logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O propunere a României privind desemnarea unui An Internaţional al Conştientizării Asteroizilor şi Apărării Planetare, aprobată de un comitet ONU

Imagine din galeria Agerpres

O rezoluţie iniţiată de România vizând desemnarea anului 2029 drept "Anul internaţional al conştientizării asteroizilor şi al apărării planetare" a fost aprobată de a patra comisie (politică specială şi decolonizare) a Adunării Generale a ONU, la ultimele dezbateri generale privind cooperarea internaţională în domeniul utilizării spaţiului cosmic în scopuri paşnice, la New York, informează press.un.org.

Acţionând fără un vot înregistrat, Comisia a aprobat la 1 noiembrie un proiect de rezoluţie privind "Anul internaţional al conştientizării asteroizilor şi al apărării planetare, 2029". Conform termenilor săi, Adunarea Generală ar urma să decidă pentru a declara 2029 drept "An internaţional al conştientizării asteroizilor şi al apărării planetare" pentru a profita de apropierea asteroidului 99942 Apophis în 2029 de planeta noastră, cu scopul lansării unei campanii globale de creştere a gradului de conştientizare în rândul publicului în legătură cu asteroizii.

Rezoluţia propusă de România a beneficiat de sprijinul subcomitetelor ştiinţific, tehnic şi legislativ şi se bazează pe mai multe decizii adoptate în trecut pentru dezvoltarea unei strategii comune a omenirii, care să includă activităţi viitoare asociate cu obiectele cosmice din apropierea Pământului.

Rezoluţia recunoaşte importanţa împărtăşirii de informaţii cu privire la descoperirea, monitorizarea şi caracterizarea fizică a obiectelor cosmice potenţial periculoase din apropierea Pământului, pentru a se asigura că toate ţările, în special cele în curs de dezvoltare, care au o capacitate limitată în prezicerea şi reducerea impactului cu un corp ceresc din proximitatea Terrei, sunt conştiente de ameninţările potenţiale şi accentuează necesitatea consolidării capacităţilor pentru un răspuns eficient în caz de urgenţă şi o gestionare a dezastrelor în cazul impactului cu un obiect cosmic din apropierea Pământului.

Obiectele cosmice din apropierea Pământului sunt asteroizii şi cometele ale căror orbite îi aduc la distanţe mai mici de 1,3 unităţi astronomice (195 milioane de kilometri) de Soare.

Obiectele periculoase sunt un subtip de obiecte cosmice din apropierea Pământului, cu o distanţă minimă de intersectare cu orbita Pământului mai mică de 0,05 unităţi astronomice, reprezentând aproximativ 7,5 milioane de kilometri, şi o dimensiune mai mare de 140 de metri, dedusă indiferent de strălucirea acestor corpuri cosmice.

Cometele şi asteroizii sunt obiecte cereşti importante, care conţin indicii despre istoria timpurie şi formarea Sistemului Solar şi care ar putea reprezenta un risc pentru Terra. Din acest motiv, data de 30 iunie a fost declarată Ziua Internaţională a Asteroidului, celebrată în fiecare an la nivel internaţional pentru a marca evenimentul de impact Tunguska din Siberia, în Federaţia Rusă, pe 30 iunie 1908.

Pe 13 aprilie 2029, asteroidul 99942 Apophis va trece în condiţii de siguranţă, dar foarte aproape de Terra, la aproximativ 32.000 de kilometri deasupra suprafeţei planetei noastre, deci în interiorul orbitei geostaţionare, dar fără a reprezenta o ameninţare pentru Pământ, ceea ce, în termeni astronomici, constituie o apropiere extrem de mare. Asteroidul Apophis, al cărui diametru este de aproximativ 375 de metri, va fi vizibil pentru scurt timp cu ochiul liber pentru aproximativ 2 miliarde de oameni din Europa, Africa şi unele părţi ale Asiei.

Trecerea sa la o distanţă atât de mică faţă de Terra reprezintă un eveniment care se produce o dată la un mileniu şi, totodată, o ocazie unică pentru lansarea unei campanii globale de creştere a gradului de conştientizare asupra asteroizilor, a valorii lor ştiinţifice şi materiale prin prisma resurselor pe care le deţin şi a pericolului potenţial pe care îl prezintă.

Astronomii au exclus orice risc ca Apophis să lovească "Planeta Albastră" în următoarea sută de ani. Acest asteroid va trece din nou pe lângă Terra în anii 2036 şi 2068.

La fel ca mulţi alţi asteroizi, Apophis a fost clasat de Uniunea Astronomică Internaţională drept un "asteroid potenţial periculos". Conform estimărilor, un asteroid de dimensiunea lui Apophis loveşte Terra o dată la aproximativ 80.000 de ani.

Dacă Apophis se va ciocni vreodată cu Pământul, consecinţele ar fi grave. Doi asteroizi au lovit Pământul în ultimii 112 ani - unul a culcat la pământ pădurile siberiene din zona Tunguska, în 1908, iar celălalt s-a dezintegrat în 2013 pe cerul oraşului Celiabinsk, din estul Uralilor, spărgând geamurile clădirilor cu unda de şoc rezultată.

Criteriile agreate în cadrul ONU stipulează că proclamarea unui an internaţional nu poate fi realizată înainte de efectuarea tuturor aranjamentelor de bază care sunt necesare pentru finanţarea şi organizarea seriei de evenimente. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 13-02-2025 20:15

Fosile din Jurasic descoperite în China rescriu istoria evoluției păsărilor

Oamenii de știință au dezgropat în sud-estul Chinei fosilele unei păsări de mărimea unei prepelițe, care a trăit în urmă cu aproximativ 150 de milioane de ani, în Jurasic, și care avea trăsături surprinzător de moderne, o descoperire care rescrie istoria evoluției aviare, informează Reuters. Specia nou identificată, numită Baminornis

Planeta 13-02-2025 14:12

Poluanți eterni/ Temeri tot mai mari cu privire la un cocktail toxic pentru sănătate

Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), denumite 'poluanți eterni', provoacă deja îngrijorare pentru mai multe efecte toxice asupra sănătății umane, inclusiv cancere, însă lipsa datelor referitoare la acestea complică diagnosticul, relatează joi AFP. Practic indestructibile și prezente în numeroa

Stiinta 13-02-2025 12:19

Încălzirea climei influențează comportamentul crocodililor din Australia (studiu)

Crocodilii din Australia își modifică comportamentul pe măsură ce temperatura corpului lor crește odată cu încălzirea globală, a constatat un studiu recent, transmite joi agenția Xinhua. Cercetarea, publicată joi de Universitatea din Queensland (UQ), a analizat date colectate pe parcursul a 15 ani, de la senzori și dispozitive de m

Planeta 13-02-2025 10:34

Indonezia/ Evacuari în jurul unui vulcan de pe insula Flores

Autoritățile indoneziene au ordonat joi evacuarea mai multor sate aflate în jurul vulcanului Lewotobi Laki-Laki, din estul Indoneziei, după ce nivelul de alertă a fost ridicat la maxim din cauza unei creșteri a activității vulcanice, informează AFP. În noiembrie anul trecut, mai multe erupții ale acestui vulcan situat pe insula Flo

Stiinta 12-02-2025 20:52

Țestoasele marine pot învăța harta magnetică a unui loc preferat (studiu)

O specie obișnuită de țestoasă de mare poate învăța harta magnetică a locațiilor sale preferate, cum ar fi locurile de cuibărit sau de hrănire, potrivit unui studiu care confirmă un mecanism distinct de busolă magnetică pe care o folosește pentru a se orienta, relatează AFP. Caretta caretta (țestoasa de mare) este o mare călătoare, capabilă să traverseze

Stiinta 12-02-2025 10:45

Cei doi astronauți americani blocați pe ISS s-ar putea întoarce mai devreme decât se anunțase

Cei doi astronauți americani blocați la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) din luna iunie a anului trecut ar putea reveni pe Pământ puțin mai devreme decât fusese anunțat, la jumătatea lunii martie, a declarat marți NASA, după ce președintele SUA Donald Trump a promis că îi va aduce înapoi cât mai curând posibil, transmit

Planeta 11-02-2025 20:13

Castorii au reabilitat gratuit un fost teren militar din Republica Cehă

Praga, 11 feb /Agerpres/ - Castorii i-au ajutat pe contribuabilii din Republica Cehă să economisească peste 1 milion de euro prin reabilitarea unui teren militar aflat la sud de Praga, înainte de mult așteptata undă verde pentru sosirea excavatoarelor în acea zonă, a anunțat marți Agenția cehă pentru conservarea naturii, relatează AFP. Clasificat c

Stiinta 11-02-2025 19:32

Un satelit european va cartografia pădurile și capacitatea lor de absorbție a carbonului

Agenția Spațială Europeană (ESA) a prezentat marți în orașul francez Toulouse satelitul său Biomass, fabricat în urma unei comenzi plasate companiei Airbus Defence and Space în anul 2016 și care va cartografia, începând din luna aprilie, pădurile din întreaga lume cu scopul de a măsura capacitatea lor de absorbție a carbonului, informează

Stiinta 11-02-2025 18:22

Un studiu australian a descoperit inflamații cerebrale la pacienții cu COVID-19 de lungă durată și oboseală cronică

Brisbane, 11 feb /Agerpres/ - Cercetătorii australieni au detectat inflamații într-o zonă a creierului asociată cu memoria și concentrarea la pacienții diagnosticați cu COVID-19 de lungă durată și oboseală cronică, informează Xinhua. Într-un studiu p

Planeta 11-02-2025 16:30

Climă: Există o legătură între ariditate și instabilitatea socială (studiu)

Perioadele cele mai aride au coincis cu perioadele de tulburări politice în China, potrivit unui studiu recent al precipitațiilor din mii de ani, care a stabilit o legătură istorică între stresul climatic și haos, informează AFP. Studiul, publicat în această lună în prestigioasa revistă Nature, se bazează pe o analiză a inelelor anuale

Stiinta 11-02-2025 13:51

Platforma YouTube împlinește 20 de ani

Apărută în timpul unei cine în urmă cu 20 de ani, YouTube a devenit o platformă esențială în viața de zi cu zi a persoanelor de toate vârstele, pe punctul de a depăși canalele de televiziune prin cablu în ceea ce privește utilizatorii plătitori, relatează marți AFP. Legenda spune că ideea creării YouTube le-a veni

Planeta 11-02-2025 09:09

Grecia/ Noi seisme în largul insulei Santorini, cel mai puternic cu magnitudinea 5,2

Mai multe cutremure, dintre care cel mai puternic cu magnitudinea 5,2, au zguduit din nou insula turistică Santorini și insula vecină Amorgos, în noaptea de luni spre marți, a informat Institutul de Geodinamică al Observatorului din Atena, informează AFP. Cea mai puternică mișcare seismică, cu magnitudinea 5,2, s-a produs luni la ora 20:

Stiinta 10-02-2025 18:24

Inteligența artificială este 'un accelerator al ingeniozității umane', consideră CEO-ul Google

Inteligența artificială (AI) reprezintă 'o transformare fundamentală a tehnologiei' și 'un accelerator al ingeniozității umane', consideră Sundar Pichai, directorul general al Google, potrivit discursului pe care urmează să îl rostească luni pe scena Summitului mondial privind AI de la Paris, informează AFP. 'Ne aflăm la început

Planeta 10-02-2025 16:08

Climă: Țările întârzie să își dezvăluie obiectivele naționale de decarbonizare

Aproape 200 de țări din lumea întreagă au avut termen până luni să transmită la ONU noile lor foi de parcurs privind schimbările climatice. Însă aproape toate au ratat termenul limită, stârnind temeri că marile economii vor adopta o atitudine de așteptare în lupta lor împotriva schimbărilor climatice după revenirea lui Donald Trump la Casa

Planeta 10-02-2025 14:01

China/Continuă căutările a 28 de persoane date dipărute după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

Echipele de salvatori intervin fără încetare pentru a găsi supraviețuitori după ce o alunecare de teren s-a produs sâmbătă dimineață într-un sat din provincia Sichuan, în sud-vestul