RETROSPECTIVĂ 2017 Alin Petrache: A fost un an bun pentru rugbyul românesc; am câştigat un campionat european

Preşedintele Federaţiei Române de Rugby (FRR), Alin Petrache, a declarat, pentru AGERPRES, că anul 2017 a fost unul bun pentru sportul cu balonul oval românesc, FRR fiind singura federaţie la sporturi pe echipe care a câştigat un campionat european.
''Încheiem un an bun, iar din punct de vedere competiţional, suntem singura Federaţie a sporturilor pe echipe care a câştigat un campionat european în 2017, prin victoria în faţa Georgiei (8-7), în luna martie, din Rugby Europe Championship. Acea victorie a venit după 7 ani în care pierdusem mereu în faţa georgienilor şi ne-a arătat că suntem pe un trend ascendent. Suntem o federaţie care are o strategie pe care o respectă şi m-am bucurat că după succesul cu Georgia am avut, în iunie, două meciuri test bune, cu Japonia şi Canada, victoria în faţa nord-americanilor (25-9) venind în inferioritate numerică'', a arătat Alin Petrache.
El a menţionat că prima reprezentativă a făcut o figură frumoasă şi la partidele din luna noiembrie, victorie cu Samoa (17-13) şi înfrângere în faţa Tonga (20-25), preşedintele FRR subliniind însă că în ultima confruntare ''Stejarilor'' le-au lipsit 5 titulari.
''Debutul foarte multor jucători tineri, fără experienţă internaţională, de 19-20-21 de ani, contra celor din Tonga, îmi dă speranţe să cred că vom avea o echipă naţională puternică şi pentru Cupa Mondială din 2023. Ei i-au înlocuit pe titularii care au trebuit să se întoarcă la cluburile lor din Franţa, fiind pe final de contract. Contează şi experienţa jucătorilor care au mai multe cupe mondiale 'în picioare', dar îmi dă speranţe entuziasmul tinerilor convocaţi la lotul naţional. Cred însă că succesul în faţa Georgiei şi câştigarea titlului european, şi atunci jucând cu câţiva debutanţi în faţa unei naţionale care venise cu cel mai titrat lot, a fost cel mai important moment pentru rugbyul românesc în acest an'', a menţionat Alin Petrache.
Referindu-se la problemele pe care le-a constatat, Petrache a arătat că un aspect mai puţin îmbucurător este ''maturizarea tardivă'' a juniorilor.
''Problema noastră majoră este că la juniori ne maturizăm greu. Un jucător de echipă naţională, în loc să se maturizeze la 16-18 ani, la noi se maturizează la 22-23 de ani. Este o maturizare târzie a jucătorului de echipă naţională. Asta se întâmplă pentru că forţa campionatului intern a scăzut. (...) De asemenea, este foarte greu pentru orice fel de club să ţină 35 de jucători angrenaţi într-o competiţie care se întinde pe perioada unui an, începe să zicem în primăvara acestui an şi se încheie în anul următor. Practic trebuie să ai la dispoziţie mereu două echipe, ceea ce este dificil. Rugbyul este un sport numeros şi probabil de aceea mulţi copii se îndreaptă spre discipline precum volei, handbal, baschet etc. Cu toate acestea, avem nişte baze bine puse la punct, am plecat cu un proiect în 2009 şi după mulţi ani de zile dau roade aceste lucruri; naţionala participă mereu la Cupa Mondială, dorinţa noastră este să avem nu o victorie, ci două în grupele CM, aşa cum nu am mai avut vreodată. Poate vom reuşi acest lucru în 2019 în Japonia, acolo unde, dacă ne vom califica şi eu cred că nu vor fi probleme în acest sens, vom deschide Mondialul contra ţării gazdă. Avem capacitatea de a răsturna carul mare'', a declarat Alin Petrache.
El a subliniat că pentru anul viitor, cel mai important lucru pe care-l aşteaptă este calificarea la turneul final din Japonia, iar apoi meciul test cu naţionala Italiei.
''Odată calificaţi la Cupa Mondială, vom avea un meci test cu Italia, în noiembrie. Cred că după primele două meciuri din februarie din REC, cu Germania acasă şi cu Spania în deplasare, putem să ne luăm un ecart favorabil. Suntem acum primii în grupă, dar meciul pierdut cu Germania (38-41) din acest an ne-a tras în jos. Avem mentalitatea asta latină, intrăm uneori într-o euforie a victoriei, nu ştim să gestionăm succesul (...) şi ne trezim cu răsturnări de situaţie (...)'', a spus preşedintele FRR, precizând că în vara anului viitor ''Stejarii'' vor efectua şi un turneu în zona Oceania.
Pe de altă parte, şeful rugbyului românesc a evitat să nominalizeze un sportiv care ar putea primi titlul de cel mai bun jucător al anului. ''Nu vreau să fac nominalizări de cel mai bun sportiv al anului. Este cel mai dificil lucru de făcut. Scot în evidenţă faptul că avem jucători pentru încă două cupe mondiale chiar de azi. Avem jucători tineri care se afirmă de pe acum şi ei ştiu clar că dacă nu vor face parte din lotul care merge în 2019 în Japonia, cu siguranţă în 2023 vor fi titulari de bază ai naţionalei. Este un lucru care mă mulţumeşte şi care-mi dă speranţă pe viitor. Ne putem baza pe aceşti tineri, iar meciul cu Tonga a demonstrat că putem avea încredere în ei'', a declarat Petrache.
În altă ordine de idei, acesta a adăugat că şi-ar dori să existe un buget multianual astfel încât Federaţia, care are proiecte pe termen lung, ''să ştie pe ce se poate baza în următorii 4, 5, 10 ani''.
''S-a venit cu îmbunătăţirea ca 5% din bugetul primăriei să se ducă către sport, dar este nevoie de o fiscalizare mai bună şi din partea mediului de afaceri. Dacă s-a oferit acest 5% din partea comunităţilor locale, cred că ar trebui acum să ne uităm un pic şi către privat şi să-i oferim şi privatului o posibilitate de a investi, dacă vrea, bani în sport. Mă uitam în Japonia că majoritatea echipelor au sponsori puternici, nişte coloşi economici care sprijină foarte mult sportul şi au ajutor din partea guvernelor, o impozitare mai bună, o fiscalitate mai bună, ceea ce-i ajută (...)'', a spus Alin Petrache.
Abordând problematica rugbystică internaţională, preşedintele FRR nu a exclus ipoteza ca la un moment dat Turneul celor Şase Naţiuni să se deschidă şi către ţările din eşalonul doi, iar România şi Georgia să fie acceptate în competiţie.
''Având în vedere locul pe care ne aflăm în ierarhia internaţională, cred că este realistă o asemenea variantă. Suntem în spatele Italiei la câteva sutimi, dacă băteam Tonga eram peste ea, Georgia de foarte mult timp este înaintea Italiei. Cred că nevoia de a se întâmpla şi lucruri noi în Six Nations într-un final va conduce la un turneu al celor 8 naţiuni. Este ceea ce se încearcă şi se reuşeşte la fiecare ediţie de CM. S-a discutat de multe ori a limita echipele de la CM la 12 sau la 14, dar de fiecare dată a existat o echipă care a făcut o surpriză la turneul final. Japonia, în 2015, a bătut Africa de Sud, Georgia s-a calificat direct, Fiji a bătut Ţara Galilor. Există mereu echipe care-ţi dau peste cap orice fel de calcul, o buturugă mică, aşa cum se zice. Plăcerea şi nebunia asta frumoasă a jocului va face ca într-un final şi cei de la Six Nations să vadă că România şi Georgia au nivelul necesar pentru a accede în turneu. Cred că dacă în 2019 vom face rezultate bune la CM, cei de la Six Nations se vor uita altfel, pentru că e nevoie şi acolo de o noutate, de lucruri noi pe care să le aducă în atenţia telespectatorilor'', a opinat Petrache.
Referitor la reprezentanta României în competiţiile europene intercluburi, preşedintele FRR a spus că de anul viitor aceasta ar trebui să fie din nou selecţionata Lupii Bucureşti.
''Aş vrea din nou să intrăm în cupele europene de anul viitor cu Lupii Bucureşti. A fost o echipă formată mereu din jucătorii echipei naţionale care evoluează la formaţii din ţară şi ne ţinea angrenaţi mereu într-o competiţie. Iată că meciul din Germania din acest an ne-a demonstrat de fapt că dacă nu avem meciuri în decembrie şi ianuarie, jucătorii noştri sunt doar cei care joacă la echipa campioană. Doar Timişoara a fost angrenată într-o competiţie europeană şi doar jucătorii ei ei de la naţională erau apţi să aibă o confruntare de nivel internaţional. Cred că Lupii Bucureşti au fost o rampă de lansare pentru tinerii care vor să acceadă la naţională plus cei consacraţi care erau ţinuţi într-o formă bună pentru a avea meciuri internaţionale'', a afirmat Alin Petrache.
Cât priveşte competiţiile interne, el a subliniat că pe lângă SuperLiga CEC Bank, Dizivia Naţională de Seniori şi Divizia A, şi anul viitor se vor desfăşura atât Cupa Regelui, cât şi Cupa României.
''Anul acesta s-au retras mai multe echipe din Cupa Regelui din motive birocratice, pentru că nu şi-au făcut dosarul de înscriere în timp util. Cupa Regelui va continua, este o competiţie cerută chiar de cluburi, pentru a avea competiţii în fiecare moment al anului. Echipele din Super Ligă şi cele din DNS şi Divizia A au cerut competiţia. Este o nevoie a rugbyului românesc de a merge înainte cu Cupa Regelui. Cupa României, de asemenea, toate echipele au nevoie de meciuri în picioare. Dacă vorbim de echipele din Super Ligă, ele au nevoie de competiţii pentru a-şi rula jucătorii, iar echipele din diviziile inferioare pentru că trebuie să ia contact şi să vadă nivelul SuperLigii, primul eşalon valoric'', a spus preşedintele FRR, Alin Petrache. AGERPRES/(autor: Adrian Drăguţ, editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fotbal: Selecționerul Ion Marin a convocat un lot preliminar de 25 de jucători pentru pregătirea Campionatului European U19
Selecționerul echipei naționale Under-19 a României, Ion Marin, a convocat un lot preliminar alcătuit din 25 de jucători în vederea pregătirilor pentru Campionatul European de fotbal U19, care va avea loc în România în perioada 13-26 iunie, potrivit site-ului FRF. Jucătorii și stafful acestei reprezentative se vor reuni &i
Fotbal: Claudiu Petrila (Rapid) - Nu găsesc o explicație pentru sezonul ratat, am clacat la fiecare meci important
Jucătorul Claudiu Petrila a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, înaintea meciului cu Universitatea Cluj, că nu își explică parcursul ratat de FC Rapid în acest sezon al Superligii, în care fotbaliștii giuleșteni au clacat la toate partidele importante. 'Nu găsesc o explicație pentru acest sezon ratat, la fiecare meci
Fotbal: Vladimir Screciu (Universitatea Craiova) - Podiumul este important pentru noi, locul 4 nu este al nostru
Jucătorul Vladimir Screciu a afirmat, vineri, într-o conferință de presă că încă mai speră ca Universitatea Craiova să ocupe ultimul loc pe podium în acest sezon al Superligii de fotbal, poziția a patra nefiind mulțumitoare. 'Pentru noi este un derby meciul cu Dinamo. Având în vedere faptul că este ultimul mec
Fotbal: Kopic (Dinamo), înaintea ultimului meci - Avem toate motivele să fim satisfăcuți de acest sezon
Antrenorul echipei de fotbal Dinamo București, Zeljko Kopic, a declarat, vineri, într-o conferință de presă înaintea meciului cu Universitatea Craiova, ultimul din actuala ediție a Superligii, că are toate motivele să fie satisfăcut de acest sezon. 'Urmează ultimul meci al sezonului și cred că eu, clubul, toată lumea avem multe
Tenis de masă: Bernadette Szocs și-a asigurat o medalie la dublu feminin la Mondialele de la Doha
Jucătoarea română de tenis de masă Bernadette Szocs și-a asigurat o medalie la Campionatele Mondiale individuale de la Doha (Qatar), vineri, după ce s-a calificat în semifinalele probei feminine de dublu, alături de austriaca Sofia Polcanova, potrivit paginii de Facebook a Federației Române de Tenis de Masă. Vicecampioanele e
Handbal feminin: Florentin Pera - Ne-am propus să ne clasăm între primele opt echipe la Campionatul Mondial
Antrenorul echipei naționale de handbal feminin a României, Florentin Pera, a declarat, vineri, că obiectivul primei reprezentative la Campionatul Mondial 2025 din Germania și Olanda este o clasare în primele opt locuri. 'Ne aflăm în cea mai puternică și echilibrată grupă, aspect ce trebuie să ne motiveze și mai mult pent
ANAD susține poziția CEADO cu privire la inițiativa Enhanced Games
Agenția Națională Antidoping (ANAD) a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul său oficial, că susține poziția Organizației Antidoping din Europa Centrală (CEADO) cu privire la la inițiativa 'Enhanced Games'. 'Agenția Națională Antidoping (ANAD), în calitate de membru al Organizației Antidoping di
Hochei: România va găzdui două turnee de Campionat Mondial anul viitor, la U20 și U18
România va găzdui anul viitor două turnee de Campionat Mondial, la Under-20, respectiv Under-18, a anunțat, vineri, Federația Română de Hochei pe Gheață, pe pagina sa de Facebook. Astfel, Berceni Arena va găzdui Divizia a II-a, Grupa A a Campionatului Mondial Under-20, între 4 și 10 ianuarie 2026. Alături de reprezentativa no
Tenis de masă: Bernadette Szocs s-a oprit în optimi la Mondialele de la Doha
Jucătoarea română Bernadette Szocs, numărul 14 mondial, a fost învinsă de chinezoaica Manyu Wang, numărul doi mondial, cu 4-0 (11-6, 12-10, 11-5, 11-6), joi, în optimile de finală ale probei feminine de simplu din cadrul Campionatelor Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar). La dublu masculin, Ovidiu Ionescu
Baschet masculin: U-BT Cluj-Napoca s-a calificat în finala Ligii Naționale
Campioana U-BT Cluj-Napoca este prima finalistă a Ligii Naționale de baschet masculin, după ce a învins-o pe CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea cu scorul de 81-77 (23-24, 17-18, 25-17, 16-18), joi seara, în deplasare. ''U'', care a făcut diferența în sfertul al treilea, adjudecat la opt puncte (25
Fotbal: Portarul Dejan Iliev și-a prelungit contractul cu UTA
Portarul nord-macedonean Dejan Iliev și-a prelungit cu doi ani contractul cu echipa de fotbal UTA Arad, a anunțat, joi, clubul din Superligă pe pagina sa de Facebook. Cu 19 meciuri în tricoul 'Bătrânei Doamne', dintre care opt fără gol primit, goalkeeper-ul naționalei Macedoniei de Nord a fost desemnat și căpitan de echipă
Ciclism: Cristian Răileanu, medaliat cu aur în proba de fond la Campionatele Balcanice de la Bacău
Cristian Răileanu a adus României medalia de aur în cursa masculină de fond la categoria Elite+U23, joi, la Campionatele Balcanice de ciclism pe șosea de la Bacău. Răileanu a fost cronometrat cu timpul de 04 h 40 min 19 sec pe cei 180 km, cu diferență de nivel de 2.821 de metri. Podiumul a fost completat de turcii Burak Abay, sosit la 10 sec, și de
Fotbal: Elias Charalambous (FCSB) - Vrem să încheiem sezonul cu un joc bun la Cluj, cu CFR
Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că își dorește să încheie sezonul cu un joc bun în partida din deplasare cu CFR Cluj, din ultima etapă a sezonului Superligii, chiar dacă aceasta nu mai are nicio miză după câștigarea titlului. 'Vrem să încheiem sez
Federația Română de Hochei pe Gheață a depus candidatura pentru organizarea unui turneu de CM în 2026
Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) dorește organizarea unui turneu de Campionat Mondial în 2026 și a depus în acest sens candidatura în cadrul Congresul anual al federației internaționale. 'Congresul anual al Federației Internaționale de Hochei pe Gheață (IIHF) a început, astăzi, la Stockholm. Evenime
Handbal feminin: CS Rapid București a transferat o jucătoare angoleză
Interul stânga angolez Stelvia Pascoal a semnat un contract pe doi ani cu echipa de handbal feminin CS Rapid București, a anunțat clubul, joi, pe pagina sa de Facebook.