logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU JO 2020: Victor Mihalachi (canoe) - Sunt foarte motivat să cuceresc o medalie, este visul meu

Imagine din galeria Agerpres

Multiplul campion european şi mondial Victor Mihalachi, care face echipă cu Cătălin Chirilă în proba de Canoe 2 pe 1.000 de metri, a declarat într-un interviu pentru AGERPRES că este foarte motivat să câştige o medalie olimpică la Tokyo, pentru că acesta este visul său din copilărie.

România are o singură barcă în probele de kaiac şi canoe de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce la Rio 2016 nu am avut niciun reprezentant. De 21 de ani canoiştii români nu au mai câştigat nicio medalie olimpică. Florin Popescu, actualul antrenor al lotului olimpic de canoe, şi Mitică Pricop cucereau ultimul aur pentru România la Sydney 2000, în proba de C2 pe 1.000 m.

Victor Mihalachi este la a doua lui Olimpiadă, după Londra 2012, unde a ocupat locul 7 la C2 1.000 m, alături de Liviu Dumitrescu.

În acest an, Mihalachi şi Chirilă au cucerit bronzul la Europene în proba de 1.000 m, probă olimpică, iar la 500 m s-au clasat pe locul 6.

AGERPRES: Cât de motivat eşti pentru a cuceri o medalie olimpică?
Victor Mihalachi: Sunt foarte motivat, pentru că în primul rând este visul meu din copilărie, asta a fost motivaţia pentru care m-am apucat de sport şi m-a şi ţinut în sport. Pentru mine ar fi ca o încununare, pentru că am câştigat toate medaliile posibile, mai puţin cea olimpică. Îmi doresc foarte mult să reuşesc. E un an atipic pentru noi, deocamdată pregătirea merge bine, nu avem traume, starea de sănătate e OK, eu zic că avem şanse foarte mari de a obţine o medalie olimpică.

AGERPRES: După o perioadă de succese cu Liviu Dumitrescu, ai făcut echipă cu Leonid Carp şi acum cu Cătălin Chirilă. A fost dificil să te adaptezi la fiecare?
Victor Mihalachi: Oarecum e greu să începi s-o iei de la capăt. Alt partener, alt caracter, cu oamenii mereu e greu să lucrezi, probabil ca în orice domeniu, eu însă am reuşit să fac echipă cu toţi cei cu care am concurat şi cred că ăsta e atuul meu principal. Pentru mine contează foarte mult să creez o alianţă, să fac o echipă care să funcţioneze, să performăm la cel mai înalt nivel, pentru că atunci când eşti acolo, contează să-ţi faci treaba cât mai bine, indiferent de caracterele noastre. Cu toţi suntem diferiţi, dar ne uneşte un singur scop, un singur obiectiv, acela de a câştiga şi de a obţine performanţe cât mai mari.

AGERPRES: Cu Cătălin Chirilă tragi din 2019, cât de bine s-a sudat echipa voastră?
Victor Mihalachi: Avem o echipă unită, dar cu siguranţă întotdeauna este loc de mai bine. Muncim în fiecare zi şi încercăm să fim tot mai buni în ceea ce facem. Ne-am sudat bine, zic eu, dacă nu ne-am fi potrivit cu siguranţă nici nu ar fi mers. Eu cred că omul are capacitatea de a învăţa toată viaţa, tot timpul cât este dispus s-o facă. Şi asta continui să fac.

AGERPRES: Anul acesta aţi mers doar la Europene, ar fi fost mai bine dacă participaţi şi la alte competiţii internaţionale?
Victor Mihalachi: Anul acesta am concurat doar la Cupa României şi la Europene. Pe mine personal nu m-a afectat deloc absenţa mai multor regate internaţionale. Nu cred că îl afectează nici pe Cătălin, e nevoie de multă pregătire pentru un concurs, mai ales că este un an olimpic şi toată lumea se pregăteşte pentru obiectivul principal. Restul competiţiilor sunt secundare, în orice caz noi depunem mult efort şi pentru celelalte competiţii, iar noi nu ne-am axat pentru o pregătire specială la Europene, a fost mai mult o etapă de pregătire, ca un fel de antrenament şi o verificare. Nici nu ne-am dorit să fim în cea mai bună formă. Obiectivul nostru este să fim în cea mai bună formă la olimpiadă.

AGERPRES: Era mai bine dacă Jocurile Olimpice aveau loc anul trecut?
Victor Mihalachi: E foarte greu de spus, dacă ne-am fi continuat pregătirea exact în acelaşi ritm cum începuse anul trecut, ne mergea foarte bine, aveam progrese destul de bune la antrenament. Mi-ar fi plăcut să fi fost organizate anul trecut. Însă ne-au trimis apoi acasă pentru două luni şi ceva, iar asta clar ne-a afectat. Nimeni nu se poate pregăti acasă la fel cum s-ar pregăti într-o bază sportivă sau o echipă olimpică. Mai ales într-o disciplină ca a noastră în care suntem dependenţi de apă şi avem nevoie de un lac. Iar dacă stai închis acasă nu ai cum să ai toate condiţiile necesare, oricât ai face simulator, forţă, nu ai uneltele să îţi desfăşori activitatea aşa cum trebuie. În schimb m-am bucurat de timpul petrecut alături de soţie. Nu am avut aşa de mult timp să fim împreună. A fost un plus cumva. Cumva, ne-a dat peste cap, ne-am pregătit mult, intens, psihic eram pregătiţi, practic te setezi pe un anumit obiectiv şi ne-a dat peste cap rău de tot treaba asta cu pandemia. A trebuit să o luăm de la capăt.

AGERPRES: Care vor fi principalii voştri adversari şi ce culoare vreţi să aibă medalia?
Victor Mihalachi: Ar fi China, Germania, Cuba, Brazilia, Rusia, concurenţii noştri principali, dar şi ceilalţi, nu suntem mulţi calificaţi, dar sunt echipe destul de puternice. Plus că pot fi şi surprize, ca la orice competiţii. Având în vedere concurenţa din prezent, orice medalie câştigată va cântări cred cât cea de aur

AGERPRES: Veţi fi dezavantajaţi că nu aţi mai făcut acel stagiu de pregătire la Tokyo, pe apă sărată?
Victor Mihalachi: Nu mă îngrijorează faptul că nu m-am antrenat pe o apă sărată. După părerea mea nu contează prea mult, pentru că am fost la Tokyo în 2019, şi am mers bine, dar am participat doar o zi sau două şi eram destul de adormit, nu mă obişnuisem cu fusul orar. Treaba asta cu acomodarea contează cel mai mult. Cu apa nu îmi fac nicio problemă pentru că lacul Snagov este perfect pentru pregătirea noastră la Tokyo. Nu este un canal artificial făcut special pentru disciplina noastră, cu un canal adiacent, aşa că are deschidere foarte mare, bate vântul, condiţiile nu sunt cele mai bune, dar toată lumea va participa în condiţii egale. Nu cred că ne-ar fi nouă mai greu decât adversarilor noştri.

AGERPRES: Ce părere ai de restricţii, de testele zilnice anti-COVID?
Victor Milahalchi: Restricţiile sunt foarte dure, eu o să le respect, sunt şi obligat să le respect, dar nu am nicio problemă în privinţa asta. Dar va fi o atmosferă mai ciudată, atipică, nu cred că va fi atmosfera Jocurilor de anii trecuţi cu siguranţă, dar va fi un concurs. Însă, indiferent, noi trebuie să ne vedem de treabă, să concurăm cât mai bine şi să câştigăm o medalie, asta îmi doresc cel mai mult. Va fi foarte stresant, să facem zilnic testul, plus că există o oarecare frică, nu se ştie, chiar dacă suntem vaccinaţi, la orice test pozitiv riscăm să nu mai participăm şi am muncit atât, ar fi păcat ca pentru un test pozitiv Covid-19 să nu ieşi la start.

AGERPRES: Ce ai învăţat din experienţa de la Londra, în 2012?
Victor Mihalachi: Am învăţat multe, în primul rând că e nevoie câteodată să te temperezi şi nu neapărat cine munceşte cel mai mult câştigă competiţiile. Competiţiile le câştigă sportivii care sunt pregătiţi pentru ele. La Londra am depus prea mult efort în ultima parte a pregătirii şi am ajuns epuizaţi la concurs. Ne-am simţit bine de abia la o săptămână sau două după JO, a fost o greşeală din care eu am învăţat şi încerc să-i învăţ şi pe alţii ca să nu se mai repete.
AGERPRES/(AS/autor: Teodor Ciobanu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 37

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 11-05-2025 00:01

Auto: Simone Tempestini, pe podium în Raliul Ungariei (ERC) după două zile

Pilotul român Simone Tempestini se află pe poziția a treia în Raliul Ungariei, etapa a doua a Campionatului European de Raliuri (ERC), sâmbătă, după ziua a doua a cursei. Tempestini, de nouă ori campion național absolut, și copilotul său Sergiu Itu, la bordul unei Skoda Fabia RS, au câștigat super speciala de deschidere

Sport Intern 10-05-2025 23:42

Șah: Deac a remizat cu indianul Rameshbabu, în runda a patra a turneului Superbet Chess Classic România 2025

Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu indianul Praggnanandha Rameshbabu, sâmbătă, în runda a patra a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Francezul Maxime Vachier-Lagrave a reușit să-l învingă pe campi

Sport Intern 10-05-2025 23:35

Tenis de masă: Darius Movileanu și Elena Zaharia au cucerit aurul la dublu mixt, la Europenele Under-21

Perechea română Darius Movileanu/Elena Zaharia a cucerit medaliile de aur în proba de dublu mixt, sâmbătă, la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Bratislava (Slovacia), după ce a învins în finală cuplul german Wim Verdonschot/Josephina Neumann, cu 3-2 (9-11, 11-8, 11-9, 11-13, 11-5), potrivit site-ului Federației Române d

Sport Intern 10-05-2025 23:10

Scrimă: Alexandru Sîrb a câștigat titlul național la floretă

Scrimerul Alexandru Sîrb (CSA Steaua) a câștigat titlul de campion național la floretă, după ce l-a învins în finală pe Felix Dogariu (CSU Politehnica Timișoara) cu 15-9, sâmbătă, în Sala de scrimă ''Ana Pascu'' din București. Podiumul a fost completat de Victor Baciu (CSM Cluj-Napoca) și de

Sport Intern 10-05-2025 23:01

Scrimă: Alexandra Predescu, campioană națională la spadă

Alexandra Predescu (CSA Steaua) a câștigat titlul de campioană națională la spadă, sâmbătă, după ce a învins-o în finală pe Theodora Ion (CS Farul Constanța) cu scorul de 15-5, în Sala de Scrimă ''Alexandru Csipler'' din Satu Mare. Medaliile de bronz au fost obținute de Natalia Constantin (CSA Stea

Sport Intern 10-05-2025 22:36

Fotbal: Universitatea Craiova a remizat cu CFR Cluj (2-2), iar FCSB este virtual campioană

Universitatea Craiova și CFR Cluj au terminat la egalitate, 2-2 (0-0), sâmbătă seara, pe Stadionul ''Ion Oblemenco'', într-un meci din etapa a opta a play-off-ului Superligii de fotbal, rezultat în urma căruia FCSB este virtual campioană. Prima repriză au fost puține ocazii de poartă, prima aparținând oa

Sport Intern 10-05-2025 20:36

Gimnastică artistică: Rafael Szabo, locul 5 în finala de la sol, la Cupa Mondială de la Varna

Sportivul român Rafael Szabo s-a clasat pe locul al cincilea în finala de la sol, sâmbătă, la Cupa Mondială Challenge de gimnastică artistică de la Varna (Bulgaria), cu 12,733 puncte, potrivit paginii de Facebook a Federației Române de Gimnastică. Victoria a revenit bulgarului Eddie Penev, cu 13,900 puncte, urmat î

Sport Intern 10-05-2025 19:40

Fotbal: FC Hermannstadt a câștigat faza play-out după 1-0 cu Poli Iași

FC Hermannstadt va terminat pe primul loc faza play-out a Superligii de fotbal, după ce a învins-o pe Poli Iași cu scorul de 1-0 (0-0), sâmbătă, la Sibiu, într-un meci din etapa a opta, penultima a sezonului. Unicul gol al partidei a fost reușit de Ianis Stoica (75), din pasa lui Nana Antwi. Aurelian Chițu a av

Sport Intern 10-05-2025 19:15

Handbal feminin: CSM București și Gloria Bistrița vor disputa finala Cupei României

CSM București și CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud se vor înfrunta în finala Cupei României la handbal feminin, după ce s-au impus, sâmbătă, în semifinalele desfășurată în Sala Polivalentă Rapid din Capitală. CSM București, deținătoarea trofeului, s-a impus cu 35-29 (22-16) în dauna echipei HC Dunărea Bră

Sport Intern 10-05-2025 17:06

Fotbal: Farul Constanța - UTA Arad 1-2, în play-out

Farul Constanța a fost învinsă de UTA Arad cu scorul de 2-1 (1-0), sâmbătă, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 8-a a fazei play-out a Superligii de fotbal. Daniel Zsori (26) și cipriotul Marinos Tzionis (50) au marcat pentru arădeni, în timp ce golul de onoare ale echipei antrenate de Gheorghe Hagi a fost î

Sport Intern 09-05-2025 23:35

Șah: Deac a remizat cu campionul mondial, în runda a treia a turneului Superbet Chess Classic România 2025

Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu campionul mondial en titre, indianul Gukesh Dommaraju, vineri, în runda a treia a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Americanul Fabiano Caruana, numărul doi mondial, a reuși

Sport Intern 09-05-2025 23:28

Tenis de masă: România și-a asigurat cinci medalii la Europenele Under-21

România și-a asigurat, vineri, cinci medalii la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Bratislava (Slovacia), a anunțat Federația Română de Tenis de Masă pe pagina sa de Facebook. La dublu masculin, România are două perechi în semifinale, Eduard Ionescu/Darius Movileanu, respectiv Iulian

Sport Intern 09-05-2025 22:59

Fotbal: Prima victorie pentru Sepsi OSK Sfântu Gheorghe în play-out, 2-0 cu FC Botoșani

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a obținut prima sa victorie în faza play-out a Superligii de fotbal, 2-0 (0-0) cu FC Botoșani, vineri seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a opta, penultima a sezonului. Covăsnenii s-au impus prin golurile marcate de maghiarul David Siger (71) și de Cosmin Matei (81), într-un meci fo

Sport Intern 09-05-2025 22:03

Baschet masculin: CSO Voluntari s-a calificat în semifinalele Ligii Naționale

CSO Voluntari s-a calificat în semifinalele Ligii Naționale de baschet masculin, după ce a învins-o în deplasare pe CSM Corona Brașov, cu scorul de 84-82 (24-19, 17-18, 28-18, 15-27), vineri, în al patrulea meci al seriei. Lewis Markel Sullivan, cu 23 puncte și 9 recuperări, a fost MVP-ul echipei ilfovene. Michael Antho

Sport Intern 09-05-2025 20:05

Fotbal: Unirea Slobozia a câștigat la Buzău, în play-out

Unirea Slobozia a învins-o pe Gloria Buzău cu scorul de 3-0 (1-0), vineri, în deplasare, într-un meci din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal. Unirea a deschis scorul după numai 36 de secunde, prin Florin Purece, din pasa lui Adnan Aganovic. Ialomițenii ți-au dublat avantajul prin același Purece (54), tot după un assist al cr