Mihai Covaliu, despre Ivan Patzaichin: E ireal că a putut să existe atâta glorie şi modestie într-un singur om

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a afirmat, marţi, într-un discurs ţinut la finalul slujbei religioase de înmormântare a campionului olimpic Ivan Patzaichin, că este ireal că a putut să existe atâta glorie şi modestie într-un singur om.
"Ivan a fost un om special căruia nu îi plăceau cuvintele mari. Pentru că aşa a fost crescut şi educat, aşa era Ivan. Ireal că a putut să existe atâta glorie şi atâta modestie într-un singur om. A fost o încântare, o bucurie, să-l cunosc, precum şi o mare mândrie să îi fiu alături. Ivan a dat înapoi societăţii noastre tot ce a strâns într-o viaţă de campion, şi-a purtat gloria cum nici un alt sportiv român nu a făcut-o. A ieşit mereu la mal chiar şi atunci când apele i-au fost potrivnice, când pagaia s-a rupt. A plecat din Delta Dunării şi a cucerit lumea cu o pagaie, cu sufletul şi cu mintea. Lumea sportului îi va păstra vie memoria pentru a inspira şi motiva copiii, fiindcă în sport şi prin sport poţi deveni o legendă. Să preţuim lecţiile pe care ni le-a predat, să apreciem eleganţa cu care a trăit şi cât de discret a ştiut să plece. Sunt mândru că am cunoscut un asemenea om. E datoria noastră să-i păstrăm vie memoria. Povestea lui Ivan este sfântă pentru noi. Rămas bun Ivan! Pentru noi, legendele nu mor niciodată. Ivan este nemuritor", a afirmat Covaliu, la finalul slujbei care a avut loc la Muzeul CS Dinamo.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
El a precizat că Ivan Patzaichin a devenit un simbol al sportului românesc prin devotamentul pe care l-a arătat în timpul competiţiilor: "Ivan Patzaichin a urcat toate treptele sportului de mare performanţă şi a devenit cel mai titrat sportiv român bărbat de la Jocurile Olimpice. A plecat din Mila 23 cu un singur gând, să ajungă campion şi a reuşit, a fost campion olimpic, mondial şi european, dar poate mai mult ca orice altceva a fost campionul inimilor noastre. A fost campion între oameni şi om între campioni. Ivan a fost stâlpul unei familii care a cultivat dragostea de oameni şi de sport, iar ca soţ şi tată a fost la fel de dedicat. Şi-a ales oamenii de lângă el pentru toată viaţa şi a dovedit că loialitatea, devotamentul şi solidaritatea construiesc prietenii şi legături trainice, adevărate, sincere şi eterne. Ivan a fost sportivul unui singur club, Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti, timp de 43 de ani, 18 în calitate de sportiv şi 25 de ani ca antrenor. Din 1967 până în 2010, când şi-a încheiat cariera, Ivan s-a dedicat sportului din prima clipă când a pus pagaia în mână şi a avut un vis pe care l-a urmat cu încredere. La cele cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice la care a participat a câştigat 7 medalii, 4 de aur şi trei de argint. De la primul aur de la Mexico şi până la cursă istorică de la Munchen, unde a vâslit cu inima când pagaia s-a rupt, Ivan şi-a construit o aură de învingător, de invincibil. (...) După ce a câştigat tot ce se putea ca sportiv, a devenit antrenor mentor maestru al sportului. A transferat discipolilor săi spiritul de luptător şi aura de învingător. Ivan a devenit un simbol al sportului românesc, un exemplu de dăruire şi dedicare, iar respectul câştigat în arenele lumii a venit natural".
Preşedintele clubului Sportiv Dinamo, Ionuţ Popa, a afirmat în discursul său că este greu să vorbească despre fostul mare campion la timpul trecut.
"Ivan Patzaichin a fost unul dintre acele simboluri care reflectă deloc întâmplător ceea ce ştim din mitologie, că apa, pe care marele dispărut a stăpânit-o ca nimeni altul în măiestria unui sport, este un element care defineşte însăşi viaţa şi care însumează deopotrivă puritatea şi regenerarea. Cum am putea altfel să ni-l amintim decât vâslind cu pagaia ruptă într-o cursă care l-a propulsat ulterior spre medalia de aur. Un gest cât o deltă, să nu renunţi niciodată la luptă, în ciuda neajunsurilor de tot felul. Este greu să vorbim despre Ivan Patzaichin la timpul trecut pentru că imaginea lui este extrem de puternică în conştiinţele noastre. Dincolo de cele 30 de medalii olimpice, mondiale şi europene cucerite Ivan a fost un model de generozitate, dedicare şi putere sufletească, de aceea îl vom iubi şi îl vom păstra în gânduri pentru totdeauna", a spus Popa.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Peste 100 de persoane au participat, marţi, în curtea Complexului Sportiv Dinamo, la slujba religioasă de înmormântare a fostului campion olimpic Ivan Patzaichin, decedat duminică, la vârsta de 71 de ani.
Slujba, oficiată de 2 preoţi, a avut loc în prezenţa familiei şi apropiaţilor, în interiorul Muzeului Clubului Sportiv Dinamo din cadrul complexului sportiv.
În momentul plecării către Cimitirul Bellu, sicriul a fost întâmpinat cu aplauze de către public.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
După slujba religioasă, care a avut loc în Muzeul CS Dinamo, unde a fost depus sicriul începând de luni, Garda de onoare a dat onorul militar împreună cu Muzica militară a Jandarmeriei Române.
Cortegiul funerar a pornit apoi către Cimitirul Bellu, unde va fi dat încă o dată onorul militar, la momentul înhumării. Atunci vor fi executate şi cele trei salve de către Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul" al MApN.
Fostul campion olimpic Ivan Patzaichin, decedat duminică la vârsta de 71 de ani, fusese decorat cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler şi deţinea gradul de General de brigadă în retragere al Ministerului Afacerilor Interne.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Multiplul campion olimpic şi mondial la canoe Ivan Patzaichin a decedat, duminică, la vârsta de 71 de ani.
Născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în Delta Dunării, Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).
De asemenea, are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale (9 de aur).
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Juan Antonio Samaranch, preşedintele CIO, i-a conferit Ordinul Olimpic Colanul de Platină, fiind singurul sportiv român deţinător al acestui ordin, iar în anul 2000 a fost distins cu Ordinul naţional 'Serviciul Credincios' în grad de ofiţer.
În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
La 26 noiembrie 2019, când a împlinit 70 de ani, a primit din partea Preşedinţiei României Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler. AGERPRES (A-autor: Adrian Ţone, editor: Adrian Drăguţ, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fotbal: Oțelul Galați, victorie la scor de forfait cu Sepsi OSK (3-0), în deplasare, în play-out
Oțelul Galați a învins-o pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 3-0 (2-0), vineri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a șasea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Oțelul a controlat jocul de la un capăt la altul, câștigând fără drept de apel în urma unei prestații palide a echipei covăsn
Baschet feminin: Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe conduce în finala campionatului; FCC UAV Arad, medaliată cu bronz
ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe are 2-1 în finala Ligii Naționale de baschet feminin, după ce a învins-o pe CS Municipal Târgoviște cu scorul de 66-43 (16-12, 21-6, 16-18, 13-7), vineri, pe teren propriu, în timp ce FCC Baschet UAV Arad a obținut medaliile de bronz. Sepsi-SIC a avut doar cinci jucătoare în pun
Handbal masculin: Steaua a pierdut din nou și e tot mai aproape de retrogradare
CSA Steaua București este tot mai aproape de retrogradarea din Liga Națională de handbal masculin, după ce a fost învinsă de CSM București cu scorul de 35-29 (15-11), vineri, în Sala Apollo din Capitală, într-un meci din etapa a 24-a. Steaua a avut un debut bun de meci și a condus la șase goluri, 9-3 și 10-4, dar la pauză ave
Fotbal: Unirea Slobozia - Poli Iași 1-1, în play-out
Unirea Slobozia și Poli Iași au terminat la egalitate, 1-1 (1-0), vineri seara, la Clinceni, într-un meci din etapa a șasea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Ialomițenii au deschis scorul prin Daniel Șerbănică (45+1), în urma unui corner, dar a rămas în inferioritate numerică după pauză, când Ionuț Coadă a primit
Rugby: CSA Steaua - CS Rapid 24-22, în Liga Națională
CSA Steaua a învins-o pe CS Rapid cu scorul de 24-22, vineri, pe Stadionul Ghencea din București, în uvertura etapei a 5-a a Ligii Naționale de rugby. Rapid a condus cu 10-0 și 13-5, dar Steaua a reușit să întoarcă scorul și să se impună cu 24-22. Steaua a reușit patru eseuri, prin George Ilincuță, Ionuț Donici
Gimnastică: Ingrid Istrate - Atâta timp cât țara consideră că ăsta este drumul, nu am de ce să fiu dezamăgită
Ingrid Istrate, candidată la președinția Federației Române de Gimnastică, a declarată că nu este dezamăgită de faptul că a fost învinsă la alegeri de Ioan Suciu deoarece țara a ales că acesta este drumul de viitor al acest
Ioan Suciu este noul președinte al Federației Române de Gimnastică
Medaliat la Mondiale, Europene și Jocurile Olimpice, Ioan Suciu a câștigat, vineri, alegerile pentru funcția de președinte al Federației Române de Gimnastică din cadrul Adunării Generale desfășurate la Casa Olimpică din Capitală la care au participat 62 din cele 64 de cluburi afiliate. Suciu, care a ocupat până în prezent funcția de vicepreș
FRF anunță că la meciurile programate sâmbătă se va ține un moment de reculegere în memoria Papei Francisc
Federația Română de Fotbal anunță că, în conformitate cu hotărârea Guvernului României de a declara ziua de 26 aprilie drept zi de doliu național, la toate meciurile de fotbal programate sâmbătă în România se va ține un moment de reculegere în memoria Sanctității Sale Papa Francisc. Decizia se aplică la toate niv
Cluj: UBB și FRF vor să formeze o elită a tinerilor jucători de fotbal
Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca a intrat într-un parteneriat cu Federația Română de Fotbal și cu alte entități, în vederea formării unei elite a tinerilor jucători de fotbal. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se implică, alături de Federația Română de Fotbal (FRF), Inspectoratul
Fotbal: CFR Cluj va juca finala Cupei României cu FC Hermannstadt
CFR Cluj s-a calificat în finala Cupei României la fotbal, în care o va întâlni pe FC Hermannstadt, după ce învins-o pe Farul Constanța cu scorul de 4-1 (3-1), joi seara, pe Stadion ''Dr. Constantin Rădulescu'' din Cluj-Napoca. CFR a deschis scorul după numai 49 de secunde, prin fundașul bosn
Futsal: FK Odorheiu Secuiesc a câștigat Cupa României
FK Odorheiu Secuiesc a cucerit Cupa României la futsal, după ce a învins-o pe CSM Târgu Mureș cu scorul de 6-2, joi seara, în finala desfășurată în Sala Sporturilor din Târgu Mureș. Golurile învingătorilor au fost înscrise de Tamas Miklos (2), Pele (10, 20) și Andor Balint (13, 15, 34). Pentru mu
Răzvan Burleanu: Renunțarea la regula Under-21 ar duce fotbalul românesc cu 5-6 ani în urmă
Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, joi, la finalul ședinței Comitetului Executiv al FRF, că renunțarea la regula folosirii unui jucător Under-21 în Superligă 'ar duce fotbalul românesc cu 5-6 ani în urmă'. Burleanu nu crede că finanțatorul FCSB, Gigi Becali, care este și deputat, va pu
Fotbal: FRF a modificat regula 5+6, cluburile care nu o respectă vor fi sancționate cu 150.000 de euro
Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunțat, joi, că regula 5+6, prin care cluburile din prima ligă sunt obligate să folosească minimum 5 jucători români formați la nivel național pe toată durata unui meci, a fost modificată de Comitetul Executiv al FRF, astfel încât din următorul sezon al Superligii grupările care nu o vor re
Fotbal: Finala Cupei României, ediția 2024-2025, se va disputa pe Stadionul 'Francisc Neuman' din Arad
Finala Cupei României, ediția 2024-2025, se va disputa Stadionul 'Francisc Neuman' din Arad, conform deciziei luate, joi, de Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal. Ultimul act al Cupei României este programat la 14 mai, de la ora 20:30, informează site-ul oficial al FRF. Prima finalistă a competiției este FC
Fotbal: Marius Șumudică rămâne antrenorul echipei Rapid
Marius Șumudică rămâne antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, a anunțat, joi, clubul, într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook. ''Marius Șumudică este antrenorul Rapidului! Acționarii clubului Rapid, Dan Șucu și Victor Angelescu, împreună cu antrenorul Marius Șumudică, s-au întâlnit astăzi pentru a discu