Federaţia Română de Fotbal a lansat campania ''Modele de femeie''

Federaţia Română de Fotbal a lansat, luni, campania "Modele de femeie 2023", un proiect care are ca scop principal normalizarea prezenţei femeilor în fotbal şi încurajarea acestora să-şi urmeze pasiunea şi să-şi atingă potenţialul, atât în acest domeniu, dar şi în oricare altă sferă a vieţii.
În cadrul evenimentului de lansare desfăşurat la Casa Fotbalului, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat că prin intermediul acestei campanii echipa naţională feminină se angajează să fie un model pentru tinerele femei din România şi din întreaga lume.
"Această campanie 'Modele de femeie' nu înseamnă doar o campanie pentru fotbalul feminin. Asta pentru că dacă vom avea capacitatea să reuşim în fotbal, atunci vom putea recunoaşte că într-adevăr societatea românească şi-a schimbat cu totul abordarea şi perspectivele în ceea ce înseamnă stereotipurile şi la prejudecăţile pe care le întâlnim azi referitor la fotbalul feminin. În momentul de faţă, fotbalul feminin cunoaşte la nivel global cea mai importantă creştere, una exponenţială, aşa cum nu întâlnim nici măcar în fotbalul masculin", a afirmat oficialul.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
"În trecut, fotbalul feminin a fost marginalizat din punct de vedere social şi cultural. În anii '90 fetele aveau nevoie de foarte mult curaj pentru a intra pe terenul băieţilor. Fotbalul feminin a suferit din cauza lipsei de vizibilitate, asta înseamnă şi că fetele aveau dreptul să joace pe cele mai proaste terenuri. De aceea când ne uităm la jucătoarele din echipa noastră naţională trebuie să le admirăm curajul şi determinarea, lucruri extrem de importante. Probabil că acum 9 ani am fi putut să umplem această sală cu cele 330 de jucătoare care jucau la vremea respectivă fotbal în România. Acesta era numărul atunci... dar astăzi, astăzi sunt peste 66.000 de fete care joacă fotbal în România. Cu siguranţă avem foarte multe de făcut pentru a putea să avem acelaşi număr de fete ca şi cel al băieţilor", a adăugat Burleanu.
FRF îşi propune ca în maximum 7 ani echipa naţională feminină să dispute un meci cu casa închisă pe Arena Naţională, iar România să găzduiască o finală a Ligii Campionilor la fotbal feminin.
"Noi ne-am asumat ca până în 2026 fotbalul feminin să devină sportul numărul 1 în România între disciplinele feminine de echipă. În următorii trei ani cu siguranţă vom avea stadionul Arcul de Triumf plin la un meci al naţionalei feminine. Dar ceea ce ne-am dori cel mai mult este să umplem Arena Naţională la un meci al fetelor. De asemenea, ne dorim să organizăm în România o finală de Champions League la fotbal feminin. În următorii 5-7 ani eu văd realizabile aceste obiective", a menţionat Răzvan Burleanu.
Prezentă la eveniment, internaţionala Ştefania Vătafu a declarat că îşi doreşte ca în viitor fotbalul să devină o opţiune reală pentru fetiţe.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
"Am început fotbalul la 9 ani într-o echipă de băieţi şi am auzit de-a lungul timpului multe lucruri urâte, chiar şi din partea profesorilor. Mi s-a spus că fotbalul nu este pentru fete, că de ce nu stau la cratiţă, dar cu toate astea am fost ambiţioasă şi nu am renunţat. De aceea am şi un palmares destul de bogat, cu multe campionate, cupe şi destule meciuri în Champions League sau în tricoul echipei naţionale. Dorinţa mea este ca în viitor cât mai multe fetiţe să aibă în vederile lor şi opţiunea fotbal. Nu să meargă toate spre fotbal, dar când au de ales între atletism, handbal sau alte sporturi... să fie acolo şi fotbalul ca opţiune", a explicat ea.
O altă jucătoare a României, Ioana Bortan, a afirmat că a început să joace fotbal la 20 de ani, dar acest lucru nu a împiedicat-o să câştige 13 titluri naţionale.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
"Eu am făcut sport încă de la 5 ani, însă fotbalul l-am început spre vârsta de 20 de ani. Am trecut de la gimnastică ritmică, atletism, iar la facultate am auzit de fotbalul feminin şi am avut norocul să fiu într-o grupă alături de două fete care îl practicau. Ele m-au invitat la antrenamentele lor şi am zis să încerc. Mi-a fost greu la început, pentru că veneam de la sporturi individuale, dar în cele din urmă am ajuns să câştig 13 titluri în ţară şi să am atâtea meciuri la prima reprezentativă. În ceea ce priveşte inegalitatea de gen nu pot să zic că am trăit un moment atât de negativ încât să mă facă să renunţ la fotbal", a spus Ioana Bortan.
Selecţionerul primei reprezentative feminine, Cristian Dulca, susţine că are în lot jucătoare care pot evolua fără probleme în echipe masculine.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
"De când am intrat eu în familia fotbalului feminin lucrurile au evoluat extrem de mult. Dar prin această campanie vizibilitatea va fi mult mai mare. Pentru mine trecerea la fotbalul feminin a fost rapidă, consider că m-am adaptat din mers. Am fost întrebat de multe ori care e diferenţa între fete şi băieţi la fotbal... pentru că sunt primul antrenor care a făcut tranziţia asta de la masculin la feminin... şi am spus mereu că fetele au o ambiţie foarte mare, sunt sensibile. Dar din punct de vedere sportiv nu m-am uitat la faptul că antrenez fete sau băieţi. Le antrenez şi acum la fel ca şi pe băieţi din punct de vedere tehnic şi tactic. Iar intensitatea antrenamentelor se apropie de multe ori de cea a băieţilor. Şi eu pot spune că avem fete care pot juca în echipe de băieţi", a precizat Dulca. .
Echipa naţionala feminină de fotbal a semnat campania #modeledefemeie2023, care abordează subiectul egalităţii de gen în lumea fotbalului şi îşi propune să încurajeze şi să susţină femeile şi fetele să înceapă şi să continue să joace fotbal şi nu în ultimul rând, să pună acest subiect pe agenda publică.
AGERPRES (A, AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Baschet feminin: Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale
ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale de baschet feminin, după ce a învins-o pe CS Municipal Târgoviște cu scorul de 65-51 (22-10, 21-5, 10-18, 12-18), vineri, în deplasare. CS Municipal Târgoviște s-a impus cu 72-58, joi, în prima partidă a finalei.
Fotbal: UTA, doar 1-1 cu Sepsi OSK, la împlinirea a 80 de ani
UTA a terminat la egalitate cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, 1-1 (1-1), pe teren propriu, în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal, vineri, în ziua în care clubul arădean a împlinit 80 de ani de existență. Sepsi OSK a deschis scorul prin elvețianul Dimitri Oberlin (19), dar UTA a egalat prin congolez
Handbal feminin: Victorie pentru SCM Craiova în campionat
SCM Universitatea Craiova a învins-o pe CS Minaur Baia Mare cu scorul de 29-23 (13-10), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Valentina Blazevic a marcat 8 goluri pentru gazde, Asli Iskit Calișkan 7, iar portarul Darly Zoqbi De Paula a avut 10 intervenții.
Fotbal: Oțelul Galați - Unirea Slobozia 2-0, în play-out
Oțelul Galați a învins-o pe Unirea Slobozia cu scorul de 2-0 (1-0), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Oțelul s-a impus prin autogolul lui Paul Antoche (43) și reușita lui Frederic Maciel (51). Oțelul a ratat un penalty (35), prin Erik Bicfalvi, al cărui
Handbal masculin: Steaua a pierdut din nou și este tot mai aproape de retrogradare
CSA Steaua București a fost învinsă de ACS HC Buzău 2012 cu scorul de 40-36 (19-15), vineri, pe teren propriu, la Chiajna, într-un meci din etapa a 23-a a Ligii Naționale de handbal masculin. Steaua nu a mai câștigat de șase etape, în care a obținut un singur punct, fiind tot mai aproape de retrogradare. Cu HC Buzău, Stea
Rugby: Steaua a câștigat derby-ul cu SCM Timișoara în campionat
CSA Steaua București a învins-o pe campioana SCM USV Timișoara cu scorul de 29-26, vineri, în Ghencea, în derby-ul etapei a patra a Ligii Naționale de rugby. Steaua a condus cu 21-0, prin eseurile marcate de Cristi Boboc, Muharua Katjijeko și Cristian Strătilă, transformate de Alin Conache. Digo Mosese a reușit o încercare pentru bănățe
Fotbal: Clubul UTA împlinește 80 de ani de existență
Clubul de fotbal UTA Arad împlinește vineri 80 de ani de existență, pe care îi va sărbători cu prilejul meciului cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, de la ora 20:00, pe Arena ''Francisc Neuman'', în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii. ''Dragi utiști. Vă invităm ca în minutul 19 și 45 de secunde al meciu
Baschet feminin: CSM Târgoviște a câștigat primul meci al finalei Ligii Naționale
CS Municipal Târgoviște a învins-o pe ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe cu scorul de 72-58 (19-18, 18-9, 20-16, 15-15), joi, pe teren propriu, în primul meci al finalei Ligii Naționale de baschet feminin. De la gazde s-au remarcat Leilani Lakell McIntosh, cu 17 puncte, 5 recuperări, Teodora Manea, 14 p, 7 rec, 6 pase decisi
Handbal feminin: Gloria Bistrița a învins-o pe Corona în campionat; Rapid, ținută în șah de SCM Rm. Vâlcea
CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud a învins-o pe CSM Corona Brașov cu scorul de 29-23 (14-16), joi, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Larissa Nusser, Asuka Fujita, Sonia Seraficeanu și Greta Kacsor au marcat câte 4 goluri pentru Gloria, iar portarul Renata Lais De Arruda a reuși
Hochei: ACSH Gheorgheni a câștigat pentru a doua oară Erste Liga
ACSH Gheorgheni a câștigat pentru a doua oară competiția regională de hochei pe gheață Erste Liga, după ce a învins-o pe Sport Club Miercurea Ciuc cu scorul de 3-1 (1-1, 1-0, 1-0), joi seara, pe Patinoarul ''Vakar Lajos'' din Miercurea Ciuc, în al șaselea meci al finalei. Echipa din Gheorgheni, care a obținut
Baschet masculin: CSO Voluntari a câștigat clar în campionat
CSO Voluntari a învins-o pe SCM ''U'' Craiova cu scorul de 107-73 (31-11, 17-18, 32-12, 27-32), joi, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 28-a a Ligii Naționale de baschet masculin:. Ilfovenii au avut șase jucători cu minimum 11 puncte marcate fiecare: Kodi Andrew Justice (18 puncte), Michael Anthony Caffey (1
Fotbal: Sabău (U Cluj) - Trebuie să fim mult mai motivați cu Rapid, nu avem voie să cedăm mental
Antrenorul echipei Universitatea Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a declarat, joi, că jucătorii săi trebuie să fie mult mai motivați în meciul cu FC Rapid de sâmbătă, precizând că nu au voie să cedeze mental. 'Ne așteaptă un meci greu, Rapid arată bine în momentul de față, am văzut în a doua repriză cu CFR. Este o ech
Polo: Echipa națională masculină a României a obținut calificarea la Campionatul Mondial
Echipa națională masculină de polo pe apă a României a obținut calificarea la Campionatul Mondial care va avea loc la Singapore în perioada 11-24 iulie 2025, informează Federația Română de Polo pe un site de socializare. Aceasta este a doua participare consecutivă la un Campionat Mondial, după o perioadă de 11 ani de absență.
Handbal masculin: CS Dinamo, aproape de titlul cu numărul 21
CS Dinamo București a făcut un nou pas către titlul cu numărul 21 de campioană națională, după ce a învins-o pe CSM Vaslui cu scorul de 35-27 (18-14), joi, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a 23-a a Ligii Naționale de handbal masculin. Cei mai buni marcatori ai campionilor au fost Branko Vujovic 9 goluri, Miklos Rosta 7, D
Fotbal: Cluburile din Superligă au avut venituri în creștere în 2024, totalul ridicându-se la 114 milioane de euro
Cluburile din Superligă au avut venituri în creștere în anul fiscal 2024, totalul ridicându-se la 570 milioane de lei, aproximativ 114 milioane de euro, se menționează într-un raport financiar publicat, joi, de Federația Română de Fotbal pe site-ul său oficial. Grupările care activează în sezonul 2024-2025 &