Judo: Cozmin Guşă, despre repartizarea bugetelor federaţiilor - Evaluările sunt total amatoristice

Preşedintele Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, referitor la alocările Ministerului Sportului pentru bugetele asociaţiilor sportive naţionale pe 2023, că evaluările sunt "total amatoristice".
"Nu pot să nu observ că sunt total amatoristice evaluările făcute şi, lăsând la o parte judoul, sunt sporturi cu foarte mari performanţe care trebuiau ajutate să le consolideze, respectiv altele fără nicio şansă de medalie pentru următoarea Olimpiadă, pentru că vorbim totuşi despre un an preolimpic, care nu meritau asemenea sume. Din prima categorie este chiar canotajul, care nu ne-a făcut de ruşine şi nu ne va face de ruşine nici anul ăsta şi nici anul următor, iar din a doua categorie, a privilegiaţilor, este federaţia dragă sufletului lui Eduard Novak, şi mă refer la ciclism. Eduard Novak, pe care l-am lăsat în pace până acum, dovedeşte din nefericire mediocritate în actul managerial. Nu stau să-l judec din punct de vedere al capacităţii intelectuale intrinseci, el face parte dintr-o altă categorie decât fac eu şi ar fi nedrept să mă apuc să îi aplic o etichetă, e şi el un om ca alţi oameni, însă actul lui managerial este direct proporţional cu mediocritatea expertizei sale", a declarat Guşă pentru AGERPRES.
Preşedintele FRJ a precizat că se aştepta ca federaţiei pe care o conduce să îi fie alocat un buget mai mic comparativ cu anul trecut, având în vedere că sportivii au ratat obiectivele trasate.
"Eu nu mă aşteptam la un buget pe măsura celui de anul trecut, tocmai pentru că au fost ratate competiţiile de obiectiv de către sportivii şi antrenorii noştri. Eu i-am avertizat că aşa se va întâmpla. Sigur, au fost ratate la limită, cu loc 5 în loc de medalie şi aşa mai departe, dar asta este viaţa. Deci, din acest punct de vedere eu mă uit în grădină noastră şi toţi cei din federaţie trebuie să facă la fel. Înainte să îl criticăm pe ministru sau activitatea proastă a ministerului trebuie să ne uităm la neajunsurile din propria ogradă, iar aici la nivel de seniori rezultatele au fost departe de proiectul pe care l-am avut. La cadeţi şi juniori au fost bune, dar nefiind competiţii de obiectiv, nu au contact la punctajul final", a afirmat Guşă.
El a criticat totodată iniţiativa legislativă care îi obligă pe preşedinţii de federaţii să îşi depună declaraţiile de avere, la a cărui origine s-ar afla ministrul Sportului, Eduard Novak.
"Mai are încă o problemă, este extrem de revanşard, şi nu vorbesc aici că mi-ar fi făcut mie ceva. Nu este cazul nici la federaţia de judo, nu ne-am supărat, noi ne-am făcut autocritica, asta este viaţa. Însă felul în care îi tratează pe oamenii din sport care îl critică arată că nu este capabil să fie lider administrativ. Un lider administrativ ştie să treacă peste aceste lucruri, cheamă oamenii la discuţie, nu se ascunde de ei, nu le face şicane. Iar aici pot să dau un exemplu de şicană maximă pe care a făcut-o sportului. Şi o fac relaxat, pentru că nu mă afectează pe mine, pentru că nu sunt retribuit de la Federaţia Română de Judo. Eu fac această muncă voluntar de şapte ani şi am mai făcut-o 10 ani înainte. Domnul Eduard Novak, cu UDMR şi USR sunt iniţiatorii amendamentelor care obligă acum conducerile federaţiilor, preşedinţii, vicepreşedinţii şi secretarii generali, să îşi publice declaraţiile de avere. A fost votată, fără să ştie ce votează, de către PNL şi PSD, pentru că aşa este în politica românească, a fost promulgată de Iohannis în decembrie, iar din această lună toţi cei vizaţi au trebuit să îşi depună declaraţiile de avere. Eduard Novak a făcut acest lucru ca să se răzbune într-un mod prostesc după părerea mea pe criticile publice care i-au fost adresate pe nedrept, referitor la indemnizaţia pe care şi-o acordă pentru succesele olimpice la nivel paralimpic. A zis 'domnule, dacă mă criticaţi pe mine pentru cât câştig, ia să vă oblig eu să faceţi declaraţie de avere, să vadă toţi românii că Lipă câştigă 3.000 de euro pe lună de la federaţia de canotaj, că Potec câştigă cam tot atât de la federaţia de nataţie, ca să intre toată lumea în malaxorul public şi să fie toată lumea la fel de neagră precum am fost prezentat eu. Ăsta este un lucru foarte urât pe care l-a făcut Eduard Novak, beneficind de putere politică şi sprijin la nivelul UDMR. Practic a dus mişcarea sportivă din România într-un oprobriu public. Oamenii care sunt plătiţi în acest fel de acele federaţii, au aceşti bani şi îi merită, pentru că fac performanţă, dar el a făcut-o din acest spirit revanşard", a completat Guşă.
Referitor la suma atribuită Federaţiei Române de Judo pentru bugetul pe 2023, cu peste 2,7 milioane de lei mai mică decât anul precedent, Guşă a spus că angajaţii federaţiei vor fi nevoiţi să demonstreze că pot fi performanţi şi cu mai puţini bani.
"Nu am ce să-i fac, nu pot să mă judec cu el. E limpede că a făcut-o probabil fiind sfătuit de către 'un prieten' al federaţiei, de la Budapesta, ca să ne facă greutăţi. Nu are rost să îi spun numele, pentru că este cunoscut în întreaga lume. I-am informat pe cei de la federaţie că direct proporţional cu această scădere vor trebui să fie mai eficienţi în mai puţinele competiţii la care vor participa în 2023. Strângem din dinţi şi mergem înainte. Am ştiut să facem treabă şi cu bani mai mulţi, trebuie să facem treabă şi cu bani mai puţini", a mai spus Cozmin Guşă.
Ministerul Sportului a alocat Federaţiei Române de Judo, pentru bugetul pe anul 2023, suma de 5.011.970 de lei, faţă de 7,75 mil. în 2022.
Comparativ cu sumele primite în 2022, 8 dintre cele 18 federaţii sportive au bugete mai mici în acest an, cea mai substanţială scădere fiind înregistrată de Federaţia Română de Judo, cu peste 2,7 milioane de lei mai puţin.
La capitolul finanţări mai mari comparativ cu anul precedent, Federaţia Română de Gimnastică a înregistrat cea mai mare creştere, cu plus 1,35 milioane de lei, urmată de Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, cu plus 1,3 milioane, şi Federaţia Română de Ciclism, cu plus 1,2 milioane de lei.
Suma totală alocată de Ministerul Sportului pentru asociaţiile sportive naţionale pentru 2023 este de 162.088.000 de lei.
Conform bugetului adoptat pentru 2023, Ministerul Sportului are anul acesta un buget de 581,5 milioane de lei, cu 60 de milioane în plus faţă de faţă de execuţia preliminară din 2022.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
David Popovici a strâns 173.000 de euro pentru o campanie caritabilă prin donarea echipamentului purtat la JO de la Paris
Campionul olimpic, mondial și european la înot David Popovici a strâns 173.000 de euro în cadrul campaniei 'Ambasador pentru Acasă' derulată de Fundația Hope and Homes for Children România prin donarea echipamentului purtat la festivitatea de premiere de la Jocurile Olimpice Paris 2024, se arată într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
Fotbal: Dan Șucu, acționar Rapid și Genoa - E diferit să faci afaceri în Italia față de România
Acționarul majoritar al cluburilor de fotbal FC Rapid și Genoa, Dan Șucu, a afirmat, joi, la ambasada Italiei, că încă are multe lucruri de înțeles cum se fac afacerile în peninsulă, mediul de business fiind cu totul diferit de România. El a precizat că nu a căutat niciodată ca om de afaceri un sprijin din partea statul
Tenis de masă: Bianca Mei-Roșu și Darius Movileanu au trecut cu brio de prima fază a Europenelor U21
Jucătorii români Bianca Mei-Roșu și Darius Movileanu au trecut cu brio de prima fază a calificărilor la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Bratislava (Slovacia). Movileanu a câștigat Grupa 1 din prima fază, cu victorii pe linie, 3-0 (11-9, 11-2, 11-4) cu croatul Borna Petek, 3-1 (3-11, 11-5, 11-3, 11-6) cu slovac
Baschet masculin: CSM Oradea, U-BT Cluj-Napoca și CS Vâlcea, calificate în semifinalele campionatului
CSM CSU Oradea, U-BT Cluj-Napoca și CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea s-au calificat în semifinalele Ligii Naționale de baschet masculin, miercuri seara, după ce au câștigat primele trei partide ale seriilor din play-off. Campioana U-BT Cluj-Napoca a învins-o pe CS Rapid București cu scorul de 91-73, în Ca
Fotbal: Mircea Lucescu - Dacă toate meciurile ar fi la calitatea play-off-ului, cred că am face un pas înainte
Selecționerul naționalei României, Mircea Lucescu, a afirmat, miercuri, la lansarea unui centru de pregătire sportivă, că este mulțumit de calitatea meciurilor din play-off-ul Superligii și că dacă toate meciurile ar fi la același nivel fotbalul românesc ar face un pas în față. 'Dacă tot campionatul ar fi la calitatea mec
Handbal masculin: Constantin Din, înaintea partidei cu Portugalia - Cred foarte mult în națională și în stafful tehnic
Președintele Federației Române de Handbal, Constantin Din, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Constanța înaintea partidei România - Portugalia, din faza a doua de calificare la Campionatul European masculin din 2026, că are multă încredere în jucătorii echipei naționale și în stafful tehnic că vor reuși să
Handbal masculin: Dan Racoțea - Suntem mândri să jucăm pentru România, trebuie să intrăm pe teren și să câștigăm
Handbalistul Dan Racoțea a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că el și colegii săi sunt mândri să reprezinte prima reprezentativă de handbal a României și a precizat că în meciul cu Portugalia, din faza a doua a calificărilor la Campionatul European din 2026, trebuie să intre pe teren și să dea totul pentru a câștiga.
VIDEO Handbal masculin: Buricea - Cu o victorie în fața Portugaliei, România e calificată 99% la Campionatul European
Selecționerul echipei naționale de handbal masculin a României, George Buricea, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Constanța, că a făcut toate calculele și cu o victorie în meciul cu Portugalia, penultimul din cadrul Grupei a 8-a, prima reprezentativă este calificată în proporție de 99% la Campionatul European din 20
Handbal feminin: Poloneza Kobylinska (CSM București) va juca din sezonul viitor la Gloria Bistrița
Handbalista poloneză Monika Kobylinska, legitimată în prezent la CSM București, va juca din vară la Gloria Bistrița-Năsăud, a anunțat, miercuri, clubul ardelean pe pagina sa de Facebook. Interul dreapta, care este și căpitanul naț
Tenis: Anamaria Federica Oană și Maria Sara Popa, calificate în optimile turneului ITF de la București
Jucătoarele române de tenis Anamaria Federica Oană și Maria Sara Popa s-au calificat, marți, în optimile de finală ale turneului ITF de la București, găzduit de Năstase & Marica Sport Club și dotat cu premii totale de 15.000 de dolari. Oană a reușit să o învingă în primul tur pe a cincea favorită, olandeza Demi Tran
Fotbal: FC Argeș a promovat în Superligă
Echipa FC Argeș a promovat în Superliga de fotbal, după ce a învins-o pe CSM Reșița cu scorul de 3-0 (2-0), marți seara, pe teren propriu, la Mioveni, într-un meci din etapa a 8-a a fazei play-off a Ligii a II-a de fotbal. Robert Moldoveanu a deschis scorul după numai 57 de secunde, ''veteranul'' japonez Takay
Sibiu: Peste 10.000 de alergători înscriși la Maratonul Internațional, un număr recod al evenimentului (24-25 mai)
Peste 10.000 de persoane din țară și străinătate s-au înscris la startul Maratonului Internațional Sibiu (MIS), care va avea loc în zilele de 24 și 25 mai, un număr record pentru acest eveniment cu scop caritabil și sportiv, informează un comunicat de presă al organizatorilor. 'Faptul că peste 10.000 de oameni aleg să alerge pe
Fotbal: Ilie Dumitrescu - Dacă va câștiga campionatul, FCSB va încerca să facă pasul în Champions League
Fostul internațional Ilie Dumitrescu a declarat, marți, că în cazul în care va reuși să câștige titlul și în acest sezon, FCSB va încerca să facă pasul în faza finală a Ligii Campionilor la fotbal. 'Am văzut aseară o echipă montată, o echipă decisă să câștige cât mai repede campionatul. Iar a
Fotbal: Ioan Andone, despre meciul FCSB - Dinamo - La pauză îmi venea să plec acasă
Fostul jucător și antrenor al echipei Dinamo, Ioan Andone, a declarat, marți, că la pauza derby-ului FCSB - Dinamo, când scorul era 3-0, voia să plece acasă, el precizând că o formație nu are voie să ia atâtea goluri în 15 minute. 'La pauză îmi venea să plec acasă, sincer. Era 3-0 și a fost fără drept de apel.
Șah: Garry Kasparov a deschis etapa de la București a circuitului Grand Chess Tour 2025
Fostul mare șahist Garry Kasparov a deschis, marți, la București, Superbet Chess Classic România, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025 care se desfășoară la Grand Hotel din Capitală în perioada 7-16 mai. Kasparov, fondatorul circuitului GCT, a efectuat prima mutare simbolică a competiției la ceremonia de deschidere &ici