RETROSPECTIVĂ 2024 George Cosac (tenis): Se poate spune că a fost anul juniorilor

Preşedintele Federaţiei Române de Tenis (FRT), George Cosac, a declarat, pentru AGERPRES, că 2024 a fost un an excepţional având în vedere rezultatele obţinute de juniori, pe lângă performanţa echipei feminine a României de a se clasa între cele mai bune 12 la Billie Jean King Cup.
"A fost un an excepţional, juniorii au avut cel mai bun an din istoria Federaţiei Române de Tenis. Prin cel mai bun an înţelegând două medalii de vicecampioni mondiali, e vorba de echipele de până în 16 ani de băieţi şi fete, Cupa Davis şi Billie Jean King Cup, e vorba de trei medalii de aur la campionatele europene la juniori mari, juniori mici până în 18, şi până în 16 ani, de asemenea medaliile de aur la campionatele europene la juniori mari, două medalii de vicecampioane europene la junioare mari şi junioare mici 18, respectiv 16 ani, şi echipa de 12 ani este medaliată cu bronz la campionatul european pe echipe. Plus toate celelalte performanţe la competiţiile la care au participat sportivii noştri. Se poate spune că a fost anul juniorilor, chiar dacă echipa de Billie Jean King Cup a obţinut performanţa de a se califica între cele mai bune 12 echipe, având în vedere că anul acesta au participat 135 de echipe", a declarat Cosac.
Lipsa finanţării de la bugetul de stat este considerată de preşedintele FRT cea mai mare problemă cu care s-a confruntat instituţia în 2024. Cosac a criticat totodată decizia Agenţiei Naţionale pentru Sport de a scoate FRT de pe lista federaţiilor eligibile, mai ales că o instanţă de judecată i-a dat câştig de cauză.
"Cea mai mare problemă cu care ne-am confruntat este lipsa finanţării din partea ANS. Au susţinut sus şi tare că federaţia nu îndeplineşte condiţiile. Iată că de curând ne-a venit răspunsul de la Curtea de Apel Bucureşti, care spune foarte clar că finanţarea a fost sistată ilegal. Sunt curios să văd cine va răspunde din partea ANS, dacă va răspunde, pentru că cineva trebuie să plătească şi cineva trebuie să plece acasă. Nu ai voie să blochezi finanţarea unor copii cu performanţe excepţionale în condiţiile în care ştim foarte bine că au fost contabili şi tot felul de alte personaje care au fost trecuţi cu sute de mii de euro să îi primească, în timp ce campion mondiali sau europeni nu au primit un leu de la ANS", a afirmat preşedintele federaţiei.
George Cosac a precizat că printre obiectivele federaţiei pentru 2025 se află şi victoria echipei de Cupa Davis în barajul pentru Grupa Mondială, cu Bulgaria.
"Principala competiţie este la sfârşit de ianuarie din punct de vedere al federaţiei. Jucăm împotriva Bulgariei în Cupa Davis şi vrem să câştigăm, să ne apropriem barajul pentru Grupa Mondială. Şi de asemenea sperăm ca echipa de Cupa Federaţiei (Billie Jean King Cup) va confirma performanţa bună de anul acesta, iar juniorii să îşi confirme valoarea şi trofeele cucerite anul acesta", a adăugat acesta.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
În ceea ce priveşte cel mai bun sportiv al FRT în 2024, George Cosac l-a nominalizat pe Luca Preda: "La tenis, este clar că noi îl avem pe Luca Preda, care este campion european la dublu şi simplu, la categoria până în 18 ani. Iar la toate celelalte discipline, sigur că mi-ar fi greu să mă pronunţ eu, dar din punctul meu de vedere, cel mai bun sportiv român al anului este David Popovici".
Echipa masculină de tenis a României va înfrunta, pe teren propriu, formaţia Bulgariei, în play-off-ul Grupei Mondiale I a Cupei Davis, întâlnirea urmând să aibă loc în intervalul pe 31 ianuarie-2 februarie.
Foto: (c) NICOLAE BADEA / AGERPRES FOTO
În 2024, România a fost învinsă în deplasare de Grecia cu 4-0, în play-off-ul Grupei Mondiale I, în februarie, iar în septembrie a dispus de China cu 3-2, la Craiova, în Grupa Mondială II.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
La feminin, echipa României a participat în premieră la turneul final al Cupei Billie Jean King, de la Malaga (Spania), unde a fost învinsă de Japonia cu scorul de 2-1, în prima rundă a întrecerii.
Echipa României s-a calificat la turneul final al competiţiei după ce a învins Ucraina cu scorul de 3-2, pe 14 aprilie, la Fernandina Beach (Florida).
Foto: Federaţia Română de Tenis / Facebook.com
La nivel de juniori, la mijlocul lunii noiembrie, echipele României s-au clasat pe locul doi în Cupa Davis şi Cupa Billie Jean King, după ce au pierdut finalele competiţiilor de tenis pentru juniori găzduite de Antalya, performanţe fără precedent pentru tricolori. În Cupa Davis, România, care a participat în premieră la această competiţie, a fost învinsă de echipa Statelor Unite cu scorul de 2-0 în finală. La feminin, în Cupa Billie Jean King, România a fost învinsă de formaţia SUA cu 2-1, în finală.
România a cucerit la Campionatele Europene de juniori Under 18 din Austria două medalii de aur prin Luca Preda (simplu masculin) şi Ştefan Haită/Luca Preda (dublu masculin) şi una de argint prin Ruxandra Elena Bertea şi Diana Simionescu (dublu feminin).
La Campionatele Europene de juniori Under 16 din Italia, România a câştigat o medalie de aur prin Yannick Alexandrescu (simplu masculin) şi una de argint prin Maia Ilinca Burcescu şi Giulia Safina Popa (dublu feminin).
Tânărul tenisman român Luca Preda, a ocupat locul 4 la Turneul Campionilor pentru juniori (ITF Junior Finals), după ce a abandonat după primul set, câştigat cu 6-3 de britanicul Charlie Robertson, în finala mică a turneului de la Chengdu (China).
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
În 2024, România a organizat două turnee WTA 250, unul la Cluj-Napoca, Transylvania Open, câştigat în februarie de Karolina Pliskova (Cehia), după o finală cu Ana Bogdan (6-4, 6-3), iar altul la Iaşi, UniCredit Iaşi Open, în iulie, cu o finală câştigată de rusoaica Mirra Andreeva în faţa compatrioatei sale Elina Avanesian (5-7, 7-5, 4-0).
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
De asemenea, a avut loc şi un turneu WTA 125, la Bucureşti (Ţiriac Foundation Trophy), câştigat de Miriam Bulgaru, după 6-3, 1-6, 6-4 în finala cu Kathinka von Deichmann (Liechtenstein), în septembrie.
România a avut şi un turneu ATP 250 în acest an, Ţiriac Open, la Bucureşti, în care maghiarul Marton Fucsovics l-a învins în finală pe argentinianul Mariano Navone cu 6-4, 7-5.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Cel mai bun rezultat al Soranei Cîrstea în acest sezon 2024, încheiat în iulie, a fost o semifinală la Dubai (februarie).
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Irina Begu a obţinut două titluri WTA 125, la Cali (Columbia) şi Montreux (Elveţia).
Anca Todoni a avut şi ea un sezon bun, cu două trofee WTA 125, la Bari (Italia), respectiv Santa Cruz (Bolivia).
Gabriela Ruse are titluri la dublu WTA 125 la Hong Kong şi Angers, alături de Monica Niculescu, semifinală la Roland Garros alături de Marta Kostiuk.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Niculescu a avut rezultate foarte bune la dublu, pe lângă trofeele obţinute alături de Ruse, câştigând Trophee Clarins (Paris - WTA 125), alături de chinezoaica Lin Zhu, un titlu WTA 250 la Strasbourg, alături de Cristina Bucşa, un titlu WTA 500 la Monterrey, împreună cu chinezoaica Hanyu Guo, şi un al titlu WTA 250 la Osaka, alături de Cristina Bucşa.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fotbal: Oțelul Galați - FC Hermannstadt 1-2, în play-out
FC Hermannstadt a învins-o pe Oțelul Galați cu scorul de 2-1 (0-1), duminică seara, în deplasare, într-un meci din etapa a șaptea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Oțelul a deschis scorul prin belgianul Sami Bourard (22), după o minge respinsă în el de portarul Cătălin Căbuz. Sibienii au înto
Hochei: Campionatul Mondial de la Sfântu Gheorghe, un succes organizatoric, în ciuda retrogradării României
Președintele Federației Române de Hochei pe Gheață, Attila Nagy, a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că în ciuda retrogradării naționalei României din al doilea eșalon mondial, Campionatul Mondial, Divizia I, Grupa A, de la Sfântu Gheorghe, a fost un succes organizatoric. 'Cei care au fost aici,
Baschet masculin: Fostul internațional Mircea Câmpeanu s-a stins la 86 de ani
Fostul internațional Mircea Câmpeanu a încetat din viață la vârsta de 86 de ani, a anunțat, Federația Română de Baschet, duminică, pe pagina sa de Facebook. 'Mohu' - așa cum îl știa aproape toată familia baschetului românesc - a fost secretarul general al Federației Române de Baschet într
Baschet masculin: Victorii pe linie ale gazdelor în play-off-ul Ligii Naționale
Gazdele au obținut victorii pe linie, sâmbătă, în play-off-ul Ligii Naționale de baschet masculin și au toate 2-0 la general. CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea a reușit cea mai strânsă victorie, 79-76 cu FC Argeș Pitești, grație unui coș de trei puncte reușit de Cornelius Lamonte Hudson când mai erau zece
Hochei: România a pierdut și ultimul meci de la Campionatul Mondial, 1-7 cu Italia
Naționala masculină de hochei pe gheață a României a fost învinsă de Italia cu scorul de 7-1 (3-1, 3-0, 1-0), sâmbătă, în ultimul său meci de la Campionatul Mondial 2025, Divizia I, Grupa A, în Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe. Radim Valchar (14:39) a marcat golul tricolorilor, în timp ce pentru italien
Fotbal: CFR Cluj - Universitatea Cluj 1-0, în play-off-ul Superligii
CFR Cluj a învins-o pe Universitatea Cluj cu scorul de 1-0 (1-0), sâmbătă seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a șaptea a fazei play-off a Superligii de fotbal. Unicul gol al meciului a fost înscris de kosovarul Meriton Korenica (35), din centrarea lui Alin Fica. ''U'' a avut do
Handbal masculin: Victorii în deplasare pentru Minaur și CSM Vaslui, în campionat
Minaur Baia Mare și CSM Vaslui au obținut victorii, sâmbătă, în deplasare, în etapa a 25-a a Ligii Naționale de handbal masculin, penultima a sezonului. CS Minaur Baia Mare a dispus de CSM Focșani 2007 cu 30-28, condusă de Tudor Botea, 6 goluri, Ștefan-Gabriel Cumpănici, Milan Kotrc și Erik Leonard Pop, câte 5 goluri. P
Rugby: Steaua a câștigat la Baia Mare, în Liga Națională
CSA Steaua București a învins-o pe CSM Știința Baia Mare cu scorul de 41-36, sâmbătă, în deplasare, într-un meci din etapa a șasea a Ligii Naționale de rugby. Stelistul Alin Conache, cu un eseu și două transformări, a fost ales cel mai bun jucător al meciului. CS Dinamo este lider, cu 21 de puncte, urmată
Fotbal: Universitatea Craiova, învinsă acasă de Rapid (1-2), în play-off-ul Superligii
Universitatea Craiova a fost învinsă de FC Rapid București cu scorul de 2-1 (0-0), vineri seara, în Bănie, într-un meci din etapa a șaptea a fazei play-off a Superligii de fotbal. Oaspeții au deschis scorul prin Luka Gojkovic (65), cu un șut din afara careului, după un contraatac care a urmat unei pase greșite a lui Ștefan Ba
Fotbal: Poli Iași - Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 0-0, în faza play-out a Superligii
Poli Iași și Sepsi OSK Sfântu Gheorghe au terminat la egalitate, 0-0, vineri seara, în Copou, într-un meci din etapa a 7-a a fazei play-out a Superligii de fotbal. Oaspeții au avut o bară, în min. 31, la cornerul executat de Omar El Sawy, când mingea l-a lovit pe fundașul Mohammed Umar, de la ieșeni.
Handbal masculin: CS Dinamo a câștigat al 21-lea titlu de campioană națională
CS Dinamo București și-a asigurat al 21-lea său titlu de campioană națională, după ce a învins-o pe AHC Potaissa Turda cu scorul de 42-30, vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 25-a a Ligii Naționale de handbal masculin, penultima a sezonului. Dinamo, care are și o restanță cu Potaissa (meciul tur), a avut cei mai buni
Fotbal: FC Rapid susține că arbitrii nu sunt sancționați, ci premiați, după ce Radu Petrescu a condus un meci în Cipru
Clubul de fotbal FC Rapid susține că arbitrii români 'nu sunt sancționați, ci premiați', după ce centralul Radu Petrescu, acuzat că a dezavantajat formația giuleșteană în derby-ul cu FCSB din Superliga, a condus meciul Omonia Nicosia - AEK Larnaca din semifinalele Cupei Ciprului. Într-un comunicat de presă publicat, v
Federația Română de Fotbal, sancționată de FIFA în urma incidentelor suporterilor naționalei de la meciurile cu Bosnia și San Marino
Comisia de Disciplină din cadrul FIFA a sancționat Federația Română de Fotbal cu amendă și închiderea unor zone din peluze la următorul meci pentru incidentele provocate de suporterii echipei naționale a României la partidele cu Bosnia-Herțegovina și San Marino din preliminariile pentru Cupa Mondială din 2026. FRF a anunțat,
Hochei: România, învinsă de Japonia, a retrogradat în Grupa B a Diviziei I a Campionatului Mondial
Naționala masculină de hochei pe gheață a României a retrogradat în al treilea eșalon mondial după ce a fost învinsă de Japonia cu 5-3 (4-0, 1-3, 0-0), joi seara, la Campionatul Mondial 2025, Divizia I, Grupa A, în Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe. Radim Valchar (26:15), Evgheni Skacikov (35:04) și Szilard Rokaly (
Fotbal: Marius Șumudică (Rapid) - În meciul cu Craiova va trebui să ne ridicăm la nivelul lor
Antrenorul echipei Rapid, Marius Șumudică, a afirmat, joi, într-o conferință de presă, că în partida cu Universitatea Craiova, din etapa a 7-a a play-off-ului Superligii, jucătorii săi vor trebui să se ridice la nivelul adversarilor. 'Va fi un joc dificil, ne deplasăm la Craiova, care încă se gândește cel puțin la l