RETROSPECTIVĂ 2017: Laura Badea (Scrimă): Mai avem de lucrat, dar niciodată nu am excelat în primul an după JO

Preşedinta Federaţiei Române de Scrimă, Laura Badea-Cârlescu, a declarat pentru AGERPRES că 2017 a a fost un an bun pentru forul pe care îl conduce, dar mai este de lucrat, deoarece niciodată federaţia de scrimă nu a excelat în primul an după Jocurile Olimpice.
FR de Scrimă a obţinut performanţele din aceste an prin echipele de spadă feminin şi sabie masculin, dar surpriza a venit de la sabie feminin, unde Bianca Pascu a cucerit bronzul individual la Europenele de la Tbilisi, ceea ce i-a dus şi titlul de cea mai bună sportivă a anului la federaţia de resort.
Laura Badea, care a preluat preşedinţia după alegerile din finalul lunii martie, a apreciat că deşi nu s-au obţinut medalii la campionatele mondiale, rezultatele au fost bune, mai ales la nivelul cadeţilor şi juniorilor.
''A fost un an bun, dacă avem în vedere că şi la fete şi la băieţi au fost ceva probleme, au mai plecat, s-au mai lăsat. La spadă a revenit doar Ana-Maria Brânză (Popescu), ceva mai târziu, după ce s-au desfăşurat campionatul european şi cel mondial, şi a fost greu pentru cele mai tinere. Eu zic că echipa de spadă fete a abordat cu profesionalism toate competiţiile. De când s-a întors antrenorul Dan Podeanu, eu zic că ele sunt în ascensiune, se văd şi rezultatele. Băieţii de la sabie au ocupat doar locul 6 la CM, datorită faptului că au întâlnit echipei Coreei de Sud pentru intrarea în primii patru. Apoi au pierdut la Iran, nu ar fi trebuit, dar asta este. Mai avem de lucrat, dar niciodată nu am excelat în primul an după JO. E un nou ciclu olimpic, toată lumea încearcă să se adune, să-şi găsească formula la echipe, să vadă ce poate să îmbunătăţească la individual. E complicat, mai ales când se schimbă antrenorii, componenţa echipei. Sperăm să revină celelalte două fete la spadă, Simona Pop şi Simona Gherman, sau măcar una dintre ele'', a declarat Laura Badea pentru AGERPRES.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
După plecarea lui Mihai Covaliu la COSR, Florin Zalomir s-a trezit pentru prima dată în postura de antrenor principal al lotului naţional. Este greu să ieşi de pe planşă şi să vii ca antrenor, dar lucrurile au început să se aşeze şi avem încredere că totul va evolua foarte bine.
Bianca Pascu, Amalia Tătăran şi Iulian Teodosiu sunt sportivii remarcaţi în acest an. Printre performerii anului se mai numără echipa feminină de spadă a României (Raluca Sbîrcia, Adela Danciu, Greta Vereş şi Amalia Tătăran), medaliată cu bronz la CE de seniori de la Tbilisi; echipa feminină de floretă (Anca Săveanu, Raluca Drăghici, Rebeca Cândescu, Andreea Gheorghe), medaliată cu argint la CE de cadeţi de la Plovdiv; echipa de sabie (Matei Aniculaesei, Răzvan Stănescu, Andrei Paştin, Rareş Ailinca), medaliată cu bronz la CE de cadeţi de la Plovdiv, şi echipa de spadă (Adam Macska, Mihai Bigea, Alexandru Oroian, Balasz Szilagyi), medaliată cu bronz la CE de cadeţi de la Plovdiv, alături de echipele de cadeţi, medaliate la Europenele de la Plovdiv.
''Bianca Pascu a fost un mare câştig pentru toată lumea, pentru că a reuşit să acceadă printre primele în lume, e pe locul 9 înaintea ultimei competiţii din acest an de la Cancun. Apoi Amalia Tătăran, care a obţinut bronz cu echipa de spadă la Campionatele Europene de senioare şi argintul la individual la Campionatul European de tineret. Iar apoi a venit Iulian Teodosiu, care a obţinut bronz la individual la CE de tineret şi locul 6 cu echipa de sabie la CM. Anul acesta au fost rezultate foarte bune la cadeţi şi juniori, avem medalii la floretă feminin, la sabie masculin şi spadă masculin'', a punctat campioana olimpică de floretă de la Atlanta.
La echipa de sabie băieţi s-a încercat iarna trecută aducerea unui antrenor care lucrează în străinătate, dar varianta a fost respinsă, chiar dacă a fost susţinută de preşedintele COSR, Mihai Covaliu.
''Era vorba de un tehnician român care antrenează în Italia. Deocamdată nu ştiu cât de benefică ar fi aducerea unui antrenor străin, dar nu o excludem. Dar un antrenor cu un palmares în spate. Băieţii nu l-au vrut, asta e ce ştiu eu înainte să ajung la federaţie. Dar nu avea chiar atâtea performanţe care să-l recomande pentru lotul nostru naţional. După plecarea lui Mihai Covaliu la COSR, Florin Zalomir s-a trezit pentru prima dată în postura de antrenor al lotului naţional. Este greu să ieşi de pe planşă şi să vii ca antrenor, dar lucrurile au început să se aşeze şi avem încredere că totul va evolua totul foarte bine'', a opinat Laura Badea.
Printre problemele cu care se confruntă federaţia de scrimă se numără personalul redus, salariile mici şi numărul relativ redus al antrenorilor.
''Personalul este redus, sunt foarte puţini oameni într-o federaţie. În plus situaţia la federaţia de scrimă este mai grea, pentru că are în gestiune un hotel şi un restaurant. Sunt gestiuni diferite, pentru mine e o bătaie de cap mult mai mare, iar grila de salarizare a federaţiei a rămas aceeaşi, salariul minim pe economie pentru femeia de serviciu, chiar şi pentru ospătari. Aici ar trebui să se întâmple ceva şi poate se va întâmpla de la anul, când poate intrăm pe altă grilă de salarizare. Din păcate mai toţi suferim de aceeaşi problemă, a antrenorilor, care preferă să meargă în străinătate şi nu îi condamnăm. Problema e că nu avem cu ce să-i ţinem pe toţi aici. Ne mai ajută COSR, încercăm şi noi prin venituri proprii sau de la sponsori, dar nu putem da la toată lumea. Acum au intrat 7 tineri la şcoala de antrenori şi pentru noi este îmbucurător acest fapt, că ne putem baza pe încă 7 tehnicieni, dar numărul este foarte mic. Au plecat afară foarte mulţi din cauza salariilor'', a spus preşedinta Federaţiei de Scrimă.
Anul viitor sunt preconizate să înceapă lucrările de modernizare şi extindere a sălii de scrimă, ca urmare a parteneriatului cu Primăria Sectorului 1 Bucureşti.
''A ieşit expertiza, totul se face prin SEAP (Sistemul electronic de achiziţii publice). Acum trebuie să vină experţii care vor săpa la fundaţie, să se vadă dacă fundaţia permite să mai facem un etaj nou. Noi ştim că fundaţia a mai fost consolidată şi probabil ar trebui să permită. Dacă nu, sala ar trebui dărâmată şi făcută alta. Ne trebuie o sală mai mare, pentru că a devenit neîncăpătoare pentru practicanţi, începând de la iniţiere până la loturile naţionale'', a precizat Laura Badea.
Obiectivele FR de Scrimă pentru anul viitor sunt aceleaşi, medalii la marile competiţii, precum campionatele europene şi mondiale, a afirmat Laura Badea: ''Pentru 2018 ne dorim să obţinem medalii la CE şi CM. Obiectivul nostru este Tokyo şi o luăm pas cu pas, aşa cum a luat-o şi Ana-Maria (Popescu) şi a câştigat acum la Doha. Toţi ne dorim să mai îmbunătăţim condiţiile. Suntem o echipă frumoasă şi ne dorim să facem lucruri şi mai frumoase pentru scrima românească, cu ajutorul MTS şi COSR. Eu sunt mai exigentă, aştept oamenii să lucreze în ritmul meu, dar încet, încet formăm o echipă. Timpul trece însă foarte repede şi trebuie să ne grăbim''.
Alte performanţe înregistrate de scrima românească în 2017 sunt medalia de argint cucerită de CS Dinamo Bucureşti la Cupa Europei intercluburi la sabie masculin, Cupa Mondială de la Varşovia a fost câştigată de echipa masculină de sabie a României, CSA Steaua Bucureşti şi-a adjudecat Cupa Europei la floretă feminin, Bianca Pascu a ocupat locul al treilea la Grand Prix-ul de sabie de la Moscova şi la Cupa Mondială de la Orleans, câştigând şi medalia de argint la Jocurile Mondiale Militare de la Acireale (Italia). Luna aceasta, Ana-Maria Popescu (ex-Brânză) a câştigat Grand Prix-ul de spadă de la Doha (Qatar).
AGERPRES/(autor: Teodor Ciobanu, editor: Mihai Ţenea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fotbal: Selecționerul Ion Marin a convocat un lot preliminar de 25 de jucători pentru pregătirea Campionatului European U19
Selecționerul echipei naționale Under-19 a României, Ion Marin, a convocat un lot preliminar alcătuit din 25 de jucători în vederea pregătirilor pentru Campionatul European de fotbal U19, care va avea loc în România în perioada 13-26 iunie, potrivit site-ului FRF. Jucătorii și stafful acestei reprezentative se vor reuni &i
Fotbal: Claudiu Petrila (Rapid) - Nu găsesc o explicație pentru sezonul ratat, am clacat la fiecare meci important
Jucătorul Claudiu Petrila a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, înaintea meciului cu Universitatea Cluj, că nu își explică parcursul ratat de FC Rapid în acest sezon al Superligii, în care fotbaliștii giuleșteni au clacat la toate partidele importante. 'Nu găsesc o explicație pentru acest sezon ratat, la fiecare meci
Fotbal: Vladimir Screciu (Universitatea Craiova) - Podiumul este important pentru noi, locul 4 nu este al nostru
Jucătorul Vladimir Screciu a afirmat, vineri, într-o conferință de presă că încă mai speră ca Universitatea Craiova să ocupe ultimul loc pe podium în acest sezon al Superligii de fotbal, poziția a patra nefiind mulțumitoare. 'Pentru noi este un derby meciul cu Dinamo. Având în vedere faptul că este ultimul mec
Fotbal: Kopic (Dinamo), înaintea ultimului meci - Avem toate motivele să fim satisfăcuți de acest sezon
Antrenorul echipei de fotbal Dinamo București, Zeljko Kopic, a declarat, vineri, într-o conferință de presă înaintea meciului cu Universitatea Craiova, ultimul din actuala ediție a Superligii, că are toate motivele să fie satisfăcut de acest sezon. 'Urmează ultimul meci al sezonului și cred că eu, clubul, toată lumea avem multe
Tenis de masă: Bernadette Szocs și-a asigurat o medalie la dublu feminin la Mondialele de la Doha
Jucătoarea română de tenis de masă Bernadette Szocs și-a asigurat o medalie la Campionatele Mondiale individuale de la Doha (Qatar), vineri, după ce s-a calificat în semifinalele probei feminine de dublu, alături de austriaca Sofia Polcanova, potrivit paginii de Facebook a Federației Române de Tenis de Masă. Vicecampioanele e
Handbal feminin: Florentin Pera - Ne-am propus să ne clasăm între primele opt echipe la Campionatul Mondial
Antrenorul echipei naționale de handbal feminin a României, Florentin Pera, a declarat, vineri, că obiectivul primei reprezentative la Campionatul Mondial 2025 din Germania și Olanda este o clasare în primele opt locuri. 'Ne aflăm în cea mai puternică și echilibrată grupă, aspect ce trebuie să ne motiveze și mai mult pent
ANAD susține poziția CEADO cu privire la inițiativa Enhanced Games
Agenția Națională Antidoping (ANAD) a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul său oficial, că susține poziția Organizației Antidoping din Europa Centrală (CEADO) cu privire la la inițiativa 'Enhanced Games'. 'Agenția Națională Antidoping (ANAD), în calitate de membru al Organizației Antidoping di
Hochei: România va găzdui două turnee de Campionat Mondial anul viitor, la U20 și U18
România va găzdui anul viitor două turnee de Campionat Mondial, la Under-20, respectiv Under-18, a anunțat, vineri, Federația Română de Hochei pe Gheață, pe pagina sa de Facebook. Astfel, Berceni Arena va găzdui Divizia a II-a, Grupa A a Campionatului Mondial Under-20, între 4 și 10 ianuarie 2026. Alături de reprezentativa no
Tenis de masă: Bernadette Szocs s-a oprit în optimi la Mondialele de la Doha
Jucătoarea română Bernadette Szocs, numărul 14 mondial, a fost învinsă de chinezoaica Manyu Wang, numărul doi mondial, cu 4-0 (11-6, 12-10, 11-5, 11-6), joi, în optimile de finală ale probei feminine de simplu din cadrul Campionatelor Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar). La dublu masculin, Ovidiu Ionescu
Baschet masculin: U-BT Cluj-Napoca s-a calificat în finala Ligii Naționale
Campioana U-BT Cluj-Napoca este prima finalistă a Ligii Naționale de baschet masculin, după ce a învins-o pe CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea cu scorul de 81-77 (23-24, 17-18, 25-17, 16-18), joi seara, în deplasare. ''U'', care a făcut diferența în sfertul al treilea, adjudecat la opt puncte (25
Fotbal: Portarul Dejan Iliev și-a prelungit contractul cu UTA
Portarul nord-macedonean Dejan Iliev și-a prelungit cu doi ani contractul cu echipa de fotbal UTA Arad, a anunțat, joi, clubul din Superligă pe pagina sa de Facebook. Cu 19 meciuri în tricoul 'Bătrânei Doamne', dintre care opt fără gol primit, goalkeeper-ul naționalei Macedoniei de Nord a fost desemnat și căpitan de echipă
Ciclism: Cristian Răileanu, medaliat cu aur în proba de fond la Campionatele Balcanice de la Bacău
Cristian Răileanu a adus României medalia de aur în cursa masculină de fond la categoria Elite+U23, joi, la Campionatele Balcanice de ciclism pe șosea de la Bacău. Răileanu a fost cronometrat cu timpul de 04 h 40 min 19 sec pe cei 180 km, cu diferență de nivel de 2.821 de metri. Podiumul a fost completat de turcii Burak Abay, sosit la 10 sec, și de
Fotbal: Elias Charalambous (FCSB) - Vrem să încheiem sezonul cu un joc bun la Cluj, cu CFR
Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că își dorește să încheie sezonul cu un joc bun în partida din deplasare cu CFR Cluj, din ultima etapă a sezonului Superligii, chiar dacă aceasta nu mai are nicio miză după câștigarea titlului. 'Vrem să încheiem sez
Federația Română de Hochei pe Gheață a depus candidatura pentru organizarea unui turneu de CM în 2026
Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) dorește organizarea unui turneu de Campionat Mondial în 2026 și a depus în acest sens candidatura în cadrul Congresul anual al federației internaționale. 'Congresul anual al Federației Internaționale de Hochei pe Gheață (IIHF) a început, astăzi, la Stockholm. Evenime
Handbal feminin: CS Rapid București a transferat o jucătoare angoleză
Interul stânga angolez Stelvia Pascoal a semnat un contract pe doi ani cu echipa de handbal feminin CS Rapid București, a anunțat clubul, joi, pe pagina sa de Facebook.