logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dr. Evelina Moraru: Persoanelor alergice la ambrozie trebuie să le faci o educaţie a dietei; există acum posibilitatea de imunoterapie

Imagine din galeria Agerpres

Alergia la ambrozie este una dintre cele mai frecvente alergii la polen, prevalenţa sa fiind similară cu aceea a diabetului zaharat în rândul populaţiei active din România, a declarat pentru AGERPRES prof. univ. dr. Evelina Moraru.

Potrivit acesteia, un lucru mai puţin ştiut este faptul că alergia la ambrozie poate avea manifestări specifice unei alergii alimentare.

"Această alergie la ambrozie este o sensibilizare la o plantă numită ambrosia artemisiifolia. Este o plantă ierboasă, care trăieşte mai mult în zonele părăsite, pe drumuri, în zona căilor ferate, pe marginea şoselelor, dar şi în curţile oamenilor. De aceea i se mai spune şi iarbă de paragină. Această plantă este extraordinar de răspândită prin zonele de câmpie, de deal, numai la munte lipseşte. Toată lumea se aşteaptă la alergii primăvara. Odată cu momentul înfloririi pomilor şi începerea circulaţiei polenurilor, toată lumea sensibilă la alergeni se sperie şi poate invoca sensibilitatea la ambrozie. De fapt adevărul este că pentru fiecare plantă alergia se manifestă în funcţie de perioada de polenizare. Perioada de polenizare pentru ambrosia artemisiifonia este între iunie şi septembrie, dar ţine până în octombrie. Acum este perioada în care putem evoca manifestările clinice", a precizat medicul.

De remarcat, spune dr. Evelina Moraru, este faptul că polenul acestei plante este foarte bogat în alergeni, iar seminţele pot germina timp de zeci de ani.

"Aceste grăuncioare de polen sunt de la 3 la 30 pe metru cub. La unele persoane mai sensibile există riscul ca aceste manifestări alergice să fie întâlnit şi din cauza a 1-2 astfel de grăuncioare de polen. Practic, polenul poate fi dus de vânt până la distanţe imense de locul unde este planta. Seminţele acestei plante sunt foarte rezistente. Ele rămân germinative timp de 40 de ani. Este parcă o evocare a faptului că răul rezistă, că răul durează. E o problemă de acum care ţine de mediu. Această plantă ar trebui să fie distrusă fiindcă nu doar o respiri. Gândiţi-vă că sunt atât de mulţi iubitori de animale care cred că sunt alergici la ele, dar de fapt vin de afară cu acest polen de ambrozie prins în blană", a spus Evelina Moraru, medic primar alergolog şi gastroenterolog.

Conform statisticilor, prevalenţa acestei alergii la ambrozie în rândul persoanelor din România, şi nu numai, este foarte mare.

"Diagnosticul se poate stabili prin simplu test sau teste serologice. Se pare că 5,3% din populaţia activă a României se confruntă cu această alergie. E foarte mult. De aceea consider că e o problemă care ar trebui să depăşească sfera medicală. Manifestările au mare implicare asupra sănătăţii publice. Manifestările acestui tip de alergie nu sunt deloc uşoare. Pot fi până la manifestări grave, care pot duce chiar la şoc anafilactic. Făcând o similitudine reiese că prevalenţa este egală cu cea a diabetului zaharat. Deci este destul de frecventă. (...) Este frecventă, fără a fi singura, şi fără a fi, din nefericire, izolată. Deci este o alergie mixtă şi la alte polenuri sau alţi alergeni respiratorii", a menţionat Evelina Moraru.

Aceasta a explicat că există situaţii în care alergia la ambrozie se agravează.

"Spre exemplu, fumatul, substanţele toxice, frigul, umezeala se pot adăuga la alergia de ambrozie. Ca să nu mai vorbim că există şi alergii mixte. Sunt polenuri din diferite surse la care polenizarea se produce în altă perioadă decât la ambrozie. Este polenul precoce, cel din primăvara timpurie, sau există polenuri mai tardive, pe care le întâlnim toamna. Uneori întâlnim cazuri de alergici la mai multe tipuri de polen. Pot fi însă cazuri de persoane alergice nu doar la polen, ci, spre exemplu, şi la acarieni, acele vietăţi care trăiesc în praful de casă. Problema alergiei la ambrozie este una complexă", mai spune dr. Moraru.

Potrivit medicului, alergia la ambrozie s-a descris foarte târziu.

"La ora actuală se vorbeşte foarte mult despre această alergie. De ce? Pentru că manifestările clinice încep de la aspecte uşoare până evoluţii dramatice. În general, bolile alergice sunt considerate ca fiind boli în care predispoziţia este comună. Adică indivizii care se numesc atopici au predispoziţie de a manifesta alergii, pot face mai multe tipuri de alergii în funcţie de vârstă, de teren, de mediu. E ceea ce se numeşte bolile marşului alergic de-a lungul vieţii. Acest marş alergic include boli precum alergia alimentară. E prima alergie pe care o evoc pentru că e prima alergie care se manifestă. Primul contact cu substanţe străine de organismul nostru e contactul cu alimentul, fie în timpul alăptării, fie cu alte alimente. Deci alergiile alimentare sunt primele boli care pot fi evocate în marşul alergic. Mai este rinita alergică, o inflamaţie a mucoasei nazale, conjunctivita alergică - o inflamaţie a mucoasei conjunctivale, pielea - dermatita atopică -, precum şi manifestările respiratorii: astmul bronşic. Gândiţi-vă că toate astea au altfel de manifestări, pe alte arii, pe alte organe, şi totuşi au ceva comun. Sunt declanşate de anumite alergii. Aceste manifestări specifice alergiilor sunt rinitele, dermatitele, conjunctivitele şi până la forma cea mai gravă: şocul anafilactic. Ei bine, ambrozia poate avea toate aceste manifestări, inclusiv şocul anafilactic. Şocul anafilactic poate omorî dacă nu ai diagnosticul stabilit corect şi o intervenţie foarte activă'', explică medicul.

În concluzie, alergia la ambrozie are ca manifestări mai frecvente conjunctivita, rinita sau poate exacerba manifestările astmului bronşic, provocând tuse intensă şi respiraţia aceea şuierătoare, arată Evelina Moraru.

''Dar ceea ce este interesant este faptul că printre manifestările clinice ale alergiei la ambrozie este faptul că pot include şi manifestări digestive. Cum? Pentru că există manifestări clinice încrucişate. Pentru alergia la ambrozie există nişte epitropi comuni, structuri comune ale alergenilor între ambrozia care dă acele manifestări respiratorii şi alte plante sau alimente. De aceea poate apărea alergia alimentară", avertizează dr. Evelina Moraru.

Conform medicului, o persoană alergică trebuie educată în ceea ce priveşte alimentaţia de zi cu zi.

"Pe cei alergici la ambrozie trebuie să îi sensibilizezi şi să le spui, tu, ca specialist, 'atenţie!', şi să le faci o educaţie a dietei. E o listă întreagă. Nu are voie să consume produse de floarea-soarelui, castraveţi, dovlecei, pepene verde sau galben, banane, miere de albine, uneori şi merele. E dramatic totuşi ce se întâmplă cu ei. Poţi să îi recomanzi un sirop de tuse după ce el vine la tine, ca medic, pentru tuse. Îi recomanzi să se ferească de ambrozie, dar fără să vrei îi dai un sirop de tuse pe bază de miere de albine. Sunt lucruri extrem de nuanţate şi dificil de înţeles pentru unii. Până la urmă tratamentul acestei alergii este ca o reţetă din asta complicată în care trebuie să urmezi toţi paşii", a mai declarat prof. univ. dr. Evelina Moraru.

Aceasta a arătat că şi copiii pot avea astfel de manifestări, sub o formă sau alta, respiratorii sau cutanate, ale mucoasei, ori rinite.

"Copiii intră în colectivitate şi copilul se prezintă la medic cu o infecţie, şi tot vine, şi tot vine, dar până la urmă se stabileşte o modalitate de diagnostic. Modalitatea de diagnostic în cazul alergiei poate fi determinată şi genetic, pentru că din părinţi alergici se nasc copii alergici. Chiar se spune că dacă manifestările alergice sunt identice la cei doi părinţi atunci există peste 80% riscul ca şi copilul să prezinte aceeaşi alergie. Totuşi, în acest creuzet în care există tot felul de secrete ale transmiterii genetice se pot petrece lucruri paradoxale. De exemplu, în istorie există genii care au fost foarte bolnavi şi au avut manifestări din acestea. Spre exemplu, Marcel Proust a fost un copil foarte bolnăvicios şi cu multe alergii. El era alergic la foarte multe lucruri. Avea un frate care nu a avut niciodată nicio problemă de sănătate", a mai spus dr. Moraru.

*** Cum se stabileşte diagnosticul

"Fie prin testare alergologică prin screen pricker, se face o înţepare printr-o cantitate de antigene, o cantitate mică, bine dozată, cu ajutorul unor truse speciale, şi îţi apare o pată care confirmă alergia la ambrozie. Aceste teste cutanate sunt foarte bune şi foarte des folosite de alergologi, dar ca să fie relevante trebuie să întrerupi tratamentul pe care îl urmezi deja. Adică nu trebuie să ai tratament cortizonic, să nu ai probleme cu antihistaminice, şi e destul de greu pentru că alergicii sunt aproape tot timpul cu probleme şi au nevoie de terapie cronică. În astfel de cazuri se poate stabili diagnosticul şi prin determinarea serologică a anticorpilor specifici ai imunoglobulinelor. E specific pentru antigenul care este reprezentat de ambrozie. În acest caz IgE este crescut pentru ambrozie şi atunci ştii că are această sensibilitate. În momentul acesta, în care ai diagnosticul stabilit, abia eşti la jumătatea drumului. Abia de acum urmează paşii importanţi pentru beneficiul pacientului. Este vorba de profilaxia crizelor acute sau progresiei bolii şi tratament", menţionează medicul.

*** Cum tratăm alergia la ambrozie

Tratamentul este extraordinar de important şi complicat, pentru că este tratamentul manifestărilor acute, cum este rinita sau rino-conjunctivita, ori conjunctivita, atrage atenţia dr. Moraru.

"Acest tratament pentru acuţi are la bază nişte substanţe care se numesc antihistaminice, fiindcă mediatorii care dau toate aceste manifestări ale acestei boli - lăcrimare, congestie oculară, rinoree, pierderea mirosului, pierderea gustului - sunt declanşaţi de histamină. Antihistaminicele sunt prima linie de tratament. În cazurile mai grave este folosită o administrare sistemică, dar se pot folosi şi topice, de exemplu, coliruri cu antihistaminice, siropuri cu antihistaminice sau preparate de cortizonice în formele mai grave, sau sistemic. Aceasta este o medicaţie clasică, ce reprezintă o modalitate de tratament pe lângă scoaterea din mediu, arderea ambroziei'', subliniază medicul.

Există acum posibilitatea de a interveni prin imunoterapie, adaugă dr. Moraru.

''O terapie imunologică - această imunoterapie se bazează pe modificarea unor alergeni prin cantitate progresiv crescândă pentru a determina un răspuns imunologic care să creeze o rezistenţă la aceste manifestări. Practic deviază răspunsul imun şi nu mai este pentru a face zgomotul secretat de histamină, ci dimpotrivă, pentru a se adapta, pentru a tolera această ambrozie. Principiul este revoluţionar. Se aplică pentru multe alergii. Această imunoterapie specifică poate fi aplicată injectabil subcutanat sau prin aplicarea sublinguală cu alergeni purificaţi. La copii este folosită terapia sublinguală", a precizat aceasta.

Problema este că acest tratament trebuie făcut minimum trei ani, este scump şi nu este decontat de stat, mai spune medicul.

''Sperăm că aceste investigaţii şi tratamente care sunt scumpe vor fi suportate de stat, în baza Legii 4 (din 8 ianuarie 2021, privind drepturile persoanelor diagnosticate sau suspectate de a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice - n.r). Acest tratament care durează minim 3 ani nu trebuie întrerupt. Aceste scheme de tratament nu trebuie începute acum în perioada polenizării, ci cu câteva luni înainte. Cunoscând faptul că perioada polenizării la ambrozie este între lunile iunie - septembrie - octombrie, ar trebui să începem din luna mai această imunoterapie specifică sublinguală. Există şi o imunoterapie parţială sau periodică, dar şi terapia continuă. Deocamdată nu există un tratament care ar putea vindeca în totalitate alergia la ambrozie, dar ar putea exista", este de părere dr. Evelina Moraru.

*** Este foarte greu de deosebit alergia la ambrozie de o persoană care are COVID-19, dar sunt unele elemente de reper, afirmă medicul.

"E adevărat că şi un bolnav alergic poate face infecţia virală de tip COVID-19. Sunt elemente comune legate de manifestările de rinită alergică, strănută, are rinoree, îşi pierde mirosul sau gustul, dar există şi diferenţe foarte mari. În primul rând astenia care este comună SARS-CoV-2 este foarte mare, cu febră musculară, cefalee, dureri de cap, mai este elementul de infecţie în familie sau în colectivitate. Evident, diferenţa se poate face prin unele teste, analize, care pot atesta prezenţa virusului sau prezenţa anticorpilor. În general în această perioadă este bine să fim prudenţi şi să nu cădem în capcana de a considera o alergie, chiar dacă este o persoană alergică, şi să trecem pe lângă diagnosticarea infecţiei. De asemenea, în cazul infecţiei există şi manifestări care pot sugera alergia la ambrozie, mai ales la această formă Delta care nu seamănă cu primele forme de manifestări. Dacă la începutul pandemiei se spunea că ai nasul uscat, ai gura uscată, ai COVID. Ai nasul umed, mucoasa umedă? Atunci nu ai! - Ei bine, acum rinoreea face parte din tabloul infectării. Deci oarecum se pot confunda şi de aceea e nevoie de investigaţii pentru clarificare", a precizat dr. Moraru.

În cazul celor diagnosticaţi cu alergie la ambrozie medicul recomandă să se evite expunerea la polen, mai ales în cursul dimineţii. Totodată, spune medicul, trebuie să se ţină cont că, deşi este o alergie respiratorie, poate avea manifestări specifice unei alergii alimentare.

"Dacă stau la curte trebuie să facă o curăţenie sistematică pentru distrugerea acestor plante, trebuie să aibă grijă să aerisească cu prudenţă, să nu scoată copiii la plimbare între orele în care circulaţia polenului este cea mai intensă, adică între orele 09,00 şi 15,00, să se schimbe atunci când intră în casă şi să facă imediat duş. Pentru că polenul poate fi adus în casă prin intermediul hainelor, părului, trebuie să facă o igienizare a covoarelor şi a casei cu ajutorul aspiratoarelor cu filtru HEPA. Dacă au animale de companie să le igienizeze şi pe acestea ori de câte ori se întorc de afară. Cunoscut fiind faptul că este o alergie respiratorie, aceste persoane trebuie să se adreseze alergologului, să înceapă un tratament clasic şi eventual să se gândească la imunoterapia specifică, deoarece este singura care modifică cursul bolii. Nu trebuie să uite că, deşi este o alergie respiratorie, alergia la ambrozie poate avea manifestări specifice unei alergii alimentare, deoarece există epitropi comuni. Dacă manifestările depăşesc un anumit prag să nu ezite să se prezinte la spital", a recomandat prof. univ. dr. Evelina Moraru. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 87

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 24-04-2025 15:38

INSP: 47.191 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 14 - 20 aprilie

Un număr de 47.191 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 14 - 20 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest s

Sanatate 24-04-2025 13:45

Medic epidemiolog DSP Vrancea: Copilul nevaccinat reprezintă un risc pentru sine și cei din jur

Județul Vrancea se confruntă cu una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare la nivel național, iar reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea atrag atenția că un copil nevaccinat poate reprezenta un pericol atât pentru sine, cât și pentru persoanele vulnerabile din jurul său. 'În contextul unei creșteri

Sanatate 24-04-2025 11:12

Alba: Fetiță spitalizată după ce a fost spălată pe cap cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse

O fetiță de 11 ani, din Alba Iulia, a leșinat după ce a fost spălată pe cap de către mama sa cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse, în cauză fiind efectuate cercetări de către polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. 'La data de 23 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Poliției

Sanatate 23-04-2025 15:21

Iași: Sute de pacienți au ajuns zilnic la UPU, în perioada sărbătorilor pascale

La Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului 'Sf Spiridon' Iași peste 300 de persoane au solicitat, zilnic, asistență medicală specializată, în perioada sărbătorilor pascale. Coordonatorul UPU-SMURD Iași, dr Diana Cimpoeșu, a declarat, miercuri, că adresabilitatea cea mai mare a fost înregistrată în a treia zi de Pa

Sanatate 23-04-2025 10:19

Proiect: ANT va plăti cotizația pentru interconectarea cu instituții și organizații internaționale de schimb de organe

Agenția Națională de Transplant va plăti o taxă de 1.000 de euro pentru realizarea interconectării cu instituții similare internaționale și/sau cu organizații internaționale de schimb de organe, în anul 2025, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare de Ministerul Sănătății. 'Cotizația pentru realizarea i

Sanatate 22-04-2025 16:37

Iași: Bărbat mușcat de viperă, în zona Voronețului, tratat la SCJU Suceava

Un bărbat din județul Iași, care se afla în vacanță în zona Voronețului, a fost adus la Spitalul Clinic Județean de Urgențe din Suceava, după ce a fost mușcat de o viperă. Potrivit medicilor, bărbatul are o mușcătură de viperă la un deget. 'Pacientul avea stare generală mediocră. A fost evaluat de medicul urgentist și apoi chirur

Sanatate 22-04-2025 12:05

Serviciul de Ambulanță București - Ilfov: Aproape 5.000 de solicitări în ultimele patru zile

Serviciul de Ambulanță București - Ilfov a înregistrat în ultimele patru zile un număr de 4.880 de solicitări, a declarat, pentru AGERPRES, managerul SABIF, Alis Grasu. Dintre cele aproape 5.000 de solicitări, 3.396 au reprezentat urgențe de Cod Roșu și Cod Galben. Un număr de 700 de solicitări au fost pentru problem

Sanatate 22-04-2025 11:10

Gorj: Aproximativ 470 de persoane au ajuns la Urgențe, în Târgu Jiu, în perioada Sărbătorilor Pascale

Aproximativ 470 de persoane cu diverse afecțiuni s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Târgu Jiu în perioada Sărbătorilor Pascale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, printre afecțiunile pacienților s-au numărat cele dig

Sanatate 22-04-2025 10:25

INSP: 41 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 34,9%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 14 - 20 aprilie, au fost înregistrate 41 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 34,9% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 11 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perio

Sanatate 17-04-2025 17:50

Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l

Sanatate 17-04-2025 15:11

Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir

Sanatate 17-04-2025 12:41

INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie

Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza

Sanatate 17-04-2025 12:13

Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia

Sanatate 17-04-2025 11:56

Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i

Sanatate 16-04-2025 17:30

Directorul medical al Spitalului 'Marie Curie': 3.500 de copii, internați în ultimul an în noul corp al unității medicale

Un număr de 3.500 de copii au fost internați și îngrijiți, în ultimul an, în noul corp al Spitalului 'Marie Curie', edificat cu banii strânși de Asociația Dăruiește Viață, a anunțat, miercuri, directorul medical al unității medicale, Anna Kadar. 'În ultimul an, în secțiile relocate în noul