REPORTAJ La 80 de ani, alergător între București și Chișinău: Nu vreau să cad în mlaștina leneviei

Pe stadionul Arcul de Triumf zici că e argintul viu, nu stă locului o clipă. Se încălzește, aleargă cu pași mărunți, dar rapizi, parcă nerăbdător să plece în cursa de 482 de kilometri dintre București și Chișinău. E Adrian Balica din Chișinău, ultramaratonistul cu cușma brumărie pe cap.
'Eu vreau să vă spun că nu am putut să ratez o așa ocazie, să folosesc acest maraton să văd care mai sunt posibilitățile mele', spune bărbatul de 80 de ani, cel mai vârstnic alergător de la Rubicon 2025, competiția care leagă în mod simbolic Bucureștiul de Chișinău.
Nu are cum să nu-ți atragă atenția, având în vedere vârsta înaintată pentru un atlet, dar și căciula de astrahan pe care o poartă cu mândrie pe cap: 'Sigur că nu sunt căzut din pod. Eu am mai făcut mulți kilometri, am mai făcut 1.000 de km la Marșul Centenar între Alba Iulia și Chișinău, am mai mers și de la Chișinău la Iași. Sunt antrenat în lucrul ăsta, chiar dacă nu este chiar atât de ușor'.
Ce te poate 'mâna în luptă' la 80 de ani să alergi un ultramaraton pe distanța dintre cele două capitale? Care să fie motivația explică însuși veteranul cursei. Pare să-l țină în viață mulți ani de acum încolo după energia pe care o degajă.
'Mie îmi e frică să nu nimeresc în mlaștină, pentru că eu așa numesc lenevia. Asta pățește omul care se mai reține la sculare dimineața. Eu o numesc mlaștină, pentru că ea trage și nu mai ieși din ea. Dar dacă continui întotdeauna să stai deasupra, să nu intri în mlaștina asta, să te miști, nu este nevoie de autobuz sau troleibuz. Ce înseamnă 10 km până acolo așa? Primii pași sunt importanți. Vă spun sincer că nu știu cât voi alerga la ultramaraton, dar am ceva trasat în minte, totul depinde de cum o să îmi ajungă puterea și energia. Garantat vreau să intru în Chișinău tot așa', explică Adrian Balica deviza care îi ghidează viața.
Nu a fost niciodată legitimat la vreun club sportiv, a avut o meserie ca oricare alta, inginer mecanic. Dar mișcarea l-a atras întotdeauna, și la 80 de ani se duce pe jos de acasă până la albinele pe care le are la 18 km distanță.
Îl întreb până la ce vârstă ar vrea să alerge. Stă și se gândește un pic. 'Tot timpul. Eu am 18 km de acasă până la locul unde am albine și la ele merg pe jos. Asta mă ține pe mine. Mă voi opri... Asta înseamnă că se oprește rotația mea în jurul Pământului', spune bărbatul.
Balica a început să facă sport încă din clasa a IV-a, acum fix 70 de ani, atunci când învățătorul de educație fizică i-a 'altoit dragostea de sport'.
'Din clasa a IV-a m-am apucat de alergat. M-a îndrăgostit învățătorul de educație fizică, l-am ascultat pe el toată viața. Îi mulțumesc lui, Dumnezeu să îl ierte!, pentru că a lăsat în mine această dragoste, mi-a altoit dragostea de sport. Și acum sunt o persoană altoită cu dragostea de sport', spune omul de 80 de ani, pe care în niciun caz nu îl poți numi bătrân.
Un alt altoi important pentru el este legat de iubirea de tot ce înseamnă România, pe care Adrian Balica a moștenit-o de la părinții săi. Îl întreb de ce a ales să alerge cu cușma pe cap, ce simbolizează pentru el.
'Fiind născut și adormind cu cântecul mamei 'De ce m-ați dus de lângă voi/De ce m-ați dus de acasă', romanța de Octavian Goga, și, fiind altoit așa cum am spus de iubirea de sport, așa sunt altoit și de tot ceea ce se face peste Prut. Tot ce este legat de țară. Dacă eu sunt născut în 1945, fiind la școală în 1952, de acuma toți se mirau de bucățile care ne lipseau, care ni le-au luat din Basarabia. Eu vreau, nu vreau, mi se transmit simțurile astea până în prezent. Și, desigur, eu mă străduiesc cu aceste simboluri, cu simbolistica asta legată de țară. Și mă mândresc. Eu apreciez că poporul român este de stimat și de iubit, suntem o bucățică de la Dumnezeu dată. Pe cuvânt, eu așa simt. Numai noi să știm să ne purtăm și să transmitem asta mai departe', își explică în graiul moldovenesc Adrian Balica iubirea de țară.
Își aduce aminte de suferințele din acea perioadă ale părinților și bunicilor, de faptul că nu puteau să-și vorbească limba moldovenească.
'Familia mea a suferit 'represii', nu se putea vorbi limba moldovenească. De atunci era limba moldovenească, Doamne, ferește! să se vorbească despre limba română. Gata, erai arestat. Au fost 'represați' și tata și mama, și bunica și bunicul, toți ai mei, de la apariția cotropitorilor care se numeau eliberatori. Iată care e chestia. Eu în clasa I, când m-am dus, știam alfabetul latin, așa am fost eu cu părinții, se jucau și mă învățau. Și când am ajuns în clasa I în școala moldovenească, eu trebuia să scriu litere chirilice. Tare greu mi-a fost și neplăcut. Mai mult îmi plăceau literele acelea latine', povestește omul care și-a căutat și a găsit și originea numelui său. Pe vremuri, în divanul Moldovei era un boier, hatman și paharnic, însărcinat cu comanda oștirii, pe numele său Melentie Balica, ctitor al Mănăstirii Frumoasa din Iași.
Apoi revine la pasiunea sa cea mare, sportul, iubire pe care încearcă să o transmită tinerilor, pentru că este o 'necesitate a vieții'.
'Asta le spun și tinerilor, să ocolească mlaștina, să nu intre în mlaștină, în lenevia omului, pentru că ea te atrage și este greu să ieși de acolo. Și dacă ești atent și ești mereu în mișcare, poți să trăiești bine și vesel, și cu o dispoziție bună. Eu am doi copii, fecior și fiică, au familiile lor, sunt mulțumit de ei, știu să se comporte, iubesc sportul. Au luat de la mine, pentru că asta este o necesitate a vieții. Dacă nu faci sport, o repet pentru a câta oară, poți să calci în acea mlaștină a leneviei', mai spune omul.
Apoi mi-o retează scurt pe ton de glumă: 'Nu vreau să vorbesc prea mult, pentru că din vorbe se duce energia, și nu mai ajung la Chișinău'. Are dreptate, deja i-am rupt destul timp din pregătirea de dinaintea cursei. Are în față 482 de kilometri și nu contează câți va alerga. Important e că va ocoli mlaștina.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Țone, editor: Mihai Țenea, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fotbal: Marius Șumudică (Rapid) - În meciul cu Craiova va trebui să ne ridicăm la nivelul lor
Antrenorul echipei Rapid, Marius Șumudică, a afirmat, joi, într-o conferință de presă, că în partida cu Universitatea Craiova, din etapa a 7-a a play-off-ului Superligii, jucătorii săi vor trebui să se ridice la nivelul adversarilor. 'Va fi un joc dificil, ne deplasăm la Craiova, care încă se gândește cel puțin la l
Baschet feminin: Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a câștigat titlul de campioană națională
ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a câștigat titlul de campioană națională, după ce a învins-o pe CS Municipal Târgoviște cu scorul de 69-64 (14-25. 21-10, 12-11, 22-18), miercuri seara, în deplasare, în meciul decisiv al finalei Ligii Naționale de baschet feminin. Sepsi-SIC și-a trecut în palmares al optu
Fotbal: Steaua a ratat șansa de a urca pe primul loc în Liga a II-a
Steaua București a ratat șansa de a urca pe primul loc în Liga a II-a de fotbal, miercuri, după ce a terminat la egalitate cu liderul FK Csikszereda, 0-0, în Ghencea, într-un meci din etapa a 7-a a fazei play-off. FK Csikszereda este virtual promovată în Superliga de fotbal, dar a ajuns la patru meciuri consecutive fără
Handbal feminin: CSM București, la a doua înfrângere în campionat
Campioana CSM București a suferit a doua înfrângere din acest sezon intern, miercuri, după ce a fost învinsă de CS Minaur Baia Mare cu scorul de 32-31 (17-18), miercuri, în Sala ''Lascăr Pană'' din Baia Mare, într-un meci din etapa a 23-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Cea mai bună jucătoare
Fotbal: Clubul FC Rapid, sancționat cu 16.875 de lei de Comisia de Disciplină a FRF
Comisia de Disciplină din cadrul Federației Române de Fotbal a sancționat, miercuri, clubul FC Rapid cu penalitate sportivă de 16.875 de lei pentru incidentele provocate de suporterii săi la derby-ul cu FCSB din etapa a 6-a a play-off-ului Superligii. 'FC Rapid 1923 vs. FC FCSB - Incidente - În temeiul art. 82.1 și 3.b, raporta
Fotbal: Sepsi, U Cluj, Farul, CFR Cluj, Rapid, FCSB și U Craiova au primit licența de cupe europene
Administrația de Licențiere din cadrul Federației Române de Fotbal a acordat cluburilor Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Universitatea Cluj, Farul Constanța, CFR Cluj, FC Rapid, FCSB și Universitatea Craiova licența UEFA care le permite să participe în ediția 2025-2026 a cupelor europene în cazul în care vor obține acest drept.
Fotbal: Mirel Rădoi (Universitatea Craiova) - Cu Rapid vom avea cea mai dificilă partidă
Antrenorul echipei Universitatea Craiova, Mirel Rădoi, a afirmat, miercuri, într-o conferință de presă, că partida cu Rapid, din etapa a 7-a a play-off-ului Superligii, va fi cea mai dificilă pe care formația sa a disputat-o până acum. 'Înfruntăm Rapid și chiar dacă partida din tur am câștigat-o destul de greu &icir
Atletism: Campioana olimpică Alina Dumitru, desemnată ambasador al UVT Liberty Marathon 2025
Campioana olimpică la judo Alina Dumitru a fost numită ambasador onorific al celei de-a opta ediții a UVT Liberty Marathon, în cadrul unui eveniment organizat, miercuri, la Muzeul Sportului din Capitală. Maratonul organizat de Universității de Vest din Timișoara (UVT) în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) va avea loc la
Fotbal: Farul Constanța a primit licența pentru cupele europene
Farul Constanța a primit licență pentru ediția 2025-2026 a cupelor europene la fotbal, a anunțat clubul, marți, într-un mesaj postat pe site-ul său oficial. Anunțul vine după un comunicat primit de club din partea Comisiei de Apel pentru acordarea licenței cluburilor. ''Admite apelul declarat de FCV Farul Constanța
Fotbal: Metaloglobus, la prima sa victorie în play-off-ul Ligii a II-a
FC Metaloglobus București a învins-o pe FC Argeș cu scorul de 2-1 (1-0), marți, pe teren propriu, la Clinceni, într-un meci din etapa a 7-a a fazei play-off a Ligii a II-a de fotbal. Aceasta a fost prima victorie bucureștenilor în play-off, prin golurile marcate de Adrian Sârbu (33) și Răzvan Florea (70). Pentru oaspeți
Fotbal: Laszlo Csaba o va antrena pe Sepsi OSK până la finalul sezonului
Antrenorul Laszlo Csaba a semnat un contract valabil până la sfârșitul actualului sezon competițional cu echipa de fotbal Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, a anunțat, marți, clubul din Superligă pe pagina sa de Facebook
Mihai Covaliu (COSR): Mihai Leu are încă un meci pe care ne dorim să-l câștige
Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, a afirmat, marți, că își dorește din suflet ca fostul campion mondial la box profesionist Mihai Leu, internat la Spitalul Fundeni, în urma unei intervenții chirurgicale, să câștige și ''acest meci''. ''Mihai Leu este cel mai leu di
COSR: Valeria Răcilă van Groningen și Marius Urzică au primit Ordinul Excelența Olimpică
Fosta canotoare Valeria Răcilă van Groningem și fostul gimnast Marius Urzică au primit Ordinul Excelența Olimpică al COSR, marți, la începutul Adunării Generale a Comitetului Olimpic și Sportiv Român. ''Este pe deplin meritat, sunt doi oameni care au adus multă valoare prin performanțele lor și prin calitățile lor umane. Aș
Fotbal: Kevin Kuranyi și Cristian Zaccardo vor fi prezenți la meciul demonstrativ al lui Ronaldinho de la Cluj-Napoca
Foștii fotbaliști Kevin Kuranyi (43 de ani) și Cristian Zaccardo (43 de ani) au confirmat prezența alături de alte legende ale fotbalului mondial la meciul demonstrativ al brazilianului Ronaldinho din cadrul Sports Festival 2025 de la Cluj-Napoca, se arată într-un comunicat de presă remis, marți, AGERPRES. ''Două noi legende ale
Boxerul Mihai Leu, internat la Institutul Clinic Fundeni; evoluția de sănătate - în ameliorare
Campionul mondial la box Mihai Leu se află internat la Institutul Clinic Fundeni, evoluția acestuia fiind în 'ameliorare', a declarat, marți, pentru AGERPRES, prof. dr. Irinel Popescu. 'Starea este mai bună. Este a treia zi, postoperator, după o intervenție complexă și foarte dificilă. (...) Evoluția este în ameliorare&