Fotbal: Gheorghe Hagi, la lansarea autobiografiei 'Drumul meu' - Cartea arată cum se construiește un succes

Fostul căpitan și selecționer al echipei naționale de fotbal a României, Gheorghe Hagi, a declarat, miercuri seara, la evenimentul de lansare al autobiografiei intitulată 'Drumul meu' de la Academia de Studii Economice, că volumul descrie călătoria sa în viață și arată cum se construiește un succes.
'Cred că aceste cuvinte care s-au spus despre mine sunt cam mari. Pentru că eu am încercat să fiu cel mai bun, nu știu dacă am reușit. Cartea se numește 'Drumul meu', un drum care a început la Săcele cu un copil care a iubit mingea. Am iubit-o, m-am antrenat, am muncit... și am avut șansa cea mai mare să am cei mai buni profesori care m-au antrenat și care m-au făcut mai bun. Nu mai vorbesc de toți colegii pe care i-am avut, pentru că toți m-au ajutat să fiu mai bun. Pentru că eu am practicat sport colectiv, nu sport individual. Așa că în spatele meu au fost mulți oameni care m-au ajutat. Pentru că echipa câștigă trofee, jucătorul doar face diferența din când în când. Este drumul meu de mic până am ajuns mare și bătrân. Am plecat de la Constanța și m-am întors la Constanța unde acum am construit o academie. Era datoria mea, pentru că fotbalul m-a făcut cunoscut în lume. Ce e în cartea asta este de bine. Aici se poate citi cum se construiește un succes. Asta arată cartea, cum se construiește un succes mare. Fotbalul a fost prima iubire a mea', a spus Hagi.
El a explicat că în cariera sa a luat în general decizii bune care l-au ajutat și că s-a retras din activitate în momentul în care nu mai putea să se antreneze.
'Am ales numele cărții pentru că este o călătorie, toți avem viața noastră. E o călătorie în care ai oportunități multe și iei decizii. Nu întotdeauna iei decizii bune, important e ca la final să fie mai multe bune. Și cred eu că am luat mai multe decizii bune decât rele. Dacă nu luam decizii bune în unele momente nu ajungeam unde sunt și nu puteam să fac acele performanțe și să ajung în primii 100 din lume din toate timpurile. Însă eu am învățat din critici, din înfrângeri, ele toate m-au făcut mai puternic. Calitatea mea a fost că am fost ambițios și am vrut să fiu mai bun ca ceilalți. Mereu mi-a plăcut mingea și mi-a plăcut să câștig. Asta m-a făcut să joc până la 36 de ani și jumătate, iar pe vremea aia nu știu câți jucau până la vârsta aia. Și vă spun și de ce m-am retras, m-am retras pentru că nu mai puteam să mă antrenez. Cel mai greu lucru în fotbal și în alte meserii e să te antrenezi. La meci e o plăcere, dar la meci joci cum te antrenezi. Nu ai cum să nu iubești antrenamentul și apoi să fii pe teren la meci. Asta nu există. E un lucru pe care l-am scris în carte, cel mai greu în fotbal e antrenamentul... e repetiție, repetiție, repetiție', a afirmat el.
'Eu primul lucru pe care l-am iubit a fost mingea. După aceea, când am crescut, a venit și familia, soția, copiii. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat o soție care mă înțelege și doi copii cuminți și serioși. Sunt mândru și împlinit, pot să mă culc liniștit că am dat tot ce am avut mai bun. Cel mai frumos lucru pe care l-am trăit a fost la trei ani când le-am spus părinților mei să-mi ia o minge. Nu poate să fie alt moment mai frumos. Iar când am văzut mingea prima oară m-am îndrăgostit de ea. Și am încercat să o controlez, ca să nu muște. Eu am fost număr 10, dar când eram mai tânăr eram mai egoist. De aceea am și ieșit golgheterul României de două ori. Dar după 23-24 de ani am încercat mai mult să pasez, de aceea numărul 9 care juca în echipă cu mine marca multe goluri', a adăugat Hagi.
Chestionat de Aurel Țicleanu, prezent la lansare, Gheorghe Hagi a recunoscut că i-ar fi plăcut să joace la Universitatea Craiova.
'Știu că am fost și sunt iubit la Craiova, dar, din păcate, drumurile așa au fost. Nu din vina mea. Cei de la Craiova nu m-au așteptat la aeroport când m-am întors de la națională, m-au așteptat cei de la Sportul Studențesc. Eu ce să fac? Mi-ar fi plăcut să joc la Universitatea Craiova cu voi, pentru că știu că voi aveți o calitate foarte mare: aveți spirit', a precizat Hagi.
Fostul decar al naționalei nu i-a uitat pe doi dintre antrenorii de la echipa națională care l-au numit căpitan.
'Ce i-aș spune lui Gică Hagi când avea 17 ani? La întrebarea asta trebuie să răspundă Mircea Lucescu, nu știu ce a văzut la mine. El m-a luat la națională la 17 ani. A venit să mă vadă la un meci Steaua - Farul, în repriza a doua am făcut ce-am vrut pe teren și am dat și gol de la 30 de metri direct în vinclu. Iar apoi, tot Nea Mircea să spună ce a văzut la mine să mă pună căpitan la națională la 20 de ani. Pe mine doi dinamoviști m-au făcut căpitan la națională. Primul a fost Nea Mircea, iar al doilea Cornel Dinu. Doi dinamoviști mi-au dat banderola la națională. Ce-or fi văzut la mine?', a spus râzând Hagi.
La lansarea volumului aubiografic 'Hagi - Drumul meu', desfășurată în Sala Aula Magna a Academiei de Studii Economice din Capitală, au participat foști colegi, adversari și antrenori ai lui Gheorghe Hagi precum Mircea Lucescu, Gheorghe Popescu, Florin Răducioiu, Marius Lăcătuș, Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Ilie Dumitrescu, Bogdan Stelea, Ionel Ganea, Dorin Mateuț, Jean Vlădoiu, Emil Săndoi sau Iosif Rotariu.
AGERPRES (A, AS-autor: Marius Țone, editor: Mihai Țenea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
* Mai multe imagini pe AGERPRES
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fotbal: Rapid, învinsă acasă de 'U' Cluj (0-2), în play-off-ul Superligii
Rapid București a fost învinsă de Universitatea Cluj cu scorul de 2-0 (1-0), sâmbătă seara, în Giulești, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-off a Superligii de fotbal. ''U'' s-a impus prin golurile marcate de Ovidiu Bic (44), găsit liber în careu de Mamadou Thiam, și de ivorianul Issouf M
Fotbal: Farul Constanța - FC Hermannstadt 1-1, în play-out
București, 19 apr /Agerpres/ - Farul Constanța a terminat la egalitate cu FC Hermannstadt 1-1 (0-1), sâmbătă, pe teren propriu, la Ovidiu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Sibienii au deschis scorul prin Ianis Stoica (37), care a reluat în plasă mingea respinsă de portarul Alexandru Buzbuchi la șutul lu
Baschet feminin: Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale
ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale de baschet feminin, după ce a învins-o pe CS Municipal Târgoviște cu scorul de 65-51 (22-10, 21-5, 10-18, 12-18), vineri, în deplasare. CS Municipal Târgoviște s-a impus cu 72-58, joi, în prima partidă a finalei.
Fotbal: UTA, doar 1-1 cu Sepsi OSK, la împlinirea a 80 de ani
UTA a terminat la egalitate cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, 1-1 (1-1), pe teren propriu, în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal, vineri, în ziua în care clubul arădean a împlinit 80 de ani de existență. Sepsi OSK a deschis scorul prin elvețianul Dimitri Oberlin (19), dar UTA a egalat prin congolez
Handbal feminin: Victorie pentru SCM Craiova în campionat
SCM Universitatea Craiova a învins-o pe CS Minaur Baia Mare cu scorul de 29-23 (13-10), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Valentina Blazevic a marcat 8 goluri pentru gazde, Asli Iskit Calișkan 7, iar portarul Darly Zoqbi De Paula a avut 10 intervenții.
Fotbal: Oțelul Galați - Unirea Slobozia 2-0, în play-out
Oțelul Galați a învins-o pe Unirea Slobozia cu scorul de 2-0 (1-0), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Oțelul s-a impus prin autogolul lui Paul Antoche (43) și reușita lui Frederic Maciel (51). Oțelul a ratat un penalty (35), prin Erik Bicfalvi, al cărui
Handbal masculin: Steaua a pierdut din nou și este tot mai aproape de retrogradare
CSA Steaua București a fost învinsă de ACS HC Buzău 2012 cu scorul de 40-36 (19-15), vineri, pe teren propriu, la Chiajna, într-un meci din etapa a 23-a a Ligii Naționale de handbal masculin. Steaua nu a mai câștigat de șase etape, în care a obținut un singur punct, fiind tot mai aproape de retrogradare. Cu HC Buzău, Stea
Rugby: Steaua a câștigat derby-ul cu SCM Timișoara în campionat
CSA Steaua București a învins-o pe campioana SCM USV Timișoara cu scorul de 29-26, vineri, în Ghencea, în derby-ul etapei a patra a Ligii Naționale de rugby. Steaua a condus cu 21-0, prin eseurile marcate de Cristi Boboc, Muharua Katjijeko și Cristian Strătilă, transformate de Alin Conache. Digo Mosese a reușit o încercare pentru bănățe
Fotbal: Clubul UTA împlinește 80 de ani de existență
Clubul de fotbal UTA Arad împlinește vineri 80 de ani de existență, pe care îi va sărbători cu prilejul meciului cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, de la ora 20:00, pe Arena ''Francisc Neuman'', în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii. ''Dragi utiști. Vă invităm ca în minutul 19 și 45 de secunde al meciu
Baschet feminin: CSM Târgoviște a câștigat primul meci al finalei Ligii Naționale
CS Municipal Târgoviște a învins-o pe ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe cu scorul de 72-58 (19-18, 18-9, 20-16, 15-15), joi, pe teren propriu, în primul meci al finalei Ligii Naționale de baschet feminin. De la gazde s-au remarcat Leilani Lakell McIntosh, cu 17 puncte, 5 recuperări, Teodora Manea, 14 p, 7 rec, 6 pase decisi
Handbal feminin: Gloria Bistrița a învins-o pe Corona în campionat; Rapid, ținută în șah de SCM Rm. Vâlcea
CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud a învins-o pe CSM Corona Brașov cu scorul de 29-23 (14-16), joi, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Larissa Nusser, Asuka Fujita, Sonia Seraficeanu și Greta Kacsor au marcat câte 4 goluri pentru Gloria, iar portarul Renata Lais De Arruda a reuși
Hochei: ACSH Gheorgheni a câștigat pentru a doua oară Erste Liga
ACSH Gheorgheni a câștigat pentru a doua oară competiția regională de hochei pe gheață Erste Liga, după ce a învins-o pe Sport Club Miercurea Ciuc cu scorul de 3-1 (1-1, 1-0, 1-0), joi seara, pe Patinoarul ''Vakar Lajos'' din Miercurea Ciuc, în al șaselea meci al finalei. Echipa din Gheorgheni, care a obținut
Baschet masculin: CSO Voluntari a câștigat clar în campionat
CSO Voluntari a învins-o pe SCM ''U'' Craiova cu scorul de 107-73 (31-11, 17-18, 32-12, 27-32), joi, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 28-a a Ligii Naționale de baschet masculin:. Ilfovenii au avut șase jucători cu minimum 11 puncte marcate fiecare: Kodi Andrew Justice (18 puncte), Michael Anthony Caffey (1
Fotbal: Sabău (U Cluj) - Trebuie să fim mult mai motivați cu Rapid, nu avem voie să cedăm mental
Antrenorul echipei Universitatea Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a declarat, joi, că jucătorii săi trebuie să fie mult mai motivați în meciul cu FC Rapid de sâmbătă, precizând că nu au voie să cedeze mental. 'Ne așteaptă un meci greu, Rapid arată bine în momentul de față, am văzut în a doua repriză cu CFR. Este o ech
Polo: Echipa națională masculină a României a obținut calificarea la Campionatul Mondial
Echipa națională masculină de polo pe apă a României a obținut calificarea la Campionatul Mondial care va avea loc la Singapore în perioada 11-24 iulie 2025, informează Federația Română de Polo pe un site de socializare. Aceasta este a doua participare consecutivă la un Campionat Mondial, după o perioadă de 11 ani de absență.