logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Afacerile din învăţământul preuniversitar privat din România se vor apropia de 200 de milioane de lei în 2019 (analiză)

Imagine din galeria Agerpres

Afacerile din învăţământul preuniversitar privat din România au crescut de aproape trei ori în ultimii nouă ani, având şanse să atingă nivelul record de 200 de milioane de lei în 2019, potrivit unei analize despre piaţa şcolilor şi grădiniţelor private.

"Pe fondul degradării tot mai accentuate a învăţământului de stat, de la starea precară a şcolilor şi a materialelor didactice la calitatea tot mai slabă a profesorilor şi criza accentuată de personal, tot mai mulţi români îşi trimit copiii la şcolile şi grădiniţele private. Dovadă că afacerile din învăţământul preuniversitar privat din România au crescut de aproape trei ori în ultimii nouă ani, având şanse să atingă nivelul de 200 de milioane de lei în 2019", arată o analiză Frames.

Potrivit analiştilor de la compania de consultanţă Frames, începutul noului an şcolar surprinde sistemul public de educaţie preuniversitară cu aceleaşi probleme ca în anii trecuţi.

"Există, în continuare, şcoli şi grădiniţe fără autorizaţii sanitare de funcţionare, cu wc-uri în curte, cu mobilier degradat şi cu materiale didactice şi logistice insuficiente. În şcolile şi grădiniţele de stat, pe fondul crizei de personal, continuă să predea foarte mulţi suplinitori, iar calitatea factorului uman pare că se degradează de la an la an, dacă luăm în calcul rezultatele de la examenul de titularizare. Salariile mici şi condiţii de muncă precare i-au făcut pe mulţi dintre dascăli să plece către alte orizonturi, iar şcolile şi grădiniţele private sunt în prim-plan, aşa cum spitalele private sunt tot mai interesate de medicii reputati de la stat", spun analiştii.

În aceste condiţii, afacerile firmelor care activează în învăţământul preuniversitar - şcoli şi grădiniţe private, (COD CAEN 8510, 8520, 8531, 8532), au atins în 2018 nivelul de 173,3 milioane de lei, faţă de 160,8 milioane lei în 2017 şi 73,1 milioane de lei în 2010.

"Dacă în anul de referinţă 2010 erau înregistrate 256 de firme cu acest profil, în 2018 s-a ajuns la 443 de companii dintre care 402 erau în funcţiune şi au depus datele de bilanţ la Ministerul Finanţelor. Este o evoluţie semnificativă, care denotă faptul că tot mai mulţi dintre români au ales să plătească pentru studiile copiilor, iar firmele şi-au permis să facă investiţii semnificative în dotări, programe şi personal", afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Şi profitabilitatea şcolilor şi grădiniţelor private a urmat acelaşi trend ascendent, de la 8,29 milioane lei în 2010 la 21,33 milioane lei în 2017, respectiv 35,7 milioane de lei în 2018.

Cele mai multe şcoli şi grădiniţe private erau înregistrate, anul trecut, în Bucureşti-Ilfov (230), Constanţa (33), Prahova (24), Argeş (15), Cluj şi Dolj (câte 14). Media cifrei de afaceri nete, la nivel naţional, era de 391.360 de lei, în creştere faţă de anul precedent, iar numărul angajaţilor, la nivel naţional, era de 2020, cu peste 600 mai mulţi decât în 2010.

"După anii de creştere susţinută 2010-2017, anul trecut s-a accentuat tendinţa de maturizare a pieţei, dovadă că, dincolo de creşterea business-ului şi a profitabilităţii, numărul firmelor active s-a redus cu câteva zeci. În piaţă au avut loc o serie de fuziuni şi achiziţii, iar marii jucători şi-au consolidat poziţiile în principal în aglomeraţiile urbane, acolo unde îşi regăsesc, în principal, clientelă. Pe fondul creşterii veniturilor românilor şi extinderii paletei de oferte, 2019 şi mai ales 2020 vor aduce noi vârfuri de creştere", arată analiza menţionată.

În prezent, peste 90% din piaţă este reprezentată de microîntreprinderi cu o medie de 5 angajaţi, dar cu venituri medii în creştere faţă de anii trecuţi, de peste 400.000 de lei.

Analiza semnalează că profitabilitatea netă în acest sector este în creştere, în condiţiile în care în 2018 a atins nivelul de 80.592 lei, faţă de 15.682 lei în 2011.

"Toate datele financiare indică faptul că şcolile şi grădiniţele private şi-au optimizat resursele şi, pe fondul creşterii numărului de elevi şi preşcolari, au dezvoltat afaceri tot mai profitabile", mai spun analiştii.

Potrivit datelor Frames, cel mai important jucător din sectorul şcolilor private preuniversitare din România este Lumina Instituţii de Învăţământ SA, o companie de tip complex educaţional care, potrivit site-ului propriu, include trei licee (Liceele Teoretice Internaţionale de Informatică Bucureşti, Colentina şi Constanţa - cu învăţământ liceal şi gimnazial), o şcoală internaţională (The Internaţional School of Bucharest - cu învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal), şapte şcoli internaţionale Spectrum în oraşele: Bucureşti în Pallady şi Colentina, Constantă, laşi, Cluj, Ploieşti şi Oradea - cu învăţământ preşcolar şi primar. Afacerile companiei au atins în 2018 nivelul de 42,6 milioane de lei şi un profit de 13,99 milioane de lei, în creştere faţă de anul precedent.

Locul secund este ocupat de Olga Gudynn International Schoool SRL (OGIS), cu afaceri de 18,4 milioane de lei şi un profit de 1,2 milioane lei. Potrivit site-ului oficial, compania înfiinţată în 2001 este una dintre cele mai cunoscute instituţii de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, din România, cu predare bilingvă, română-engleză. OGIS găzduieşte, în cele 5 locaţii, situate în Bucureşti şi Pipera, un număr de peste 600 de copii de diferite naţionalităţi, cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani şi un număr de 150 de angajaţi.

Top 3 cei mai importanţi jucători din piaţa şcolilor private, după cifra de afaceri din 2018, este completat de Kids Palace SRL, care administrează şcoala gimnazială cu acelaşi nume din Sectorul 4 al Capitalei. Firma a încheiat anul 2018, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, cu afaceri de 4,28 milioane de lei şi un profit de 136.000 de lei.

Clasamentul este completat de firmele Casadi SRL, Universal Top Construct SRL, Pick Me SRL, Luca Education SRL, Luca's Community SRL, Universul Copiilor SRL şi Grădiniţa lui Matei SRL. Împreună, primii 10 jucători din această piaţă raportau, anul trecut, afaceri de 84,1 milioane de lei şi un profit de 20,8 milioane lei.

Analiştii citează datele obţinute de la Institutul Naţional de Statistică care arată că numărul şcolarilor din România continuă să scadă accentuat, în ton cu evoluţia demografică. În anul şcolar/ universitar 2018-2019, erau înscrişi 3,547 milioane elevi şi studenţi, în scădere cu 31.300 comparativ cu anul şcolar/universitar precedent.

Aproape jumătate din populaţia şcolară s-a regăsit în învăţământul primar şi gimnazial (46,6%), iar circa o treime în învăţământul liceal şi cel antepreşcolar şi preşcolar (17,8%, respectiv 15,4%). Învăţământul primar şi gimnazial, precum şi cel liceal au cunoscut cele mai accentuate diminuări ale numărului de elevi înscrişi în anul şcolar 2018-2019 faţă de cel anterior (-24.300, respectiv -8.000).

Din totalul populaţiei şcolare cuprinsă în sistemul de educaţie, 50% au fost elevii şi studenţii de sex masculin şi 72% au studiat în mediul urban.

Statisticile arată că viitorul, pentru economia românească, din punct de vedere al resursei umane, se anunţă a fi plin de provocări. Scăderea natalităţii, reducerea numărului de copii şcolarizaţi şi faptul că prea puţini copii sunt educaţi pentru muncă, în şcolile profesionale, sunt cauze de natură să accentueze presiunea de pe piaţa forţei de muncă.

"Avem, din păcate, tot mai mulţi copii care abandonează şcoala, gradul de analfabetism este în creştere, iar aşa-zisele reforme din sistemul educaţional întârzie să ofere soluţii concrete - interes şi susţinere pentru şcoală, oferte de învăţământ dual în strânsă legătură cu realităţile economice", a mai declarat consultantul Adrian Negrescu.

Potrivit concluziilor analizei Frames, şcolile private reprezintă, în acest moment, o soluţie doar pentru românii cu venituri pe măsura tarifelor de şcolarizare. Învăţământul privat încearcă să ofere alternativa dar, din păcate, nu are încă forţa logistică necesară pentru a schimba perspectiva. Mulţi dintre absolvenţii acestor şcoli se îndreaptă, în principal, către învăţământul superior şi prea puţin către profesiile sub acest nivel, iar perspectiva emigraţiei este una generală în acest sistem.

"Universităţile străine, joburile în Occident, perspectivele unor cariere bine definite concurează de pe poziţii net superioare cu ofertele sistemului educaţional de stat din România", se mai spune în analiză.

Analiza Frames a fost realizată pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi Ministerul Finanţelor, comunicate de firmele care au codurile CAEN 8510, 8520, 8531 şi 8532, în perioada 2010-2018. Datele statistice nu includ rezultatele firmelor care activează în învăţământul universitar.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Economic 21-01-2025 18:38

Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți

Bursa de la București a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți, cu un rulaj de 60,848 milioane de lei (12,227 milioane euro). Cele mai lichide titluri au fost ale Bursei de Valori București, cu schimburi de aproape 7,351 milioane de lei, urmate de acțiunile BRD-Groupe Societe

Economic 21-01-2025 16:20

Peste 1,306 milioane de posturi erau ocupate în instituțiile și autoritățile publice, în noiembrie 2024 (Ministerul Finanțelor)

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în noiembrie 2024, de 1.306.197, cu 5.900 mai multe comparativ cu luna anterioară, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF), consultate de AGERPRES. Peste 64% dint

Economic 21-01-2025 14:49

Boloș: În Consiliul ECOFIN a fost aprobat Planul Bugetar-Structural al României

Planul Bugetar-Structural al României a fost aprobat în Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), alături de planurile altor 20 de state membre, a anunțat, marți, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. ''Vestea zilei! În Consiliul ECOFIN a fost aprobat Planul Bugetar-Structural al Rom

Economic 21-01-2025 14:18

Garda Națională de Mediu a aplicat amenzi de aproape 130 de milioane de lei, în 2024 (raport)

Comisarii de mediu au efectuat, anul trecut, 47.566 de inspecții în domeniul controlului poluării și în cel al biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate, în creștere cu 7,05% față de 2023, iar amenzile aplicate s-au ridicat la valoarea de 129,074 milioane de lei, reiese din raportul de activitate al Gărzii Naționale de Mediu (GNM

Economic 21-01-2025 14:16

Târg de produse agroalimentare românești, de Ziua Unirii Principatelor, în curtea Ministerului Agriculturii

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în curtea instituției, între 23 -25 ianuarie 2025, un târg pentru promovarea produselor agroalimentare românești, cu ocazia sărbătoririi ''Zilei Unirii Principatelor Române - 24 ianuarie'', informează ministerul. Expozanții prezenți la

Economic 21-01-2025 13:09

Negrescu (consultant economic): Alegerea lui Trump, o oportunitate pentru România; putem reconstrui relațiile economice cu investitorii americani

Alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii reprezintă o oportunitate pentru România, fiind un moment T0 de la care putem reconstrui relațiile economice cu investitorii americani, neglijate în ultimii ani, susține consultantul economic Adrian Negrescu. 'Alegerea lui Trump reprezintă o oportunitat

Economic 21-01-2025 13:02

Hanga: În 2024, am înregistrat un nou maxim în ceea ce privește numărul de tranzacții la bursă, respectiv 2,6 milioane

Bursa de Valori București a înregistrat în 2024 cel mai mare număr de tranzacții, respectiv 2,6 milioane, în creștere cu 32% față de anul anterior, a declarat marți președintele BVB, Radu Hanga, la ceremonia de listare pe Bursă a emisiunii de obligațiuni a companiei Autonom. 'Privind înapoi la 2024, capitalizarea de piață a companii

Economic 21-01-2025 11:23

ANOFM: 97 programe de formare profesională vor începe în februarie, la nivel național

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în februarie, 97 programe de formare profesională pentru 1.418 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și a municipiului București. Programele de formare profesională cu ce

Economic 21-01-2025 10:53

Evoluție mixtă a indicilor bursieri în deschiderea ședinței de marți

Indicii Bursei de Valori București înregistrau o evoluție mixtă la începutul ședinței de marți, iar rulajul se cifra la 8,022 milioane de lei (1,612 milioane euro) după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,01%, iar indicele BET-Plus,

Economic 21-01-2025 10:21

UPDATE Traficul aerian de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2024 cu circa 6%

Traficul aerian de pasageri înregistrat de aeroporturile din România pe parcursul anului 2024 a crescut cu aproape 6% față de 2023 și cu 12% față de 2019, informează Asociația Aeroporturilor din România (AAR). Potrivit unui comunicat al AAR, transm

Economic 21-01-2025 10:07

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor: CSALB a fost eliminată de pe lista entităților de soluționare alternativă a litigiilor

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB) a fost eliminat de pe lista entităților de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) din România, iar până la clarificarea situației juridice a acestei instituții consumatorii se pot adresa în continuare cu încredere Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în

Economic 21-01-2025 09:36

APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescătorii de animale

Centrele Județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata a peste 39,7 milioane lei ca ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), anunță instituția într-un comunicat transmis marți AGERPRES. Cererile de plată sunt aferente serviciilor prestate în luna septembrie 2024 și trimestru

Economic 21-01-2025 08:54

Producția de țiței a României a scăzut cu 4,2% în primele 11 luni din 2024; importurile s-au majorat cu 10,8%

România a produs, în primele 11 luni din 2024, o cantitate de țiței de aproape 2,456 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 106.500 tep mai mică (-4,2%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în perioada menționată,

Economic 21-01-2025 08:21

Ministrul Finanțelor participă marți la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă marți, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare, potrivit reprezentanților ministerului. Conform informațiilor publicate pe site-ul Consiliului European, cu această ocazie, Președinția poloneză își va prezenta programul de lucru în domeniul afacerilor economice și financia

Economic 20-01-2025 21:46

ASFR se străduiește de doi ani să revizuiască un ordin din 1986 pentru sancționarea ceferiștilor care au consumat alcool

Autoritatea de Siguranță Feroviară Română (ASFR) face eforturi pentru a revizui un Ordin din 1986, în vederea sancționării consumului de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive de către ceferiști și personalul de la metrou. Într-o ședință de consultare cu conducerea ASFR, AGIFER, cu reprezentanții Ministerului Transpor