logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU/EURO 2020: Ioan Andone - România tot timpul a făcut faţă în Europa, acum e un regres la naţională

Imagine din galeria Agerpres

Fostul internaţional Ioan Andone, care a jucat pentru România la prima participare la un campionat european, EURO 1984, în Franţa, a declarat într-un interviu, pentru AGERPRES, că fotbalul românesc cunoaşte un regres în ultima perioadă raportat la competiţiile continentale.

"E un regres al fotbalului românesc, naţionala noastră a dat tot timpul jucători de calitate şi tot timpul a putut să facă faţă în Europa destul de bine. Că nu ne-am calificat, asta e altceva, dar am jucat de multe ori de la egal la egal, acum nu mai putem juca de la egal la egal, înţelegeţi? Acum joci cu Luxemburg şi spui ‘domnule ce echipă au'", a declarat Andone pentru AGERPRES.

El spune că nici la nivel de club lucrurile nu stau mai bine, România ajungând să se mulţumească cu participarea în cea mai slabă competiţie continentală, nou-înfiinţata Europa Conference League.

În ceea ce priveşte EURO 2020, fostul jucător al naţionalei spune că încă nu s-a decis dacă să meargă sau nu la Arena Naţională să vadă meciurile organizate la Bucureşti, de vreme ce echipa României nu participă.

Ioan Andone a rememorat ediţia din 1984 a Campionatului European, la care a jucat în cel de-al doilea meci din grupă, împotriva vicecampioanei mondiale de la acea vreme, Republica Federală Germania.

 

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / Arhiva Istorică AGERPRES


 

Referitor la EURO 2020, Andone, un simpatizant al Franţei şi Spaniei, crede că este posibil să apară surprize în ceea ce priveşte câştigătoarea, pentru că este un an atipic, marcat de pandemia de COVID-19.

AGERPRES: Ce vă mai amintiţi despre prima participare a României la un Campionat European, cel din Franţa 1984?
Ioan Andone: Acolo au fost trei meciuri, eu am jucat în unul singur, cel cu Germania. Am întâlnit o echipă cu jucători excepţionali precum Rummenigge, avea o echipă senzaţională. Au mai fost încă două meciuri cu Spania şi Portugalia, dar la alea am fost pe bancă. La meciul cu Germania, nea Mircea (n.r. antrenorul Mircea Lucescu) a preferat sistemul cu trei fundaşi centrali, cu Costică Ştefănescu libero. Ce să zic, Germania avea o echipă puternică, ne depăşeau ca forţă. Noi am căutat să construim, să pasăm, dar la forţă ne-au depăşit total, era vicecampioană mondială, vorbim despre echipe bune.

AGERPRES: Am observat că Mircea Lucescu schimba foarte des formula de echipă atunci, de ce o făcea?
Ioan Andone: Schimbările pe care le făcea des erau făcute şi în funcţie de adversarul pe care îl întâlneam, înţelegeţi? El pregătea jocul foarte bine. L-am avut antrenor şi la Corvinul Hunedoara, când a început, îşi căuta variante. Când întâlneşti Germania sau Spania, cu o posesie extraordinară, sau Portugalia, a schimbat în funcţie de cum credea el că poate juca mai bine. Şi gândiţi-vă că am ajuns acolo eliminând nişte echipe puternice, Italia, Suedia... Aveam şi noi echipă, cu Ilie Balaci, pentru prima dată a fost şi Gică Hagi, apoi Ţicleanu şi ceilalţi de la Craiova. În principal scheletul echipei naţionale era construit pe jucători de la Craiova. Craiova era în vogă, jucaseră în semifinală de Cupa UEFA. Nea Mircea Lucescu era un tip de antrenor care îşi studia foarte bine adversarul şi în funcţie de asta ne punea să jucăm cu pasă lungă, contraatac, posesie... Nea Mircea de tânăr antrenor ştia să pregătească echipa şi să scoată maximum din jucătorii pe care îi avea.

 


Foto: (c) MIRCEA HUDEK/Arhiva Istorică AGERPRES


 

AGERPRES: Cum a fost atunci, aţi avut emoţii, fiind o competiţie de renume şi având în vedere că era prima participare la un Campionat European?
Ioan Andone: Păi gândiţi-vă că după 1970 noi nu mai participasem la un campionat mondial sau campionat european. Era prima participare la un campionat european şi emoţii am avut toţi. Mai ales la ce echipe am întâlnit, normal că am avut emoţii, dar au trecut. Organizarea ţin minte că a fost ireproşabilă, pentru noi a fost ceva extraordinar, cum arătau stadioanele, nu aveam noi în România aşa ceva, ce era în Franţa atunci. În plus interesul pe care îl prezenta o astfel de competiţie. Pentru mine era prima competiţie mare, deşi mai fusesem la tineret, când am fost în Australia, în 1981, dar altă diferenţă, alţi jucători, era cu totul şi cu totul altceva. Eu cred că până la urmă am ieşit onorabil.

AGERPRRES: Aţi avut însoţitori din partea statului comunist fiind într-o ţară capitalistă?
Ioan Andone: Normal, era un CI-ist, aşa îi spuneam noi. Era un tip care era angajat, pe care îl cunoşteam, ne mai spunea să avem grijă să nu intrăm în contact cu românii din Franţa, să nu aducem pachete, dar nu am avut probleme, mai târziu au fost probleme. Erau de la contrainformaţii şi noi îi spuneam CI-ist, era o direcţie a Securităţii. Dar noi eram oarecum obişnuiţi, pentru că la Dinamo aveam tot timpul un securist cu noi, nea Ilie. El avea şi birou în club, la Dinamo.

AGERPRES: România a avut de-a lungul timpului cinci calificări la campionatele europene, vi se pare că e mult sau puţin?
Ioan Andone: Cred că se putea mai mult, că le-am ratat noi că nu am ştiut să le tratăm ca lumea, asta e altceva. Păi a fost celebra ratare din 1988, cu Austria, 4-0 la Bucureşti şi apoi am făcut 0-0 la ei. Cu Austria nu aveai voie să nu te califici pe vremea aia. Nu aveam cum să nu batem Austria, dar asta a fost.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


 

AGERPRES: La ediţia din acest an naţionala a ratat din nou calificarea, este regretul cu atât mai mare cu cât suntem co-organizatori?
Ioan Andone: E un regret mare nu numai că suntem gazde, e un regret pentru că fotbalul românesc face paşi înapoi. E un regres al fotbalului românesc, naţionala noastră a dat tot timpul jucători de calitate şi tot timpul a putut să facă faţă în Europa destul de bine. Că nu ne-am calificat, asta e altceva, dar am jucat de multe ori de la egal la egal, acum nu mai putem juca de la egal la egal, înţelegeţi? Acum joci cu Luxemburg şi spui ‘domnule ce echipă au'. Dacă vorbeşti de performanţă şi nu înlănţui rezultate pozitive internaţionale poţi să spui orice vrei. Cine e Georgia, cine e Armenia? Intri pe teren cu 2-0, 3-0, doar mental. Noi eram mai puternici mental, dar s-a schimbat fotbalul din multe puncte de vedere, chiar foarte multe puncte de vedere.

AGERPRES: Credeţi că se pierde din importanţa acestei organizări prin faptul că lipsim de la întrecere?
Ioan Andone: Păi era altceva, aşa este. Dacă eram la acest Campionat European era altceva. Aşa eu mă mai gândesc dacă mă duc la meciuri sau nu, chiar dacă meseria mea a fost de antrenor şi activez în continuare în fotbal. E altfel când te duci să vezi un stadion, să vezi cum reacţionează echipele. Aşa, dacă era România implicată nici nu se punea problema să nu te duci, nici nu puteam să îmi închipui să nu mă duc să văd România. Dar lucrurile s-au schimbat după cum vedeţi şi în cupele europene cât de greu ajungem.

AGERPRES: Dar credeţi că are o importanţă aparte pentru România organizarea acestor meciuri?
Ioan Andone: Are importanţă, mai ales că am înţeles că vom organiza şi turneul final al Campionatului European de tineret, avem şi noi stadioane cum sunt în Occident, vor mai apărea, dar trebuie să avem şi noi echipe, să avem o campioană puternică, să avem naţională puternică. Eu nu zic să ne calificăm din doi în doi ani, dar să ai şanse. Noi avem cam puţine şanse. La cum evoluează fotbalul la echipa naţională şi de club o să fim bucuroşi dacă vom ajunge şi în Conference League, sau cum se numeşte (competiţia) asta nouă. Când noi ne gândeam înainte că trebuie să avem măcar o echipă în grupele Europa League, măcar una. Acum mai vorbim noi de grupele Europa League?

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


 

AGERPRES: În absenţa României de la EURO 2020, care sunt favoritele dumneavoastră?
Ioan Andone: Păi mie îmi place Franţa, asta ar fi numărul 1, şi Spania pe 2. Cam astea ar fi, îmi place şi stilul lor de joc, latini ca noi, cu pase, nu echipa cu pasă lungă, îmi plac echipele astea.

AGERPRES: Credeţi că e posibil să apară vreo surpriză?
Ioan Andone: E posibil, pentru că sunt naţionale bune, nu ştiu să nominalizez că nu le-am analizat în amănunt, dar sigur pot apărea, mai ales că a fost un an destul de greu pentru orice domeniu, nu numai pentru fotbal. Şi atunci nu poţi să ştii ce se va întâmpla, fără pauză iarnă, fără pauză vară, este un campionat atipic.

Ioan Andone, 61 de ani, a fost unul dintre cei mai apreciaţi fundaşi ai României, începându-şi cariera la Corvinul Hunedoara, apoi urmându-l pe antrenorul Mircea Lucescu la Dinamo şi la echipa naţională. După 1990 a evoluat în străinătate, la Elche şi Heerenveen. În cariera de tehnician a antrenat echipe precum Sportul Studenţesc, Petrolul Ploieşti, Dinamo, Rapid, CFR Cluj, dar şi formaţii din străinătate: Al Ahli Dubai, ŢSKA Sofia, FC Astana sau Apollon Limassol. Ca antrenor a câştigat campionatul României de două ori, cu Dinamo şi CFR Cluj.

 

Foto: (c) CORNEL MOCANU /Arhiva Istorică AGERPRES


 

El are în palmares o medalie de bronz cu echipa naţională de tineret a României la Campionatul Mondial de tineret, din Australia, în 1981. Are 55 de selecţii pentru echipa naţională a României şi 255 de meciuri în prima ligă de fotbal.

România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatului European din 2020 pe Arena Naţională din Capitală. Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciurile Austria - Macedonia de Nord (13 iunie, ora 19:00), Ucraina - Macedonia de Nord (17 iunie, ora 16:00), Ucraina - Austria (21 iunie, ora 19:00), toate în Grupa C, precum şi partida din optimi care va opune câştigătoarea Grupei F şi formaţia clasată pe locul al treilea într-una din grupele A, B sau C (28 iunie, ora 22:00).

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


 

Programată iniţial în 2020, competiţia a fost amânată pentru 2021 ca urmare a pandemiei de coronavirus. EURO 2020, ediţie aniversară, care celebrează 60 de ani de la primul Campionat European, se va desfăşura în perioada 11 iunie - 11 iulie 2021. Cele 11 oraşe sunt: Bucureşti (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoţia), Sevilla (Spania). AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 15-05-2025 14:49

Canotaj: Simona Radiș, despre cuplul cu Ancuța Bodnar - În acest moment se încearcă formule noi

Campioana olimpică la canotaj Simona Radiș a afirmat, joi, când a fost întrebată dacă va continua să facă cuplu cu Ancuța Bodnar în barca de dublu vâsle feminin, medaliată cu argint la JO 2024, că în acest moment se caută formule noi de către conducerea tehnică, dar și o relaxare psihică de care era nevoie la nivelul lotului.

Sport Intern 15-05-2025 14:36

Canotaj: Simona Radiș și Ancuța Bodnar, 'profesoare' de sport la un liceu din Otopeni

Campioanele olimpice la canotaj Simona Radiș și Ancuța Bodnar au participat, joi, la o acțiune a Caravanei BeActive Edenia 2025, organizată de Agenția Națională pentru Sport, la Liceul Teoretic 'Ioan Petruș' din Otopeni, unde timp de o oră le-au fost elevilor 'profesoare' de sport. 'Ni se pare un lucru foarte benefic și int

Sport Intern 15-05-2025 13:46

Fotbal: Răzvan Patriche (Dinamo) și-a anunțat retragerea - Meciul cu U Cluj va fi ultimul acasă pentru mine

Fotbalistul Răzvan Patriche (39 de ani) și-a anunțat retragerea din activitate la finalul actualului sezon, el declarând, joi, într-o conferință de presă, că meciul lui Dinamo cu Universitatea Cluj va fi ultimul pentru el pe teren propriu. 'Va fi o încărcătură aparte pentru mine, un ultim meci acasă în fața acestor suporteri minunaț

Sport Intern 15-05-2025 13:44

Fotbal: Florentin Petre (Dinamo) - Mi-aș dori ca mâine să se repete scenariul din ultimul meci cu U Cluj

Antrenorul secund al echipei de fotbal Dinamo București, Florentin Petre, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că și-ar dori ca în meciul de mâine cu Universitatea Cluj să se repete scenariul din tur, în care echipa bucureșteană s-a impus cu scorul de 4-2. 'Mi-aș dori ca mâine să se repete scenariul din ultimul meci cu

Sport Intern 15-05-2025 00:02

Șah: Deac a remizat cu Vachier-Lagrave la turneul Superbet Chess Classic România 2025

Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu francezul Maxime Vachier-Lagrave, miercuri, în etapa a șaptea a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Vachier-Lagrave s-a clasat pe locul al doilea în GCT 2023 și pe trei

Sport Intern 14-05-2025 23:40

Fotbal: Mohammed Kamara (CFR Cluj) - Ne simțim minunat că am câștigat Cupa României

Fotbalistul Mohammed Kamara, autorul primului gol al echipei CFR Cluj în finala Cupei României cu FC Hermannstadt, scor 3-2, a declarat după meci că el și colegii săi se simt minunat că au reușit să câștige un trofeu în acest sezon. 'Am pregătit bine meciul, i-am analizat pe cei de la Sibiu și am văzut cum putem să

Sport Intern 14-05-2025 23:38

Fotbal: Louis Munteanu (CFR Cluj) - De la începutul sezonului ne-am propus să câștigăm Cupa României

Atacantul Luis Munteanu a declarat, miercuri, după câștigarea Cupei României, 3-2 în finala cu FC Hermannstadt, că acest trofeu era un obiectiv stabilit de la începutul sezonului pentru echipa de fotbal CFR Cluj și că este mândru de această realizare. 'Suntem fericiți că am reușit să câștigăm, așa ne-am

Sport Intern 14-05-2025 23:33

Fotbal: Dan Petrescu (CFR Cluj) - Am fost un grup unit care a meritat acest trofeu

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a afirmat, miercuri, după câștigarea Cupei României, 3-2 cu în finala cu FC Hermannstadt, că formația sa a demonstrat în acest sezon că este un grup unit care merita acest trofeu. 'E clar că era important să câștigăm Cupa, nu neapărat pentru trofeele mele, p

Sport Intern 14-05-2025 23:08

Fotbal: Măldărășanu (FC Hermannstadt) - Am pierdut finala din cauza greșelilor făcute de noi

Antrenorul echipei de fotbal FC Hermannstadt, Marius Măldărășanu, a declarat, miercuri seara, că formația sa a pierdut finala Cupei României, 2-3 cu CFR Cluj, din cauza greșelilor făcute pe parcursul meciului și nu a tragerilor de timp ale adversarilor. 'Trebuie să învățăm toți din această finală, este o experiență pentru toată

Sport Intern 14-05-2025 23:02

Gimnastică artistică: România va participa cu nouă sportivi la Europenele de la Leipzig

România va participa cu un lot de nouă sportivi, cinci la feminin și patru la masculin, la Campionatele Europene de gimnastică artistică de la Leipzig (Germania), a anunțat, miercuri, Federația Română de Gimnastică pe pagina sa de Facebook.

Sport Intern 14-05-2025 22:38

VIDEO/Fotbal: CFR Cluj a cucerit Cupa României, după 3-2 cu FC Hermannstadt în finală

CFR Cluj a cucerit Cupa României la fotbal, după ce a învins-o pe FC Hermannstadt cu scorul de 3-2 (2-1), în finala desfășurată miercuri seara, pe Arena ''Francisc Neuman'' din Arad. CFR a obținut trofeul pentru a cincea oară, după cele din 2008, 2009, 2010 și 2016. FC Hermannstadt a pierdut amb

Sport Intern 14-05-2025 21:33

Handbal feminin: Victorii în deplasare pentru Minaur și HC Zalău

CS Minaur Baia Mare și HC Zalău au obținut victorii în deplasare, miercuri, în meciuri din etapa a 25-a a Ligii Naționale de handbal feminin, penultima a sezonului. Minaur a dispus de SCM Râmnicu Vâlcea cu scorul de 31-24, condusă de Magda-Alfredo Cazanga (8 goluri) și Amelia Lundbaeck (6). Portarul Yuliya Dumanska a re

Sport Intern 14-05-2025 20:26

Handbal masculin: CS Dinamo, la prima înfrângere în acest sezon intern

CS Dinamo București, care pe 2 mai a câștigat al 21-lea său titlu de campioană națională, a suferit prima sa înfrângere în actualul sezon intern, miercuri, când AHC Potaissa Turda s-a impus cu scorul de 36-30 (22-15), pe teren propriu, într-un meci restant din etapa a 12-a a Ligii Naționale de handbal masculin.

Sport Intern 14-05-2025 19:51

Rugby: Naționala României va juca meciuri test cu Chile, Uruguay și Argentina XV în turneul din America de Sud

Naționala de rugby a României va disputa trei meciuri de pregătire în luna iulie, cu Chile, Uruguay și Argentina XV, în cadrul turneului de vară World Rugby din America de Sud, potrivit unui comunicat al Federației Române de Rugby. Astfel, România va disputa primul meci pe 5 iulie, cu Chile, la Santiago de Chile,

Sport Intern 14-05-2025 12:52

'Anul Nadia Comăneci' - 2026, proiect adoptat de Senat

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect care are ca obiect instituirea anului 2026 ca 'Anul Nadia Comăneci', legendă a sportului național și mondial. Potrivit expunerii de motive, instituirea anului 2026 ca 'Anul Nadia Comăneci' va permite o vizibilitate mai mare a domeniului sportului și creșterea gradului de conștientizare cu