logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU Haltere: Loredana Toma - După două zile de antrenament la sala de acasă am rupt podeaua

Imagine din galeria Agerpres

Campioana mondială şi europeană la haltere Loredana Toma a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că s-a obişnuit cu izolarea la domiciliu în contextul pandemiei de coronavirus, însă a precizat că după două zile de antrenamente la sala de acasă a rupt podeaua cu greutăţile.

Ea a explicat că şi-a amenajat cu acordul administratorilor o încăpere la parterul blocului în care locuieşte pentru că nu se putea pregăti cu halterele în apartamentul de la etajul 4. Campioana mondială din 2017 se pregăteşte normal, câte patru ore pe zi, dar îi lipseşte recuperarea, care acasă se rezumă la băi cu sare de mare.

Loredana Toma, care concurează la categoria 64 de kilograme, susţine că în perioada aceasta problema nu o reprezintă greutăţile pe care să le ridice, ci motivaţia. Ea speră ca măcar Campionatele Europene, amânate pentru 13-21 iunie din cauza pandemiei, să se mai desfăşoare în acest an.

Visul sportivei în vârstă de 24 de ani este legat însă de Jocurile Olimpice. Iar ea recunoaşte că şi-ar fi dorit ca acestea să nu fie amânate pentru 2021, ci să se desfăşoare anul acesta chiar şi fără spectatori, pentru că se afla într-o formă foarte bună. Dar chiar şi în 2021, Loredana Toma crede că şansele sale la o medalie sunt destul de mari şi îşi propune chiar să o înveţe să piardă pe chinezoaica Deng Wei, neînvinsă la nicio ediţie a Campionatelor Mondiale şi a Jocurilor Olimpice la care a participat şi deţinătoare a recordurilor mondiale la smuls, aruncat şi total.

AGERPRES: Cum te simţi în perioada asta, te-ai obişnuit cu statul în casă?
Loredana Toma: Primele două-trei zile au fost mai grele după ce am plecat din cantonament, dar m-am obişnuit până la urmă şi cu izolarea. Totul a venit pe nepregătite, dar între timp am aranjat şi sala de acasă, dacă îi pot spune aşa. Acum îmi desfăşor activitatea în condiţii normale, e ca şi cum aş fi în cantonament. Adică mă antrenez tot la fel, de două ori pe zi câte două ore.

AGERPRES: Ai sală de antrenament acasă, să înţeleg că stai la casă?
Loredana Toma: Nu, stau la bloc, la etajul 4. Vecinii nu zic nimic pentru că nu mă antrenez în apartament ... dacă aş începe să ridic greutăţi cred că aş cădea cu balcon cu tot. Ca halterofil nu te poţi antrena în apartament, asta e clar. Nu, am găsit o soluţie, un spaţiu la parter în ansamblul rezidenţial în care locuiesc. Administratorii au fost foarte drăguţi şi mi-au dat o încăpere unde să mă mut cu tot ce trebuie, de la platformă, la discuri, echipamente, absolut tot, ca la sală. Dar am avut probleme şi cu spaţiul ăsta la început.

AGERPRES: În ce sens?
Loredana Toma: Păi încăperea respectivă nu a fost gândită şi nici construită pentru a fi sală de haltere. Şi după două zile de antrenamente am rupt podeaua. Când am început să trântesc bara, podeaua care e din lemn a cedat. Şi după două zile simţeam că sunt ca într-o groapă când ridicam haltera. Şi atunci mi-am dat seama că e ceva în neregulă cu podeaua, s-a întâmplat ceva. Eu pusesem platforma peste podea şi nu vedeam ce se întâmplă dedesubt. Când m-am uitat ajunsesem la beton... Până la urmă am rezolvat problema, am pus plăci Tego (n.r. - placaj rezistent folosit în construcţii), una peste alta, apoi cauciucuri şi la final platforma. Aşa că situaţia este în regulă acum, nu mai am ce să sparg.

AGERPRES: Te-au pus la plată administratorii?
Loredana Toma: Eu chiar aveam emoţii, mă gândeam ce vor zice când le voi spune că le-am stricat podeaua după două zile. Dar au fost mai mult decât înţelegători, mi-au zis că nu e nicio problemă şi că important e să îmi fac eu treaba. Iar acum totul e în regulă. Pot să încarc bara chiar şi cu 230 de kilograme, nu se mai întâmplă nimic.

AGERPRES: Cu siguranţă îţi lipseşte ceva acasă...
Loredana Toma: Normal... În primul rând refacerea pe care nu o mai pot face după fiecare antrenament. Iar refacerea este cel mai important lucru. Dar asta este, nu am ce să fac. Încerc să stau şi eu cât mai mult în cadă cu sare de mare... şi cam asta e tot ce pot să fac. Băi cu gheaţă nu am cum să fac. Nici nu ştiu de unde aş putea să cumpăr un sac de gheaţă, că e nevoie de multă, nu de o punguţă din frigider.

AGERPRES: Mai găseşti motivaţie pentru a continua să te antrenezi?
Loredana Toma: Sper să se ţină totuşi Campionatele Europene, care au fost amânate pentru sfârşitul lunii iunie. Asta mă mai ţine acum motivată. Mai am o speranţă că totuşi lucrurile se vor rezolva până atunci şi Europenele se vor ţine. Dacă nu, nu ştiu... În perioada asta problema este motivaţia, nu greutăţile. Cu greutăţile mă descurc, nu e problemă, le ridic... dar ai nevoie de motivaţie. Pentru că te antrenezi şi nu ştii de ce te antrenezi. Pentru ce să tragi? Dacă erau anulate înţelegeai un lucru... dar noi stăm în suspans. Poate da, poate nu...

AGERPRES: Ce părere ai despre amânarea Jocurilor Olimpice, cum te afectează pe tine?
Loredana Toma: Până la urma urmei cred că a fost o decizie înţeleaptă, deşi eu nu am primit-o prea bine. Dar asta este. Eu recunosc, mi-aş fi dorit să se ţină Jocurile Olimpice anul ăsta, chiar şi fără spectatori. Eu eram într-o formă nu bună, ci foarte bună când am plecat din cantonament. Eram pe creştere. Urma să plecăm la Campionatele Europene, chiar zilele astea ar fi trebuit să concurez în Rusia. Şi eram foarte bine, super motivată, dar asta este. Deci la momentul ăsta se poate spune că e un dezavantaj pentru mine ... dar, cum cât trece timpul, încep să cred că la anul voi fi într-o formă şi mai bună. Însă în primele zile după anunţ am fost terminată, de ce să mint.

AGERPRES: Ce şanse crezi că ai la podium sau chiar la aurul olimpic anul viitor?
Loredana Toma: Şanse sunt, aşa cred. Dacă ne gândim la aur, însă, va fi foarte greu, pentru că vorbim de China. Mă refer la Deng Wei, o sportivă care nu a pierdut nicio competiţie în toată cariera. Este cea care deţine recordurile mondiale. Nu e doar cea mai bună sportivă la categoria 64, e cea mai bună sportivă la toate categoriile. Pentru că ea nu a pierdut niciodată, unde a participat, a câştigat. Dar eu sper să nu se retragă prea curând din activitate şi să o învăţ cum e să piardă. Să îi dau o lecţie. Poate chiar la Tokyo, cine ştie?

AGERPRES: Anul trecut la Europenele din Georgia ai fost aproape să baţi recordul mondial la smuls, care la momentul respectiv era de 114 kilograme...
Loredana Toma: Da şi mi-a părut foarte rău. Am fost foarte aproape, mi-au lipsit trei kilograme. Între timp, Deng Wei l-a bătut din nou şi a urcat la 117. Însă chiar şi aşa, rămâne un obiectiv pentru mine să bat recordul mondial.

AGERPRES: La Cupa Mondială de la Roma din luna ianuarie ai obţinut cel mai bun rezultat din carieră, 249 de kilograme la total. Ar fi el suficient pentru o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo?
Loredana Toma: Pentru bronz cred că ar fi suficient 249-250 de kilograme, dar eu ţintesc mai sus. Trebuie să trag mai tare. Din ce îmi dau seama acum cred că trebuie să ridic undeva la 260 de kilograme pentru primele două locuri ale podiumului.

AGERPRES: Te îngrijorează situaţia actuală, restricţiile impuse de autorităţi?
Loredana Toma: Sunt îngrijorată ca orice om, mai ales că părinţii sunt departe, în Franţa. Iar situaţia din Franţa este mult mai gravă cu pandemia asta decât la noi. Stau şi ei izolaţi, ca toată lumea. Muncesc în continuare, însă e teribil de greu cu transportul şi cu cumpărăturile acolo. Sunt cozi interminabile din ce mi-au spus, şi nu stau într-un oraş mare. E o grijă în plus pentru mine. Sper să trecem cu bine toţi peste această încercare. E important să gândim pozitiv.
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport 17-01-2025 22:10

Fotbal: FCSB - FC Hermannstadt 1-1, în Superligă

FCSB a terminat la egalitate cu FC Hermannstadt, 1-1 (0-1), vineri seara, pe Arena Națională din București, într-un meci din etapa a 22-a a Superligii de fotbal, în care roș-albaștrii s-au întrecut în ratări. Sibienii au deschis scorul prin Aurelian Chițu (13), care s-a desprins ușor de fundașul camerunez Joyskim Dawa.

Sport 17-01-2025 19:02

Fotbal: Unirea Slobozia - Sepsi OSK 3-2, în Superligă

Unirea Slobozia a învins-o pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 3-2 (2-0), vineri seara, pe teren propriu, la Clinceni, în primul meci din etapa a 22-a a Superligii de fotbal. În primul meci oficial din 2025, ialomițenii au condus cu 2-0 după o jumătate de oră, prin golurile înscrise de francezul Jordan Gele

Sport 17-01-2025 18:55

Fotbal: Marius Șumudică l-a exclus din lot pe Aaron Boupendza - Comportamentul lui e o lipsă de respect

Antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Marius Șumudică, l-a exclus din lot, vineri, pe atacantul Aaron Boupendza, care a refuzat să se întoarcă în România împreună cu echipa din stagiul de pregătire efectuat în Dubai, caracterizând comportamentul său drept 'o lipsă de respect'. 'Indifer

Sport 17-01-2025 16:08

Fotbal: Clubul Rapid anunță că Boupendza va fi sancționat după ce refuzat să întoarcă în țară cu echipa

Clubul de fotbal FC Rapid București a anunțat vineri, prin vocea acționarului Victor Angelescu, că atacantul Aaron Boupendza va fi 'drastic sancționat' pentru că a refuzat să se întoarcă în România împreună cu lotul echipei din stagiul de pregătire efectuat în Dubai. 'Situația cu Aaron Boupendza e

Sport 17-01-2025 15:19

Fotbal: Mihai Adăscăliței, Cătălin Creț, Sekou Camara și Joao Paulino, prezentați oficial la Poli Iași

Fotbaliștii Mihai Adăscăliței, Cătălin Creț, Sekou Camara și Joao Paulino, transferați în această pauză competițională la Poli Iași, au fost prezentați oficial vineri, într-o conferință de presă. Mijlocașul Mihai Adăscăliței (30 de ani), care în prima parte a sezonului a evolua pentru Oțelul Galați, a declarat că vede tr

Sport 17-01-2025 14:40

Fotbal: Jucătorul olandez Desley Ubbink, primul transfer perfectat de FC Bihor, anunțat de Claudiu Keșeru

Jucătorul olandez de fotbal Desley Ubbink a semnat un contract cu clubul FC Bihor, din liga secundă, pe o perioadă de șase luni, cu drept de prelungire, fiind primul transfer al echipei în acest an. Anunțul a fost făcut vineri de directorul sportiv al clubului FC Bihor, Claudiu Keșeru, într-o conferință de presă. 

Sport 17-01-2025 14:15

Rugby: Alin Petrache (FRR) - Sper ca după meciul cu Belgia să fim calificați la Cupa Mondială

Președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache, reales vineri în funcție pentru a patra oară, a afirmat, cu ocazia Adunării Generale a FRR, că speră ca 'stejarii' să fie calificați la Cupa Mondială din Australia din 2027 după cel de-al doilea meci din Rugby Europe Championship 2025, cu Belgia, din 8 februarie. '

Sport 17-01-2025 13:53

Fotbal: Alexandru Mitriță (U Craiova) - Dinamo e o echipă total schimbată, trebuie să intrăm cu atitudine și să câștigăm

Fotbalistul Alexandru Mitriță a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că Dinamo, adversara formației Universitatea Craiova din etapa a 22-a a Superligii, este o echipă total schimbată față de ultimele sezoane și de aceea el și colegii săi trebuie să intre în teren cu atitudine pentru a câștiga. 'Ne așteaptă un mec

Sport 17-01-2025 13:49

Rugby: Alin Petrache - Prioritățile mele sunt calificarea la Cupa Mondială, copiii și infrastructura

Printre prioritățile lui Alin Petrache, reales, vineri, în funcția de președinte al Federației Române de Rugby, cu unanimitate de voturi, se numără calificarea echipei naționale la Cupa Mondială din 2027, din Australia, dar și creșterea numărului de practicanți în rândul copiilor și a numărului de terenuri de rugby în România.

Sport 17-01-2025 13:41

Alin Petrache, reales președinte al Federației Române de Rugby, cu unanimitate de voturi

Alin Petrache a fost reales, vineri, în funcția de președinte al Federației Române de Rugby pentru un nou mandat de patru ani în cadrul Adunării Generale Ordinare și de Alegeri desfășurată la Complexul Cultural Sportiv Studențesc Tei. El a fost votat în unanimitate de cei 64 de membri afiliați cu drept de vot prezenți l

Sport 17-01-2025 12:38

Fotbal: CFR Cluj l-a transferat pe fundașul Sheriff Sinyan

Clubul de fotbal CFR Cluj a anunțat, vineri, pe site-ul său oficial, transferul fundașului norvegian de origine gambiană Sheriff Sinyan, în vârstă de 28 de ani. 'Întărim componenta defensivă a echipei noastre. Suntem bucuroși să vă anunțăm că, începând de astăzi, Sheriff Sinyan este noul nostru fundaș central.

Sport 17-01-2025 10:32

Fotbal: FC Botoșani anunță oficial instalarea lui Leo Grozavu în funcția de antrenor principal

Tehnicianul Leo Grozavu, care conduce echipa de fotbal FC Botoșani din 7 ianuarie, a fost anunțat oficial în funcția de antrenor principal, vineri, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al grupării moldovene. 'Suntem încântați să anunțăm numirea lui Leo Grozavu în funcția de antrenor principal

Sport 16-01-2025 15:11

Doar 3.000 de antrenori activează în România, conform Registrului Agenției Naționale pentru Sport

Fosta președintă a Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că în România activează doar 3.000 de tehnicieni, conform Registrului sportivilor și antrenorilor, un număr foarte mic în opinia sa. 'Avem o zonă foarte sensibilă, care se numește Registrul sportivilor și

Sport 16-01-2025 14:42

Matei(ANS): Cerem înapoi Primăriei terenul cedat în urmă cu 10 ani dacă nu începe construirea Sălii Polivalente

Președintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Bogdan Matei, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că va cere înapoi Primăriei Capitalei suprafața de teren din cadrul Complexului Sportiv ''Lia Manoliu'' cedată în urmă cu 10 ani dacă nu începe construirea noii Săli Polivalente. 'Ministerul Tineretului și S

Sport 16-01-2025 14:21

Bogdan Matei a preluat mandatul de președinte al Agenției Naționale pentru Sport de la Elisabeta Lipă

Noul președinte al Agenției Naționale pentru Sport, Bogdan Matei, a preluat, joi, mandatul de conducere a instituției de la Elisabeta Lipă, cea care i-a transmis că se așteaptă să dubleze la JO de la Los Angeles numărul de 9 medalii olimpice obținute la Paris. 'Sunt foarte mândră de rezultatele obținute la Jocurile Olimpice de la Paris. Los Angeles-u