logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU JO 2020: Voinescu (FRB) - Nu ne ducem la Tokyo în plimbare, naţionala feminină de 3x3 are şanse la medalie

Imagine din galeria Agerpres

Secretarul general al Federaţiei Române de Baschet (FRB), Adrian Voinescu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că echipa naţională feminină de baschet 3x3 a României nu se duce în plimbare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, precizând că aceasta are şanse reale la câştigarea unei medalii.

Chiar dacă este o premieră pentru baschetul românesc 3x3, oficialul FRB are mare încredere în lotul olimpic al României format din Ancuţa Violeta Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu, Claudia Monica Cuic şi cele două rezerve, Anca Şipoş şi Gabriela Irimia. El a subliniat că federaţia nu doreşte să creeze o presiune şi mai mare pentru jucătoare, dar a subliniat că gândul lor este legat de podiumul olimpic.

Printre selecţionatele puternice ale concursului feminin de 3x3 de la Tokyo, Voinescu a enumerat China şi Mongolia. În opinia sa însă toate echipele prezente la Jocurile Olimpice sunt apropiate ca valoare.

Conducător interimar al Federaţiei Române de Baschet după demisia preşedintelui Horia Păun, Adrian Voinescu a explicat că sistarea finanţării de către Ministerul Tineretului şi Sportului nu a afectat pregătirea lotului olimpic feminin înaintea Jocurilor. El a numit decizia MTS drept "ciudată" şi a precizat că nu înţelege ce legătură poate exista între reprezentarea sportivă pe plan internaţional şi alegerile pentru conducerea federaţiei.

Secretarul general se aşteaptă la o ediţie a Jocurilor Olimpice total atipică ţinând cont de restricţiile aplicate de autorităţile japoneze în contextul pandemiei de coronavirus. În opinia sa, sportivii vor fi "ca la închisoare" la Tokyo, dar în acelaşi timp este de părere că această competiţie nu putea avea loc fără restricţii drastice deoarece ar fi crescut riscul declanşării unui focar de infecţie care poate duce chiar şi la anularea Jocurilor.

 


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Ce aşteptări aveţi de la aceste Jocuri Olimpice?
Adrian Voinescu: Aşteptările sunt cu siguranţă mari, mai ales că este o participare în premieră a baschetului românesc 3x3 la Jocurile Olimpice. Ţinând cont de felul de desfăşurare al competiţiei şi de specificul ei, există şanse mari ca naţionala României să se poată întoarce cu medalie de la această ediţie a Jocurilor Olimpice. Ar fi într-adevăr extraordinar pentru baschetul românesc. Şi sunt şanse destul de mari ca acest lucru să se întâmple.

AGERPRES: Care este obiectivul echipei naţionale de baschet 3x3?
Adrian Voinescu: Obiectivul echipei este o medalie la Tokyo, dar nu este un obiectiv trasat în vreun fel de federaţie sau de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. În ciuda spiritului olimpic care spune că important este să participi, noi nu ne ducem acolo doar să participăm, ne ducem acolo cu gândul de a lua o medalie. Aceasta este şi dorinţa fetelor, cu acest gând pleacă la Tokyo.

AGERPRES: România are o medalii câştigate chiar la prima ediţie a Campionatelor Europene de 3x3, ce ar însemna o medalie şi la prima participare la Jocurile Olimpice?
Adrian Voinescu: România are o medalie de aur la masculin şi una de argint la feminin la prima ediţie a Europenelor. Aşadar, până la un moment dat, am fost obişnuiţi cu podiumul la nivel european. Aşa că o medalie la Jocuri ar fi ceva fantastic pentru ceea ce înseamnă baschetul 3x3 în România.


AGERPRES: Este o presiune şi mai mare pe umerii fetelor ţinând cont că este prima participare a baschetului 3x3 la Jocurile Olimpice?
Adrian Voinescu: În orice caz noi nu vrem să punem o presiune suplimentară sensul ăsta, dar toate jucătoarele de la lot sunt profesioniste până la urmă şi sunt convins ca în momentul în care intră pe teren nu vor altceva decât să câştige şi să se întoarcă cu o medalie acasă. Aşa că nu este nevoie să punem o presiune suplimentară, ştiu ele foarte bine ce au de făcut.

AGERPRES: Care sunt principalele contracandidate ale României la podiumul olimpic, există selecţionate care inspiră teamă?
Adrian Voinescu: E greu de spus de cine se poate teme naţionala României la Tokyo. China este o echipă foarte puternică, Mongolia de asemenea, la fel şi echipele europene care au ajuns acolo. Sunt selecţionate care au trecut de turneele de calificare şi au ajuns la Jocurile Olimpice, aşa că orice echipă vom avea în faţă va fi o echipă tare. Turneul este scurt, nu sunt aşa de multe echipe, însă repet, nici noi nu ne ducem la Tokyo în plimbare, asta cu siguranţă.

AGERPRES: Federaţia a rămas fără finanţare din partea MTS pe ultima sută de metri înaintea Jocurilor, a afectat acest lucru pregătirea fetelor?
Adrian Voinescu: Nu, pregătirea fetelor este susţinută în acest moment din veniturile proprii ale Federaţiei Române de Baschet şi de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, pentru că există un contract de finanţare pentru lotul olimpic. Deci nici un caz pregătirea nu a fost afectată de această tăiere de finanţare cel puţin ciudată venită din partea MTS. De altfel, prin eforturile făcute de Federaţia Română de Baschet, niciunul dintre loturile naţionale nu a suferit din acest motiv, pentru că totuşi discutăm de reprezentare la nivel internaţional şi acest lucru nu trebuie să se întâmple. Din păcate este un război pe care ministerul l-a declanşat cu Federaţia Română de Baschet şi nu suntem singura federaţie într-o asemenea situaţie în momentul de faţă. Ce nu înţeleg este poziţia ministerului în continuare a de a menţine decizia de oprire a finanţării... asta deşi vom avea alegeri la 3 august, iar acest lucru corespunde cu dorinţa MTS de a le organiza cât mai repede. Pe surse, ca să spun aşa, informaţia este că după alegeri se va relua finanţarea. Deşi din punctul meu de vedere nu are nicio legătură sportul cu alegerile din cadrul federaţiei pentru că, până la urmă, vorbim de nişte echipe naţionale care sunt în pregătire şi despre nişte sportivi care au aşteptat aceste competiţii. Deci nu este o joacă, nu putem discuta de capricii când vorbim despre interesul naţional.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

AGERPRES: Cum priviţi faptul că Jocurile au fost amânate cu un an? E un avantaj sau un dezavantaj pentru naţionala României?
Adrian Voinescu: Amânarea am putea-o considera un avantaj, pentru că practic am avut un an în plus de pregătire. În egală măsură este însă şi un dezavantaj pentru că toată lumea ar fi dorit să joace anul trecut, era pregătită şi concentrată... Dar decizia afectează pe toată lumea, deci nu favorizează o echipă sau alta. Toată lumea a avut mai mult timp de pregătire şi toată lumea îşi doreşte să se joace odată, să se organizeze aceste Jocuri.

AGERPRES: V-aţi temut vreun moment că Jocurile ar putea fi anulate?
Adrian Voinescu: Da, m-am temut pentru că a fost o discuţie pe această temă. Am stat în permanenţă cu ochii pe ce se întâmplă şi pe ştirile care veneau dinspre Japonia. Au existat cereri din partea medicilor din Japonia de a nu se ţine Jocurile Olimpice pur şi simplu, dar interesul sportiv a primat, iar comitetul de organizare a luat toate măsurile excepţionale ca această competiţie să aibă loc în acest an.

AGERPRES: Cum comentaţi restricţiile din Japonia?
Adrian Voinescu: Trebuie ţinut cont întotdeauna în aceste vremuri ciudate de contextul epidemiologic şi dacă medicii şi autorităţile din Japonia au stabilit aceste condiţii, şi au spus că doar în aceste condiţii se pot desfăşura Jocurile Olimpice, atunci nu avem de ales şi nu putem decât să ne conformăm. Cu siguranţă va fi foarte dificil pentru toţi sportivii prezenţi acolo pentru că vor sta ca într-o închisoare. Adică vor avea acces strict la baza de antrenament, strict la hotel, strict la sala de concurs şi nimic altceva. Dar pentru siguranţa lor şi a tuturor participanţilor trebuie să ţii cont de aceste reglementări şi restricţii. E singura cale prin care Jocurile Olimpice pot avea loc.

AGERPRES: Este exagerată măsura potrivit căreia un sportiv poate fi exclus de la Jocuri pentru o încălcare a regulilor medicale?
Adrian Voinescu: Cel puţin la prima vedere pare exagerată şi destul de drastică această sancţiune. Pe de altă parte situaţia epidemiologică din Japonia este total diferită de cea din România în acest moment şi atunci nimeni nu îşi poate asuma riscul ca un sportiv să încalce protocolul, să se infecteze şi apoi să îi infecteze pe ceilalţi din jurul lui. S-ar crea un focar fantastic şi ar exploda o bombă pur şi simplu. Din cauza unui sportiv care nu respectă restricţiile există riscul chiar să se anuleze Jocurilor... crearea unui focar de infecţie acolo ar fi un dezastru. Deci da, măsura este dură, dar este justificată într-un anumit fel.

AGERPRES: Cum vedeţi faptul că întrecerile se vor desfăşura fără spectatori? Va afecta acest lucru competiţia?
Adrian Voinescu: Cu siguranţă da, pentru că sensul unei competiţii sportive este să se desfăşoare în faţa publicului. Şi am avut toţi experienţa nefericită din acest ultim sezon al ligilor naţionale de baschet când marea majoritate a meciurilor s-au disputat fără spectatori şi am văzut apoi ce a însemnat aportul spectatorilor la finala campionatului naţional masculin. Aşadar, absenţa spectatorilor este clar un handicap pentru sportivi, dar din nou spun că este compromisul pe care trebuie să îl acceptăm în aceste timpuri complicate.

Echipa feminină de baschet 3x3 a României pentru JO 2020 este alcătuită din Ancuţa Violeta Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu şi Claudia Monica Cuic (rezerve: Anca Şipoş, Gabriela Irimia), iar antrenor va fi Tatiana Gallova.

România va debuta contra Chinei, pe 24 iulie, zi în care va juca şi împotriva echipei gazdă, Japonia. Pe 25 iulie vor avea loc meciurile cu Italia şi SUA, iar pe 26 iulie sunt programate partidele cu Mongolia şi Rusia, ultimul meci din grupă fiind cel cu Franţa, pe 27 iulie.

Lotul României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august) cuprinde 100 de sportivi, 45 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline sportive.

Reprezentanţii României vor concura la înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3x3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis.
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 39

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 10-05-2025 20:36

Gimnastică artistică: Rafael Szabo, locul 5 în finala de la sol, la Cupa Mondială de la Varna

Sportivul român Rafael Szabo s-a clasat pe locul al cincilea în finala de la sol, sâmbătă, la Cupa Mondială Challenge de gimnastică artistică de la Varna (Bulgaria), cu 12,733 puncte, potrivit paginii de Facebook a Federației Române de Gimnastică. Victoria a revenit bulgarului Eddie Penev, cu 13,900 puncte, urmat î

Sport Intern 10-05-2025 19:40

Fotbal: FC Hermannstadt a câștigat faza play-out după 1-0 cu Poli Iași

FC Hermannstadt va terminat pe primul loc faza play-out a Superligii de fotbal, după ce a învins-o pe Poli Iași cu scorul de 1-0 (0-0), sâmbătă, la Sibiu, într-un meci din etapa a opta, penultima a sezonului. Unicul gol al partidei a fost reușit de Ianis Stoica (75), din pasa lui Nana Antwi. Aurelian Chițu a av

Sport Intern 10-05-2025 19:15

Handbal feminin: CSM București și Gloria Bistrița vor disputa finala Cupei României

CSM București și CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud se vor înfrunta în finala Cupei României la handbal feminin, după ce s-au impus, sâmbătă, în semifinalele desfășurată în Sala Polivalentă Rapid din Capitală. CSM București, deținătoarea trofeului, s-a impus cu 35-29 (22-16) în dauna echipei HC Dunărea Bră

Sport Intern 10-05-2025 17:06

Fotbal: Farul Constanța - UTA Arad 1-2, în play-out

Farul Constanța a fost învinsă de UTA Arad cu scorul de 2-1 (1-0), sâmbătă, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 8-a a fazei play-out a Superligii de fotbal. Daniel Zsori (26) și cipriotul Marinos Tzionis (50) au marcat pentru arădeni, în timp ce golul de onoare ale echipei antrenate de Gheorghe Hagi a fost î

Sport Intern 09-05-2025 23:35

Șah: Deac a remizat cu campionul mondial, în runda a treia a turneului Superbet Chess Classic România 2025

Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu campionul mondial en titre, indianul Gukesh Dommaraju, vineri, în runda a treia a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Americanul Fabiano Caruana, numărul doi mondial, a reuși

Sport Intern 09-05-2025 23:28

Tenis de masă: România și-a asigurat cinci medalii la Europenele Under-21

România și-a asigurat, vineri, cinci medalii la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Bratislava (Slovacia), a anunțat Federația Română de Tenis de Masă pe pagina sa de Facebook. La dublu masculin, România are două perechi în semifinale, Eduard Ionescu/Darius Movileanu, respectiv Iulian

Sport Intern 09-05-2025 22:59

Fotbal: Prima victorie pentru Sepsi OSK Sfântu Gheorghe în play-out, 2-0 cu FC Botoșani

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a obținut prima sa victorie în faza play-out a Superligii de fotbal, 2-0 (0-0) cu FC Botoșani, vineri seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a opta, penultima a sezonului. Covăsnenii s-au impus prin golurile marcate de maghiarul David Siger (71) și de Cosmin Matei (81), într-un meci fo

Sport Intern 09-05-2025 22:03

Baschet masculin: CSO Voluntari s-a calificat în semifinalele Ligii Naționale

CSO Voluntari s-a calificat în semifinalele Ligii Naționale de baschet masculin, după ce a învins-o în deplasare pe CSM Corona Brașov, cu scorul de 84-82 (24-19, 17-18, 28-18, 15-27), vineri, în al patrulea meci al seriei. Lewis Markel Sullivan, cu 23 puncte și 9 recuperări, a fost MVP-ul echipei ilfovene. Michael Antho

Sport Intern 09-05-2025 20:05

Fotbal: Unirea Slobozia a câștigat la Buzău, în play-out

Unirea Slobozia a învins-o pe Gloria Buzău cu scorul de 3-0 (1-0), vineri, în deplasare, într-un meci din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal. Unirea a deschis scorul după numai 36 de secunde, prin Florin Purece, din pasa lui Adnan Aganovic. Ialomițenii ți-au dublat avantajul prin același Purece (54), tot după un assist al cr

Sport Intern 09-05-2025 19:43

Rugby: Victorii clare pentru Știința Baia Mare și SCM Timișoara, în Liga Națională

CSM Știința Baia Mare și SCM USV Timișoara au obținut victorii clare, vineri, în etapa a 7-a a Ligii Naționale de rugby. CSM Știința Baia Mare a surclasat-o pe CS Universitatea ELBI Cluj cu 69-0, meci în care Andrei Schutz (Știința) a fost desemnat cel mai bun jucător. Campioana SCM USV Timișoara a obținut și ea un s

Sport Intern 09-05-2025 14:15

Handbal feminin: Novanc (Gloria Bistrița) - Cupa României este o competiție în care se poate întâmpla orice

Antrenorul echipei Gloria Bistrița, Marius Novanc, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că în turneul Final4 al Cupei României la handbal feminin se poate întâmpla orice și a subliniat că jucătoarele sale sunt pregătite să câștige și să își asigure participarea în ediția următoare a cupelor europene.

Sport Intern 09-05-2025 14:05

Scrimă: CSM Olimpia Satu Mare, campioană națională pe echipe la spadă masculin

CSM Olimpia Satu Mare a obținut, vineri, titlul de campioană națională în proba masculină de spadă pe echipe, în Sala de Scrimă ''Alexandru Csipler'' din Satu Mare. Olimpia (Adrian Dabija, Marton Mezinger, Alex Oroian, Tudor Surducan) a dispus în finală de CS UNEFS București (Ștefan Popa, David Statie, Alexand

Sport Intern 09-05-2025 14:05

Handbal feminin: Socolovici (CSMB) - Turneul Final4 al Cupei României este special pentru că e ultimul al Cristinei Neagu

Managerul operațional al CSM București (CSMB), Răzvan Socolovici, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că turneul Final4 al Cupei României la handbal feminin este unul special pentru club ținând cont că este ultimul al Cristinei Neagu. 'Pentru noi Cupa României este întotdeauna un trofeu pe care dor

Sport Intern 09-05-2025 14:02

Fotbal: Anzor Mekvabișvili (Universitatea Craiova) - Cred că locul al doilea ar trebui să fie obiectivul nostru

Jucătorul georgian Anzor Mekvabișvili a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, înaintea partidei cu CFR Cluj, că obiectivul formației sale, Universitatea Craiova, ar trebui să fie ocuparea locului 2 în clasamentul Superligii de fotbal. 'Știm cu toții că ne așteaptă un meci extrem de greu și de important împotr

Sport Intern 09-05-2025 13:51

Fotbal: Mirel Rădoi (Universitatea Craiova) - Meciul cu CFR Cluj e mai important decât celelalte

Antrenorul echipei Universitatea Craiova, Mirel Rădoi, a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, că partida cu CFR Cluj, din etapa a 8-a a play-off-ului Superligii de fotbal, este mai importantă pentru formația sa decât cele anterioare având în vedere că are ca obiectiv participarea în cupele europene. 'N