logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

JO 2022: Sorina Ţicu (bob şi sanie) - Avem ca obiectiv 2 clasări pe locurile 7-10, dar visăm la o medalie

Image

Sorina Ţicu, secretar general al Federaţiei Române de Bob şi Sanie, a declarat, pentru AGERPRES, că obiectivul FRBS la Jocurile Olimpice de la Beijing este reprezentat de două clasări între locurile 7-10, dar a menţionat în acelaşi timp că visează la o medalie.

"Federaţia Română de Bob şi Sanie are ca obiectiv de performanţă la această ediţie a Jocurilor Olimpice două clasări între locurile 7 şi 10. Dar noi în acest ciclu olimpic ne-am pregătit foarte bine şi sperăm cu toată puterea noastră într-o medalie olimpică. Acesta este visul nostru. Sportivii noştri sunt foarte bine pregătiţi, poate mai bine ca niciodată. Raluca Strămăturaru, cea care a reuşit la precedentele Jocuri cel mai bun rezultat al României (n.r. - locul 7 la PyeongChang, în 2018), este un pion principal al ştafetei României de sanie. Pentru că unul dintre locurile 7-10 pe care ni le propunem poate fi obţinut de această ştafetă la sanie. Raluca Strămăturaru va concura de asemenea şi la simplu feminin. Concursul olimpic este unul aparte, el se desfăşoară pe 4 manşe. Raluca are o experienţă bogată, este un sportiv profesionist aş putea spune, deşi sportul nostru este amator. Aşa că eu sunt sigură că ea va lupta pentru un rezultat cât mai bun la Beijing", a afirmat Sorina Ţicu, desemnată team leader al echipei României la Beijing.

Rezultate bune sunt aşteptate de asemenea şi la probele feminine şi masculine de bob 2, acolo unde România va fi reprezentată de echipajele Andreea Grecu - Katharina Wick, respectiv Mihai Tentea - Ciprian Daroczi.

"Speranţele noastre sunt îndreptate atât către bobul feminin, cât şi bobul masculin, au toate atuurile pentru a încheia probele între locurile 7 şi 10. Ambele echipaje ale României au făcut progrese foarte mari în ultima perioadă. Pe Andreea Grecu o recomandă experienţa acumulată, un timp de start în primele trei locuri la majoritatea competiţiilor din acest an. Şi clasarea (n.r. - pe locul 4) la testele de la Beijing de pe pistă olimpică din octombrie reprezintă de asemenea un atuu. De altfel, la Campionatele Mondiale din sezonul trecut, care se desfăşoară tot în 4 manşe, echipajul format din Andreea Grecu şi Katharina Wick a încheiat o manşă pe locul trei. Iar acum se va concura în acelaşi sistem, cu acelaşi adversare... Deci cunoaştem adversarele, suntem pregătiţi, fetele speră şi sunt foarte bine motivate", a precizat Ţicu.

"Spre deosebire de alţi ani, în acest an olimpic Federaţia Română de Bob şi Sanie a beneficiat de o deschidere majoră atât din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, cât şi din partea Ministerul Sportului. Aşa că am avut continuitate în pregătire, am urmat un program bine pus la punct, am participat la un concurs complet în toate etapele de calificare. Toate obiectivele de pregătire au fost realizate, de aceea abordăm cu mare încredere această ediţie a Jocurilor Olimpice. Toţi sportivii şi antrenorii care vor face deplasarea, mă refer la cei din delegaţia Federaţiei Române de Bob şi Sanie, sunt mai încrezători ca niciodată în şansele lor. Sperăm ca împreună să ne bucurăm de un rezultat cât mai bun. Iar speranţa noastră, visul nostru, aşa cum am spus, este să avem la finalul acestei ediţii o medalie, indiferent de culoarea ei", a adăugat secretarul general.

România nu va avea reprezentant în concursul de skeleton, deşi Sebastian Enache era primul sub linie după calificări şi ar fi putut primi o cotă în cazul unei realocări.

"Din păcate la skeleton nu vom avea reprezentant. Sebastian a fost primul sub linie la calificările de drept, iar în aceste condiţii noi am fi fost prima naţiune la relocare. Adică în situaţia în care o ţară nu folosea cotele obţinute prin calificarea directă atunci acele locuri se redistribuiau, iar noi am fi putut duce acolo un sportiv. Însă acest lucru nu s-a întâmplat, merge toată lumea, nu a renunţat nimeni. Termenul scadent a trecut, aşa că nu se mai poate schimba nimic până la începerea Jocurilor", a precizat Sorina Ţicu.

Principala problemă a FRBS o reprezintă de mulţi ani absenţa unei piste de bob, sanie şi skeleton. Singura pistă de acest gen din România se află la Sinaia, însă este dezafectată, ultima oară fiind folosită în anii '90. Sorina Ţicu susţine că aceasta este depăşită total de prevederile actuale ale Federaţiei Internaţionale.

"Cele trei discipline olimpice din cadrul federaţiei noastre, bobul, sania şi skeletonul, se desfăşoară pe aceeaşi pistă, adică pe aceeaşi pârtie. Problema principală a noastră, vă asigur că nu este finanţarea, nici strategia şi nici viziunea... avem sportivi talentaţi şi antrenori dedicaţi care pleacă în lumea întreagă pentru a se pregăti şi a participa la etapele de Cupă Mondială. Ei pleacă de acasă peste şase luni de zile dintr-un an la pregătire şi competiţii. Dar ca să avem o certitudine că putem atinge înalta performanţă, şi aici mă refer la această medalie olimpică foarte râvnită, trebuie să avem în România o bază sportivă, o pistă pentru aceste trei discipline. Suntem printre puţinele sporturi olimpice din România care nu beneficiază în acest moment de o bază specifică, adică de o pârtie. În momentul de faţă nu există o pistă, ultima a fost cea de la Sinaia care a activat până în anii '90. Acea pistă se află încă pe teren ca să spun aşa, dar ea nu mai corespunde din niciun punct de vedere... dar în primul rând nu corespunde din punct de vedere al securităţii sportivilor. Este depăşită total de prevederile regulamentelor federaţiilor internaţionale de bob şi sanie", a spus ea.

În aceste condiţii, loturile naţionale şi olimpice ale României se pregătesc numai în străinătate, pe pistele care găzduiesc competiţii internaţionale.

"Noi, însă, cu eforturi, cu un plan de pregătire foarte bine pus la punct şi cu o finanţare adecvată, am reuşit să depăşim acest handicap, absenţa unei piste, şi am obţinut rezultate foarte bune în ultimii ani. Pentru că suntem campioni mondiali la juniori bob 2, avem campioni europeni la seniori bob 2, avem campioni olimpici de tineret, medaliaţi la juniori şi aşa mai departe. Din anii '90 până în prezent loturile naţionale şi olimpice îşi desfăşoară pregătirea pe pârtiile de obiectiv, acolo unde în fiecare an au loc Campionatele Mondiale şi Europene. Însă repet, pentru a ajunge la marea performanţă această pârtie este indispensabilă. Ea trebuie construită cât mai curând în România", a menţionat Sorina Ţicu.

O pistă pe care s-ar putea organiza competiţii internaţionale de bob, sanie şi skeleton ar costa aproximativ 10 milioane de euro.

"Trebuie să fim ancoraţi în realitate şi să recunoaştem că România nu va putea construi o pârtie la standarde de olimpice. Nu cred că ne-am putea permite din punct de vedere financiar o asemenea pârtie. Însă există proiecte mai noi care sunt viabile, aşa cum s-au realizat şi în Austria şi în alte ţări... Sunt proiecte pe sistemul nou de conglomerate cu îngheţare artificială. Iar pentru acest tip de pistă putem beneficia de omologare din partea celor două Federaţii Internaţionale de bob şi sanie, care să ne permită inclusiv pentru desfăşurarea Jocurilor Olimpice de tineret de iarnă. Pentru că o candidatură a României pentru organizarea acestei competiţii majore este un proiect aflat încă în discuţie la nivelul COSR şi Ministerului Sportului. Costurile de construcţie a unui asemenea pârtii, şi dau exemplul celei din Austria, se ridică la 10 milioane de euro. Aşadar vorbim despre o pârtie scurtă, o pârtie standard, care însă poate fi omologată de Federaţia Internaţională", a mai afirmat Sorina Ţicu.

România va participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing (4-20 februarie) cu 22 de sportivi, la sanie, bob, schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, biatlon şi patinaj viteză.

Delegaţia Federaţiei Române de Bob şi Sanie este formată din 10 sportivi, după cum urmează:


- sanie (4): Raluca Strămăturaru (feminin, ştafetă), Valentin Creţu (masculin, ştafetă), Marian Gîtlan, Darius Şerban (dublu masculin, ştafetă); antrenor Ioan Apostol, antrenor Eugen Radu, kinetoterapeut Ion Piţa, team leader Sorina Ţicu;
- bob (6): Andreea Grecu (monobob, bob 2 feminin), Katharina Wick (bob 2 feminin) - antrenor Paul Neagu; Mihai Tentea (bob 2 masculin, bob 4 masculin), Ciprian Daroczi (bob 2 masculin, bob 4 masculin), Raul Dobre (bob 4 masculin), Cristian Radu (bob 4 persoane) - antrenor Iulian Păcioianu, serviceman Mihai Păcioianu.


AGERPRES (A, AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 22-05-2025 22:24

Tenis de masă: Bernadette Szocs s-a oprit în optimi la Mondialele de la Doha

Jucătoarea română Bernadette Szocs, numărul 14 mondial, a fost învinsă de chinezoaica Manyu Wang, numărul doi mondial, cu 4-0 (11-6, 12-10, 11-5, 11-6), joi, în optimile de finală ale probei feminine de simplu din cadrul Campionatelor Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar). La dublu masculin, Ovidiu Ionescu

Sport Intern 22-05-2025 22:15

Baschet masculin: U-BT Cluj-Napoca s-a calificat în finala Ligii Naționale

Campioana U-BT Cluj-Napoca este prima finalistă a Ligii Naționale de baschet masculin, după ce a învins-o pe CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea cu scorul de 81-77 (23-24, 17-18, 25-17, 16-18), joi seara, în deplasare. ''U'', care a făcut diferența în sfertul al treilea, adjudecat la opt puncte (25

Sport Intern 22-05-2025 22:04

Fotbal: Portarul Dejan Iliev și-a prelungit contractul cu UTA

Portarul nord-macedonean Dejan Iliev și-a prelungit cu doi ani contractul cu echipa de fotbal UTA Arad, a anunțat, joi, clubul din Superligă pe pagina sa de Facebook. Cu 19 meciuri în tricoul 'Bătrânei Doamne', dintre care opt fără gol primit, goalkeeper-ul naționalei Macedoniei de Nord a fost desemnat și căpitan de echipă

Sport Intern 22-05-2025 20:47

Ciclism: Cristian Răileanu, medaliat cu aur în proba de fond la Campionatele Balcanice de la Bacău

Cristian Răileanu a adus României medalia de aur în cursa masculină de fond la categoria Elite+U23, joi, la Campionatele Balcanice de ciclism pe șosea de la Bacău. Răileanu a fost cronometrat cu timpul de 04 h 40 min 19 sec pe cei 180 km, cu diferență de nivel de 2.821 de metri. Podiumul a fost completat de turcii Burak Abay, sosit la 10 sec, și de

Sport Intern 22-05-2025 12:39

Fotbal: Elias Charalambous (FCSB) - Vrem să încheiem sezonul cu un joc bun la Cluj, cu CFR

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că își dorește să încheie sezonul cu un joc bun în partida din deplasare cu CFR Cluj, din ultima etapă a sezonului Superligii, chiar dacă aceasta nu mai are nicio miză după câștigarea titlului. 'Vrem să încheiem sez

Sport Intern 22-05-2025 12:11

Federația Română de Hochei pe Gheață a depus candidatura pentru organizarea unui turneu de CM în 2026

Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) dorește organizarea unui turneu de Campionat Mondial în 2026 și a depus în acest sens candidatura în cadrul Congresul anual al federației internaționale. 'Congresul anual al Federației Internaționale de Hochei pe Gheață (IIHF) a început, astăzi, la Stockholm. Evenime

Sport Intern 22-05-2025 11:45

Handbal feminin: CS Rapid București a transferat o jucătoare angoleză

Interul stânga angolez Stelvia Pascoal a semnat un contract pe doi ani cu echipa de handbal feminin CS Rapid București, a anunțat clubul, joi, pe pagina sa de Facebook.

Sport Intern 22-05-2025 10:02

Fotbal: Antrenorul Marius Măldărășanu și-a prelungit contractul cu FC Hermannstadt

Clubul de fotbal FC Hermannstadt a anunțat, joi, pe un site de socializare, prelungirea contractului cu Marius Măldărășanu, antrenor despre care în ultima perioadă au circulat informații că ar putea prelua formația FC Rapid în locul lui Marius Șumudică. 'Stați calmi! Mister rămâne la noi! Cu puține momente în urmă,

Sport Intern 22-05-2025 00:26

Tenis de masă: Românii păstrează șanse la medalii la Mondialele de la Doha

Jucătorii români păstrează șanse de a obține medalii la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar), mai ales în probele de dublu. La dublu masculin, perechea româno-spaniolă Ovidiu Ionescu/Alvaro Robles, vicecampioană mondială în 2019, s-a calificat în sferturile de fina

Sport Intern 21-05-2025 22:56

Polo masculin: CS Dinamo a obținut medaliile de bronz în Superligă

CS Dinamo București a obținut medaliile de bronz în Superliga Națională masculină de polo pe apă, miercuri seara, după ce a învins-o pe CS Rapid București cu scorul de 20-16, în bazinul acesteia, în al treilea meci al finalei mici. Jucătorii antrenați de Andrei Mateiași au câștigat și primele două meciuri ale fina

Sport Intern 21-05-2025 15:26

Fotbal: Rapid, sancționată de Comisia de Disciplină cu 60.000 de lei și fără suporteri la meciul cu 'U' Cluj

Comisia de Disciplină din cadrul FRF a decis, miercuri, sancționarea echipei de fotbal Rapid București cu penalitate sportivă de 60.000 de lei și interzicerea prezenței suporterilor la partida din ultima etapă a play-off-ului Superligii, din deplasare, cu Universitatea Cluj. Sancțiunile au fost stabilite în urma incidentelor înregistrate în t

Sport Intern 21-05-2025 14:13

Ciclism: România a cucerit cinci medalii în prima zi a Balcaniadei pe șosea de la Bacău

România a cucerit cinci medalii, două de aur, una de argint și două de bronz, la contratimp, miercuri, în prima zi a Campionatelor Balcanice de ciclism pe șosea din județul Bacău, care se desfășoară la categoriile Under-17, Under-19 și Elite+Under-23, atât la feminin, cât și la masculin. În probele de contratimp d

Sport Intern 21-05-2025 13:12

Fotbal: Bogdan Mitrea ('U' Cluj), înainte de retragere - Nu putea fi un moment mai frumos

Jucătorul Bogdan Mitrea, care se va retrage din activitate la partida pe care echipa de fotbal Universitatea Cluj o va disputa cu Rapid, în ultima etapă a play-off-ului Superligii, consideră că nu putea fi un moment mai frumos decât activând la formația pe care o iubește. În vârstă de 37 de ani, Mitrea a afirmat &

Sport Intern 20-05-2025 23:15

Tenis de masă: Bernadette Szocs, calificată în optimi la simplu la Mondialele de la Doha

Jucătoarea română Bernadette Szocs, numărul 14 mondial, s-a calificat în optimile de finală ale probei feminine de simplu, marți, la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar), după ce a învins-o pe taiwaneza Yu-Jhun Li cu 4-1 (11-9, 11-7, 11-8, 8-11, 11-7), potrivit site-ului FRTM. Andreea Dragoman

Sport Intern 20-05-2025 18:49

Fotbal: Universitatea Craiova l-a transferat pe Mihnea Rădulescu (Petrolul)

Echipele de fotbal FC Petrolul Ploiești și Universitatea Craiova au ajuns la un acord privind transferul tânărului Mihnea Rădulescu (19 ani) la clubul din Bănie, au anunțat, marți, cele două grupări pe paginile lor de Facebook. Internaționalul de tineret a semnat un contract pe o perioadă de trei ani, cu opțiune de prelungire pentru încă doi ani, v