimnastă americană Simone Biles, cvadruplă campioană olimpică la Rio, în 2016, s-a retras din concursul pe echipe, acuzând o presiune prea mare, iar ulterior a renunţat la finalele de la individual compus, sărituri, sol şi paralele, obţinând bronzul la bârnă, pe lângă argintul cu echipa.
Jocurile de la Tokyo nu au fost lipsite de controverse, cea mai cunoscută fiind cea a atletei belaruse Kristina Timonovskaia, care a părăsit Jocurile de la Tokyo temându-se de represalii în ţara sa din cauza criticilor la adresa autorităţilor sportive. Sportiva, care a criticat cu vehemenţă Federaţia de atletism din Belarus, susţinând că a fost forţată să participe la proba de ştafetă 4x400 m, deoarece alţi doi sportivi nu au efectuat un număr suficient de controale antidoping, când ea ar fi trebuit să alerge iniţial la 100 m şi 200 m, a primit ulterior cetăţenie poloneză.
Un judoka algerian, Fethi Nourine, a decis să renunţe la Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru a evita să concureze împotriva unui adversar israelian, aflat pe partea sa de tablou, fiind suspendat ulterior pentru o perioadă de zece ani.
Nicoleta Ancuţa Bodnar şi Simona Geanina Radiş - dublu vâsle feminin
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
Ana-Maria Popescu - spadă individual feminin
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
Marius Vasile Cozmiuc şi Ciprian Tudosă - dublu rame masculin
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari - patru rame fără cârmaci masculin
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
România a participat cu 101 sportivi şi a obţinut patru medalii, una de aur prin Nicoleta Ancuţa Bodnar şi Simona Geanina Radiş, la dublu vâsle feminin, şi trei de argint prin Ana-Maria Popescu, la spadă individual feminin, Marius Vasile Cozmiuc şi Ciprian Tudosă, la dublu rame masculin, şi Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari, la patru rame fără cârmaci masculin.
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tenis: Irina Bara s-a calificat în semifinale la Charlottesville (ITF)
Jucătoarea română de tenis Irina Bara s-a calificat, vineri, în semifinalele turneului ITF de la Charlottesville (Virginia), dotat cu premii totale de 100.000 de dolari, după ce a învins-o pe americanca Lauren Davis cu 6-3, 7-6 (7/2). Bara (30 ani, 281 WTA) s-a impus după o oră și 40 de minute în fața favoritei numărul
Tenis: Emma Răducanu și Bianca Andreescu au pierdut în turul al doilea la Madrid (WTA)
Jucătoarele de tenis de origine română Emma Răducanu și Bianca Andreescu au pierdut meciurile susținute vineri în runda a doua a turneului WTA 1.000 de la Madrid, dotat cu premii totale de 7.854.000 de euro. Britanica Emma Răducanu, campioana din 2021 de la US Open, a fost învinsă în trei seturi de ucraineanca Marta Kos
Judo: România a încheiat Europenele de la Podgorica fără medalie
România a încheiat fără medalie Campionatele Europene de judo de la Podgorica (Muntenegru), la care a participat cu cinci sportivi, trei la masculin și doi la feminin. Ultima reprezentantă a României a fost Serafima Moscalu, care a evoluat vineri, la cat. 70 kg. Moscalu a intrat direct în turul secund, &i
Fotbal: Andrei Prepeliță, noul antrenor al echipei Petrocub Hîncești
Fostul internațional român Andrei Prepeliță, în vârstă de 39 de ani, a preluat echipa de fotbal Petrocub Hîncești, campioana Republicii Moldova în sezonul trecut, relatează portalul Moldfootball. În cariera sa, Prepeliță a mai pregătit formațiile FC Argeș (2021-2022) și Gloria Buzău (2023-2024), cu care a promovat în S
Box: Chris Eubank Jr riscă o amendă de 500.000 de lire sterline după ce a depășit cântarul
Boxerul britanic Chris Eubank Jr va fi amendat cu suma de 500.000 de dolari după ce a depășit, vineri, greutatea limită cu jumătate de uncie (o uncie - 29 de grame) la cântarul premergător meciului de sâmbătă cu compatriotul său Conor Benn, pentru titlul IBO la categoria mijlocie, în gala programată pe stadionul Tottenham Hotspur, transmite Reuters.
Tenis: Paula Badosa, care suferă de probleme dorsale, ratează turneul de la Madrid (WTA)
Jucătoarea spaniolă de tenis Paula Badosa, nr. 9 mondial, a anunțat, vineri, că nu va participa la turneul WTA 1.000 de la Madrid din cauza unei accidentări persistente la spate, contractată la turneul de la Miami din luna martie, informează AFP. 'Am încercat să fac tot ce era posibil până în ultimul moment, pentru că eram foarte entuzias
Auto: McLaren va ieși din Formula E la finalul sezonului
McLaren va ieșit din Formula E, dedicată monoposturilor exclusiv electrice, la finalul sezonului 2024-25, pentru a se putea concentra pe Formula 1, IndyCar și pe noul proiect hypercar din 2027 din Campionatul Mondial de Anduranță (WEC), transmite Reuters. Campioana mondială a constructorilor din Formula 1 a anunțat, vineri, într-un comunicat, decizia, du
Executivul FIFA susține că 5,5 milioane de turiști suplimentari vor sosi în Mexic pe durata CM din 2026
Jurgen Mainka, responsabilul principal pentru Mexic al Cupei Mondiale de fotbal din 2026, competiție care va fi găzduită în asociere cu SUA și Canada, a afirmat, joi, că țara nord-americană va primi 5,5 milioane de turiști suplimentari pe durata turneului final, ceea ce va constitui o oportunitate de a prezenta lumii aspectele pozitive ale acestei țări, informe
Baschet: Evan Mobley, cel mai bun jucător defensiv al anului în NBA
Evan Mobley, jucătorul echipei Cleveland Cavaliers, a primit premiul pentru cel mai bun jucător defensiv al anului în liga profesionistă nord-americană de baschet (NBA), informează EFE. Mobley s-a impus în preferințele juriului de specialitate în fața finaliștilor Dyson Daniels (Atlanta Hawks) și Draymond Green (Golden State
Fotbal: Președintele clubului San Lorenzo a demisionat după acuzații de mită
Președintele clubului argentinian de fotbal San Lorenzo de Almagro, Marcelo Moretti, a demisionat din funcție după ce a fost denunțat în fața justiției în urma difuzării unei înregistrări video în care apărea primind bani de la o femeie pentru a-i facilita fiului acesteia semnarea unui contract cu clubul, a anunțat clubul într-un comunicat, cita
Auto: Roger Federer va da startul în celebra Cursă de 24 Ore de la Le Mans
Fostul mare jucător elvețian de tenis Roger Federer va da startul celei de-a 93-a ediții a tradiționalei Curse automobilistice de 24 de Ore de la Le Mans, pe data de 14 iunie la ora locală 16:00 (17:00, la București), au anunțat organizatorii într-un comunicat dat publicității, citat de AFP. Laureat a 20 de titluri de Mare Șlem, elvețianul, în v&ac
Tenis: Kei Nishikori, la victoria cu numărul 450 din carieră, la Madrid (ATP)
Tenismanul japonez Kei Nishikori a obținut, joi, victoria cu numărul 450 din carieră, în prima rundă a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid, dotat cu premii totale de 8.055.385 de euro, 6-4, 3-6, 6-3 cu australianul Aleksandar Vukic. În turul al doilea, Nishikori (35 ani, 64 ATP) va juca cu canadianul Denis Shapovalov.
Fotbal: Maradona, un pacient 'foarte dificil', a asigurat un chirurg la proces
Diego Maradona era 'un pacient foarte dificil, foarte special', cu care trebuia să știi să 'gestionezi refuzurile', a afirmat, joi, un chirurg care l-a supravegheat cu puțin înainte de deces, prezent la procesul echipei terapeutice a fostului idol al fotbalului argentinian, în care judecătorii vor să stabilească eventuala responsabilitate
Tenis: Gauff și Keys, calificate în turul al treilea la Madrid (WTA)
Jucătoarele americane de tenis Coco Gauff și Madison Keys s-au calificat în runda a treia a turneului de tenis WTA 1.000 de la Madrid, dotat cu premii totale de 7.854.000 de euro, după victoriile obținute joi. Gauff, a patra favorită, a început catastrofal, cu un ''bagel'' (set la zero), dar a revenit și a câș
Fotbal: Atletico Madrid, victorie la scor de forfait în campionatul Spaniei
Atletico Madrid a învins-o la scor de forfait, 3-0, pe Rayo Vallecano, joi seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 33-a a campionatului de fotbal al Spaniei. Atletico a trecut peste înfrângerea surprinzătoare suferită cu Las Palamas și a câștigat prin golurile marcate de Alexander Soerloth (3), Conor Gal