INTERVIU/Răzvan Burleanu: Regretul ratării calificării naţionalei e foarte mare, ar fi fost extraordinar să evoluăm acasă la EURO-2020

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că regretul calificării echipei naţionale a României la EURO 2020 este foarte mare, el precizând că ar fi fost extraordinar ca prima reprezentativă să evolueze pe teren propriu la turneul final.
Oficialul FRF a afirmat însă că speră ca naţionala să progreseze în viitor şi să devină mai puternică, un atu fiind valoarea jucătorilor de la tineret care au reuşit două calificări succesive la Campionatul European Under-21, ediţiile 2019 şi 2021, precum şi la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Organizarea la Bucureşti a celor patru partide din cadrul EURO 2020 reprezintă o şansă unică pentru România de a demonstra că poate oferi condiţii la nivel înalt pentru găzduirea unor asemenea competiţii, susţine Burleanu. Acesta a adăugat că evenimentul de la Bucureşti reprezintă un punct de plecare pentru viitoare candidaturi ale României şi este convins că acesta va inspira o nouă generaţie de copii să se apuce de fotbal.
Chiar dacă naţionala nu este prezentă, preşedintele FRF este convins că partidele găzduite de Arena Naţională din Capitală suscită un interes foarte mare în rândul suporterilor români care vor fi atraşi de fotbalul spectacol oferit de o competiţie de asemenea anvergură. Prezenţa publicului pe Arena Naţională la meciurile de la EURO 2020 contribuie la revenirea la o stare de normalitate după pandemia de coronavirus. Burleanu a explicat că autorităţile au acceptat suplimentarea accesului publicului de la 25% la 50% la ultima partidă de la Bucureşti, programată în optimile de finală la 28 iunie.
Oficialul FRF speră ca trofeul EURO 2020 să revină unei selecţionate care practică "fotbalul spectacol" precum Franţa, Anglia, Olanda, Germania sau Portugalia. În opinia sa, reprezentativa Italiei ar putea realiza surpriza la această ediţie a Campionatului European.
Răzvan Burleanu a precizat că proiectul candidaturii comune a României cu Grecia, Serbia şi Bulgaria pentru organizarea Cupei Mondiale din 2030 este încă deschis. Pentru creşterea şanselor acestei candidaturi, preşedintele FRF a subliniat că şi-ar dori ca România să concureze la nivel de infrastructură cu Polonia, Turcia şi Ungaria.
AGERPRES: Ce înseamnă pentru România organizarea în premieră a unor partide din cadrul Campionatului European de fotbal?
Răzvan Burleanu: EURO 2020 este o şansă unică pentru România, iar pentru FRF, o oportunitate de a intra în rândul celor care organizează marile competiţii sportive. E foarte greu să pătrunzi acolo, să demonstrezi că poţi asigura standarde foarte înalte de calitate în organizare. Şi e foarte uşor să fii exclus din cercul 'celor mari'. De aceea, privim cu maximă responsabilitate cum se vor derula meciurile de la Bucureşti. Trebuie să remarc aici şi efortul statului român care a modernizat spectaculos infrastructura fotbalistică din Bucureşti, prin reconstruirea celor trei stadioane. Acestea nu sunt doar un atu pentru viitoare candidaturi ale României de a găzdui mari competiţii, sunt şi deschideri evidente pentru fotbalul intern, facilităţi care ne lipseau pentru a ridica nivelul competiţiilor naţionale. EURO la Bucureşti va inspira cu siguranţă şi o nouă generaţie de copii să se apuce de fotbal, în aceeaşi măsură în care EURO ne-a adus la un loc cel mai mare număr de voluntari angrenaţi vreodată în ultimii 30 de ani.
AGERPRES: Naţionala a ratat calificarea la EURO, este regretul cu atât mai mare cu cât suntem gazde?
Răzvan Burleanu: Bineînţeles că regretul este foarte mare, ar fi fost ceva extraordinar să putem evolua la EURO pe teren propriu. Sunt trist, ar fi fost o senzaţie unică.
AGERPRES: Ţinând cont că avem patru meciuri la Bucureşti, este ratarea calificării la acest turneu final cea mai mare dezamăgire a dumneavoastră ca preşedinte al FRF?
Răzvan Burleanu: Având în vedere că ne-am dorit enorm să fim prezenţi, dezamăgirea a fost şi mai mare. Nu avem decât să sperăm că vom avea cât mai curând o echipă naţională puternică. Cele două calificări consecutive la U21, în 2019 şi 2021, precum şi prezenţa la Jocurile Olimpice, după 57 de ani, cu generaţia de U23, ne dau speranţe că aceşti jucători vor creşte şi ne vor face bucuroşi.
AGERPRES: Fără România, va mai exista interes din partea suporterilor români faţă de această competiţie?
Răzvan Burleanu: Există interes, fără îndoială. Este o dorinţă mare pentru a asista la fotbalul spectacol, şi EURO garantează calitatea spectacolului. Biletele erau vândute încă din 2019, dar după pandemie s-au redus la 25% din capacitatea Arenei Naţionale, aşa că pot să spun că am resimţit o cerere foarte mare pe participarea la meciurile EURO. Jumătate dintre solicitanţi sunt români. Dar, ticketingul este gestionat de UEFA, noi doar înregistrăm presiunile.
AGERPRES: Meciurile de la Bucureşti se vor disputa cu spectatori pe 25% din capacitatea Arenei Naţionale, nu este puţin ţinând cont că sunt şi ţări care permit 50% şi chiar 100%?
Răzvan Burleanu: Prezenţa spectatorilor la EURO va contribui la redeschiderea tuturor stadioanelor din România şi implicit revenirea la o stare cât mai aproape de normalitate. 50% şi 100% sunt excepţii în peisajul EURO 2020. Regula este de 25% capacitate ocupată a stadioanelor. Şi cred că este un nivel rezonabil, având în vedere necesitatea asigurării unui risc foarte scăzut de îmbolnăvire la stadion. Sunt multe măsuri de implementat, multe persoane de verificat om cu om. Chiar şi aşa, am făcut o cerere de ridicare a capacităţii din optimile de finală la 50% care ni s-a şi aprobat. Suntem în discuţii cu autorităţile cum să asigurăm această suplimentare, de la 25% la 50%, doar cu persoane vaccinate.
AGERPRES: Sunteţi implicat în organizarea EURO 2020 şi cu siguranţă aveţi o privire de ansamblu, se justifică eforturile financiare în găzduirea unui turneu final de fotbal? Ce îi transmiteţi unui contribuabil care nu e pasionat de fotbal?
Răzvan Burleanu: Este vorba de infrastructură sportivă pentru copiii noştri, despre ce va rămâne după EURO 2020. Există promisiunea Guvernului României de la momentul candidaturii pentru EURO 2020, de a construi în toată ţara şi 400 de terenuri de sport, în baze sportive pentru mici comunităţi. Şi, sunt fericit să spun că acest lucru a început deja. Potenţialul de dezvoltare a fotbalului a fost unul dintre principiile după care UEFA s-a ghidat când a acordat onoarea organizării EURO, şi România a convins că are un potenţial crescând. Fotbalul are un impact major din punct de vedere economic, social şi al sănătăţii, prin urmare producem o valoare adăugată extrem de importantă pentru societatea noastră.
AGERPRES: Aţi fost ales în Consiliul FIFA, faceţi parte şi din Comitetul Executiv al UEFA, veţi încerca în viitor să promovaţi interesele României în organizarea unui alt turneu final la seniori?
Răzvan Burleanu: EURO 2020 este doar începutul pentru găzduirea altor evenimente. Avem o recunoaştere a FRF că a gestionat conform cerinţelor un alt moment al EURO 2020, Bucureştiul a câştigat în faţa Munchenului găzduirea tragerii la sorţi a turneului final, cel mai mare eveniment non-sportiv din cadrul EURO 2020. Tragerea la sorţi s-a desfăşurat la ROMEXPO, în 30 noiembrie 2019 şi pot spune că am avut ecouri că totul a fost, de fapt, peste aşteptări. Avem recunoaşterea comunităţii fotbalistice europene că deţinem şi infrastructura şi know-how-ul organizării de mari evenimente. Tot în această vară trebuia să găzduim EURO pentru U19, dar s-a anulat din cauza pandemiei, în 2025 avem confirmarea deja a găzduirii acestui campionat. Iar peste doi ani vom găzdui o mare competiţie, EURO pentru U21, ceea ce ne confirmă că suntem bine poziţionaţi şi apreciaţi în familia fotbalului european, plasându-ne deja ca prima ţară din Europa care reuşeşte să găzduiască pentru a doua oară în istorie acest eveniment.
AGERPRES: Putem spera la Cupa Mondială din 2030, pentru că ştiu că s-au făcut câţiva paşi în direcţia unei candidaturi comune cu Grecia, Serbia şi Bulgaria?
Răzvan Burleanu: Este un proiect încă deschis. Vom folosi fiecare oportunitate pentru a contura noi candidaturi, în funcţie de infrastructura pe care o avem la dispoziţie. O candidatură este totodată şi un exerciţiu de diplomaţie sportivă. La nivel de infrastructură ne-am dori însă să concurăm cu Polonia, Turcia sau chiar Ungaria.
AGERPRES: În absenţa României, ce selecţionată preferată aveţi şi cine vă doriţi să câştige trofeul?
Răzvan Burleanu: Voi susţine întotdeauna fotbalul spectacol, aşa că mi-aş dori să triumfe o selecţionată ofensivă, precum: Franţa, Anglia, Ţările de Jos, Germania sau Portugalia.
AGERPRES: Care echipă credeţi că va fi revelaţia/surpriza Campionatului European?
Răzvan Burleanu: Italia cred că ar putea să fie o surpriză!
România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatului European din 2020 pe Arena Naţională din Capitală. Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciurile Austria - Macedonia de Nord (13 iunie, ora 19:00), Ucraina - Macedonia de Nord (17 iunie, ora 16:00), Ucraina - Austria (21 iunie, ora 19:00), toate în Grupa C, precum şi partida din optimi care va opune câştigătoarea Grupei F şi formaţia clasată pe locul al treilea într-una din grupele A, B sau C (28 iunie, ora 22:00).
Programată iniţial în 2020, competiţia a fost amânată pentru 2021 ca urmare a pandemiei de coronavirus. EURO 2020, ediţie aniversară, care celebrează 60 de ani de la primul Campionat European, se va desfăşura în perioada 11 iunie - 11 iulie 2021. Cele 11 oraşe sunt: Bucureşti (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoţia), Sevilla (Spania).
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Șah: Deac a remizat cu Caruana la turneul Superbet Chess Classic România 2025
Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu americanul Fabiano Caruana, numărul doi mondial, marți, în etapa a șasea a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Francezul de origine iraniană Alireza Firouzja, dublu campion a
Fotbal: Dan Petrescu (CFR Cluj) - Sper ca băieții să se motiveze și să facă un joc mare mâine
Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că speră ca jucătorii săi să fie motivați și să facă un joc mare în finala Cupei României în care o vor întâlni pe FC Hermannstadt. 'Nu știu dacă e potrivit să spunem că ne salvează sezonul, dar meciul ace
Fotbal: Camora (CFR Cluj) - E un meci foarte greu, dar sperăm ca la final să ridicăm noi trofeul
Căpitanul echipei CFR Cluj, Mario Camora, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că meciul cu FC Hermannstadt din finala Cupei României la fotbal va fi unul foarte greu, dar speră ca la final el și colegii săi să ridice trofeul. 'Emoții ai tot timpul. Urmează un meci foarte greu, cu un trofeu pe masă. Noi, cei cu mai mu
Mihai Covaliu, confirmat în funcția de președinte al Comisiei de Coordonare pentru Jocurile Europene Istanbul 2027
Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a fost confirmat în funcția de președinte al Comisiei de Coordonare pentru Jocurile Europene de la Istanbul 2027. 'Comitetul Executiv al Asociației Comitetelor Olimpice Europene (EOC) a confirmat numirea lui Mihai Covaliu în funcția de președinte al
Fotbal: Ionuț Stoica (FC Hermannstadt) - Nu va fi ușor să câștigăm Cupa României, dar ne vom juca șansa
Căpitanul echipei FC Hermannstadt, Ionuț Stoica, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că toți jucătorii sibieni sunt conștienți că va fi greu să câștige finala Cupei României la fotbal, cu CFR Cluj, dar că își vor juca șansa până la capăt. 'Este o stare pozitivă în cadrul echipei, ne doream foa
Fotbal: Marius Măldărușanu (FC Hermannstadt) - Ne dorim să jucăm cu sufletul finala Cupei României
Antrenorul echipei de fotbal FC Hermannstadt, Marius Măldărușanu, a afirmat, marți, într-o conferință de presă, că își dorește ca elevii săi să joace 'cu sufletul' finala Cupei României, împotriva formației CFR Cluj și să dea totul pentru a câștiga trofeul. 'În urmă cu patru ani, când am aj
Comitetul Olimpic și Sportiv Român anunță că a predat Complexul de la Izvorani pentru renovare
Comitetului Olimpic și Sportiv Român a anunțat, marți, pe un site de socializare, că a predat Complexul Olimpic Sydney 2000 pentru renovare către Compania Națională de Investiții. 'Astăzi, la Izvorani, secretarul general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, George Boroi, a semnat ca reprezentant al beneficiarului procesul v
Fotbal: Cristian Săpunaru - Meciul cu CFR Cluj va fi pentru mine ultimul ca jucător al Rapidului pe Giulești
Fotbalistul Cristian Săpunaru (41 de ani) a anunțat, marți, că meciul cu CFR Cluj din etapa a 9-a a play-off-ului Superligii va fi ultimul din cariera sa pentru Rapid pe Stadionul Giulești. Într-un clip postat pe contul oficial de YouTube al clubului FC Rapid, fund
Handbal feminin: CS Rapid București a anunțat un nou transfer pentru sezonul viitor
Extrema dreapta maghiară Alexandra Topfner va juca din sezonul viitor la echipa de handbal feminin CS Rapid București, a anunțat clubul, marți, pe pagina sa de Facebook. În sezonul 2022/23, Alexandra Topfner a marcat 130 de goluri în 25 de meciuri pentru Debreceni VSC, devenind cea mai bună marcatoare a echipei și contribuind semni
Bihor: Sportivi medaliați la Campionatul European de Powerlifting din Cehia
Sportivii bihoreni Romeo Blage și Ionuț Florin Lupaș au devenit vicecampioni europeni la Campionatul European de Powerlifting, găzduit de localitatea Plzen (Cehia) în perioada 2 - 11 mai. Potrivit unui comunicat al Clubului Crișul Oradea, powerliftingul bihorean a fost reprezentat de către sportivul legitimat la Clubul Sportiv Crișul Ora
Fotbal: Andrei Chivulete va arbitra finala Cupei României
Comisia Centrală a Arbitrilor l-a delegat pe Andrei Chivulete (București) să conducă la centru finala Cupei României la fotbal, care va avea loc miercuri 14 mai, de la ora 20:30, la Arad, între CFR Cluj și FC Hermannstadt, potrivit site-ului FRF. Din brigadă vor mai face parte arbitrii asistenți Andrei Constantinescu (București) și
Fotbal: Kopic (Dinamo) - Am dominat Rapidul la toate capitolele, ne-a lipsit doar golul
Antrenorul echipei de fotbal Dinamo, Zeljko Kopic, a declarat, luni seara, în conferința de presă de după remiza, 0-0, cu FC Rapid, că formația sa și-a dominat adversarul la toate capitolele și că singurul lucru care i-a lipsit a fost golul. 'Echipa a jucat azi foarte bine și merita mai mult decât acest punct. Am dominat advers
Fotbal: Șumudică (Rapid), după remiza cu Dinamo - Eu, ca antrenor, m-am simțit umilit astăzi
Antrenorul echipei de fotbal FC Rapid, Marius Șumudică, a declarat, luni seara, într-o conferință de presă, că s-a simțit 'umilit' în meciul cu Dinamo disputat pe Arena Națională și încheiat la egalitate, 0-0. 'Am făcut un joc foarte, foarte slab. Nu se poate să nu legi trei pase. Eu nu am văzut în viața mea
Fotbal: Dennis Politic (Dinamo) - Nu mă așteptam ca Rapid să se apere tot meciul
Fotbalistul dinamovist Dennis Politic a afirmat, luni seara, la finalul partidei cu Rapid, scor 0-0, pe Arena Națională, că nu se aștepta ca adversarii să practice un joc defensiv având în vedere că aveau ca obiectiv calificarea în cupele europene. 'A fost un meci destul de intens, am reintrat într-un meci care s-a
Fotbal: Denis Ciobotariu (Rapid) - Atât cât mai sunt șanse pentru Europa ne vom lupta
Fundașul Denis Ciobotariu a afirmat, luni, după partida dintre Rapid și Dinamo, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-off-ului Superligii de fotbal, că jucătorii giuleșteni vor lupta până la finalul sezonului pentru a câștiga dreptul de a evolua în cupele europene. 'Nu pot să spun că e un rezultat bun, dar nici unul negat