Atletism: Florin Florea (FRA) - Cred că soluţia cea mai bună ar fi ca Jocurile Olimpice să se amâne pentru octombrie

Preşedintele Federaţiei Române de Atletism (FRA), Florin Florea, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că în cazul în care se observă o evoluţie pozitivă a pandemiei de coronavirus cea mai bună soluţie este amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo pentru luna octombrie.
"Dacă ar fi după mine, dacă în pandemia asta s-ar observa o evoluţie pozitivă, deşi văd că în focarul din China au apărut 70 şi ceva de cazuri noi, atunci cea mai bună soluţie ar fi ca Jocurile Olimpice să se mute undeva în toamnă, în octombrie. Dacă nu mă înşel, Jocurile Olimpice din 1964 (n.r. - de la Tokyo) au avut loc în octombrie. Aşa că eu cred că prima variantă care ar trebui să se ia în calcul ar fi amânarea pentru luna octombrie a acestui an. Deci amânare cu trei luni. Însă decizia trebuie gândită bine, nu sub imperiul emoţiilor, pentru că am văzut multe federaţii internaţionale care pun condiţii, că ele vin numai la anumite date şi aşa mai departe. Deci eu cred că şi aici e nevoie de unitate şi solidaritate. Pentru că Jocurile Olimpice sunt făcute să aducă bucurie şi o dezvoltare a relaţiilor între oameni. E în regulă că ne batem pentru medalii, dar în ultimă instanţă Jocurile Olimpice ar trebui în primul rând să ne solidarizeze şi să ne aducă pe toţi la aceeaşi masă", a spus el.
"E normal ca fiecare să îşi dea cu părerea şi să facă aşa cum crede că îi e mai bine. Sunt 200 şi ceva de ţări, deci putem să avem cel puţin 100 de păreri diferite. Partea cea mai rea referitoare la situaţia asta este că nu se vede direcţia în care se duce pandemia. Pentru că înainte de Jocurile Olimpice, toţi suntem oameni. Iar dacă oamenii nu sunt sănătoşi, e imposibil să faci Jocuri Olimpice. Văd că este o mare frenezie pentru că sunt foarte, foarte mulţi bani în joc, pentru că sunt în joc visurile sportivilor, ale antrenorilor.... toate lucrurile astea sunt adevărate, dar să nu uităm de unde au plecat Jocurile Olimpice. Ele au plecat de la ideea că e mai important să participi, nu să câştigi. Ăsta e spiritul olimpismului şi trebuie să ne întoarcem mereu la el", a adăugat preşedintele FRA.
Întrebat dacă atleţii români sunt dispuşi să îşi asume riscul de a participa la Jocurile Olimpice în situaţia în care acestea rămân la datele actuale de desfăşurare, 24 iulie-9 august, Florea a răspuns: "Noi ca federaţie am adoptat politica paşilor mărunţi, adică văzând şi făcând. Suntem în relaţie cu toţi sportivii noştri şi îi întrebăm şi pe ei ce îşi doresc. Pentru că ei sunt actorii principali şi partenerii noştri, la fel ca şi cluburile. Deci trebuie întrebaţi şi ei pentru că altfel nu mai suntem o echipă. Atleţii sunt în general oameni cu spirit liber. E un sport individual şi atleţii se adaptează mereu situaţiilor. Atletismul e un sport accesibil cumva şi sportivii au fost puşi mai mereu în situaţia de a găsi soluţii de antrenament. Din ce am discutat, pentru ei contează în primul rând sănătatea lor. Nu am făcut un sondaj, dar din discuţii libere aşa am înţeles, că îşi pun pe primul loc sănătatea, familia şi prietenii. Aşa cum e normal. Cam 80% îşi doresc asta. Dar sunt şi sportivi, să zicem 20%, care spun că sunt tineri, că trec uşor prin perioada asta, se fac bine şi merg oricum să se lupte la Jocuri".
Florin Florea a explicat că în cazul în care autorităţile vor lua decizia de a deschide bazele de pregătire pentru cei calificaţi la Tokyo sportivii vor fi cei care vor hotărî dacă revin sau nu la antrenamentele centralizate.
"Toţi sportivii din loturile naţionale şi nu numai sunt acasă. Ei au ales să fie mai aproape de părinţi, de familii. Au ales să fie în siguranţă, să nu umble dintr-o parte în alta. Pentru că neavând informaţii clare despre această pandemie, nimeni nu ştie dacă este infectat sau nu. Poate e asimptomatic şi atunci ce face, se plimbă dintr-o parte în alta? Aşa că fiecare se antrenează acasă. Alergătorii sunt în general aproape de păduri, aşa că se antrenează acolo pentru că sunt singuri. Iar cei care sunt mai pe forţă, fac antrenament specific cu haltere şi alte lucruri de genul ăsta. Deci fiecăruia i-am dat posibilitatea să aleagă cea mai bună variantă. Dacă se deschid complexurile sportive pentru cei calificaţi la Jocurile Olimpice noi îi vom întreba pe atleţi, îi vom întreba pe antrenori, îl vom întreba pe directorul de lot olimpic. Şi fiecare îşi va alege ce crede că e mai bine pentru el. Să mă apuc eu acum să le spun că de mâine sunt în carantină la Snagov, la Izvorani, sau mai ştiu eu pe unde... Nu, eu nu voi face aşa ceva. Dar dacă sportivii îşi asumă treaba asta, noi suntem alături de ei şi îi sprijinim cu tot ce putem respectând restricţiile şi regulile autorităţilor care sunt în vigoare", a explicat preşedintele FRA.
Ministerul Tineretului şi Sportului a trimis vineri o adresă către toate centrele sportive naţionale prin care cerea loturilor aflate în pregătire să evacueze bazele în contextul pandemiei.
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat că în următoarele patru săptămâni va lua o decizie privind amânarea a Jocurilor Olimpice de la Tokyo ca urmare a pandemiei de coronavirus, dar exclude o anulare.
CIO se confruntă de mai multe zile cu o presiune puternică din partea federaţiilor şi comitetelor olimpice naţionale, precum şi a sportivilor, care cer amânarea JO 2020 (programate în perioada 24 iulie-9 august), neliniştiţi de riscul sanitar care îl prezintă pandemia de Covid-19.
Comitetul Internaţional Olimpic consultă comitetele olimpice naţionale, prin chestionare, privind impactul crizei coronavirusului asupra pregătirii sportivilor lor. Într-un formular intitulat ''COVID-19 şi pregătirea pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020'', CIO solicită comitetelor olimpice din diferitele ţări membre să precizeze cum au fost afectate antrenamentele sportivilor de reglementările de urgenţă emise de autorităţi pentru combaterea virusului.
România are până în acest moment 59 de sportivi calificaţi la JO 2020, dintre care cinci atleţi, Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului).
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fotbal: Oțelul Galați - FC Hermannstadt 1-2, în play-out
FC Hermannstadt a învins-o pe Oțelul Galați cu scorul de 2-1 (0-1), duminică seara, în deplasare, într-un meci din etapa a șaptea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Oțelul a deschis scorul prin belgianul Sami Bourard (22), după o minge respinsă în el de portarul Cătălin Căbuz. Sibienii au înto
Hochei: Campionatul Mondial de la Sfântu Gheorghe, un succes organizatoric, în ciuda retrogradării României
Președintele Federației Române de Hochei pe Gheață, Attila Nagy, a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că în ciuda retrogradării naționalei României din al doilea eșalon mondial, Campionatul Mondial, Divizia I, Grupa A, de la Sfântu Gheorghe, a fost un succes organizatoric. 'Cei care au fost aici,
Baschet masculin: Fostul internațional Mircea Câmpeanu s-a stins la 86 de ani
Fostul internațional Mircea Câmpeanu a încetat din viață la vârsta de 86 de ani, a anunțat, Federația Română de Baschet, duminică, pe pagina sa de Facebook. 'Mohu' - așa cum îl știa aproape toată familia baschetului românesc - a fost secretarul general al Federației Române de Baschet într
Baschet masculin: Victorii pe linie ale gazdelor în play-off-ul Ligii Naționale
Gazdele au obținut victorii pe linie, sâmbătă, în play-off-ul Ligii Naționale de baschet masculin și au toate 2-0 la general. CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea a reușit cea mai strânsă victorie, 79-76 cu FC Argeș Pitești, grație unui coș de trei puncte reușit de Cornelius Lamonte Hudson când mai erau zece
Hochei: România a pierdut și ultimul meci de la Campionatul Mondial, 1-7 cu Italia
Naționala masculină de hochei pe gheață a României a fost învinsă de Italia cu scorul de 7-1 (3-1, 3-0, 1-0), sâmbătă, în ultimul său meci de la Campionatul Mondial 2025, Divizia I, Grupa A, în Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe. Radim Valchar (14:39) a marcat golul tricolorilor, în timp ce pentru italien
Fotbal: CFR Cluj - Universitatea Cluj 1-0, în play-off-ul Superligii
CFR Cluj a învins-o pe Universitatea Cluj cu scorul de 1-0 (1-0), sâmbătă seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a șaptea a fazei play-off a Superligii de fotbal. Unicul gol al meciului a fost înscris de kosovarul Meriton Korenica (35), din centrarea lui Alin Fica. ''U'' a avut do
Handbal masculin: Victorii în deplasare pentru Minaur și CSM Vaslui, în campionat
Minaur Baia Mare și CSM Vaslui au obținut victorii, sâmbătă, în deplasare, în etapa a 25-a a Ligii Naționale de handbal masculin, penultima a sezonului. CS Minaur Baia Mare a dispus de CSM Focșani 2007 cu 30-28, condusă de Tudor Botea, 6 goluri, Ștefan-Gabriel Cumpănici, Milan Kotrc și Erik Leonard Pop, câte 5 goluri. P
Rugby: Steaua a câștigat la Baia Mare, în Liga Națională
CSA Steaua București a învins-o pe CSM Știința Baia Mare cu scorul de 41-36, sâmbătă, în deplasare, într-un meci din etapa a șasea a Ligii Naționale de rugby. Stelistul Alin Conache, cu un eseu și două transformări, a fost ales cel mai bun jucător al meciului. CS Dinamo este lider, cu 21 de puncte, urmată
Fotbal: Universitatea Craiova, învinsă acasă de Rapid (1-2), în play-off-ul Superligii
Universitatea Craiova a fost învinsă de FC Rapid București cu scorul de 2-1 (0-0), vineri seara, în Bănie, într-un meci din etapa a șaptea a fazei play-off a Superligii de fotbal. Oaspeții au deschis scorul prin Luka Gojkovic (65), cu un șut din afara careului, după un contraatac care a urmat unei pase greșite a lui Ștefan Ba
Fotbal: Poli Iași - Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 0-0, în faza play-out a Superligii
Poli Iași și Sepsi OSK Sfântu Gheorghe au terminat la egalitate, 0-0, vineri seara, în Copou, într-un meci din etapa a 7-a a fazei play-out a Superligii de fotbal. Oaspeții au avut o bară, în min. 31, la cornerul executat de Omar El Sawy, când mingea l-a lovit pe fundașul Mohammed Umar, de la ieșeni.
Handbal masculin: CS Dinamo a câștigat al 21-lea titlu de campioană națională
CS Dinamo București și-a asigurat al 21-lea său titlu de campioană națională, după ce a învins-o pe AHC Potaissa Turda cu scorul de 42-30, vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 25-a a Ligii Naționale de handbal masculin, penultima a sezonului. Dinamo, care are și o restanță cu Potaissa (meciul tur), a avut cei mai buni
Fotbal: FC Rapid susține că arbitrii nu sunt sancționați, ci premiați, după ce Radu Petrescu a condus un meci în Cipru
Clubul de fotbal FC Rapid susține că arbitrii români 'nu sunt sancționați, ci premiați', după ce centralul Radu Petrescu, acuzat că a dezavantajat formația giuleșteană în derby-ul cu FCSB din Superliga, a condus meciul Omonia Nicosia - AEK Larnaca din semifinalele Cupei Ciprului. Într-un comunicat de presă publicat, v
Federația Română de Fotbal, sancționată de FIFA în urma incidentelor suporterilor naționalei de la meciurile cu Bosnia și San Marino
Comisia de Disciplină din cadrul FIFA a sancționat Federația Română de Fotbal cu amendă și închiderea unor zone din peluze la următorul meci pentru incidentele provocate de suporterii echipei naționale a României la partidele cu Bosnia-Herțegovina și San Marino din preliminariile pentru Cupa Mondială din 2026. FRF a anunțat,
Hochei: România, învinsă de Japonia, a retrogradat în Grupa B a Diviziei I a Campionatului Mondial
Naționala masculină de hochei pe gheață a României a retrogradat în al treilea eșalon mondial după ce a fost învinsă de Japonia cu 5-3 (4-0, 1-3, 0-0), joi seara, la Campionatul Mondial 2025, Divizia I, Grupa A, în Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe. Radim Valchar (26:15), Evgheni Skacikov (35:04) și Szilard Rokaly (
Fotbal: Marius Șumudică (Rapid) - În meciul cu Craiova va trebui să ne ridicăm la nivelul lor
Antrenorul echipei Rapid, Marius Șumudică, a afirmat, joi, într-o conferință de presă, că în partida cu Universitatea Craiova, din etapa a 7-a a play-off-ului Superligii, jucătorii săi vor trebui să se ridice la nivelul adversarilor. 'Va fi un joc dificil, ne deplasăm la Craiova, care încă se gândește cel puțin la l