O tabără de extragere a ocrului din epoca glaciară, descoperită sub apă într-o peşteră din Mexic
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/mexic13.jpg)
La sfârşitul ultimei ere glaciare, mineri indigeni din Peninsula Yucatan, Mexic, îşi riscau viaţa aventurându-se la lumina torţelor în peşteri adânci pentru a extrage un mineral de preţ, conform unui nou studiu, transmite miercuri Live Science.
Acest mineral nu era aur sau argint ci ocru, un pigment foarte folosit de oamenii preistorici atât în scopuri rituale cât şi în activităţile de zi cu zi - inclusiv în pictarea rocilor sau a pereţilor peşterilor, în ritualuri de îngropare şi posibil chiar pentru alungarea insectelor şi paraziţilor. Ocrul este o varietate de argilă de culoare galbenă, roşie, brună etc., formată din hidroxizi de fier.
Nu se ştie însă exact în ce mod era ocrul folosit de indigenii din Peninsula Yucatan. După ce aceştia au extras ocru din peşteri, în urmă cu 10.000 până la 12.000 de ani, unele grote au fost inundate la sfârşitul epocii de gheaţă, în urma creşterii nivelului mărilor şi oceanelor. Însă, apa din peşteri a conservat taberele minerilor de ocru şi chiar şi rămăşiţele focurilor folosite de aceştia, permiţându-le arheologilor să descopere exact cum era extras acest mineral în preistorie.
Acest sit din Mexic a devenit practic "o capsulă subacvatică a timpului", conform coordonatorului acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei Science Advances, Brandi MacDonald, profesor la Laboratorul de Arheometrie al Universităţii din Missouri. "Este o oportunitate rară să poţi vedea ceva atât de vechi şi atât de bine conservat", a adăugat ea.
Scufundătorii în peşteri au descoperit acest sit arheologic în aprilie 2017 - după ce unul dintre coautorii studiului, Fred Devos, scafandru în cadrul Centrului de Cercetări ale Sistemului Acvifer din Quintana Roo (CINDAQ), a observat un pasaj subacvatic în sistemul de peşteri Sagitario.
Acest pasaj subacvatic i-a condus pe scafandri spre un sit arheologic perfect conservat ce conţine o gamă largă de artefacte folosite în extragerea ocrului - printre care unelte, gropi din care s-a extras ocru şi însemne făcute din roci probabil pentru ca minerii din preistorie să nu se rătăcească în labirintul întunecat al peşterilor.
După descoperire, situl a fost cercetat şi cu ajutorul lui Eduard Reinhardt, geoarheolog la Universitatea McMaster din Canada, conform unui alt coautor al studiului, fondatorul CINDAQ Samuel Meacham, care l-a însoţit pe Devos în prima scufundare prin misteriosul pasaj subteran.
Meacham şi colegii săi şi-au petrecut ultimii 25 de ani făcând scufundări în sistemul carstic din Quintana Roo. Oamenii de ştiinţă ştiu că aceste peşteri au fost explorate aproape imediat ce primii oameni au ajuns în această regiune a Mexicului pentru că scafandrii au adus la lumină schelete umane din mai multe peşteri din cadrul acestui sistem, printre care Hoyo Negro şi Peştera Chan Hol, conform lui Mark Hubbe, profesor de antropologie la Universitatea de Stat din Ohio, care nu a participat însă la studiu. Unele dintre descoperiri au sfidat însă orice posibile explicaţii.
"De-a lungul anilor am observat unele lucruri neobişnuite, chiar bizare în interiorul acestor peşteri, lucruri pe care nu le-am putut explica - roci care nu se aflau la locul lor, sau roci plasate unele peste altele, lucruri care nu păreau naturale. Însă nu am avut nicio explicaţie cu adevărat bună", a declarat Meacham pentru Live Science.
De această dată, scafandrii şi arheologii au ajuns la o explicaţie. Scufundătorii au realizat fotografii în situl subacvatic şi au colectat mostre pentru arheologii care au ajuns la concluzia că aceste locuri erau folosite ca mine pentru extragerea ocrului, iar oamenii care extrăgeau această argilă îşi făceau unelte din pietrele pe care le găseau, inclusiv din stalactite şi stalagmite rupte pe care le foloseau apoi pe post de dălţi şi ciocane pentru îndepărtarea stratului de sedimente ce ascundea ocrul.
În prezent, aceste peşteri sunt inundate, însă în perioada cuprinsă între acum 21.500 de ani până acum 8.000 de ani, sistemele carstice Camilo Mina, Monkey Dust şi Sagitario erau uscate şi puteau fi explorate cu piciorul. Chiar şi aşa, aventurarea în aceste peşteri nu era lipsită de primejdii. Indigenii le explorau pătrunzând prin pasaje aflate în întuneric deplin, ajungând până la 650 de metri distanţă în adâncuri, conform studiului.
Scafandrii au recuperat mostre de ocru, cristale de calcit (ce se formează în apă stătută) şi cărbune pentru analiză şi datare. Ocrul conţine oxizi de fier de puritate ridicată, fiind un material excelent pentru obţinerea pigmentului. Echipa a datat situl folosind analiza cu carbon radioactiv a mostrelor de cărbune, a examinat prezenţa cristalelor de calcit formate şi a consultat dovezile cu privire la nivelul mărilor şi oceanelor din perioada de timp identificată. Aceste metode au indicat că indigenii au extras ocru din partea vestică a sistemului carstic în urmă cu 11.400 şi până la 10.700 de ani - în perioada de tranziţie dinspre Pleistocen spre Holocen.
"Pentru mine, acest lucru înseamnă că între diferitele generaţii de mineri s-au transmis informaţii şi cunoştinţe despre cum trebuie extras acest mineral. Există o continuitate a acestei practici în acest sit", a comentat MacDonald.
Deşi nu este clar cum foloseau indigenii din zona Peninsulei Yucatan ocrul, studii anterioare sugerează că acest mineral era folosit ca antiseptic, protecţie împotriva Soarelui, putea fi mâncat dar era folosit şi pentru a ţine la distanţă căpuşele şi păduchii. De asemenea, putea fi folosit pentru tăbăcirea pieilor de animale sau pentru eliminarea paraziţilor.
Ocrul din La Mina şi din Camilo Mino are un conţinut ridicat în arsenic, ce se apropie de 4.000 ppm "ceea ce este foarte mult pentru un astfel de mineral", conform lui MacDonald. Acest nivel este mult mai ridicat decât cel de 10 ppm arsenic pe care Administraţie americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) îl consideră sigur pentru apa îmbuteliată. Arsenicul, o neurotoxină, este cunoscut pentru efectul de alungare a paraziţilor şi este posibil să fi fost folosit în acest scop de indigenii din Yucatan.
Această descoperire demonstrează că "primele grupuri de oameni din America erau deja angajate în activităţi complexe desfăşurate şi în alte scopuri decât cele de supravieţuire imediată", arată şi Mark Hubbe într-un mesaj prin e-mail către Live Science. "Extragerea ocrului din mine sugerează că acest mineral era folosit în activităţi sociale importante, chiar dacă nu cunoaştem cu precizie care erau aceste activităţi. Ocrul era extrem de valoros şi de important pentru aceşti oameni". AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Dana Purgaru, editor online: Adrian Dădârlat)
Sursa foto: inah.gob.mx
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Italia dorește o alternativă proprie la sistemul de sateliți Starlink, al lui Elon Musk
Italia dorește să-și dezvolte propriul sistem de sateliți de orbită joasă pentru comunicații guvernamentale, a anunțat miercuri ministrul italian al industriilor, prezentând acești sateliți ca pe o alternativă la sistemele oferite de miliardarul american Elon Musk, susține Reuters. Guvernul premierului Giorgia Meloni a anunțat în p
Australia/ Autoritățile eutanasiază zeci de delfini eșuați în Tasmania
Agenții pentru protecția mediului demarează miercuri procesul de eutanasiere a 90 de delfini eșuați pe o plajă din Tasmania, Australia, au anunțat aceștia după eșecul tentativei de readucere în larg a cetaceelor, informează AFP. Un număr total de 157 de delfini au eșuat în decursul a 48 de ore în apropiere de Arthur River, o localitate puțin
Riscul ca asteroidul YR4 să lovească Pământul este de 3,1%, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată
Riscul ca asteroidul YR4, descoperit recent de astronomi, să lovească Pământul în 2032 este în prezent, conform calculelor NASA, de 3,1%, cel mai mare înregistrat vreodată de la începerea monitorizării acestui obiect spațial, relatează AFP. Cu o lățime estimată între 40 și 90 de metri, acest asteroid ar putea lovi Pămâ
Arheologii anunță descoperirea mormântului faraonului Tutmes al II-lea
Arheologii din Egipt au anunțat că au găsit mormântul mult căutat al faraonului Tutmes al II-lea, prima descoperire de o asemenea importanță după cea a sarcofagului lui Tutankhamon, în 1922, transmite miercuri agenția DPA. Autoritățile egiptene au anunțat marți descoperirea mormântului faraonului Tutmes al II-lea, ultimul dintre mormintele re
Australia: Un banc de 157 de delfini a eșuat pe o plajă în Tasmania
Agenți de protecție a mediului au găsit 157 de delfini eșuați pe o plajă de pe insula australiană Tasmania, deplângând miercuri moartea a 21 dintre ei, notează AFP. Celelalte 136 de cetacee erau în viață în cursul dimineții, potrivit acestor membri ai departamentului local de mediu, indicând că păreau a fi un banc
Atmosfera unei exoplanete cartografiată în 3D (studiu)
Astronomii de la Observatorul Sudic European (ESO) au reușit să cartografieze în 3D atmosfera unei exoplanete situate la 900 de ani lumină distanță, dezvăluind un ''climat unic'' cu vânturi puternice care transportă fier și titan, potrivit unui studiu publicat marți, relatează AFP. ''Parcă ar fi într-u
Perimetrul unui oraș zapotec din secolul XV, identificat în întregime cu ajutorul sistemului LIDAR
Întregul perimetru al unui oraș vechi de 600 de ani, aparținând civilizației zapotece, a fost identificat din avion prin tehnologia LIDAR (light detection and ranging), într-o regiune din sudul Mexicului, conform unui nou studiu care documentează descoperirea, transmite marți
VIDEO Cimitir cu o vechime de 3.000 de ani, descoperit de arheologi în nordul Italiei
Arheologii din provincia Trentino, din nordul Italiei, au descoperit un cimitir antic despre care susțin că ar putea rescrie istoria regiunii, transmite marți agenția Xinhua. Cimitirul, descris luni într-un comunicat al guvernului regional drept o ''necropolă monumentală din perioada preromană'', a fost descoperit î
Brazilia/ Rio de Janeiro se confruntă cu un episod canicular înaintea celebrului carnaval
O caniculă neobișnuită chiar și pentru regiunea tropicelor, cu temperaturi care depășesc 40 de grade Celsius, a lovit luni Rio de Janeiro, care se pregătește să înfrunte 'cea mai caldă vară din ultimii ani'' înaintea celebrului carnaval (28 februarie - 8 martie), informează marți AFP. Luni la prânz, metropola cu ș
Elon Musk prezintă Grok 3, chatbot-ul generativ dezvoltat de xAI pentru a concura cu ChatGPT și DeepSeek
Elon Musk a prezentat luni cea mai recentă versiune de Grok 3, robotul conversațional dezvoltat de compania sa de inteligență artificială xAI, multimiliardarul, consilier apropiat al lui Donald Trump, sperând să concureze astfel cu ChatGPT (SUA) și DeepSeek (China), transmite marți AFP. Lansarea vine într-un moment în care șe
Modelele AI mai vechi prezintă semne de declin cognitiv, conform unui nou studiu
Tehnologiile de inteligență artificială (AI), așa cum sunt modelele lingvistice mari (LLM) sau chatboții, la fel ca oamenii, prezintă semne de deteriorare a abilităților cognitive prin îmbătrânire, conform unui studiu publicat la sfârșitul anului trecut în British Medical Journal (BMJ), transmite luni Live Science. Oame
BTA: Un nou laborator de cercetare s-a deschis la baza antarctică bulgară
Clădirea noului laborator de cercetare de la baza antarctică bulgară St Kliment Ohridski de pe insula Livingston a fost deschisă în cadrul unei ceremonii solemne. Panglica clădirii complet finalizate a fost tăiată de directorul Expedițiilor bulgare în Antarctica Prof. Christo Pimpirev, Rectorul Universității din Sofia, Prof. Georgi Valchev și amiralul de flotilă,
Un studiu dezvăluie cum miroseau mumiile egiptene
Mumiile antice egiptene aveau un miros mai degrabă 'lemnos', 'picant' și 'dulce', potrivit unui studiu publicat joi în revista editată de American Chemical Society, informează DPA. Cercetătorii au analizat nouă corpuri mumificate de la Muzeul Egiptean din
America Latină pregătește propriul model de inteligență artificială: LatamGPT
Un model de inteligență artificială (AI) dezvoltat în America Latină și conceput pentru a ține cont de specificitatea culturală a regiunii urmează să fie lansat la mijlocul anului 2025, a anunțat joi Centrul național de inteligență artificială din Chile (Cenia), informează AFP. Proiectul este susținut de circa 30 de instituții din Americ
De Ziua Sfântului Valentin, apel la protejarea pinguinilor africani care formează perechi pe viață
Activiștii pentru protecția speciilor pe cale de dispariție au lansat un apel de Ziua Sfântului Valentin pentru protejarea pinguinilor africani (Spheniscus demersus) care formează perechi pe viață, transmite vineri DPA. Aceste păsări marine, care reprezintă singura specie nativă de pinguini din Africa, sunt amenințate cu dispariția &icir