logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

RETROSPECTIVĂ 2018 Alexandru Dedu (handbal): Un loc patru la Campionatul European este dătător de speranţe

Imagine din galeria Agerpres

Performanţa anului 2018 la Federaţia Română de Handbal este de departe locul patru ocupat de naţionala feminină de senioare la EHF EURO din Franţa, clasare care i-a adus şi calificarea directă la Campionatul Mondial 2019 din Japonia, competiţie decisivă pentru calificarea olimpică.

Echipa de seniori a României a ratat în schimb calificarea la CM 2019 şi a început cu stângul preliminariile la EURO 2020, pierzând primele meciuri. În acest an, la Mondialul Under-20 de fete, România s-a clasat pe locul 8, la care se adaugă un loc 9 la CM Under-18 de fete. La Europenele Under-20 de băieţi, România a ocupat locul 14. La Campionatele Mondiale Universitare, ambele naţionale s-au clasat pe locul 7, deşi băieţii şi fetele aspirau la podium. La competiţia de fete European Open 16, România a obţinut medalia de bronz.

''A fost un an, din percepţia preşedintelui, cu suişuri şi coborâşuri, un an mulţumitor ca performanţă sportivă, dar undeva în mine mi-aş fi dorit mai mult. A fost un început de an foarte bun, cu 7 echipe naţionale calificate la turneele finale ale campionatelor mondiale şi europene. Cu o vară, în care echipele de juniori şi tineret au jucat în grupe un handbal foarte bun, de mare calitate şi dătător de speranţe, dar rezultatele finale nu ne-au mulţumit. Suferim de aceeaşi tară a handbalului şi a sportului, în momentul în care ieşim din obiectivul programat, totul se dărâmă ca un castel de cărţi de joc. Dar, am încheiat anul cu o mare bucurie, cu echipa naţională de senioare care arată bine, la mijlocul ciclului olimpic, un loc patru la Campionatul European e dătător de speranţe şi e conform calendarului nostru de pregătire. Ne-am calificat la CM 2019 şi cu un încă un an de muncă sper că acolo să avem un rezultat bun care să ne dea speranţe pentru Olimpiadă, care este obiectivul nostru final. Una peste alta cred că a fost un an bun, cu foarte multă muncă şi bine făcută, cu nişte investiţii materiale care pe noi ca federaţie ne-au dat peste cap, datorită programului competiţional foarte încărcat şi avem nevoie în nevoie în următorul an, care este preolimpic, de ajutorul MTS, şi sper să continuăm şi cu un ajutor substanţial şi din partea COSR'', a declarat Alexandru Dedu pentru AGERPRES.

Oficialul FRH a salutat ajutorul primit de la COSR, fără de care federaţia nu ar fi reuşit să-şi respecte calendarul competiţional în 2018: ''Fără COSR, anul ăsta federaţia nu îşi putea îndeplini calendarul competiţional pe care şi l-a propus. Primele luni au fost finanţate de COSR, foarte multe acţiuni din acest an au fost finanţate de COSR. La fel o mare bucurie şi o foarte mare realizare este că am deschis două noi centre olimpice de juniori şi junioare la Baia Mare respectiv Timişoara, la fel cu participarea majoritară a COSR-lui. Iar apropo de planul nostru de strategie şi dezvoltare, ne apropiem de dezideratul de a avea patru centre naţionale de excelenţă şi olimpice la băieţi şi la fete. Practic mai avem câte unul de deschis pe fiecare segment şi atunci cred că la nivel de Românie se cam îndeplineşte maximum posibil. Deja am primit o ofertă pentru deschiderea unui nou centru de excelenţă fete, bine împărţit în teritoriu''.

Dedu a enumerat o serie de plusuri înregistrate atât pe plan internaţional, cât şi pe plan intern în acest an.

''La nivel de echipe naţionale am fost prezenţi cu 7 echipe din 8 la turneele finale. Faptul că echipa naţională de senioare a luat locul patru la un campionat european, faptul că CSM Bucureşti continuă să fie a treia echipă din Europa, practic din lume. Faptul că avem o câştigătoare de Cupa EHF (SCM Craiova) la fete şi una de Cupa Challenge (Potaissa Turda) la băieţi. Mă bucură foarte mult parcursul în Liga Campionilor al echipei CS Dinamo în acest sezon, foarte meritoriu în handbalul masculin. Sunt foarte bucuros că avem câteva produse foarte interesante pe piaţa sportului din România, cele două ligi masculine şi feminine cu rezultate imprevizibile, din toate punctele de vedere, un lucru care arată competitivitate, iar competitivitatea nu poate să nască decât performanţă şi atleţi buni pentru echipele naţionale. Avem o Cupă a României pe care am extins-o şi cu un impact major. Iată că în sferturi au jucat două echipe de Divizia A, iar pe parcusul întregii cupe au fost derby-uri foarte tari, datorită faptului că nu au existat capi de serie. Se păstrează interesul asupra acestui produs sportiv pe întreaga perioadă a anului, lucru care convine partenerului nostru Fan Courier. O Supercupă a României generatoare de surprize, aşa cum ştim SCM Râmnicu Vâlcea a învins-o pe CSM Bucureşti. Mă bucură foarte mult că nu există o liniaritate şi o previzibilitate, care să scadă interesul spectatorilor şi al partenerilor apropo de handbal. Ăsta e un mare plus. Una peste alta, închidem un an în care mă bucur foarte mult că televiziunea publică şi-a dorit handbalul şi îl are. Observ o creştere exponenţială a interesului către handbal, dovadă şi rating-urile de la Campionatul European, de la campionatul naţional şi Cupa României. Cred că suntem pe drumul cel bun. Avem foarte multe lucruri de pus la punct, avem foarte multe lucruri de construit, dar atenţia, avem proiecte şi avem o strategie, asta e cel mai important. Nu dregem busuiocul, noi construim'', a precizat oficialul FRH.

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


La capitolul minusuri, Dedu a evidenţiat ratarea obiectivelor la naţionalele de juniori, tineret şi seniori: ''M-a dezamăgit faptul că echipele de juniori şi tineret la băieţi nu şi-au îndeplinit obiectivele şi au picat în grupa a doua valorică. M-a dezamăgit că nu ne-am calificat cu echipa naţională de seniori la CM 2019, cu toate că am fost aproape. Sunt nu tocmai într-o poziţie comodă, de faptul legat că primele meciuri ale naţionalei de seniori au fost pierdute, dar încă avem şanse să ne calificăm la European, dar va trebui să ne întrebuinţăm. Şi mă deranjează foarte mult atitudinea unor oameni de handbal, care au fost în handbal şi cărora le pasă de handbal acum şi de echipele naţionale în principal. Una e să critici, alta e să fii tendenţios''.

Naţionala de senioare a avut un parcurs excelent în faza grupelor la EURO 2018 din Franţa, dar apoi a urmat o sarabandă de înfrângeri, în care tricolorele nu au mai repetat evoluţiile bune de la început.

''Cred că totul pleacă de la modul în care noi românii percepem performanţă în general. Ne este frică să câştigăm. Nu putem nega că fetele nu au dat totul în teren. În schimb, la acest nivel, valorile sunt foarte apropiate, putem vorbi de formă de zi, şi atunci orice lucru mic poate să transforme o victorie într-o înfrângere. Personal, nu am ce să le reproşez, Cristina Neagu şi-a dat viaţa pe teren, le-am văzut după meci, toate erau extenuate. Nu poţi să le reproşezi absolut nimic. S-a muncit incredibil la echipa naţională, unde este o atmosferă fantastică. În schimb, cred că noi trebuie să începem să avem mai multă încredere în forţele proprii. Iar această încredere pe grup restrâns trebuie să vină în urma unor victorii după victorii, ăsta est un proces'', a precizat fostul pivot al Barcelonei şi al echipei naţionale.

Alexandru Dedu a adăugat că este foarte mulţumit de activitatea antrenorului Ambros Martin, chiar dacă au existat şi critici la modul în care a gestionat echipa în Franţa: ''Lui Ambros nu pot decât să-i mulţumesc pentru faptul că este un om atât de profesionist şi competitiv, iar eu ca preşedinte şi ca angajator nu îmi doresc decât ca omul ăsta să stea cât mai mult cu noi, fiindcă este un plus, nu doar din punct de vedere al antrenorului, ci şi al comportamentului, al profesionalismului, al modului în care vede lucrurile, din care învăţăm toţi, nu numai sportivii, federaţia, toţi cei care suntem pe lângă fenomen. Învăţăm să ne comportăm şi învăţăm ce înseamnă competitivitatea. Mai multe nu comentez, dar ideal ar fi ca jurnaliştii să întrebe jucătoarele echipei naţionale ce părere au despre Ambros şi cam cum s-au pregătit. Dacă am fi afectaţi de unele critici, mâine am pleca acasă şi ne-am tunde gazonul. În schimb, noi avem un vis, visul performanţei, al olimpiadei şi avem visul medaliilor şi pentru asta ne batem''.

Locul patru obţinut de naţionala de senioare a României la EHF EURO 2018 din Franţa este evident performanţa anului la FR de Handbal, suţine Dedu.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


''Nu ştiu în ce sporturi de echipă mai suntem noi pe locul 4 în Europa. Se vede în toate clasamentele, România - locul patru, restul, liber la comentarii'', a spus Alexandru Dedu.

Cei mai buni jucători români ai anului vor fi stabiliţi ca de obicei în urma unei anchete în rândul tehnicienilor din ligile naţionale.

''Noi o să întrebăm toţi antrenorii din cele două ligi pentru a desemna cel mai bun jucător şi cea mai bună jucătoare pe plan intern, de naţionalitate română, pentru că aşa e corect să facem'', a punctat oficialul FRH.

Obiectivul major al FRH în 2019 este fără îndoială o evoluţie cât mai bună la CM feminin 2019 din Japonia, care să permită obţinerea biletelor la turneele de calificare olimpică din martie 2020.

''Noi vrem să ne calificăm la Olimpiadă cu echipa naţională de senioare, iar Mondialul este hotărâtor. Ăsta e obiectivul principal, iar în rest o reprezentare cât mai bună. Ne dorim ca seniorii să înceapă să urmeze drumul fetelor şi ne dorim competiţii cât mai competitive şi urmărite de publicul spectator. De la Mondial, se califică direct doar campioana mondială, după care în funcţie de clasament se obţine dreptul de participare în turneele de calificare la Olimpiadă. Iar în funcţie de clasament poţi fi cap de serie, cu drept de organizare a turneului de la începutul anului 2020. La Tokyo, vrem să luăm medalie. Pentru asta ne batem. Obiectivul este un loc 1-6, deja asumat în faţa COSR-ului la ultima conferinţă legată de olimpismul românesc, dar noi ne pregătim să luăm medalie'', a precizat Alexandru Dedu.

În 2018, a apărut şi o nouă structură în handbal, Sindicatul Naţional al Handbaliştilor din România, care este prezidat de fostul jucător Mihai Timofte.

''Aştept să le văd iniţiativele. Suntem bucuroşi că există instituţii şi coagulare pentru handbal. Îi aşteptăm cu drag alături de noi pentru a face handbalul mai bun'', a spus Dedu.

În ce priveşte accidentarea gravă a Cristinei Neagu la EURO 2018, Dedu a precizat că federaţia se va implica în recuperarea cât mai rapidă a jucătoarei: ''Există o asigurare a federaţiei, în baza unor documente justificative, asiguratorul va asigura o sumă de bani. O să fim alături de Cristina, împreună cu clubul CSM Bucureşti, să facem în aşa fel încât să revină cât mai repede pe teren. Suntem într-un proces de analizare a acestei situaţii şi o să ajungem la un numitor comun''.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Cristina Neagu are un salariu net lunar de 17.300 euro la CSM Bucureşti şi conform regulamentului EHF, în cazul accidentării în timpul unei competiţii continentale, clubul de apartenenţă al/a jucătorului/jucătoarei poate primi ca o compensaţie o indemnizaţie de maxim 10.000 euro pe lună timp de maxim 6 luni, conform însă unor condiţii impuse de forul european.
AGERPRES/(autor: Teodor Ciobanu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport 31-01-2025 22:31

Futsal: Victorie clară a României în preliminariile EURO 2026, 6-1 cu Cipru

Naționala de futsal a României a învins echipa Ciprului cu scorul de 6-1 (3-0), vineri seara, la Târgu Mureș, într-un meci din Grupa 1 a preliminariilor EURO 2026. Golurile tricolorilor au fost marcate de Istvan Hadnagy (01'31'', 38'09''), Andrei Crăciun (10'03''), Andor Balint (18

Sport 31-01-2025 22:02

Fotbal: Dinamo a învins-o pe Unirea Slobozia cu 3-1, în Superligă

Dinamo București a învins-o pe Unirea Slobozia cu scorul de 3-1 (1-1), vineri seara, în deplasare, la Clinceni, într-un meci din etapa a 24-a a Superligii de fotbal. Dinamo s-a impus prin golurile marcate de Hakim Abdallah (35, 82) și Astrit Selmani (90+2 - penalty). Abdallah a deschis scorul din centrarea lui

Sport 31-01-2025 19:54

Rugby Europe Championship 2025: România a debutat cu o victorie clară, 48-10 cu Germania

Naționala României a învins clar echipa Germaniei, cu scorul de 48-10 (13-10), vineri, pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf din București, la debutul în Rugby Europe Championship 2025. ''Stejarii'' au făcut o repriză secund remarcabilă, cu cinci eseuri, după ce în prima parte au avut reușit doar o încerca

Sport 31-01-2025 19:37

UPDATE Tenis: România - Bulgaria 1-1, în Cupa Davis, după ce Filip Jianu a pierdut

Echipele României și Bulgariei sunt la egalitate, 1-1, în turul I al play-off-ului Grupei Mondiale I a Cupei Davis, vineri, în Sala Polivalentă din Craiova, după ce tenismanul bulgar Ilian Radulov l-a învins pe Filip Cristian Jianu cu 6-3, 7-6 (7/3).

Sport 31-01-2025 17:26

Tenis: Cezar Crețu - Meciul cu Nesterov a fost foarte dificil din punct de vedere emoțional și fizic

Tenismanul român Cezar Crețu a afirmat, vineri, după ce l-a învins pe bulgarul Piotr Nesterov cu 6-7 (6/8), 6-3, 7-6 (7/3), în turul I al play-off-ului Grupei Mondiale I a Cupei Davis, că a fost o

Sport 31-01-2025 17:00

UPDATE Tenis: România - Bulgaria 1-0, în Cupa Davis, după meciul câștigat de Cezar Crețu

România conduce Bulgaria cu 1-0, în turul I al play-off-ului Grupei Mondiale I a Cupei Davis, după ce tenismanul român Cezar Crețu l-a învins Piotr Nesterov cu 6-7 (6/8), 6-3, 7-6 (7/3), vineri, în Sala Polivalentă din Craiova. Crețu a

Sport 31-01-2025 14:24

UPDATE Fotbal: FCSB o va întâlni pe PAOK în play-off-ul pentru optimile Europa League

FCSB va întâlni echipa greacă PAOK Salonic, antrenată de românul Răzvan Lucescu, în play-off-ul pentru calificarea în optimile de finală ale competiției de fotbal Europa League, potrivit tragerii la sorți efectuate vineri, la Nyon. Cele

Sport 31-01-2025 13:09

Fotbal: Șumudică (Rapid) - Dacă vom arăta la fel ca în meciul cu U Craiova vom fi greu de învins la Cluj

Antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Marius Șumudică, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că dacă formația sa va evolua la fel de bine precum a făcut-o în etapa precedentă cu Universitatea Craiova va fi greu de învins de Universitatea Cluj. 'Urmează o nouă finală, un meci greu, campionatul e foarte

Sport 31-01-2025 12:28

Fotbal: Borza (Rapid) - Mai avem 7 finale, trebuie să le câștigăm pentru a ajunge în play-off

Fotbalistul Andrei Borza a declarat, vineri, într-o conferință de presă susținută înaintea partidei cu Universitatea Cluj, că formația sa, FC Rapid București, mai are de disputat '7 finale' în sezonul regulat pe care trebuie să le câștige pentru a se califica în play-off-ul Superligii. 'Am începu

Sport 31-01-2025 11:42

România va fi reprezentată de 20 de sportivi la Festivalul Olimpic al Tineretului European

România va fi reprezentată de 20 de sportivi la cea de a XVII-a ediție de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), care va avea loc în Georgia, la Bakuriani, a anunțat, vineri, Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Componenții Team Romania vor lua startul la patru dintre cele opt discipline din program, biat

Sport 31-01-2025 11:31

Fotbal: Echipa națională U21 a României va disputa partide amicale cu Portugalia și Olanda

Echipa națională Under-21 a României va întâlni în luna martie reprezentativele similare ale Portugaliei și Olandei în două partide de verificare înaintea participării la Campionatul European de tineret, care va avea loc în acest an în Slovacia, informează, vineri, Federația Română de Fotbal pe site-ul său oficial

Sport 31-01-2025 02:28

Fotbal: Ruben Amorim (Manchester United), după 2-0 cu FCSB - Ar fi trebuit să mai înscriem

Antrenorul echipei de fotbal Manchester United, Ruben Amorim, a declarat, joi seara, în conferința de presă de după victoria cu FCSB din Europa League, scor 2-0, că formația sa ar fi trebuit să mai marcheze. 'Cred că am controlat destul de bine jocul azi. La început, în prima repriză, am făcut-o mai puțin pentru că și adv

Sport 31-01-2025 02:05

Fotbal: Charalambous (FCSB) - Trebuie să fim corecți, Manchester United a fost echipa mai bună

Antrenorul formației FCSB, Elias Charalambous, a declarat, joi seara, în conferința de presă de după înfrângerea cu Manchester United, scor 2-0, din Europa League, că trebuie să fie corect și să admită că adversarul a fost mai bun și a câștigat pe merit. 'Știam că și cu un rezultat de egalitate putem încheia &

Sport 31-01-2025 00:47

Fotbal: Florin Tănase (FCSB) - Nu meritam nici măcar un egal cu Manchester United

Jucătorul Florin Tănase consideră că echipa de fotbal nu merita nici măcar un rezultat de egalitate în partida cu Manchester United, din ultima etapă a Europa League, câștigată de englezi, joi seara, la București cu scorul de 2-0. El a condamnat totodată sistemul de joc al echipei sale cu cinci fundași, considerat a fi ineficient &

Sport 31-01-2025 00:39

Fotbal: Daniel Bîrligea (FCSB) - Vom lupta până la capăt să ajungem acolo unde ne dorim

Atacantul Daniel Bîrligea a afirmat la finalul meciului cu Manchester United, din ultima etapă a Europa League, pierdut pe teren propriu cu 0-2, că este hotărât să lupte până la capăt în baraj pentru ca echipa de fotbal FCSB să ajungă în optimile competiției. 'A fost o atmosferă minunată, un meci de luptă. Ne-