Este obezitatea o boală? O întrebare la care o lucrare de specialitate încearcă să ofere un răspuns
O persoană obeză poate fi întotdeauna considerată bolnavă? Controversa, situată la intersecția dintre problemele medicale și lupta împotriva discriminării, continuă să existe. Experții mondiali au convenit recent asupra unui răspuns nuanțat, cu riscul de a nu mulțumi niciuna dintre părțile implicate, relatează miercuri AFP.
'Ideea că obezitatea este o boală stă la baza uneia dintre dezbaterile cele mai controversate și creatoare de diviziuni din medicina modernă', rezumă lucrarea publicată miercuri în The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Articolul lung este semnat de câteva zeci de specialiști în obezitate din mai multe țări. Ei au convenit asupra redefinirii modului în care este definită această afecțiune și asupra problemelor medicale pe care le reprezintă.
Subiectul este foarte delicat deoarece provoacă în mod regulat dezbateri aprige, ce depășesc sfera comunității medicale.
Se știe că obezitatea este asociată cu o gamă largă de patologii, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare. Însă, pentru unii observatori, o persoană obeză poate avea uneori o stare bună de sănătate, iar excesul de greutate ar trebui atunci considerat doar un factor de risc.
Pentru alții, obezitatea este neapărat o problemă de sănătate, care trebuie considerată o boală în sine. Acesta este punctul de vedere al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Această dezbatere acoperă parțial problemele legate de lupta împotriva discriminării. Unii activiști anti-'grasofobie' consideră că aspectul lor corporal nu ar trebui să fie stigmatizat, fiind considerat patologic.
Ar fi, însă, greșit ca această controversă să fie redusă la o opoziție între pacienți și medici. Dintre primii, mulți consideră că este esențial ca obezitatea să fie considerată o boală, pentru a fi luată în serios și pentru a fi implementate politici de sănătate publică suficient de ambițioase. Pe de altă parte, mulți medici sunt de părere că abordarea obezității drept o boală de sine stătătoare, mai degrabă decât un factor de risc implicat în patologiile foarte variabile ale unui pacient, riscă să nu satisfacă nevoile pacientului.
Aceste probleme capătă o relevanță deosebită odată cu apariția tratamentelor de slăbit care s-au dovedit eficiente, inclusiv emblematicul Wegovy. Cu toate că efectele lor secundare ridică în continuare semne de întrebare, acestea ar trebui să fie administrate pe scară largă sau să fie rezervate pacienților a căror sănătate este cel mai afectată?
- IMC nu este suficient -
În cele din urmă, 'nimeni nu are dreptate în totalitate și nimeni nu greșește complet', a declarat în cadrul unei conferințe de presă Francesco Rubino de la King's College London, chirurg specializat în obezitate care a prezidat lucrările comisiei de experți.
Deoarece noile recomandări se apleacă asupra nuanței - pe scurt, obezitatea este o boală... dar nu întotdeauna.
Experții insistă mai întâi cu privire la un punct asupra căruia există acum un consens. Indicele de masă corporală (IMC), care reprezintă raportul dintre greutate și înălțime, este complet insuficient.
Ar fi necesară o completare cu alte teste pentru a se stabili dacă un pacient este obez: măsurarea taliei, spre exemplu, sau, folosind tehnici radiologice, estimarea cantității de grăsime din organism.
Dar chiar dacă un pacient este declarat obez, experții nu consideră neapărat că are o boală. Potrivit acestora, obezitatea devine 'clinică' doar dacă organele prezintă semne de disfuncție.
În lipsa acestui aspect, ei îndeamnă să se vorbească despre obezitatea 'preclinică'. În acest caz, obezitatea nu ar fi o boală, ci o afecțiune ce necesită, în esență, măsuri preventive și nu neapărat tratamente medicamentoase sau chirurgicale, pentru a se evita 'supramedicalizarea'.
Aceste concluzii se doresc a fi consensuale, însă riscă să displacă ambelor părți. Unele asociații de pacienți pur și simplu nu vor să audă că obezitatea nu este întotdeauna o boală. 'Este contraproductiv pentru mesajul în ceea ce privește sănătatea publică', a declarat Anne-Sophie Joly din Franța, fondatoarea Colectivului național al asociațiilor persoanelor obeze (CNAO), care este foarte virulentă împotriva experților pe care îi consideră deconectați de la 'realitatea din teren', experimentată de pacienții obezi, care nu beneficiază de monitorizare adecvată.
Lucrarea comisiei nu îi satisface nici pe scepticii cu privire la obezitate ca boală, precum Sylvie Benkemoun, psiholog din Franța care conduce Grupul de reflecție asupra obezității și supraponderalității (GROS). 'Nu este suficient, chiar dacă are meritul de a lansa o discuție', a comentat ea, considerând că experții nu oferă prea multe răspunsuri în materie de îngrijire și că recomandările lor probabil nu vor schimba prea mult atitudinea îngrijitorilor. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Oamenii de știință au descoperit o 'super-Terra' care ar putea întreține viața
Oamenii de știință au descoperit o planetă din categoria 'super-Terra' care ar putea deține condițiile potrivite pentru a întreține viața, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Oxford, informează DPA. Acea exoplanetă - o planetă aflată în afara Sistemului Solar - are o masă de șase ori mai mare decât cea a Păm&a
Prima misiune comercială a rachetei Ariane 6 va avea loc pe 26 februarie
Prima misiune comercială a rachetei europene Ariane 6, care va avea la bordul ei un satelit militar de observare, prevăzută inițial pentru sfârșitul anului 2024 și anunțată apoi pentru un interval cuprins între 'jumătatea lunii februarie și sfârșitul lunii martie', a fost programată în cele din urmă pe 26 februarie 2025, a anunțat marț
Inundații excepționale în vestul Franței: Peste 600 de persoane evacuate
Cel puțin 600 de persoane au fost evacuate începând de duminică în Bretania, o regiune din vestul Franței, care se confruntă cu inundații fără precedent în ultimii 40 de ani după trecerea depresiunii Herminia, informează AFP. ''Echipele mele de pe teren nu fac nicio pauză, sunt epuizate'', a declarat Phi
Spania: O temperatură de aproape 27°C a fost înregistrată în Valencia, stabilind un record pentru luna ianuarie
O temperatură de 26,9°C a fost înregistrată luni după-amiază în orașul Valencia din sud-estul Spaniei, o valoare record pentru luna ianuarie, potrivit Agenției spaniole de meteorologie (AEMET), care colectează astfel de date începând din anul 1869, informează AFP. '26,9°C la această oră (puțin înainte
Australia/ Pompierii se luptă cu incendii de vegetație majore în sud-estul țării
Pompierii australieni depuneau marți toate eforturile pentru a stinge incendiile de vegetație care devastează sud-estul rural al țării, informează AFP. Fulgerele au declanșat luni seara mai multe incendii în Parcul Național Grampians, un lanț muntos situat la circa 300 de kilometri vest de Melbourne, capitala statului australian Victoria
O nouă tehnologie de radioscanare a spațiului detectează noi obiecte misterioase în cosmos
O nouă tehnologie de radioscanare a spațiului cosmic, dezvoltată de astronomi și ingineri australieni, a detectat mai mult de 20 de semnale misterioase, oamenii de știință considerând această tehnologie drept ''o schimbare de paradigmă pentru astronomia internațională'', transmite marți DPA. Tehnologia CRACO, dezvoltată d
Microbiota intestinală: Sensibilitatea la alimentele procesate variază de la un individ la altul (studiu)
Cercetătorii francezi au reușit să arate, după ce au studiat microbiota intestinală, că sensibilitatea la un aditiv prezent în numeroase alimente procesate, precum biscuiți, sosuri și brioșe, variază de la o persoană la alta, deschizând astfel calea spre o nutriție personalizată, informează AFP. Utilizat de industria agroalimentară
Pericol 'extrem' de incendii în sud-estul Australiei pe fondul unui val de căldură
Sud-estul Australiei este afectat luni de un val de căldură care a dus la o creștere a riscului de producere a incendiilor de vegetație, determinând autoritățile să emită interdicții pentru aprinderea de focuri în natură în câteva regiuni ale statului Victoria, transmite Reuters. Temperaturile ridicate înregistrat
BTA: Trei eleve bulgare vor prezenta proiecte științifice la un concurs internațional pentru tineri cercetători
Trei eleve bulgare își vor prezenta lucrările științifice la una dintre cele mai prestigioase competiții pentru tinerii cercetători - Regeneron International Science and Engineering Fair 2025 -, care va avea loc în luna mai în orașul Columbus din statul american Ohio, a anunțat joi Ministerul Educației și Științei din Bulgaria. Elevele vor av
Furtuna Eowyn/ Record istoric de vânt în Irlanda, peste 500.000 de locuințe fără electricitate
Peste 500.000 de locuințe rămăseseră fără electricitate vineri dimineață în Irlanda, unde furtuna Eowyn a generat vânturi de o intensitate fără precedent, atingând un record istoric de 183 km/h măsurat pe coasta de vest a țării, informează AFP. Țara, cu o populație de 5,4 milioane de locuitori, se află sub alertă roșie din cauza vânturi
Furtuna solară din mai 2024 a fost cea mai intensă din ultimii 35 de ani (studiu)
Furtuna solară din luna mai a anului trecut a fost cea mai intensă din ultimii 35 de ani și și-a pus amprenta asupra datelor seismice de pe toată planeta, conform cercetărilor conduse de seismologul Jordi Diaz Cusi, de la Centrul de Geoștiințe din Barcelona al Consiliului Național de Cercetare din Spania (CSIC), transmite joi EFE. Între
Avionul de pasageri de nouă generație XB-1, construit de Boom Supersonic, la un pas de Mach 1
Succesorul neoficial al avionului Concorde este cu un pas mai aproape de atingerea vitezei sunetului, Mach 1 (1224 km/h în condiții standard), după ce compania Boom Supersonic a marcat cel de-al 11-lea zbor de încercare încheiat cu succes al prototipului de avion supersonic XB-1, informează joi
Țările de Jos/ Îmbunătățirea siguranței bicicliștilor cu ajutorul științei datelor
Pe bicicleta sa neobișnuită, Holger Caesar pornește în trafic: echipat cu senzori laser și scanere, cercetătorul olandez caută date care, potrivit spuselor sale, ar putea într-o zi să salveze vieți, relatează joi AFP. Bicicleta lui electrică albastră trece rapid prin haosul după-amiezii, în timp ce mii de studenți pedalează p
Oamenii de știință au detectat un 'cor spațial' la mare distanță de Terra
O echipă internațională de cercetare condusă de oameni de știință chinezi a descoperit 'unde corale' la peste 160.000 de kilometri distanță de Pământ - un fenomen spațial despre care se credea până în prezent că se produce doar în apropierea regiunilor cu câmp magnetic dipolar ale Pământului, potrivit unui studiu publicat j
Franța / Un 'poluant etern', detectat în apa din numeroase orașe, potrivit unei anchete
Un 'poluant etern' foarte dificil de extras din apă, acidul trifluoroacetic (TFA), a fost identificat în apa de la robinet în marea majoritate a orașelor din Franța unde s-au făcut studii, potrivit unei anchete publicate joi, informează AFP. Regăsit în apa din 24 de localități dintr-un total de 30, depășește de unul s