VIDEO Condiţii ''spartane'' pentru sportivii români la JO 2020: Avem voie doar în cameră şi la antrenamente (GALERIE FOTO)
Atleţii români care participă la Jocurile Olimpice de la Tokyo au parte de condiţii ''spartane'' în cantonamentul de la Matsudo, unde se află într-o carantină totală şi trebuie să respecte cu stricteţe regulile organizatorilor privitoare la pandemia de Covid-19.
"Am ajuns în Matsudo în jur de miezul nopţii, după o escală la Istanbul şi alte 11 ore cu avionul. Iar când ajuns aici am avut oarecum un şoc, pentru că regulile guvernului japonez sunt foarte, foarte stricte. Avem doar două etaje unde avem voie să ne deplasăm, la 4 şi 5. Iar să urcăm sau să coborâm o putem face doar pe scara de serviciu, liftul şi scările principale le folosesc alte persoane şi nu avem voie să luăm contact cu absolut nimeni. Timpul petrecut aici este în cameră sau la antrenament, atât. Nu avem voie la magazin, nu avem voie să facem o plimbare, nu avem voie să ne relaxăm, absolut nimic. Totul este foarte strict. Avem acele două aplicaţii pe telefon întotdeauna cu noi, este cu totul altfel. Este carantină totală", a declarat, pentru AGERPRES, atleta Alina Rotaru, care va concura la Tokyo în proba de săritură în lungime.
Drumul până în cantonamentul din Matsudo, un mic oraş din apropiere de Tokyo, a fost şi el unul destul de anevoios, pe aeroportul din Japonia al doilea grup al delegaţia României la JO, care a plecat pe 16 iulie, trecând prin mai multe filtre de control până să primească acreditarea pentru Jocurile Olimpice.
"M-am simţit foarte bine, onorată, atât eu cât şi antrenorul meu că am plecat de la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, şi vreau să mulţumesc COSR pentru acest lucru. Am avut un zbor Bucureşti - Istanbul, cu o escală scurtă de două ore şi ceva. Apoi am avut norocul de a zbura cu un avion nou, Dream Liner, timp de 11 ore. Ajunşi în Japonia, a început un minimaraton, unde am avut 5-6 opriri şi ni s-au verificat cele două aplicaţii, cu teste pentru Covid. Este ca o viză, cu multe QR-coduri, care trebuiau scanate. Iar înainte de a ajunge la viză, una dintre opriri a fost pentru testul de salivă, pentru că aici nu se fac teste ca în Europa, cu beţigaşe. Abia când am primit acreditarea am conştientizat că am ajuns în final la Jocurile Olimpice. După obţinerea rezultatelor, toate negative pentru delegaţia României, unii dintre noi au putut merge către Satul Olimpic, iar noi, atletismul, am intrat în cantonament, în oraşul Matsudo, unde am ajuns la miezul nopţii", a povestit sportiva.
Alina Rotaru spune că angajaţii hotelului sunt foarte amabili cu sportivii, dar în acelaşi timp stricţi în ceea ce priveşte respectarea regulilor impuse de către autorităţi: "Oamenii de aici sunt foarte drăguţi şi încearcă să ne facă pe plac, dar regulile vin de sus, de la guvernul japonez şi nu ţine de ei. Trebuie respectate, trebuie să ne supunem, chiar dacă ei ne tratează foarte bine. Îşi cer tot timpul scuze, ştiţi cum sunt japonezii... Noi ne dăm seama că nu este vina lor, ei trebuie doar să respecte ce li s-a spus de sus. Şi vom sta aici până pe 25 iulie, când vom pleca în Satul Olimpic. Să vedem acolo care vor fi regulile. Camera este foarte mică, dar asta nu mai contează. Am primit două camere, una pentru bagaj şi una în care să dormim. Iar în rest este carantina totală, doar antrenament şi înapoi".
Şi felul în care sportivii români iau masa este total diferit faţă de modul în care erau obişnuiţi, primesc micul dejun, prânzul şi cina în caserole şi mănâncă în camere: "Micul dejun, masa de prânz şi masa de seară le primim în nişte cutii pe care le luăm şi trebuie să mâncăm în cameră. Este cu totul altfel, dar acestea sunt regulile, sunt pentru toţi din păcate, şi trebuie să le respectăm. Mâncarea este bună, gustoasă, ai de unde alege, chiar dacă nu suntem obişnuiţi cu aceste feluri de mâncare".
În ceea ce priveşte condiţiile de antrenament, Rotaru a afirmat că sunt foarte bune şi că s-a acomodat foarte repede şi la diferenţa de fus orar.
"Partea bună este că avem condiţii de antrenament foarte bune. Eu una m-am acomodat foarte bine, foarte repede, deşi până acum nu am mai stat în carantină niciodată. Este pentru prima dată. Nu am avut probleme nici cu diferenţa de fus orar. Să vedem cum va fi mai încolo, până acum este OK", a completat sportiva.
Regulile impuse de autorităţile nipone trebuie respectate de absolut toţi sportivii, chiar dacă unele delegaţii au un mic avantaj în sensul că atleţii au voie să se plimbe pe o distanţă de 100 de metri.
"Am vorbit cu o altă concurentă de la săritura în lungime din Marea Britanie care a ajuns şi ea în Japonia. Este într-un alt oraş, tot în cantonament, iar regulile sunt aceleaşi ca şi la noi, au voie doar la antrenament şi în cameră. Spre deosebire de noi ei au şi o cameră de luat masa, pentru că ei au închiriat tot hotelul pentru delegaţia lor, în timp ce noi avem doar două etaje. Iar ei mai au voie să se plimbe în faţa hotelului, pe o distanţă de 100 de metri, atât, timp de o oră", a mai spus Alina Rotaru.
Atletul Marius Cocioran, care va concura în roba de 50 de kilometri marş, a declarat pentru AGERPRES că pe lângă condiţiile dure de cantonament, sportivii români se confruntă şi cu o căldură excesivă şi umiditate ridicată.
"Am ajuns cu bine, totul este OK, deşi este un pic mai greu, pentru că nu avem voie să ieşim nicăieri în afară de camera de cantonament şi de mers la antrenament. Şi nu se face niciun fel de excepţie. Iar o altă problemă este cu vremea, este foarte cald şi o umiditate foarte mare. Va fi mai dificil la concurs decât în mod normal. Acum nu ştiu exact cum se va simţi la ora 5:30 dimineaţa când am eu startul. Poate că la Sapporo va fi un pic mai bine", a spus Cocioran.
Alina Rotaru a afirmat că va avea timp să se acomodeze cu căldura şi umiditatea, spre deosebire de atleţii care vor ajunge în Japonia mai târziu: "E foarte cald şi umiditate mare. Pentru cei care vor ajunge în Japonia cu câteva zile înaintea concursurilor cred că va fi mai dificil. Eu am timp destul să mă acomodez".
Atleţii români au avut parte marţi dimineaţa de o surpriză din partea elevilor şcolii din oraşul Matsudo. Înainte de antrenamentul zilnic, sportivii români au fost surprinşi de către elevi care le-au urat bun venit şi succes la Jocurile Olimpice.
Totodată, copiii au organizat şi un mic spectacol de o oră pentru delegaţia României care efectuează cantonamentul în oraşul lor. Elevii au prezentat în faţa românilor un spectacol de tobe tradiţionale, fanfara liceului şi un mic spectacol de majorete.
''Ei, săracii, fac totul pentru ca noi să ne simţim bine în ţara lor şi este de apreciat toată străduinţa lor. Vor cu tot dinadinsul ca noi să ne simţim bine aici, este măgulitor. Dacă nu ar fi fost această pandemie...'', a mai spus Alina Rotaru.
La competiţiile de atletism din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, România va fi reprezentată de Florentina Costina Iuşco, Alina Rotaru (ambele la săritura în lungime), Claudia Mihaela Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Alexandru Firfirică (aruncarea discului), Marius Iulian Cocioran (50 km marş), Rareş Andrei Toader (aruncarea greutăţii), Bianca Florentina Ghelber (aruncarea ciocanului), Andrea Miklos (400 m), Mihăiţă Alexandru Novac (aruncarea suliţei).
Lotul României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august) cuprinde 101 de sportivi, 46 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline sportive.
Reprezentanţii României vor concura la înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3x3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis.
AGERPRES (A, V, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa video/foto: (c) Atleta Alina Rotaru
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fotbal: Răzvan Burleanu are asigurat un nou mandat în Consiliul FIFA
Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, își va continua activitatea în Consiliul FIFA pentru încă un mandat, a anunțat, marți, FRF pe site-ul său oficial. UEFA a comunicat finalizarea procedurii de verificare a eligibilității candidaților pentru mandatele din cadrul Consiliului, confirmând că pe
Handbal feminin: Trine Oestergaard și-a prelungit contractul cu CSM București
Extrema dreapta daneză Trine Oestergaard și-a prelungit contractul cu echipa feminină de handbal CSM București, a anunțat clubul, marți, fără a preciza perioada. ''Nu doar una dintre cele mai galonate jucătoare din lotul lui CSM București, dar și una dintre favoritele publicului, datorită evoluțiilor sale, daneza Trine Oestergaard și-a
Fotbal: Portarul Benjamin Siegrist, împrumutat de Rapid la Genoa
Portarul elvețian Benjamin Siegrist a fost împrumutat de Rapid București la echipa italiană de fotbal Genoa până în vară, cu opțiune de cumpărare pentru clubul din Serie A, au anunțat, marți, cele două grupări patronate de omul de afaceri român Dan Șucu. 'Un ochi plânge, dar pe de altă parte este o oportunitat
Fotbal: Gloria Buzău l-a transferat pe fundașul olandez Bradley De Nooijer
Clubul de fotbal Gloria Buzău a anunțat, marți, transferul lui Bradley De Nooijer, fundaș olandez care are în palmares un titlu și o Supercupă a României cu FC Viitorul. 'Născut la Oost-Souburg, în Olanda, jucătorul de 1,80 m s-a consacrat ca fundaș stânga, dar la nevoie poate acoperi postul de mijlocaș și chiar ari
Fotbal: Universitatea Craiova s-a despărțit de antrenorul Constantin Gâlcă
Clubul de fotbal Universitatea Craiova și antrenorul Constantin Gâlcă au decis, de comun acord, încetarea raporturilor contractuale, a anunțat, marți dimineața, gruparea din Bănie, pe pagina sa de Facebook.
Fotbal: CFR Cluj - Farul Constanța 3-1, în Superligă
CFR Cluj a învins-o pe Farul Constanța cu scorul de 3-1 (2-0), luni seara, pe teren propriu, în ultimul meci din etapa a 23-a a Superligii de fotbal. Toate golurile gazdelor au fost marcate de Louis Munteanu (8, 37 - penalty, 66), jucător format de Farul, care acum este golgheterul la zi al Superligii, cu 12 goluri.
Fotbal: Mijlocașul croat Diego Zivulic a revenit la Oțelul Galați
Mijlocașul croat Diego Zivulic, ''unul dintre cei mai iubiți oțelari în activitate'' a revenit la echipa de fotbal Oțelul Galați, a anunțat clubul, luni seara, pe site-ul său oficial. Doar două săptămâni ''a rezistat'' Zivulic fără echipa roș-alb-albastră. Plecat pe 10 ianuarie pentru o variantă care se anunța superi
Cluj: Simona Halep intră în joc la Transylvania Open (WTA) în data de 4 februarie
Jucătoarea de tenis Simona Halep va avea primul său meci la turneul Transylvania Open (WTA 250), de la Cluj-Napoca, în data de 4 februarie, când va întâlni o adversară care urmează să fie stabilită la tragerea la sorți. 'Simona Halep, cea mai îndrăgită și mare jucătoare de tenis a României, va juca primul său meci din ca
Cătălin Sprinceană, ales vicepreședinte al Uniunii Cicliste Balcanice
Președintele FR de Ciclism, Cătălin Sprinceană, a fost ales duminică vicepreședinte al Uniunii Cicliste Balcanice (BCU), cu prilejul Congresului anual de la Tirana (Albania), se arată într-un comunicat al FRC. Cu 10 din cele 12 voturi disponibile, Cătălin Sprinceană a fost votat de către membrii adunării generale într-unul din cele două posturi de
Fotbal: Clubul Poli Iași a reziliat contractul cu antrenorul Emil Săndoi
Clubul de fotbal Poli Iași a anunțat, luni, într-un comunicat de presă, rezilierea de comun acord a contractului cu antrenorul Emil Săndoi ca urmare a rezultatelor slabe ale echipei din ultima perioadă. 'Conducerea clubului Poli Iași și antrenorul principal Emil Săndoi au hotărât, astăzi, de comun acord, încheierea contractului tehnicianu
Unsprezece federații olimpice naționale vor organiza alegeri pentru funcția de președinte în 2025
Unsprezece federații olimpice naționale vor organiza în acest an, primul după Jocurile Olimpice de la Paris, alegeri pentru funcția de președinte. Federația Română de Gimnastică va avea din acest an un nou președinte. Carmencita Constantin, cea care a fost aleasă în martie 2021 din postura de unic candidat, a anunțat că nu ma
Fotbal: UTA Arad - FCSB 0-1, în Superligă
FCSB a învins-o pe UTA Arad cu scorul de 1-0 (0-0), duminică seara, în deplasare, într-o partidă din etapa a 23-a a Superligii de fotbal. Unicul gol al partidei a fost marcat de Florin Tănase (63), dintr-un penalty acordat în urma consultării arbitrajului video, pentru un fault comis de Damien Dussaut la Alexandru Musi.
Handbal feminin: Dunărea Brăila a reușit a treia victorie consecutivă în EHF European League
HC Dunărea Brăila a reușit a treia sa victorie consecutivă în competiția feminină de handbal EHF European League, 26-22 (12-11) cu echipa germană Thueringer HC, duminică seara, la Buzău, în Grupa A. Formația oaspete a jucat mai bine în primele 20 de minute și a condus în câteva rânduri la două goluri (6-4, 7
Baschet feminin: Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe, noul lider al Ligii Naționale
ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe este noul lider al Ligii Naționale de baschet feminin, după ce a învins-o cu 96-48 pe CS Universitatea Cluj-Napoca, sâmbătă, pe teren propriu, în etapa a 12-a. Livia Gereben, cu 19 puncte, 12 recuperări, 4 pase decisive, și Beatrix Meresz, 19 p, 9 rec, au fost cele mai bune de la Sepsi-SIC.
Volei masculin: Liderul Dinamo a învins campioana Corona în Divizia A1
Liderul CS Dinamo București a învins-o pe campioana CSM Corona Brașov cu scorul de 3-1 (25-22, 19-25, 25-21, 25-23), sâmbătă, în deplasare, într-o partidă din etapa a 18-a a Diviziei A1 la volei masculin. Christian Fromm, cu 21 de puncte, a fost MVP-ul dinamoviștilor, de la care s-au mai remarcat Mircea Peța (13 p), Răz