INTERVIU JO 2020 Daniela Dodean (tenis de masă): Sper să fie cu noroc a patra mea participare la Jocuri

Jucătoarea de tenis de masă Daniela Dodean-Monteiro a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca a patra sa participare la Jocurile Olimpice să fie cu noroc şi echipa României să urce în premieră pe podiumul olimpic.
Sportiva cu peste 20 de ani dedicaţi tenisului de masă afirmă că medalia olimpică reprezintă "visul suprem", fiind singura care îi lipseşte din palmares. Pentru realizarea acestei performanţe, Daniela Dodean recunoaşte însă că România are nevoie şi de puţin mai mult noroc la tragerea la sorţi faţă de ediţiile precedente, pentru a evita China şi celelalte selecţionate puternice ale tenisului de masă mondial.
Ea a explicat că atuul principal al echipei României este faptul că aceasta este alcătuită în totalitate din jucătoare române. Sportiva a felicitat conducerea Federaţiei Române de Tenis de Masă pentru că nu a naturalizat niciun jucător asiatic, aşa cum au procedat majoritatea ţărilor europene.
În opinia sa, ediţia de la Tokyo va fi cea mai dificilă pentru sportivi ca urmare a restricţiilor impuse de autorităţile japoneze, însă consideră că aceste măsuri trebuiau luate pentru a se putea evita declanşarea unui focar de infecţie în Satul Olimpic.
În vârstă de 33 de ani, Daniela Dodean nu şi-a făcut planuri de viitor, dar a precizat că dacă va fi sănătoasă şi federaţia îi va acorda încredere, nu exclude o participare şi la Jocurile Olimpice din 2024.
AGERPRES: Ai participat până acum la trei ediţii a Jocurilor, va fi cu noroc pentru tine a patra oară?
Daniela Dodean: Să dea Dumnezeu să fie cu noroc această a patra participare. Şi ultima dată (n.r. - la Rio de Janeiro) am fost foarte aproape de o medalie olimpică. Au trecut cinci, nu patru ani de la ultima ediţie a Jocurilor... ne-am maturizat, am mai acumulat nişte experienţă şi sperăm să fie cu noroc.
AGERPRES: Crezi că veţi putea aduce prima medalie olimpică din istorie tenisului de masă românesc?
Daniela Dodean: Dacă toate lucrurile bune vor fi în favoarea noastră şi absolut totul va fi perfect, inclusiv şi puţin noroc, dacă vom avea toate aceste elemente eu cred că putem. La Rio am fost foarte aproape, eu cred că acum se poate.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Care sunt principalele atuuri ale echipei României la Tokyo?
Daniela Dodean: Principalele atuuri... nu ştiu ce să spun... eu cred că atuul cel mai important este faptul că ne-am ţinut şi am reuşit să păstrăm o echipă formată numai din românce. Nu am adus pe nimeni din din străinătate, niciun asiatic, nimic (n.r. - foarte multe echipe naţionale din Europa au în componenţă jucătoare asiatice naturalizate). Toate suntem crescute aici şi poate de aceea avem o legătură specială, mult mai strânsă decât a celorlalte echipe.
AGERPRES: La Rio v-aţi oprit în primul tur după un meci strâns cu Coreea de Sud, speri să aveţi mai mult noroc la tragerea la sorţi acum?
Daniela Dodean: Da, contează foarte mult norocul la tragerea la sorţi. Din păcate, cam de fiecare dată am avut destul de mult ghinion la tragere, sperăm ca data asta să fie altfel. Pentru că acum plecăm dintre o poziţie mai bună decât în urmă cu cinci ani. Eliza şi Bernadette au urcat în clasament, aşa că vom avea mai multe puncte şi o poziţie mai bună la tragerea la sorţi. Însă la fel de bine putem să avem un mare ghinion pentru că în turul doi putem să dăm chiar peste China (n.r. - principala favorită la aurul olimpic). Dar să sperăm că nu vom avea noi ghinionul ăsta cel mai mare, poate din patru echipe ne va cădea şi nouă una din celelalte trei, nu China.
AGERPRES: Pare că şansele României la o medalie sunt pe echipe şi la dublu mixt, unde crezi că suntem mai aproape de podium?
Daniela Dodean: Nu sunt eu cea mai în măsură să vorbesc despre şansele de la dublu mixt pentru că nu fac parte din acel dublu. Dar pentru mine întotdeauna proba pe echipe a fost cea mai importantă. În proba pe echipe ne axăm pentru cele mai bune rezultate.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Ce ar însemna o medalie pentru tine la Jocuri?
Daniela Dodean: Ar însemna absolut totul... tot ceea ce nu am reuşit să realizez acest sport. Avem medalii la Mondiale, la Europene, e un palmares frumos, dar ceea ce ne lipseşte este o medalie olimpică. Şi cred că pentru oricare sportiv care joacă de 20 şi ceva de ani tenis de masă ca mine este visul suprem. Sper că se va putea îndeplini.
AGERPRES: Cum priveşti faptul că Jocurile de la Tokyo au fost amânate cu un an? Te simţeai mai pregătită anul trecut, te-a afectat amânarea?
Daniela Dodean: Nu ştiu ce să spun... Nu, pentru mine anul trecut era aproape imposibil să particip, pentru că am avut un deces în familie. Nu cred că în situaţia aia eram pregătită să merg să joc la Tokyo. De aceea amânarea mie mi-a prins puţin bine pentru că anul trecut eram absolut terminată.
AGERPRES: Te-ai gândit vreun moment de la începutul pandemiei că Jocurile ar putea fi anulate?
Daniela Dodean: Cu siguranţă ar fi putut fi anulate dacă nu ar fi apărut aceste vaccinuri. Şi dacă aceste vaccinuri nu ar fi avut rezultate. În ultimul an şi jumătate ne-am aşteptat la absolut orice, dar până la urmă totul va fi în regulă şi de abia aşteptăm să înceapă competiţia.
AGERPRES: Va fi însă cea mai dificilă ediţie a Jocurilor pentru sportivi ca urmarea restricţiilor...
Daniela Dodean: Da, aşa este, va fi izolare totală acolo. Însă toată lumea se aşteaptă la acest lucru. Ştim ce urmează şi noi ne asumăm. Asta este, până la urmă suntem obişnuiţi, în ultimul an şi jumătate tot timpul am fost în izolare, în bule epidemiologice la competiţii, nu aveam voie să ieşim... Deci asta este e meseria noastră, munca noastră... Aşa cum alţii poate, săracii, în perioada de pandemie nici nu au lucrat sau şi-au pierdut locul de muncă... Noi încă avem un loc de muncă, dar sunt anumite obligaţii la care trebuie să ne supunem.
AGERPRES: Autorităţile japoneze vor fi însă foarte drastice, un sportiv poate fi exclus de la Jocuri pentru o încălcare a regulilor medicale, nu e exagerat totuşi?
Daniela Dodean: Nu, nu mi se pare deloc exagerat pentru că dacă de la o simplă greşeală a unui sportiv se poate întâmpla orice. Fiind foarte mulţi acolo în Satul Olimpic şi foarte apropiaţi, putem fi infectaţi uşor foarte mulţi dintre noi. Eu cred că tot ceea ce fac japonezii este un lucru foarte bun şi chiar cred că dacă nu era Japonia, nicio altă ţară nu ar fi putut organiza aceste Jocuri Olimpice în perioada de pandemie. În opinia mea, japonezii sunt cei mai buni din punct de vedere organizatoric.
AGERPRES: Deşi iniţial se anunţase că vor avea acces doar cetăţenii japonezi la concursuri, până la urmă s-a decis că acestea se vor desfăşura fără spectatori. Cât de dificil va fi pentru voi, sportivii?
Daniela Dodean: Va fi foarte diferit, pentru că noi suntem obişnuiţi să jucăm cu galerie, cu public numeros, cu susţinere din tribune, cu ajutor din spate cum se spune. Va fi greu şi trist, dar trebuie să ne supunem, nu avem ce să facem. La acest lucru a dus pandemia, la linişte şi la tristeţe. În ultima perioadă a urcat numărul cazurilor în Japonia şi de aceea autorităţile de acolo au decis să nu intre nici măcar spectatorii japonezi. Asta chiar dacă ei nu ar fi avut voie nici să vorbească, nici să aplaude... nu aveau voie să facă nimic în tribună. Deci, de acum încolo va fi totul gol, în săli vor fi sportivii, antrenorii şi probabil nişte voluntari. Nici nu ştiu dacă oficialii vor avea acces pentru că am înţeles că e foarte complicat şi pentru ei.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Care sunt planurile tale de viitor, te vezi la cea de-a cincea participare la Jocurile Olimpice? L-ai egala pe Marian Drăgulescu la numărul de ediţii...
Daniela Dodean: Deocamdată mă axez pe această ediţie a Jocurilor, pe care îmi doresc foarte mult să o termini cu bine. După aia mai avem Campionatele Europene la Cluj-Napoca, un concurs foarte important pentru noi, pentru că ne dorim foarte mult să câştigăm titlul la noi acasă. Chiar vreau să fac un apel către suporteri să vină număr cât mai mare la meciurile noastre de la Cluj-Napoca pentru că avem nevoie de susţinerea lor. Avem nevoie de un public care să ne ajute. Revenind, eu încerc să iau lucrurile pas cu pas. Iar dacă Dumnezeu mă ţine sănătoasă, vom vedea... Nu pot însă să prevăd de acum viitorul... chiar dacă până la Paris nu mai sunt patru, ci doar trei ani. Se poate întâmpla orice, de exemplu eu am trei operaţii la genunchi... sunt multe probleme şi nu se ştie niciodată. Să dea Dumnezeu să fiu bine, să fiu sănătoasă... şi eu, şi Eliza (Samara), pentru că amândouă suntem acum la a patra participare la Jocuri. Şi dacă va fi totul bine, iar federaţia va avea încredere în continuare noi, de ce nu? Nu se ştie niciodată.
România va fi reprezentată la tenis de masă de 4 jucători şi 1 rezervă: echipa feminină (3 jucătoare) - Daniela Dodean-Monteiro, Bernadette Szocs (simplu, dublu mixt), Elizabeta Samara (simplu), Irina Ciobanu (rezervă) şi Ovidiu Ionescu (simplu, dublu mixt).
Lotul României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august) cuprinde 101 de sportivi, 46 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline sportive.
Reprezentanţii României vor concura la înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3x3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis.
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fotbal: Sabău (Universitatea Cluj) - E clar că e o diferență mare între noi și FCSB
Antrenorul echipei de fotbal Universitatea Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a recunoscut, duminică seara, după înfrângerea cu 0-2 din meciul cu FCSB, că diferența dintre formația sa și campioana României a fost una mare. 'Ca să o pui în dificultate pe FCSB ai nevoie să ții de minge. Nu poți după 4-5 pase consecutive să dai
Fotbal: Elias Charalambous (FCSB) - Am câștigat matematic titlul, dar trebuie să fim serioși până la capăt
Antrenorul echipei de fotbal FCSB, Elias Charalambous, a declarat, duminică seara, după victoria cu 2-0 în deplasare cu Universitatea Cluj, că formația sa a câștigat matematic titlul de campioană, însă trebuie să trateze cu seriozitate și ultimele două meciuri rămase până la finalul play-off-ului Superligii. 'Am c&a
Fotbal: Marius Ștefănescu (FCSB) - Nu s-a pus niciodată problema cine va câștiga acest campionat
Jucătorul Marius Ștefănescu a declarat, duminică seara, la finalul partidei cu Universitatea Cluj, câștigată cu 2-0 de FCSB, prin golurile sale, că în acest sezon nu s-a pus niciodată problema numelui formației care va câștiga titlul de campioană în Superliga de fotbal a României. 'Am fost foarte bine mobiliza
Șah: Remize pe linie în runda a cincea a turneului Superbet Chess Classic România 2025
Toate cele cinci partide din etapa a cincea, desfășurată duminică, în turneul de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București, s-au încheiat cu remize. Marele maestru român Bogdan Deac a împărțit punctul cu uzbecul Nodirbek Abdusat
Fotbal: Risto Radunovic (FCSB) - Am gestionat foarte bine acest sezon, acum ne gândim la Champions League
Fotbalistul Risto Radunovic a afirmat, duminică, la finalul meciului cu Universitatea Cluj, câștigat cu 2-0 de FCSB, că formația sa a gestionat foarte bine acest sezon în care a câștigat deja titlul de campioană și că gândul tuturor jucătorilor pregătiți de Elias Charalambous se îndreaptă acum către Champions League.
Auto: Frații Maior s-au clasat pe șase în Raliul Ungariei; Tempestini a abandonat
Norbert și Francesca Maior s-au clasat pe locul al șaselea în Raliul Ungariei, etapa a doua a Campionatului European de Raliuri (ERC), în timp ce Simone Tempestini a fost nevoit să abandoneze. Frații Maior, la prima lor competiție internatională cu o mașină de top (Citroen C3 Rally2), au avut o evoluție constantă și au reușit să re
Fotbal: FCSB a câștigat în deplasare cu Universitatea Cluj (2-0), în play-off
FCSB, virtual campioană după remizat dintre Universitatea Craiova și CFR Cluj (2-2), a învins-o pe Universitatea Cluj cu scorul de 2-0 (0-0), duminică seara, pe Cluj Arena, într-un meci din etapa a 8-a a fazei play-off a Superligii de fotbal. Ambele goluri au fost marcate de Marius Ștefănescu (72, 77), jucător introdus la pauză.
Scrimă: CS Rapid București a câștigat titlul națională la floretă masculin pe echipe
CS Rapid București (Almos Balint, Andrei Ciobănică, Petar Files, Luca Juravle) a câștigat titlul național în proba masculină de floretă pe echipe, duminică, în Sala de scrimă ''Ana Pascu'' din București. În finală, CS Rapid a dispus de CSA Steaua (Radu Bălan, Rareș Berceanu, Vlad Roșu, Alexandru Sî
Scrimă: CSA Steaua, campioană națională în proba feminină de spadă pe echipe
CSA Steaua București (Erica Badea, Natalia Constantin, Cristina Constantinescu, Alexandra Predescu) a câștigat titlul de campioană națională în proba feminină de spadă pe echipe, duminică, în Sala de Scrimă ''Alexandru Csipler'' din Satu Mare. În finală, CSA Steaua 1 a dispus de CSU Târgu Mureș (Mi
Tenis de masă: România a obținut opt medalii la Europenele Under-21 de la Bratislava
România a obținut opt medalii la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Bratislava (Slovacia), două de aur, două de argint și patru de bronz. Eduard Ionescu și Darius Movileanu au câștigat aurul la dublu masculin, după ce au învins în finală cuplul Andre Bertelsmeier (Germania)/Tiago Abiodun (Portugalia)
Handbal feminin: CSM București a cucerit Cupa României
CSM București a cucerit Cupa României la handbal feminin, după ce a învins-o în finală pe CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud cu scorul de 34-30 (15-14), duminică, în Sala Rapid din Capitală. CSM București a câștigat pentru a opta oară trofeul, după edițiile din 2016, 2017, 2018, 2019, 2022, 2023 și 2024. Pentru Gloria
Tenis: Cezar Crețu a câștigat turneul de la Bistrița (ITF)
Tenismanul român Cezar Crețu, al treilea favorit, a câștigat turneul M15 de la Bistrița (ITF), dotat cu premii totale de 15.000 de dolari, după ce l-a învins pe bulgarul Piotr Nesterov, cu 6-3, 7-6 (7/5), în finala desfășurată duminică. Crețu (24 ani, 362 ATP) s-a impus în finală după aproape două ore de joc (1 h
Tenis: Mara Gae a obținut primul său titlu ITF din carieră
Jucătoarea română de tenis Mara Gae a obținut primul său titlu ITF din carieră la simplu după ce a învins-o pe Eva Maria Ionescu, în două seturi, cu 6-4, 7-5, duminică, în finala turneului de tenis W15 de la București, găzduit de Năstase & Marica Sport Club și dotat cu premii totale de 15.000 de dolari. Mara Gae (19
Atletism: Nixon Kiprotich Kirwa și Alexandra Streja au câștigat Semimaratonul București
Kenyanul Nixon Kiprotich Kirwa și românca Alexandra Streja au câștigat Semimaratonul București, desfășurat duminică în Capitală, cu startul și sosirea în Piața Constituției, potrivit site-ului competiției. La masculin, Nixon Kiprotich Kirwa s-a impus cu timpul de 01 h 04 min 32 sec, fiind urmat de conaționalul Mark Andi
Fotbal: Steaua, lider în Liga a II-a după victoria cu Metaloglobus
Steaua București este lider în Liga a II-a de fotbal, după ce a învins-o pe Metaloglobus București cu scorul de 3-0, duminică, în deplasare, la Clinceni, într-un meci din etapa a noua a fazei play-off, penultima a sezonului. Roș-albaștrii au câștigat fără drept de apel în fața unei echipe care are locul asig