logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Micii producători locali din județ, în premieră, cu produse autentice în 'Raftul cu Bunătăți Locale'

Image

Un grup de 22 de producători bihoreni de alimente și băuturi își vor putea vinde, începând de vineri, produsele autentice, tradiționale, prin 'Raftul cu Bunătăți Locale' în cadrul celui mare program de susținere al micilor producători derulat, din 2023, de o renumită rețea românească de magazine.

'Clienții români au primit foarte bine aceste program, lansat în 2023. Nevoia aceasta de produse locale este o nevoie care crește, fiind un val foarte puternic. Românii își doresc să cumpere produse românești și își doresc foarte mult să cumpere produse locale și produse artizanale. Din păcate, există așa o ruptură între un producător foarte mic și retaileri foarte mari, pentru că avem cumva două realități diferite, constrângeri logistice și atunci e greu de intrat în retail. Noi a trebuit să facem cumva o divizie separată care să se ocupe de acest proiect, încercând să ne mulăm pe capacitatea producătorului fără să-l forțăm în niciun fel. Ne dorim să fim un colac de salvare sau de sprijin, dar nu în a-l transforma într-o altă dimensiune pentru că vrem să păstrăm aceeași autenticitate a produsului și aceeași scară mică, artizanală, iar extinderea să fie prin creșterea numărului de producători și nu a producției', a declarat, pentru AGERPRES, directorul general adj. al Profi, Călin Costinaș.


Pentru început, 'Raftul cu Bunătăți Locale' se va regăsi în patru magazine Profi selectate din județul Bihor, anume trei în Oradea și unul în comuna Biharia, urmând ca, din 19 iunie, să fie inaugurat unul și în magazinul Profi din comuna Sântandrei.

Evenimentul de lansare pentru județul Bihor a avut loc vineri, la Hotelul Hilton din Oradea, în prezența unor reprezentanți ai supermarketului, oficiali din ANSVSA, parlamentari, invitați și producători locali incluși în program.

Respectând toate normele sanitare, cu o etichetare corectă și într-o formă care să le pună în evidență conținutul valoros, toate produsele sunt puse la vânzare în cantități limitate și doar în magazinele selectate pentru a permite producătorilor să își păstreze modul de preparare și calitatea tradiționale, fără a insista pe cantitate. Accentul este pus pe prospețime și producția artizanală specifică fiecărei localități sau zone în care acestea sunt expuse.


'Este un proiect de suflet, în care noi ne conectăm cu comunitățile locale, cu tradițiile și cu strămoșii noștri, este un proiect prin care ducem mai departe aceste tradiții, pentru a face legătura între bunici și nepoți. Acest proiect ne-a surprins foarte plăcut și am văzut senzația, ca și în Avatar, că ne conectăm cu o altă lume. O lume cu alte unități de măsură, nu discutăm de cifre de afaceri sau de profit, ci discutăm de produs, de tradiții, de emoții. E o lume care îți dă speranță', a menționat Călin Costinaș.

Potrivit directorului de sustenabilitate al Profi, Gabriela Sârbu, 'Raftul cu Bunătăți Locale' din Bihor oferă produse proaspete din carne, lactate, patiserie, panificație și paste făinoase, vinuri, bere, sucuri naturale din fructe, dar și conserve de legume și fructe, cu un adaos comercial foarte mic.

 



Sunt 22 de de producători selectați, completând astfel oferta generoasă listată deja pe platforma http://Via-Profi.ro unde oricine poate ajunge la producătorii locali fără niciun fel de intermediere, având număr de telefon, locație gps etc.

'Încurajăm clienții să meargă direct către producător, pentru că ceea ce nu poți să înțelegi în contactul din magazin este sufletul, motivația din spatele proiectului. Încurajăm pe toți consumatorii să caute și să cumpere aceste produse, de oriunde, pentru că este singura formă în care noi reușim să asigurăm continuitatea. Este și responsabilitatea noastră de companie mare să ne întoarcem către comunitate și să salvăm lucrurile frumoase din comunitate', a subliniat Costinaș.

Lansat în septembrie 2022, programul 'Raftul cu Bunătăți Locale' a fost extins an de an ajungând în prezent în 12 județe, cu produse provenind de la peste 400 de producători locali.

Fost absolvent al Liceului agro-industrial din Salonta, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Ioan Oleleu, a reamintit demersurile făcute de Călin Costinaș, împreună cu instituțiile abilitate, pentru ca micii producători să poată să își comercializeze produsele și în supermarketuri. Acesta a subliniat că 'România poate să asigure hrana pentru mult mai mulți locuitori decât o face acum' și că 'independența agro-alimentară a României trebuie să fie o prioritate pentru fiecare român'.

'Am demarat cel mai amplu proces de relaxare și flexibilizare a legislației privind funcționarea unităților, în special a celor de capacitate mică, prin acordarea de derogări de la condițiile generale și specifice stipulate în regulamentele Uniunii Europene și acest lucru a fost posibil datorită maturității și datorită seriozității sistemului sanitar veterinar care de-a lungul timpului a girat cu succes partea de siguranță a alimentelor la nivel național. Ne dorim ca, în perspectivă, alături de unitățile de capacitate mare care, astăzi, sunt tot mai multe și fac schimburi intracomunitare cu produse procesate la noi cu multe țări din Uniunea Europeană, dar și activități de export în multe țări de pe mapamond, ne dorim ca în perspectivă și unitățile de capacitate mică să poată să facă acest lucru, iar produsele tradiționale obținute în mediul rural în special să fie prezente și pe alte piețe din Uniunea Europeană,' a declarat Ioan Oleleu.

 



La rândul său, deputata Arina Moș a afirmat că, în aceste vremuri, politicienii ar trebui să vorbească mai puțin și să facă mai mult și i-a felicitat pe toți producătorii autentici, a căror muncă o respectă foarte mult, numindu-i 'ambasadorii României'.

 



La festivitatea de inaugurare a 'Raftului cu Bunătăți Locale' au mai fost invitați să își împărtășească gândurile și emoțiile câțiva producători locali, precum Bogdan Lerescu, Radu Iova, Paul Olău și Emil Tămășan. În final, un grup de copii de la Ansamblul folcloric 'Crișana' au încântat publicul cu câteva cântece și dansuri populare. AGERPRES/(A,AS - redactor: Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 145

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 23-05-2025 21:01

Leonard Zăicescu, ultimul supraviețuitor din România al Pogromului de la Iași, s-a stins din viață

Leonard Zăicescu, ultimul supraviețuitor din România al Pogromului de la Iași, a murit vineri, la vârsta de 98 de ani. Leonard Zăicescu, născut la 27 martie 1927, a activat până la finalul vieții pentru pentru combaterea celor care neagă sau minimizează ororile Holocaustului. De altfel, Zăicescu, supraviețuitor al Pogromului de la Iași și al

Social 23-05-2025 20:35

Cod portocaliu de averse și grindină în localități din județele Ialomița, Ilfov, Prahova și Giurgiu, în ora următoare

București, 23 mai /Agerpres/ - Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări nowcasting Cod portocaliu de vijelii, valabile în ora următoare în localități din patru județe din sudul țării. Astfel, până la ora 21:30, în Ialomița (localitățile Fierbinți-Târg, Dridu, Jilavele, Adâncata, Armășești, Movilița, Maia

Social 23-05-2025 17:45

Tulcea: Scrumbia, vedeta a două festivaluri din Deltă în acest sfârșit de săptămână

Satul Sfântu Gheorghe din Delta Dunării găzduiește, începând de vineri, Festivalul scrumbiei, iar localitatea Maliuc va organiza, sâmbătă și duminică, un alt eveniment care va aduce în prim plan aceeași specie de pește migratoare. Festivalul scrumbiei din satul Sfântu Gheorghe a început cu ateliere ded

Social 23-05-2025 17:16

Vrancea: Trei profesori și 34 de elevi din Mirceștii Noi, evacuați în urma unui incendiu la acoperișul școlii

Trei cadre didactice și 34 de elevi ai unei unități de învățământ din Mirceștii Noi, comuna Vânători, s-au autoevacuat, vineri, în urma unui incendiu izbucnit la acoperișul clădirii, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea. Potrivit sursei citate, incendiul a fost semnalat prin 112, în jurul orei 16:20.

Social 23-05-2025 17:16

Botoșani: Aproape 160 de persoane, recrutate în urma Bursei generale a locurilor de muncă

Aproape 160 de persoane au fost selectate în vederea angajării ca urmare a participării, vineri, la Bursa generală a locurilor de muncă, se arată într-un bilanț făcut de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani. Potrivit oficialilor AJOFM, numărul total al persoanelor participante a fost de 594, din care 5

Social 23-05-2025 16:51

Liderii BNS au discutat cu oficiali de la Bruxelles despre degradarea dialogului social în România

Reprezentanții Blocului Național Sindical (BNS) au discutat, vineri, la Bruxelles, cu oficiali din cadrul Parlamentului European și Comisiei Europene pe marginea îngrijorărilor legate de degradarea dialogului social în România. 'Astăzi, o delegație a Blocului Național Sindical, formată din Dumitru Costin - președinte BNS, Kevin Kirmizigul

Social 23-05-2025 16:14

Iași: 17 persoane, printre care 3 copii, transportate la spital după accidentul de la Lețcani

Un număr de 17 victime, 14 adulți și trei minori, au fost transportate la spitale din Iași, cu diverse traumatisme, dar conștiente, în urma accidentului produs vineri după-amiază în localitatea Lețcani, între un autocar și un autocamion. Totodată, celelalte 12 persoane care se aflau în cele două autovehicule au fost eva

Social 23-05-2025 16:05

Timiș: Cei mai buni tineri cățărători se întâlnesc la Campionatul Național de Escaladă, în premieră la Timișoara

Timișoara găzduiește pentru prima dată Campionatul Național de Escaladă pentru copii, în perioada 23 - 25 mai, întrecerea fiind destinată sportivilor cu vârste între 9 ani și 15 ani, care vor concura în cele trei discipline ale escaladei - bouldering, dificultate și viteză. 'Copiii concurează pe panou standard

Social 23-05-2025 16:05

Proiect USR: Platformă online cu autorizațiile de vânătoare, locațiile și perioadele vizate

Deputata USR Corina Atanasiu propune înființarea unei platforme online, în care să fie publicate în timp real autorizațiile de vânătoare, locațiile și perioadele vizate. Inițiativa legislativă depusă la Parlament prevede înființarea Registrului Național Electronic al Vânătorii (RENEV), conform unui comunicat

Social 23-05-2025 15:20

ISUBIF: Incendiu la un apartament din București; 25 persoane evacuate din bloc

Un incendiu a izbucnit, vineri, într-un apartament aflat la etajul 9 al unui bloc de pe Strada Marcu Mihaela Ruxandra, cu degajări mari de fum în balcon și în casa scării. 'Au fost evacuate două persoane din apartamentul afectat, iar alte 25 de persoane au fost evacuate din bloc', informează Biroul de presă al Inspect

Social 23-05-2025 15:15

Bihor: Aur pentru pompierii militari bihoreni în Cupa Asociației Sportive a Pompierilor din România

Pompierii militari bihoreni au obținut două medalii de aur în cadrul Cupei Asociației Sportive a Pompierilor din România la 'Atletism și Cros', ce a avut loc în Buzău, în perioada 21 - 23 mai a.c., a informat vineri, într-un comunicat, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bihor. Competiția a reun

Social 23-05-2025 15:10

Olt: Locuri de muncă mai puține și participare mai numeroasă la Bursa locurilor de muncă

Oferta de la bursa locurilor de muncă care a avut loc vineri la Slatina și la Caracal a fost de 423 de posturi vacante, mai redusă față de anii anteriori, însă participarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a fost mai numeroasă față de edițiile precedente, ajungând la peste 980 de persoane, potrivit organizatorilor.

Social 23-05-2025 15:03

Iași: Șapte persoane rănite grav și șase rănite ușor în accidentul de autocar de la Lețcani

Șapte persoane au fost rănite grav și șase au suferit leziuni mai ușoare în urma accidentului de autocar de la Lețcani, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași. 'Șapte victime cu traume severe din care una cu amputație și șase cu traume ușoare. Au fost implicate 28 persoane din autobuz și una în autoutilitară

Social 23-05-2025 14:38

Iași: Coliziune între un autocar și un autocamion la Lețcani; a fost activat Planul Roșu de Intervenție

Un accident rutier în care au fost implicate un autocar și un autocamion s-a produs, vineri, în localitatea Lețcani din județul Iași, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). 'Av&acir