DOCUMENTAR: Artistul Tudor Gheorghe împlineşte 75 de ani (1 august)

Artistul Tudor Gheorghe - actor, cântăreţ şi compozitor - s-a născut la 1 august 1945, în localitatea Podari din judeţul Dolj. A absolvit Liceul "Nicolae Bălcescu" (în prezent Colegiul Naţional "Carol I" - n.r.) din Craiova, apoi a urmat cursurile Institutului de Artă, Teatru şi Cinematografie din Bucureşti (IATC), pe care le-a absolvit în 1966, potrivit site-ului oficial al artistului, https://tudorgheorghe.info/biografie/.
După absolvirea facultăţii, a fost angajat la Teatrul Naţional din Craiova, unde a debutat în piesa ''Cocoşul negru'', de Victor Eftimiu, în regia lui Ion Olteanu. La acelaşi teatru a jucat apoi în piese ca ''Visul unei nopţi de iarnă'' de Tudor Muşatescu, ''D-ale carnavalului'' de I. L. Caragiale, ''Doamna nevăzută'' de Pedro Calderón de la Barca şi altele.
În 1969 a avut primul recital - ''Menestrel la curţile dorului'' - la Festivalul Naţional de Teatru, când a câştigat Marele Premiu, abordând poezii semnate de Lucian Blaga, Tudor Arghezi şi Ion Barbu. După doi ani de studii la Institutul de folclor din Bucureşti, în 1971 a urmat al doilea recital - "Şapte balade".
Tudor Gheorghe în timpul unui concert, Bucureşti, 1980.
Foto: (c) ION DUMITRU / AGERPRES FOTO
În perioada 1970-1990, actorul Tudor Gheorghe a realizat interpretări de mare profunzime artistică în "Mitică Popescu" de Camil Petrescu, în "Filfizonul pedepsit" de John Vanbrugh, în "Unchiul Vanea" de A.P. Cehov, sau inegalabilul personaj Pasăre din "Piticul din grădina de vară" de D.R. Popescu, scrie site-ul bestmusic.ro.
Tudor Gheorghe la premiera intitulată ”Când Dumnezeu era mai jos”, din cadrul celei de-a treia serii a spectacolului ”Petrecere cu taraf”, Bucureşti, 2007.
.Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Maestrul Tudor Gheorghe a realizat peste 35 de spectacole-recital de muzică şi poezie, nu doar în ţară, ci şi în străinătate. "Pentru prima dată în România, un om, o chitară, farmecul şi poezia ţintuiau în sală sute de spectatori pentru un timp record: aproape două ore fără pauză", precizează pagina oficială de Facebook a artistului - https://www.facebook.com/TudorGheorghe.Ro/.
"Succesul, cariera şi evoluţia lui Tudor Gheorghe pot părea 'venite de la sine', dar în spatele uriaşului succes se găsesc ani de muncă înverşunată şi studiu intens", se arată pe site-ul artistului.
Tudor Gheorghe la concertul extraordinar ”Romania de mâine - Micii ambasadori ai culturii româneşti”, Bucureşti, 2010.
Foto: (c):EMIL BADEA/AGERPRES FOTO
De-a lungul unei cariere de peste 50 de ani, Tudor Gheorghe a lansat peste 20 de albume, între care amintim: ''Viaţa lumii'' (1974), ''Cântece de dragoste de ţară'' (1975), ''Veniţi, privighetoarea cântă'' (1976), ''Pasăre galbenă-n pene'' (1978), ''Reîntoarcerea'' (1999), ''Suflet de român'' (2000), ''Primăvara. Simfonic'' (2001), ''Toamna. Simfonic 2001'', "Pe-un franc poet" (2002), ''Petrecere cu taraf I'' (2002), ''Iarna. Simfonic'' (2003), ''Diligenţa cu păpuşi'' (2003), ''Petrecere cu taraf II/Trimite Vorbă" (2004), ''Între râsuri şi trandafiri'' (2005), ''Cu Iisus în celulă'' (2005), ''În căutarea dorului pierdut'' (2006), ''Vara. Simfonic'' (2006), ''Calvarul unei inime pribegi'' (2007), "Petrecere cu taraf III/Când Dumnezeu era mai jos" (2007), "Parfumele nebunelor dorinţi" (2007), ''Risipei se dedă florarul'' (2007), ''...de Primăvară'' (2009), ''Degeaba'' (dublu album, 2012), ''La margine de imperii'' (dublu album, 2013), ''Mahalaua Mon Amour'' (2013).
"De fiecare dată când îl ascult - şi asta se întâmplă des - Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia românească - populară şi cultă - poate mişca munţii.(...) Problema mea, inhalând prin toţi porii melodia fiinţei sale, este cum să-mi stăpânesc o lacrimă de dragoste, admiraţie şi mândrie că poate exista acest fenomen pe care, vorba lui Grigore Vieru, îmi e mai uşor să-l pup", spunea poetul Marin Sorescu, în 1988 - conform site-ului https://tudorgheorghe.info/biografie/.
Tudor Gheorghe (ctr.) la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova, titlu conferit de Senatul Universităţii din Bănie, la propunerea rectorului Ion Vladimirescu, Craiova, 2011.
Foto: (c):EMIL BADEA/AGERPRES FOTO
Talentul, munca şi dăruirea maestrului Tudor Gheorghe au fost răsplătite de-a lungul anilor cu numeroase premii, titluri onorifice, distincţii, printre care: Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler (2002), ''Ordinul Republicii'', cea mai înaltă distincţie a Republicii Moldova (2010), titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova în semn de recunoaştere a contribuţiei şi dedicării sale în domeniul culturii româneşti (2011), premiul pentru o viaţă dedicată poeziei autentice în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Galei Premiilor UNITER (2013), Premiul "Marin Sorescu" - acordat pentru contribuţia excepţională în interpretarea poeziei lui Marin Sorescu şi pentru întreaga creaţie artistică (2013), laureat al Galei Premiilor "Constantin Brâncoveanu" pentru contribuţia la istoria şi cultura noastră (2014).
Tudor Gheorghe la evenimentul de lansare a propriei cărţi ”Vă dau un an din viaţa mea”, Palatul Parlamentului, Bucureşti, 2016.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
În octombrie 2016, Tudor Gheorghe a lansat cartea "Vă dau un an din viaţa mea" în foaierul Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, acesta fiind primul volum semnat de apreciatul artist şi care este considerat de criticii literari un roman memorialistic şi un jurnal de călătorie, precizează site-ul https://tudorgheorghe.info/. Cartea a fost apoi prezentată publicului din ţară, în cadrul turneului "Toamna. Simfonic", care s-a desfăşurat în oraşele Constanţa, Iaşi, Suceava, Botoşani, Cluj-Napoca, Timişoara, Bucureşti, precizează site-ul https://tudorgheorghe.info/.
"De azi încolo veţi avea ocazia să citiţi o carte care nu e mare, se citeşte foarte uşor, este scrisă cu mult umor, cu tristeţe, cu amărăciune, dar este o carte în care veţi vedea, veţi întrezări că urmează să scriu lucruri mult mai importante", a afirmat Tudor Gheorghe la lansare.
Maestrul Tudor Gheorghe a susţinut, de-a lungul anilor, multe spectacole la Sala Palatului din Bucureşti. Cel programat în martie 2020 şi numit "Tudor Gheorghe - Risipitorul de frumuseţi" a fost reprogramat, din cauza pandemiei COVID-19, pentru 27 septembrie 2020, conform site-ului artistului. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci
8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)
Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/
8 mai - Ziua internațională a talasemiei
Ziua internațională a talasemiei este marcată, începând cu 1993, la data de 8 mai a fiecărui an, la inițiativa Federației Internaționale a Talasemiei (TIF). Cu acest prilej, sunt aduse la cunoștința publicului și a factorilor de decizie informații legate de această boală ereditară, sunt discutate noi posibilități de ameliorare a suferințelor pacien
8 mai - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată la 8 mai, în fiecare an, în vederea informării și educării populației cu privire la această boală, la conștientizarea simptomelor, fapt ce ar permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai ușor de tratat, crescând șansa de supraviețu
8 mai - Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii
În fiecare an, la data de 8 mai, este marcată Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, o celebrare anuală a principiilor care stau la baza Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. În această zi este onorată moștenirea lăsată de Henry Dunant și mai mult decât atât este ziua în care este adus un omagiu milioanelor de vol
8 mai - Ziua egalității de șanse între femei și bărbați
La 8 mai 2025 este marcată Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, în conformitate cu prevederilor Legii 23/2015 pentru promovarea egalității de șanse între sexe, parte integrantă a politicilor sociale la nivel național. Proiectul legislativ pentru instituirea acestei zile a fost inițiat de Rozalia Biro, senator UDMR. Proiectul a fos
Summitul liderilor țărilor Forței Expediționare Comune, la Oslo (8-9 mai)
La 8-9 mai 2025 se desfășoară, la Oslo, summitul anual al liderilor Forței Expediționare Comune, agenda reuniunii fiind dedicată situației din Europa și cooperării regionale în problemele de securitate, conform https://www.regjeringen.no și https://www.rusi.org/