logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Manuscrise inedite ale unui geniu al matematicii, Alexandre Grothendieck, incluse în colecţiile Bibliotecii Naţionale a Franţei

Image

Manuscrise inedite ce conţin zeci de mii de pagini, redactate de unul dintre cele mai mari genii ale ştiinţei din secolul al XX-lea, matematicianul Alexandre Grothendieck, au fost incluse vineri în colecţiile Bibliotecii Naţionale a Franţei (BNF), informează AFP.

"Colecţia Grothendieck" cuprinde două volume-fluviu, lăsate moştenire către BNF de celebrul matematician, care s-a izolat de restul lumii la începutul anilor 1990 până la moartea sa din 2014, la vârsta de 86 de ani.

În satul Lasserre din departamentul Ariege, unde trăia ca un pustnic, matematicianul francez de origine germană a redactat cu frenezie un manuscris intitulat "Reflexions sur la vie et le cosmos" ("Reflecţii despre viaţă şi cosmos"): aproximativ 30.000 de pagini reunite în 41 de volume, ce prezintă reflecţiile sale despre matematică, filosofie, metafizică şi psihologie.

Al doilea text, "La clef des songes ou Dialogue avec le bon Dieu" ("Cheia viselor sau Dialog cu bunul Dumnezeu"), este un eseu dactilografiat care vorbeşte despre interpretarea viselor. Aceste pagini, ale căror copii piratate au circulat deja în spaţiul public, au fost scrise între 1987 şi 1988. O perioadă în care Alexandre Grothendieck preda încă la Universitatea din Montpellier, dar rupsese deja în mare parte legăturile cu comunitatea matematicienilor.

Considerat unul dintre cele mai mari genii - poate chiar cel mai mare - ale matematicii din secolul al XX-lea întrucât a revoluţionat această disciplină, aşa cum a făcut-o Einstein în domeniul fizicii, Alexandre Grothendieck, recompensat cu prestigioasa Medalie Fields în 1966, şi-a petrecut aproape întreaga viaţă scriindu-şi gândurile pe hârtie.

"Nu se mai putea comunica cu el"

Anul trecut, editura Gallimard a publicat "Recoltes et semailles" ("Recolte şi semănături"), o altă lucrare voluminoasă în care matematicianul descrie în 1.500 de pagini gândirea sa matematică şi critică, în calitate de activist ecologist, precum şi excesele comunităţii ştiinţifice.

"Scrisul era activitatea lui principală", a declarat Johanna Grothendieck, unul dintre cei cinci copii ai săi.

Mai ales după ce s-a autoizolat în Lasserre. "Rupsese complet punţile cu familia lui, nu se mai putea comunica cu el. Când îi trimiteam o scrisoare, aceasta revenea pe adresa expeditorului", a dezvăluit Johanna, o artistă în ceramică în vârstă de 64 de ani, care locuieşte în sud-vestul Franţei, venită la Paris pentru a asista la ceremonia ocazionată de preluarea volumelor donate.

Spre sfârşitul vieţii sale, când starea de sănătate a lui Alexandre Grothendieck se degradase, un vecin a contactat familia acestuia. Johanna a venit atunci să îşi vadă tatăl, însoţită de unul dintre fraţii ei.

Au descoperit cu acea ocazie manuscrisele "Reflexions sur la vie et le cosmos", atent grupate în biblioteca matematicianului. Autorul a lăsat moştenire către BNF prima parte a lucrării în testamentul său din 1997. Copiii lui au donat ultimele volume.

"Reprezenta pentru el o lucrare extrem de importantă. Voia chiar să înfiinţeze o fundaţie care să se ocupe de ea", a dezvăluit fiica sa.

"O operă-catedrală"

Singularitatea acestor manuscrise este aceea că "acoperă multe domenii în acelaşi timp" pentru a forma "un tot unitar, o operă-catedrală", cu "calităţi literare incontestabile", a declarat Jocelyn Monchamp, curator în departamentul de manuscrise din cadrul BNF.

Mai mult decât în "Recoltes et semailles", o lucrare extrem de autobiografică, autorul se află de această dată "într-un recul metafizic", a explicat curatorul francez, care, de aproximativ o lună, analizează textele în cele mai mici detalii şi cu mare pasiune. Este vorba despre o sarcină de lungă durată, deoarece textul, scris în stilou, este dens şi greu de descifrat.

"M-am obişnuit...avem şi avantajul că autorul şi-a numerotat şi datat metodic textele", a mai spus Jocelyn Monchamp.

Una dintre părţile lucrării, intitulată "Structures de la psyche" ("Structuri ale psihicului"), conţine scheme enigmatice care traduc psihologia în limbaj algebric. Într-o altă secţiune, "Le probleme du mal" ("Problema răului"), matematicianul prezintă în 15.000 de pagini meditaţiile sale metafizice şi gândurile lui despre Satana.

Simţim din aceste texte un om "prins de fantomele trecutului său", cu o adolescenţă marcată de Holocaust, subliniază Johanna Grothendieck, al cărui bunic, un evreu rus care a fugit din Germania în timpul războiului, a murit la Auschwitz.

Activitatea de descifrare va dura mult timp, pentru ca cercetătorii să înţeleagă tot ce voia să spună acest geniu.

Vineri, Colecţia Grothendieck a fost inclusă în departamentul de manuscrise din sala Richelieu, leagănul istoric al BNF, alături de texte scrise de Pierre Curie, Marie Curie şi Louis Pasteur. Colecţia va putea fi consultată doar de cercetători.

"Este o mărturie unică a istoriei ştiinţelor din secolul al XX-lea, de o importanţă majoră pentru cercetare", a spus Jocelyn Monchamp.

În timpul ceremoniei de vineri, unul dintre volume a fost depus într-o vitrină alături de un manuscris conţinând teorii formulate de celebrul matematician din Grecia Antică Euclid. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: www.en.parisinfo.com

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 28-04-2025 19:57

Compania Amazon pregătește lansarea primilor săi sateliți din constelația de comunicații Kuiper

Compania Amazon, deținută de miliardarul Jeff Bezos, se pregătește să lanseze luni primii sateliți din constelația sa de comunicații Kuiper, care promite să ofere o conexiune la internet de foarte mare viteză și să concureze cu rețeaua gigantică Starlink a companiei rivale SpaceX, deținută de Elon Musk, transmite AFP. Cu câțiva ani mai t

Stiinta 28-04-2025 18:17

SpaceX a încheiat cu succes cea de-a 250-a lansare pentru dezvoltarea constelației Starlink

SpaceX a încheiat cu succes duminică seară cea de-a 250-a lansare de sateliți pe orbită pentru dezvoltarea constelației Starlink, transmite luni Space.com. O rachetă Falcon 9 a transportat pe orbită 23 de sateliți Starlink. Racheta a fost lansată de la baza spațială Cape Canaveral, din Florida, duminică la ora locală 22:09 (luni 02:09 GM

Planeta 28-04-2025 16:49

Vara lui 2024, cea mai caldă pe care a cunoscut-o Laponia în ultimii 2.000 de ani

Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată în Laponia, regiune care acoperă nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei, în ultimii 2.000 de ani, a indicat Institutul meteorologic finlandez, care a explicat luni pentru AFP că fenomenul este cauzat de încălzirea climei. 'Temperatura medie a verii trecute în

Planeta 26-04-2025 02:26

VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei

Stiinta 25-04-2025 16:53

Cel mai mare telescop solar din lume, dotat cu un nou instrument pentru observații de detaliu

Performanțele Telescopului Solar Daniel K. Inouye, amplasat pe vârful unui munte de pe insula hawaiană Maui, și deja cunoscut pentru capacitatea sa de a obține imagini de mare detaliu ale suprafeței solare, au fost îmbunătățite prin adăugarea unui nou instrument, Visible Tunable Filtergraph (VTF), transmite vineri agenția WAM. Acest observa

Planeta 25-04-2025 12:08

Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 4,5, fără răniți sau pagube materiale

Un cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs în provincia turcă Kutahya, la aproximativ 350 km sud de Istanbul, vineri, la două zile după un puternic seism, cu magnitudinea 6,2. Nu au fost înregistrate persoane rănite sau pagube materiale, însă cutremurul de vineri a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor, transmit agențiil

Planeta 25-04-2025 12:01

India/ Un sistem de alertă pentru a preveni atacurile elefanților

În pădurile din centrul Indiei o echipă caută urme ale trecerii elefanților pentru a alimenta un sistem de alertă menit să limiteze incidentele dintre aceste animale și oameni, în urma cărora își pierd viața anual sute de persoane, notează AFP. ''Nu trebuie să facem zgomot pentru a evita orice confruntare'', ș

Planeta 25-04-2025 11:21

Cuba/ Un incendiu a distrus peste 1.900 ha de pădure în vestul țării

Un incendiu forestier de amploare a mistuit peste 1.900 de hectare de pădure în provincia Pinar del Río din vestul Cubei, transmite vineri agenția EFE. Incendiul, izbucnit în urmă cu cinci zile într-o zonă cunoscută sub numele de Arenales din Minas de Matahambre, s-a răspândit rapid, alimentat de vântul car

Stiinta 25-04-2025 09:47

VIDEO Capsula misiunii chineze cu echipaj uman Shenzhou-20 a andocat la stația spațială Tiangong

Capsula chineză a misiunii Shenzhou-20, cu trei astronauți la bord, a andocat cu succes la modulul central, Tianhe, al stației spațiale Tiangong, a anunțat vineri Agenția spațială chineză pentru misiuni cu echipaj uman, transmite EFE.  

Stiinta 25-04-2025 09:26

VIDEO Arheologie/ Rămășițele unei femei care ar fi aparținut civilizației Caral, descoperite în Peru

O echipă de arheologi a anunțat joi că a descoperit în Peru rămășițele unei femei, datând de aproximativ 5.000 de ani, care ar fi aparținut civilizației Caral, cea mai veche din America, informează AFP. Această descoperire recentă prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință, deoarece ar constitui dovada că femeile jucau

Stiinta 24-04-2025 15:15

Oameni de știință din mai multe țări pot accesa eșantioanele din cadrul misiunii Chang'e-5

Administrația Națională a Spațiului din China (CNSA) a anunțat joi că oameni de știință de la institute din Franța, Germania, Japonia, Pakistan, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii vor primi acces la eșantioanele de regolit selenar adunate în cadrul misiunii Chang'e-5, în scopuri de cercetare, transmite Xinhua. Î

Stiinta 24-04-2025 12:54

Racheta misiunii Shenzhou-20 a decolat spre stația spațială chineză

O rachetă chineză care transportă trei astronauți spre stația spațială chineză Tiangong a decolat joi de la centrul său de lansare, transmit AFP și DPA. Într-un nor de flăcări și fum, racheta Long March-2F a părăsit platforma de la centrul de lansare spațială din Jiuquan, situat în deșertul Gobi (nord-vestul Chinei), marcând începutul m

Planeta 24-04-2025 12:20

Peninsula Kamceatka/ Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi a acoperit trei sate

Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi din Peninsula Kamceatka, situată în Extremul Orient al Rusiei, a acoperit trei sate din districtul Milkovo, au anunțat joi serviciile locale de urgență, informează Xinhua. 'În prezent, cenușa vulcanică cade în trei sate din cauza emisiilor provenite de la vulcanul Bezimian

Planeta 24-04-2025 10:15

Istanbulul, zguduit de peste 185 de replici după seismul cu magnitudinea 6,2

O serie de cutremure au continuat să zguduie Istanbulul joi, Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia raportând noi replici, dintre care una cu magnitudinea 4,1, transmite agenția DPA. Replicile au fost înregistrate după

Planeta 23-04-2025 18:11

Peste 50 de replici la Istanbul după seismul de magnitudine 6,2

Peste 50 de replici s-au produs după seismul de magnitudine 6,2 înregistrat miercuri la Istanbul, a anunțat ministrul turc de interne Ali Yerlikaya, transmite AFP. 'Un cutremur de magnitudine 6,2 s-a produs în Marea Mar