Ultima zi de campanie electorală în Republica Moldova înaintea alegerilor legislative anticipate de duminică
Pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate de duminică, 11 iulie, în Republica Moldova au intrat în linie dreaptă, vineri fiind ultima zi în care candidaţii îşi mai pot face campanie electorală, relatează mass-media de peste Prut.
Comisia Electorală Centrală de la Chişinău le-a reamintit candidaţilor că este strict interzisă campania electorală în ziua dinaintea alegerilor şi în ziua scrutinului.
Astfel, sâmbătă şi duminică nu va fi permisă apariţia candidaţilor în emisiuni televizate sau radiofonice, dar această interdicţie nu se referă la informaţiile deja plasate pe internet şi pe afişele expuse anterior, notează Agora.md.
Candidaţii nu pot efectua virări în/din contul cu menţiunea "Fond electoral".
Foto: (c) DUMITRU DORU/EPA
Continuarea campaniei electorale în cele două zile de către mass-media, candidaţi şi cetăţeni constituie contravenţie administrativă şi se sancţionează cu amendă de la 750 la 1500 de lei aplicată persoanei fizice ori cu amendă de la 1750 la 2500 de lei, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere sau concurentului electoral, conform Agora.md.
În total 23 de competitori au fost înregistraţi de Comisia Electorală pentru cele 101 mandate din parlamentul de la Chişinău. Între aceştia, două blocuri electorale, 20 de partide politice şi un candidat independent.
Principalii favoriţi - conform sondajelor - sunt Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, de dreapta, proprezidenţial) şi Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS). Şanse să intre în parlament au de asemenea Blocul electoral "Renato Usatîi", al fostului primar al oraşului Bălţi, un controversat om de afaceri, care nu-şi ascunde legăturile cu lumea interlopă din Rusia, precum şi Partidul Şor, al fostului primar al Orheiului, Ilan Şor, care reprezintă interesele populaţiei rusofone. De altfel, Ilan Şor nici nu se află pe teritoriul republicii, fiind dat în căutare internaţională după ce a fost inculpat în Dosarul "Furtul miliardului" privind deturnarea a circa un miliard de dolari din sistemul bancar al republicii între 2012 şi 2015, conform publicaţiei Anticorupţie.md.
O noutate a acestor alegeri este participarea filialei Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) din Republica Moldova, pe liste comune cu trei formaţiuni unioniste: Uniunea Salvaţi Basarabia, Partidul Popular Românesc (PPR) şi Partidului Liberal (PL).
Foto: (c) DUMITRU DORU/EPA
Pragul electoral pentru partide este de 5%, iar pentru blocuri electorale de 7%.
Vor fi deschise 2.150 de secţii de votare, dintre care 150 în afara ţării şi 41 pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului. Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puţin de 1/3 din numărul total al alegătorilor, conform Alegeri.md.
Autorităţile de la Chişinău au declarat vineri că sunt pregătite pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate peste hotarele Republicii Moldova. Ministerul de Externe şi Comisia Electorală au subliniat că, la acest scrutin, pentru cetăţenii de peste hotare au fost deschise cele mai multe secţii de votare de până acum, potrivit Radio Chişinău. Aceasta cu toate că Ministerul de Externe ceruse deschiderea a 191 de secţii, iar Comisia electorală a decis într-un final deschiderea a doar 150.
Aproape toate secţiile de votare din străinătate deschise pentru alegerile din 11 iulie au primit câte 5.000 de buletine de vot, numărul maxim admisibil potrivit legii. Mai puţine buletine de vot au fost distribuite doar în câteva misiuni diplomatice ale Republicii Moldova, pe motiv că şi numărul de alegători este de obicei mult mai mic decât la alte secţii de votare. Este vorba despre Japonia, China, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, a declarat ministrul de externe în exerciţiu, Aureliu Ciocoi, totodată premier interimar.
Foto: (c) DUMITRU DORU/EPA
Potrivit unor observatori de la Chişinău, pentru prima oară se conturează posibilitatea ca un partid de dreapta - PAS - să câştige suficiente voturi pentru a forma o majoritate în parlament, ceea ce ar face posibil ca preşedintele Maia Sandu să-şi pună în aplicare programul de reforme promis în alegerile prezidenţiale.
PAS beneficiază de capitalul de imagine al Maiei Sandu, care a reuşit să dizolve actualul parlament, dominat de socialiştii proruşi şi aliaţii lor comunişti şi din Partidul Şor, în pofida obstacolelor puse de Partidul Socialist al lui Igor Dodon, care a recurs la proceduri judiciare.
Lupta împotriva corupţiei, pe care şi-a construit campania prezidenţială Maia Sandu, a fost preluată de formaţiunea sa în actuala campanie pentru parlamentare, într-o demonstraţie de afiliere, dar şi într-o încercare de a atrage simpatiile electoratului celorlalte formaţiuni, fie de stânga sau de dreapta, prorus sau preuropean.
În acest sens, Europa Liberă citează două ultime sondaje din această campanie electorală: conform sondajului Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, patru partide ar accede în parlamentul de la Chişinău: PAS, cu 37,4%, Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, cu 37,1%, aproape la egalitate cu PAS, plus Partidul Şor, cu 6,8%, şi Platforma "DA" - a lui Andrei Năstase, cu 5,4%.
Foto: (c) DUMITRU DORU/EPA
Barometrul Opiniei Publice, realizat la comanda Institutului pentru Politici Publice, estimează că în viitorul legislativ ar accede trei formaţiuni: partidul PAS ar obţine peste 43% din voturi, Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor - aproape 33%, iar pe locul trei s-ar plasa Partidul Şor cu aproape 8%.
La fel ca în precedentele campanii, socialiştii şi comuniştii au mizat pe cartea antieuropeană şi apropierea de Rusia, speriind electoratul că venirea dreptei la putere va însemna tăierea gazelor şi un "nou război pe Nistru", după cum a declarat Igor Dodon vineri.
Mai mult, "în cazul în care cei de dreapta vor încerca să nu recunoască victoria noastră la parlamentare", vom ieşi la proteste în stradă, a ameninţat Dodon, citat de IPN.
Potrivit analiştilor, cum va arăta viitorul parlament depinde atât de mobilizarea diasporei moldovene din ţările occidentale, cât şi de felul în care va fi "mobilizat" electoratul din Transnistria.AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Rusia nu a reușit să recupereze până la învestirea lui Trump întreg teritoriul ocupat de #Ucraina în Kursk
Armata rusă a respins o contraofensivă ucraineană în provincia rusă de graniță Kursk, a susținut duminică Ministerul rus al Apărării, ale cărui trupe au eliberat mai mult de jumătate din teritoriul pierdut în acea provincie în urma ofensivei surpriză lansate acolo de Ucraina în august, dar nu și-au atins obiectivul de a-l elibera complet p&aci
''SALVAȚI TIKTOK !'', scrie Trump pe rețeaua sa de socializare
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a lansat duminică apelul ''SALVAȚI TIKTOK !'', într-un scurt mesaj postat pe rețeaua sa de socializare Truth Social, după ce populara platformă cu filmulețe scurte a încetat să funcționeze în SUA odată cu intrarea în vigoare a unei legi care obligă compania chineză ce o deține să-și
#Ucraina/ Zelenski cere mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat duminică un nou apel către aliații țării pentru a furniza mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot fabricate în SUA, după o săptămână cu peste 1.000 de atacuri aeriene rusești, relatează dpa. ''Avem nevoie de sprijinul ferm al partenerilor noștri'', a postat
Israel-Hamas/Israelul confirmă primirea listei cu ostaticii ce vor fi eliberați duminică și anunță încetarea focului de la 11:15
Israelul a primit o listă de ostatici din Gaza care urmează să fie eliberați duminică, iar personalul de securitate israelian verifică ''detaliile'', a declarat biroul premierului - relatează Reuters. Acesta a mai spus că a început să notifice familiile ostaticilor care urmează să fie eliberați prin intermediul reprezenta
Israel-Hamas/ Ministrul israelian al securității naționale părăsește guvernul invocând opoziția față de armistiţiul din Gaza
Ministrul israelian al securității naționale, Itamar Ben-Gvir, a demisionat în semn de protest față de încetarea focului între Israel și Hamas în Fâșia Gaza, a anunțat duminică presa israeliană. Partidul Otzma Yehudit al lui Ben-Gvir, considerat de extremă dreapta și ultranaționalist, care deține șase locuri &icir
Detenția președintelui sud-coreean anchetat pentru declararea legii marțiale a fost prelungită
Un tribunal din Seul a aprobat prelungirea detenției președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol, în timp ce ancheta privind tentativa sa eșuată de instaurare a legii marțiale luna trecută continuă, transmite Yonhap. Tribunalul districtual de vest din Seul a dispus arestarea preventivă a lui Yoon sub acuzația de insurecție și abuz de putere
Trump 2.0/ Donald Trump și membri ai familiei sale au ajuns la Washington înaintea ceremoniei de inaugurare
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a sosit sâmbătă la Washington, dând startul ceremoniilor de inaugurare, care au fost afectate de temperaturile scăzute prognozate pentru luni, astfel încât depunerea jurământului va avea loc în interiorul, și nu pe treptele Capitoliului, transmite EFE. Liderul republic
Israel-Hamas/ Israelul afirmă că încetarea focului în Gaza a fost amânată deoarece Hamas nu a furnizat numele ostaticilor
Intrarea în vigoare a armistițiului dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza, programată pentru ora 8:30 (06:30 GMT), a fost amânată pentru că Hamas nu a comunicat încă numele ostaticilor care urmează să fie eliberați, a declarat duminică purtătorul de cuvânt militar israelian Daniel Hagari, conform DPA. După lu
Trump 2.0/ Steagurile de la Capitoliul SUA urmează să fie înălțate în ziua învestirii lui Donald Trump
Steagurile americane vor fi înălțate la Capitoliul SUA luni, 20 ianuarie, pentru ceremonia de învestire a președintelui ales al SUA, Donald Trump, ceea ce reprezintă o sfidare a unui ordin executiv al președintelui în exercițiu Joe Biden. Anunțul a fost făcut de președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, informează
Trump 2.0/ Washingtonul se pregătește pentru învestirea lui Trump cu garduri demne de o fortăreață și forțe suplimentare de poliție
Cu un gard negru, înalt, ce se întinde pe 48 de kilometri, 25.000 de agenți de ordine și puncte de control de securitate amenajate pentru a verifica sute de mii de spectatori, Washingtonul este pregătit pentru ceremonia de învestire a președintelui ales Donald Trump din 20 ianuarie, transmite Reuters. Depunerea jurământ
Trump 2.0/ Principalele momente ale ceremoniei de învestitură a lui Donald Trump
Donald Trump depune luni jurământul în funcția de președinte al Statelor Unite, începându-și astfel cel de-al doilea mandat în această funcție în ceea ce reprezintă una dintre cele mai uluitoare reveniri politice din istoria Americii, informează Reuters. Așa-numita Inauguration Day (ziua învestiturii -
TikTok nu mai funcționează în SUA
Rețeaua de socializare TikTok a încetat sâmbătă seara târziu să mai funcționeze în Statele Unite, după ce Curtea Supremă a confirmat vineri o lege adoptată anul trecut de Congres, care obliga platforma să se disocieze de societatea-mamă, ByteDance din China, sau să fie închisă, transmit agențiile internaționale de presă.
Soldați suedezi, în Letonia în prima desfășurare externă în cadrul NATO
Primul contingent al batalionului suedez de infanterie mecanizată, format din 550 de militari, a sosit sâmbătă la Riga pentru a se alătura brigăzii multinaționale a NATO în Letonia, prima desfășurare militară externă a Suediei de când a aderat la Alianța Nord-Atlantică, potrivit EFE. Șefa guvernului leton, Evika Silina, a anu
VIDEO Iranul dezvăluie existența unei instalații subterane de nave 'în apele din sudul' țării
Forța maritimă a Gardienilor Revoluției- armata de elită a regimului de la Teheran - a dezvăluit sâmbătă o instalație subterană de nave situată 'în apele din sudul' țării, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea de stat, potrivit AFP. Aceste imagini arată zeci de nave de mici dimensiuni echipate cu mitraliere și rach
Israel-Hamas: Netanyahu cere 'lista' ostaticilor destinați să fie eliberați înaintea oricărui schimb de prizonieri
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut sâmbătă seara să i se trimită 'lista' cu ostaticii destinați să fie eliberați duminică, înainte de a proceda la primul schimb de prizonieri în virtutea acordului de încetare a focului cu gruparea Hamas, relatează AFP. 'Nu vom trece la realizarea acordului at&aci