Fotbal: Mircea Lucescu - Eu risc foarte tare venind la naţională, dar fotbalul românesc merită

Noul selecţioner al echipei naţionale de fotbal, Mircea Lucescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că riscă foarte mult acceptând să preia conducerea primei reprezentative, dar a subliniat că fotbalul românesc merită acest risc.
"Eu sunt un produs 100% al fotbalului românesc, un fotbal care a făcut furori în fotbalul din Europa, fie cu echipa naţională, fie cu echipele de club. Eu risc şi îmi dau seama că risc foarte tare. Dar fotbalul românesc cred eu că merită acest risc. Pentru că eu nu am nevoie nici de bani, nici de carieră... pe mine m-au împins să vin momentele acelea trăite la echipa naţională ca jucător şi ca antrenor. Şi aş vrea ca acele momente să se întoarcă. Eu voi da absolut totul pentru a le oferi satisfacţie suporterilor care îşi doresc atât de mult ca echipa naţională să meargă mai departe. Voi face tot posibilul ca experienţa mea să îi ajute pe aceşti băieţi de la echipa naţională. Nu va fi uşor, cel care riscă sunt eu, dar am încrederea că se poate face. Eu trebuia să fac o operaţie de coxartroză şi am amânat-o pentru echipa naţională. Eu vin cu tot sufletul, acum să vedem cum vin ceilalţi", a afirmat el.
"Ca antrenor eşti tot atât de bun ca ultimul tău rezultat. Dar atunci când faci această meserie nu poţi să renunţi uşor la ea. Lucrurile se înlănţuie când începi să guşti din succesul obţinut cu ajutorul celor din jurul tău. Şi e foarte greu să accepţi înfrângerea. Eu vin cu gândul de a da echipei naţionale, de a da acestui fotbal, o continuitate în rezultate. Să îi fac pe jucători să creadă în ei şi în puterea lor de a reuşi. Iar o participare la o Cupă Mondială este lucrul cel mai frumos posibil. Eu nu am prea multe de schimbat la naţională, doar să îi conving pe jucători să dea tot ce au mai bun în ei şi să trăiască permanent cu imaginea acolo suporteri care i-au aplaudat şi i-au încurajat indiferent de rezultat la EURO. În două zile nu se pot face mari schimbări, voi merge pe acelaşi grup, dar pe parcurs sigur că voi aduce schimbări", a explicat Mircea Lucescu.
Noul selecţioner a menţionat că dacă jucătorii primei reprezentative nu vor crede în el, atunci se va da la o parte fără probleme.
"Nimeni nu e magician să obţină rezultate întâmplător. Eu mi-am asumat această răspundere de a încerca să calificăm echipa naţională la Cupa Mondială. Vom face absolut tot. Nu vreau să avem regrete niciunul dintre noi. Dar vreau să avem această speranţă extraordinară că putem să o facem. Şi sunt convins că jucătorii vor adera la acest deziderat al nostru. Vom vedea, eu am nevoie de ajutorul tuturor, în primul rând de ajutorul jucătorilor. Dacă vor crede în mine, vom reuşi, dacă nu vor crede în mine, mă voi da la o parte, asta nu e o problemă", a spus el.
Mircea Lucescu a subliniat că a încercat să îl convingă pe Edward Iordănescu să continue la echipa naţională, iar ulterior pe Gheorghe Hagi să accepte propunerea FRF.
"Îl apreciez foarte mult pe Edi Iordănescu pentru ceea ce a făcut la echipa naţională şi am încercat să-l conving să rămână alături de aceşti băieţi, să aibă un ciclu de 4-5 ani. Şi am spus asta şi Federaţiei, pentru că eu ştiu ce înseamnă să dai continuitate unui antrenor. Apoi, l-am sunat pe Hagi şi l-am întrebat de ce a renunţat la posibilitatea de a antrena echipa naţională, când ştiu că el şi-a dorit toată viaţa asta. De ce când ştiu că el şi-a sacrificat o bună perioadă din viaţă pentru echipa naţională. Deci eu în toată chestiunea asta nu am fost laş. Am zis 'Da' atunci când am fost rugat să vin pentru că nu se găseşte o soluţie viabilă imediată. Insistenţa FRF a fost atât de mare încât mi-am dat seama că eu nu pot să spun 'Nu' echipei naţionale", a menţionat selecţionerul.
Mircea Lucescu, cel mai titrat antrenor român din istoria fotbalului românesc, a fost instalat oficial, marţi, în funcţia de selecţioner al echipei naţionale a României, pe care a mai ocupat-o în urmă cu 38 de ani.
Tehnicianul în vârstă de 79 de ani, liber după despărţirea de Dinamo Kiev din 3 noiembrie 2023, a semnat cu FRF un contract valabil pe doi ani, având ca obiectiv calificarea la Cupa Mondială organizată în 2026 de Statele Unite ale Americii, Mexic şi Canada.
Lucescu a mai condus prima reprezentativă a României în urmă cu 38 de ani. În primul său mandat, care s-a întins între 1 noiembrie 1981 şi 2 octombrie 1986, România a disputat 57 de meciuri, obţinând 24 de victorii, 15 înfrângeri şi 19 egaluri.
În cariera sa, Lucescu a antrenat formaţiile Corvinul Hunedoara, reprezentativa României, Dinamo Bucureşti, Pisa, Brescia, Reggiana, FC Rapid Bucureşti, Inter Milano, Galatasaray Istanbul, Beşiktaş Istanbul, Şahtior Doneţk, Zenit Sankt Petersburg, reprezentativa Turciei şi Dinamo Kiev.
Antrenorul formaţiei Farul Constanţa, Gheorghe Hagi, a fost desemnat, la 24 iulie, prima opţiune pentru postul de selecţioner al echipei naţionale a României de către Comisia Tehnică a Federaţiei Române de Fotbal. De la acel moment, conducerea FRF a discutat cu Gheorghe Hagi condiţiile preluării conducerii tehnice a primei reprezentative.
Ulterior, la 29 iulie, Hagi a refuzat postul de selecţioner el transmiţând prin intermediul unui comunicat de presă că decizia a luat-o ca urmare a unor condiţii impuse de FRF, dar şi a proiectului început la Constanţa.
Federaţia Română de Fotbal a anunţase la 22 iulie, pe site-ul oficial, încheierea colaborării cu selecţionerul Edward Iordănescu, după ce prelungirea contractului scadent la finalul acestei luni nu a mai fost posibilă, cele două părţi nereuşind să ajungă la o înţelegere.
AGERPRES (A, AS-editor: Marius Ţone, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
* Fotbal: Mircea Lucescu, instalat oficial în funcţia de selecţioner al echipei naţionale a României
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Auto: Simone Tempestini, pe podium în Raliul Ungariei (ERC) după două zile
Pilotul român Simone Tempestini se află pe poziția a treia în Raliul Ungariei, etapa a doua a Campionatului European de Raliuri (ERC), sâmbătă, după ziua a doua a cursei. Tempestini, de nouă ori campion național absolut, și copilotul său Sergiu Itu, la bordul unei Skoda Fabia RS, au câștigat super speciala de deschidere
Șah: Deac a remizat cu indianul Rameshbabu, în runda a patra a turneului Superbet Chess Classic România 2025
Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu indianul Praggnanandha Rameshbabu, sâmbătă, în runda a patra a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Francezul Maxime Vachier-Lagrave a reușit să-l învingă pe campi
Tenis de masă: Darius Movileanu și Elena Zaharia au cucerit aurul la dublu mixt, la Europenele Under-21
Perechea română Darius Movileanu/Elena Zaharia a cucerit medaliile de aur în proba de dublu mixt, sâmbătă, la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Bratislava (Slovacia), după ce a învins în finală cuplul german Wim Verdonschot/Josephina Neumann, cu 3-2 (9-11, 11-8, 11-9, 11-13, 11-5), potrivit site-ului Federației Române d
Scrimă: Alexandru Sîrb a câștigat titlul național la floretă
Scrimerul Alexandru Sîrb (CSA Steaua) a câștigat titlul de campion național la floretă, după ce l-a învins în finală pe Felix Dogariu (CSU Politehnica Timișoara) cu 15-9, sâmbătă, în Sala de scrimă ''Ana Pascu'' din București. Podiumul a fost completat de Victor Baciu (CSM Cluj-Napoca) și de
Scrimă: Alexandra Predescu, campioană națională la spadă
Alexandra Predescu (CSA Steaua) a câștigat titlul de campioană națională la spadă, sâmbătă, după ce a învins-o în finală pe Theodora Ion (CS Farul Constanța) cu scorul de 15-5, în Sala de Scrimă ''Alexandru Csipler'' din Satu Mare. Medaliile de bronz au fost obținute de Natalia Constantin (CSA Stea
Fotbal: Universitatea Craiova a remizat cu CFR Cluj (2-2), iar FCSB este virtual campioană
Universitatea Craiova și CFR Cluj au terminat la egalitate, 2-2 (0-0), sâmbătă seara, pe Stadionul ''Ion Oblemenco'', într-un meci din etapa a opta a play-off-ului Superligii de fotbal, rezultat în urma căruia FCSB este virtual campioană. Prima repriză au fost puține ocazii de poartă, prima aparținând oa
Gimnastică artistică: Rafael Szabo, locul 5 în finala de la sol, la Cupa Mondială de la Varna
Sportivul român Rafael Szabo s-a clasat pe locul al cincilea în finala de la sol, sâmbătă, la Cupa Mondială Challenge de gimnastică artistică de la Varna (Bulgaria), cu 12,733 puncte, potrivit paginii de Facebook a Federației Române de Gimnastică. Victoria a revenit bulgarului Eddie Penev, cu 13,900 puncte, urmat î
Fotbal: FC Hermannstadt a câștigat faza play-out după 1-0 cu Poli Iași
FC Hermannstadt va terminat pe primul loc faza play-out a Superligii de fotbal, după ce a învins-o pe Poli Iași cu scorul de 1-0 (0-0), sâmbătă, la Sibiu, într-un meci din etapa a opta, penultima a sezonului. Unicul gol al partidei a fost reușit de Ianis Stoica (75), din pasa lui Nana Antwi. Aurelian Chițu a av
Handbal feminin: CSM București și Gloria Bistrița vor disputa finala Cupei României
CSM București și CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud se vor înfrunta în finala Cupei României la handbal feminin, după ce s-au impus, sâmbătă, în semifinalele desfășurată în Sala Polivalentă Rapid din Capitală. CSM București, deținătoarea trofeului, s-a impus cu 35-29 (22-16) în dauna echipei HC Dunărea Bră
Fotbal: Farul Constanța - UTA Arad 1-2, în play-out
Farul Constanța a fost învinsă de UTA Arad cu scorul de 2-1 (1-0), sâmbătă, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 8-a a fazei play-out a Superligii de fotbal. Daniel Zsori (26) și cipriotul Marinos Tzionis (50) au marcat pentru arădeni, în timp ce golul de onoare ale echipei antrenate de Gheorghe Hagi a fost î
Șah: Deac a remizat cu campionul mondial, în runda a treia a turneului Superbet Chess Classic România 2025
Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu campionul mondial en titre, indianul Gukesh Dommaraju, vineri, în runda a treia a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Americanul Fabiano Caruana, numărul doi mondial, a reuși
Tenis de masă: România și-a asigurat cinci medalii la Europenele Under-21
România și-a asigurat, vineri, cinci medalii la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Bratislava (Slovacia), a anunțat Federația Română de Tenis de Masă pe pagina sa de Facebook. La dublu masculin, România are două perechi în semifinale, Eduard Ionescu/Darius Movileanu, respectiv Iulian
Fotbal: Prima victorie pentru Sepsi OSK Sfântu Gheorghe în play-out, 2-0 cu FC Botoșani
Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a obținut prima sa victorie în faza play-out a Superligii de fotbal, 2-0 (0-0) cu FC Botoșani, vineri seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a opta, penultima a sezonului. Covăsnenii s-au impus prin golurile marcate de maghiarul David Siger (71) și de Cosmin Matei (81), într-un meci fo
Baschet masculin: CSO Voluntari s-a calificat în semifinalele Ligii Naționale
CSO Voluntari s-a calificat în semifinalele Ligii Naționale de baschet masculin, după ce a învins-o în deplasare pe CSM Corona Brașov, cu scorul de 84-82 (24-19, 17-18, 28-18, 15-27), vineri, în al patrulea meci al seriei. Lewis Markel Sullivan, cu 23 puncte și 9 recuperări, a fost MVP-ul echipei ilfovene. Michael Antho
Fotbal: Unirea Slobozia a câștigat la Buzău, în play-out
Unirea Slobozia a învins-o pe Gloria Buzău cu scorul de 3-0 (1-0), vineri, în deplasare, într-un meci din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal. Unirea a deschis scorul după numai 36 de secunde, prin Florin Purece, din pasa lui Adnan Aganovic. Ialomițenii ți-au dublat avantajul prin același Purece (54), tot după un assist al cr