logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

MARTIE LA FEMININ/Harghita: Jurnalista Csata Orsolya - înger păzitor pentru zeci de copii romi din Miercurea-Ciuc

Image

Zeci de copii romi din Miercurea-Ciuc au participat, în ultimii patru ani, la activități culturale, sportive, educative sau sociale datorită generozității și implicării unei jurnaliste care a descoperit, la un moment dat, că își dorește să aducă un pic de lumină în viețile lor.

Csata Orsolya are 51 de ani, este jurnalist de 30 ani și până în anul 2021 a crezut că acesta este rostul ei pe lume.

Pe 7 ianuarie 2021, însă, a luat foc cartierul romilor din Șumuleu-Ciuc, o tragedie care a lăsat fără acoperiș deasupra capului peste 250 de oameni, și a simțit că trebuie să facă mai mult decât jurnalism.

'Eu aveam față de romi toate prejudecățile pe care le au oamenii, dar în noaptea aceea ceva s-a schimbat. Și nici nu știam că se va schimba ceva în viața mea, dar s-a schimbat în totalitate', își începe povestea Orsi.

Ca mai toți jurnaliștii din Miercurea-Ciuc, a mers la Sala de Sport 'Eross Zsolt', acolo unde erau cazați cei care au rămas fără case, pentru a realiza un reportaj.

La un moment dat, s-a așezat pe o saltea, alături de o femeie afectată de incendiu, și a privit oamenii. Și atunci și-a dat seama că vrea să ajute.

'În noaptea aceea mă simțeam foarte bine, pentru că toată lumea venea și ajuta, iar atmosfera din Arena Eross Zsolt era extraordinară. Și atunci m-am așezat pe o saltea, lângă o mămică, și m-am uitat la oameni. Erau 200 de oameni, despre care noi credem că urlă tot timpul și aveam prejudecăți față de ei, și am văzut că, în ciuda faptului că le fusese luat totul, ei erau foarte liniștiți, își făceau paturile, copiii se jucau. Și am stat acolo și am zis că eu vreau să îi ajut cu ceva, cu ce pot', mărturisește Orsi.

S-a gândit atunci că știe doar să scrie, să citească și să alerge, fiind pasionată de sport.

Așa că, la început, mergea zilnic la sala de sport cu o carte și le citea celor de acolo povești.

Veneau să o asculte atât copii, cât și adulți, iar astfel de momente o umpleau de bucurie.

'Încetul cu încetul ceva s-a schimbat în mine. Voiam să fac totul pentru ei, să îi ajut cum pot eu', spune Orsolya.

În acea perioadă a depus un proiect la Fundația pentru Comunitate din Cluj Napoca și a reușit să obțină finanțare pentru ca patru dintre membrii comunității rome să își ia permisul de conducere.

'Acesta a fost primul proiect și primul moment în care am simțit că trebuie să fac ceva. Tot acest proiect a fost cel care mi-a dus cele mai multe jigniri și mesaje și amenințări. (...) Mi se spunea să am grijă unde mă antrenez sau mă întrebau cum cred eu că acești 'țigani' își pot lua permisul și să conducă. A fost un weekend în care am plâns de vineri până luni dimineața, pentru că nu puteam să înțeleg care este problema', își continuă povestea jurnalista.

Nu s-a lăsat descurajată și a continuat să organizeze activități cu copiii romi și să încerce să dărâme prejudecăți.


Face cu copiii antrenamente de alergare, îi duce la teatru, la concerte, la muzeu, în excursii, 'peste tot unde putem și unde suntem primiți'.

În primul an, nu a acceptat să primească donații pentru activitățile sale, dar atunci când copiii au rugat-o să îi ducă la bazin, ca să învețe să înoate, a fost nevoită să accepte ajutorul.

 



Pentru că era nevoie de bani pentru bilete, pentru antrenor, pentru prosoape, căști, ochelari, papuci sau pentru gel de duș.

A început cursurile de înot cu 12 copii și a ajuns acum la 50 de copii și la al 87-lea antrenament.

'Sunt foarte mulți oameni care se află în spatele meu, pe Facebook, pe care nu îi cunosc. Aproape șase mii de oameni m-au ajutat până acum', spune jurnalista.

Ulterior, s-a decis să înființeze Asociația Right, prin intermediul căreia să poată solicita finanțare pentru diverse activități.

Din când în când, mai apar voluntari care vor să ajute. Și, astfel, copiii participă la cursuri de robotică, de utilizare a calculatorului, la cursuri online de engleză sau de chitară. Iar cei care se apropie de vârsta majoratului, participă la cursuri de legislație rutieră, ținute de un polițist pensionar.

De asemenea, are și susținerea unor autorități, cum ar fi Consiliul Județean, care pune la dispoziție o sală pentru activități și cursuri.

Poate cea mai iubită activitate este însă cea de...gătit.

Totul a pornit când fosta directoare a Bibliotecii Județene 'Kájoni János' din Miercurea-Ciuc, Kopacz Katalin, a început să le pregătească copiilor sandwich-uri, pentru a mânca după antrenamentele de înot.

Apoi, a făcut torturi și le oferă momente de bucurie la mini-petrecerile pe care Orsi le organizează lunar, pentru cei care își sărbătoresc ziua de naștere.

Anul trecut, Asociația Right a câștigat o finanțare din Ungaria și a decis să utilizeze mica bucătărie a lui Kati neni, așa cum îi spun copiii, iar acum, zilnic, câte trei-patru dintre ei, prin rotație, merg să gătească.

Fac împreună sarmale, plăcinte, pizza, prăjituri. Condiția e ca, în pauzele de gătit, să citească.

'Toată lumea vrea să meargă la Kati neni. Așa de flămânzi sunt', spune Orsi, cu lacrimi în ochi.

De când și-a ales acest drum, Orsolya plânge mult. Plânge când copiii sunt discriminați, când li se vorbește urât, plânge când copiii suferă, când sunt abuzați în familii, când sunt flămânzi sau când se automutilează. Și ea se simte neputincioasă.

'Când văd un copil bătut, violat, mi se rupe inima. Când văd că suferă și nu pot face nimic', arată jurnalista.

Spune că în tot ceea ce face are susținerea partenerului de viață, dar și a fiului său, chiar dacă la început și ei erau reticenți și îi spuneau că ar trebui să se oprească.

Dar, după ce s-a convins pe ea că asta își dorește, i-a convins și pe ei să-i fie alături.

'Au fost zile în care spuneam că nu e bine, nu pot să fac asta, nu îmi face bine. Au fost și zile în care mă temeam, mi-a fost frică că mă omoară cineva, că mă bate. Și apoi, mi-am spus: și ce dacă? Și le-am explicat, și lui (partenerului - n.r.) și fiului meu, că asta este. Nu poți să ceri cuiva care merge pe munte să se oprească, pentru că i se va întâmpla ceva. Acesta este drumul lui. Eu cred că acesta este drumul meu. Nu vreau să spun cuvinte mari, dar așa simt, că acesta este drumul meu', afirmă Orsolya.

Iar acum, partenerul de viață este sprijinul ei și cel care participă la majoritatea activităților derulate.

Povestește că a avut și satisfacții în această perioadă, dând exemplul unui tânăr care a reușit să se angajeze și despre care spune că este cel mai bun prieten al ei, dar crede că nu poți aștepta rezultate mari, dacă nu sunt rezolvate condițiile de locuire și până când mentalitatea majorității nu se schimbă.

'Nu poți aștepta rezultate mari până când nu sunt rezolvate condițiile de locuire ale oamenilor. Când un copil se duce acasă printre șobolani, chiar dacă se duce cu un telefon, (...) dar se duce în case în care nu este baie, nu este WC, nu are un pat, o masă, nu are ce mânca. (...) Nu poți aștepta rezultate mari în asemenea condiții. Nu poți aștepta lucruri mari când nu se duc la grădiniță, se duc în școli segregate. Și toată lumea mă ceartă, zice că sunt dușmanul profesorilor. Eu nu sunt dușmanul nimănui, dar o școală segregată nu rezolvă nimic. Anul trecut am încercat să înscriu copiii în școli normale și nu am reușit. (...) Am încercat să îi înscriu la o grămadă de antrenamente și nu am reușit. (...) Și peste tot așa este. Chiar dacă totul, din punct de vedere al infrastructurii, s-ar rezolva peste noapte, tot rămâne ura și segregarea și discriminarea, felul în care se uită la ei. Copiii nu vor să vină cu mine într-o cofetărie, pentru că spun că nu au dreptul acolo', spune jurnalista.

Chiar dacă în ultimii patru ani de zile a șters foarte multe lacrimi, a alinat suferințe, a adus zâmbete pe chipurile copiilor, Orsi crede că nu a făcut prea multe sau nu atât cât și-ar dori.

Intenționează acum să înființeze un afterschool, în care să organizeze activități împreună cu copiii și tinerii, ținând cont de dorințele și nevoile lor.

Dar, înainte de orice, și-ar dori să se schimbe mentalitățile, să existe mai multă deschidere către acești oameni din partea comunității majoritare, dar și a instituțiilor.

'Cred că soluția este să ne deschidem, încetul cu încetul. Toată lumea trebuie să înțeleagă că lucrurile trebuie să se schimbe, că nu putem trăi așa, adică într-un oraș suntem noi și sunt ei. Și ei ne sunt inferiori. Nu putem trăi așa! Trebuie să ne dăm seama și să începem să facem programe comune, să începem să înscriem copiii la școli. Am avut și eu colegi, pentru că în anii '80 nu era o problemă să ai 'țigani' în clasă. Să avem grijă de acești copii, dacă au ce mânca, cu ce se îmbrăca, dacă se duc la școală. Și nu de bani e nevoie, ci de schimbarea mentalității. Și acest lucru se poate, am văzut la cunoștințele mele că se poate. Se schimbă ceva, dar trebuie să se schimbe și la nivelul instituțiilor. (...) Să îi lăsăm să lucreze, pentru că am fost (la firme - n. r.) cu mulți oameni care căutau un loc de muncă și mi-au spus niște lucruri pe care nu le pot reproduce', mai afirmă Orsolya.

În final, spune că a învățat multe în acești ani, dar cea mai importantă lecție este că tot ceea ce contează este să fii și să rămâi om.

'Am găsit mulți prieteni cu care gândim la fel și asta e important. În toți acești ani am învățat că nu contează în ce limbă vorbești, nu contează de unde vii și cine ești, contează cum ești. Pentru mine contează omul, de fapt', conchide jurnalista. AGERPRES/(A, AS - redactor: Gina Ștefan, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Sursa foto: Csata Orsolya/Facebook.com

Afisari: 747

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon

Social 18-04-2025 13:51

Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural

În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani

Social 18-04-2025 12:59

Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș

Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d

Social 18-04-2025 11:29

Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața

Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va

Social 18-04-2025 11:07

Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave

O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc

Social 18-04-2025 11:03

Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de