logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Judo: Cozmin Guşă - Nu dau notă de trecere nici sportivilor, nici antrenorilor, după Mondialele de la Doha

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că este dezamăgit total de prestaţia sportivilor români la Campionatele Mondiale de la Doha, criticând atât prestaţia acestora, cât şi a antrenorilor, responsabili de pregătirea de dinaintea competiţiei.

Vicepreşedintele FRJ, Florin Bercean, va face în perioada următoare o analiză a prestaţiei sportivilor români, pentru ca ulterior să vină şi cu soluţii.

"Sunt foarte dezamăgit de evoluţia sportivilor în competiţia individuală şi în acelaşi timp de felul în care au fost asistaţi din punct de vedere tehnico-tactic în perioada de pregătire, care, după cum se vede, a fost total deficitară. Şi vorbesc atât despre lotul masculin, cât şi despre lotul feminin. Nu există explicaţii ca plecând din postura să te baţi la medalii, ca în cazul Florentinei Ivănescu şi a lui Alexandru Creţ, tu să pierzi în primul tur şi în faţa unor sportivi mult mai slab clasaţi decât tine în clasamentul mondial. Asta nu este admisibil pentru nişte sportivi de performanţă. Sunt dezamăgit la modul personal, m-am ocupat mult să aibă tot ceea ce au nevoie, pentru că ăsta este rolul preşedintelui federaţiei. Şi tocmai de aia astăzi, la directoratul Federaţiei Române de Judo l-am însărcinat pe vicepreşedintele Florin Bercean să demareze o analiză amănunţită, cu rapoarte asupra pregătirii loturilor, apoi să propună nişte măsuri, pentru că aceste rezultate atât de proaste nu vin dacă nu există nişte cauze concrete. Să depisteze cauzele concrete, să le elimine pentru ca la următoarea competiţie mare de obiectiv, la Europenele din Franţa din toamnă, să reuşească să recupereze acest handicap. Nu dau o notă de trecere niciunui sportiv din lotul olimpic şi nici antrenorilor care pregătesc loturile de băieţi şi de fete", a declarat Guşă, pentru AGERPRES.

El a afirmat că dacă ar lua în calcul strict rezultatele de la aceste Mondiale, sportivii nici nu ar mai trebui să se prezinte la Jocurile Olimpice: "Dacă luăm pe hârtie aceste rezultate, ne indică să nu mai facem nici măcar deplasarea la Paris. Numai că aceiaşi sportivi care s-au comportat lamentabil la Campionatele Mondiale sunt spre exemplu Florentina Ivănescu, cea care a avut locul 5 la Mondialele de anul trecut din Uzbekistan, fiind la limită să ia bronzul, sau Alex Creţ, care la Grand Slam-ul din Turcia, de acum trei săptămâni, a bătut adversari mai bine clasaţi decât el şi a luat argintul, la un pas să ia aurul. Iar un Grand Slam este de nivelul unui campionat mondial. Deci este limpede că aici este vorba despre o problemă de pregătire şi de mobilizare, nu de valoare a lotului. Şansele de a lua medalie la Olimpiadă, Europene sau viitoarele Mondiale sunt intacte în condiţiile în care ei vor aborda altfel competiţiile şi antrenorii se vor responsabiliza. Şi o să mă întrebaţi ce e cu antrenorii. Întotdeauna un sport este caracterizat de valoarea sportivilor şi de valoarea antrenorilor. În judo, poate mai mult decât în alte sporturi, pentru că aici vorbim despre cuplul judoka - antrenor, care duc împreună bătălia la tatami".

Cozmin Guşă a precizat că nu regretă despărţirea de antrenorul japonez Kohei Oishi, pentru că federaţia nu îşi mai permitea să-i plătească salariul foarte mare.

"Nu regret plecarea antrenorului japonez pentru că nu mai aveam bani să-l plătesc. Sunt atât de mari salariile la care s-a ajuns pentru antrenorii internaţionali astăzi încât în condiţiile în care avem un ministru care a tăiat bugetul judoului cu 40%, avem un mediu privat descurajat să ajute sportul, eu nu mai eram în stare decât cu foarte mari eforturi să achit asemenea salarii. Salariile unor antrenori de excelenţă pe care îi aduci din exterior au ajuns la nivelul celor din fotbal. Vorbim de zeci de mii de euro pe lună pentru un antrenor foarte bun. Şi nu ajunge un antrenor, trebuie un colectiv pe care să îl imporţi, şi atunci nota de plată trece de 50.000 de euro pe lună, dacă vorbim şi de antrenori secunzi şi preparator fizici, plus cazare, masă şi alte lucruri. Adică jumătate de milion pe care judoul, astăzi, şi România nu poate să îl suporte", a afirmat Guşă.

Preşedintele FRJ a precizat că sportivii şi antrenorii nu au nicio scuză pentru prestaţia de la Mondiale, unde nu au existat "şicane" ale preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer, cu care este în conflict personal.

"Aştept raportul lui Bercean, el coordonează activitatea sportivă şi tot el o să ne propună nişte măsuri. Nu există scuze aici. Nici că Eduard Novak a tăiat bugetul federaţiei, pentru că nu au simţit asta, am compensat din venituri private pregătirea şi a fost în calendar. Eu, ca preşedinte, am făcut toate eforturile să fie în calendarul cerut de antrenorii loturilor. Nu sunt o scuză nici şicanele lui Marius Vizer (n.r.- preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo) dintr-o ambiţie prostească, în urma neînţelegerilor cu mine. Le mai face din când în când, dar nu a fost cazul la acest campionat mondial. Deci, nici antrenorii, nici judoka nu au niciun fel de scuză. De altfel, ca să se vadă cât de inadecvat este acest domn Novak la conducerea sportului românesc, pot să vă spun că el a fost invitatul lui Vizer la Campionatele Mondialele de la Doha, dar nu a stat de vorbă cu niciun tehnician sau sportiv român dintre cei prezenţi acolo şi au fost destui. Asta ca să înţelegeţi raportarea ministrului Sportului la sportul românesc", a completat Guşă.

"Problemele Vizer - Guşă nu sunt legate de judo, ele sunt legate de nişte neînţelegeri personale, după 25 de ani de prietenie. Aşa că el nu ar avea de ce să se lase influenţat de acest lucru atunci când judecă judoul românesc. Eu nu o fac şi nu a avut nicio problemă din partea mea ca preşedinte de federaţie naţională, iar el ca preşedinte al federaţiei internaţionale. Eu şi federaţia, în schimb, suportăm şicanele lui, care au devenit destul de frecvente, dar despre care nu a venit încă vremea să vorbesc. Sper ca înţelepciunea caracteristică vârstei, pentru că este mai mare decât mine cu 13 ani, să îl ajute şi să nu amestece treburile personale cu treburile din judo, să redevină omul pe care l-am cunoscut eu atunci când ne-am împrietenit şi am avut o prietenie foarte trainică şi apropiată", a adăugat Cozmin Guşă.

Oficialul FRJ consideră că singurul lucru oarecum pozitiv de la competiţia mondială este locul 7 obţinut pe echipe.

"Singurul lucru pe care îl pot remarca, oarecum pozitiv, este locul 7 din întrecerea pe echipe, care este o clasare foarte bună, de prestigiu, nemeritată însă pentru forma şi valoarea pe care o arată în acest moment componenţii lotului olimpic. Putea să fie chiar mai bine, dacă se prezentau corespunzător, nu în sfertul de finală cu Franţa, pentru că era complicat, nu aveam nicio şansă să câştigăm în faţa campionilor olimpici, dar în recalificări, care ar fi putut să-i ducă cel puţin pe locul cinci, într-o finală de bronz cu Olanda. Ar fi trebuit să învingă Marocul, chiar dacă am avut ghinionul să fie descalificată categoria +90 şi am pornit de la un handicap de 0-1. Totuşi, valoarea noastră este peste cea a Marocului", a adăugat Guşă.

Sportivii români au avut evoluţii modeste la Campionatele Mondiale de la Doha, cele mai bune rezultate fiind obţinute în proba de echipe mixte, unde România a ajuns în sferturi, fiind ulterior întrecută de Maroc în recalificări (locul 7), şi de Lucian Borş-Dumitrescu, care a atins optimile la cat. 66 kg.

România a participat la Campionatele Mondiale de judo de la Doha cu 9 sportivi: Florentin Ivănescu (cat. 63 kg), Serafima Moscalu (cat. 70 kg) - la feminin, Lucian Borş-Dumitrescu (cat. 66 kg), Adrian Şulcă (cat. 73 kg), Alexandru Raicu (cat. 73 kg), Alex Creţ (cat. 90 kg), Asley Gonzalez (cat. 100 kg), Mircea Croitoru (cat. +100 kg), Vlăduţ Simionescu (cat. +100 kg) - la masculin.

La competiţie au concurat 657 de sportivi din 99 de ţări, 314 la feminin şi 343 de masculin.

România nu a mai cucerit o medalie la Mondialele de judo din 2015, când Andreea Chiţu (cat. 52 kg) şi Corina Căprioriu (cat. 57 kg) câştigau argintul.
AGERPRES (A, AS-editor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport 27-01-2025 19:43

Fotbal: Mijlocașul croat Diego Zivulic a revenit la Oțelul Galați

Mijlocașul croat Diego Zivulic, ''unul dintre cei mai iubiți oțelari în activitate'' a revenit la echipa de fotbal Oțelul Galați, a anunțat clubul, luni seara, pe site-ul său oficial. Doar două săptămâni ''a rezistat'' Zivulic fără echipa roș-alb-albastră. Plecat pe 10 ianuarie pentru o variantă care se anunța superi

Sport 27-01-2025 16:55

Cluj: Simona Halep intră în joc la Transylvania Open (WTA) în data de 4 februarie

Jucătoarea de tenis Simona Halep va avea primul său meci la turneul Transylvania Open (WTA 250), de la Cluj-Napoca, în data de 4 februarie, când va întâlni o adversară care urmează să fie stabilită la tragerea la sorți. 'Simona Halep, cea mai îndrăgită și mare jucătoare de tenis a României, va juca primul său meci din ca

Sport 27-01-2025 15:33

Cătălin Sprinceană, ales vicepreședinte al Uniunii Cicliste Balcanice

Președintele FR de Ciclism, Cătălin Sprinceană, a fost ales duminică vicepreședinte al Uniunii Cicliste Balcanice (BCU), cu prilejul Congresului anual de la Tirana (Albania), se arată într-un comunicat al FRC. Cu 10 din cele 12 voturi disponibile, Cătălin Sprinceană a fost votat de către membrii adunării generale într-unul din cele două posturi de

Sport 27-01-2025 14:03

Fotbal: Clubul Poli Iași a reziliat contractul cu antrenorul Emil Săndoi

Clubul de fotbal Poli Iași a anunțat, luni, într-un comunicat de presă, rezilierea de comun acord a contractului cu antrenorul Emil Săndoi ca urmare a rezultatelor slabe ale echipei din ultima perioadă. 'Conducerea clubului Poli Iași și antrenorul principal Emil Săndoi au hotărât, astăzi, de comun acord, încheierea contractului tehnicianu

Sport 27-01-2025 08:00

Unsprezece federații olimpice naționale vor organiza alegeri pentru funcția de președinte în 2025

Unsprezece federații olimpice naționale vor organiza în acest an, primul după Jocurile Olimpice de la Paris, alegeri pentru funcția de președinte. Federația Română de Gimnastică va avea din acest an un nou președinte. Carmencita Constantin, cea care a fost aleasă în martie 2021 din postura de unic candidat, a anunțat că nu ma

Sport 26-01-2025 22:13

Fotbal: UTA Arad - FCSB 0-1, în Superligă

FCSB a învins-o pe UTA Arad cu scorul de 1-0 (0-0), duminică seara, în deplasare, într-o partidă din etapa a 23-a a Superligii de fotbal. Unicul gol al partidei a fost marcat de Florin Tănase (63), dintr-un penalty acordat în urma consultării arbitrajului video, pentru un fault comis de Damien Dussaut la Alexandru Musi.

Sport 26-01-2025 21:15

Handbal feminin: Dunărea Brăila a reușit a treia victorie consecutivă în EHF European League

HC Dunărea Brăila a reușit a treia sa victorie consecutivă în competiția feminină de handbal EHF European League, 26-22 (12-11) cu echipa germană Thueringer HC, duminică seara, la Buzău, în Grupa A. Formația oaspete a jucat mai bine în primele 20 de minute și a condus în câteva rânduri la două goluri (6-4, 7

Sport 25-01-2025 23:39

Baschet feminin: Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe, noul lider al Ligii Naționale

ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe este noul lider al Ligii Naționale de baschet feminin, după ce a învins-o cu 96-48 pe CS Universitatea Cluj-Napoca, sâmbătă, pe teren propriu, în etapa a 12-a. Livia Gereben, cu 19 puncte, 12 recuperări, 4 pase decisive, și Beatrix Meresz, 19 p, 9 rec, au fost cele mai bune de la Sepsi-SIC.

Sport 25-01-2025 23:24

Volei masculin: Liderul Dinamo a învins campioana Corona în Divizia A1

Liderul CS Dinamo București a învins-o pe campioana CSM Corona Brașov cu scorul de 3-1 (25-22, 19-25, 25-21, 25-23), sâmbătă, în deplasare, într-o partidă din etapa a 18-a a Diviziei A1 la volei masculin. Christian Fromm, cu 21 de puncte, a fost MVP-ul dinamoviștilor, de la care s-au mai remarcat Mircea Peța (13 p), Răz

Sport 25-01-2025 22:32

Baschet masculin: Victorie fără emoții pentru campioana U-BT Cluj-Napoca

Campioana U-BT Cluj-Napoca a învins-o pe CSO Voluntari cu 104-84, sâmbătă, în Sala Sporturilor ''Horia Demian'', într-un meci din etapa a 18-a a Ligii Naționale de baschet masculin. Zachary Scott Hankins a reușit un double-double pentru ''U'', cu 16 puncte, 11 recuperări și 3 pase decisiv

Sport 25-01-2025 22:04

Fotbal: Rapid București - Universitatea Craiova 1-0, în Superligă

Rapid București a învins-o pe Universitatea Craiova cu scorul de 1-0 (1-0), sâmbătă seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 23-a a Superligii de fotbal. Unicul gol al partidei a fost reușit de Alexandru Dobre (18), din pasa lui Claudiu Micovschi, la capătul unui contraatac.

Sport 25-01-2025 16:29

Fotbal: Poli Iași - FC Hermannstadt 0-2, în Superligă

FC Hermannstadt a învins-o pe Poli Iași cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă, în deplasare, într-un meci din etapa a 23-a a Superligii de fotbal. Sibienii s-au impus prin golurile marcate de Ianis Stoica (55) și Tiago Goncalves (76). Portughezul a marcat în premieră în Superligă. Poli Iași nu a mai câștigat d

Sport 25-01-2025 15:38

Handbal: Triplul campion mondial Cornel Oțelea a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Ghencea 3

Fostul mare handbalist Cornel Oțelea, câștigător a trei titluri mondiale cu echipa națională a României, decedat la vârsta de 84 de ani, a fost înmormântat, sâmbătă, cu onoruri militare la Cimitirul Ghencea 3 din Capitală în prezența a aproximativ 150 de persoane. Brigada 30 Gardă 'Mihai Viteazul' a prezentat o

Sport 24-01-2025 23:38

Baschet masculin: Liderul CSM CSU Oradea a câștigat în deplasare

CSM CSU Oradea, liderul Ligii Naționale de baschet masculin, a învins-o pe CSM BBA Petrolul Ploiești cu scorul de 85-75, vineri, în deplasare, într-un meci din etapa a 18-a. Cei mai buni de la vicecampioni au fost Travante Antonio Williams, cu 17 puncte, 5 recuperări, și Luca Năstruț, 17 puncte. Daniel Ray Laster Jr a fost MV

Sport 24-01-2025 22:07

Fotbal: Dinamo București - Universitatea Cluj 0-0, în Superligă

Dinamo București a terminat la egalitate cu liderul Universitatea Cluj, 0-0, vineri seara, pe Stadionul Arcul de Triumf din Capitală, într-un meci din etapa a 23-a a Superligii de fotbal. Dinamo a avut ocazii clare de gol prin Cătălin Cîrjan (14), Andrei Mărginean (80) și Antonio Bordușanu (89). ''U''