VIDEO REPORTAJ Sute de persoane - la Palatul Cotroceni, în prima zi de ''porți deschise'' (GALERIE FOTO)

Sute de persoane au venit vineri la Palatul Cotroceni, pentru a-i afla istoria, mai veche sau mai nouă, și pentru a vizita grădinile.
În locuri în care de obicei eticheta te face să amuțești total, vizitatorii au făcut fotografii, au depănat amintiri, iar copiii s-au jucat în voie.
De altfel, vineri a fost prima zi a inițiativei președintelui interimar Ilie Bolojan de a deschide porțile Palatului Cotroceni pentru public, la finalul fiecărei săptămâni.
Intrarea vizitatorilor s-a făcut pe la Platoul Marinescu, primul spațiu din incinta Complexului Cotroceni pe care pășesc șefii de stat străini, care sunt primiți cu onoruri militare.
De data aceasta, în locul în care în momentele oficiale este un uriaș covor roșu, doi copii își aruncau, vineri, de la unul la celălalt un cerc de plastic. Alți zece copii s-au prins într-o horă, puțin mai departe. De altfel, încă de la intrare, cei mici au fost atrași de activitățile organizate de Poliția Română - de la cursuri de resuscitare la admirarea unui elicopter specializat și chiar simpla mângâiere a unui câine polițist, prezent și el la datorie.
De la Platoul Marinescu, în sus, prin grădina în trepte, se ajunge la Palatul Cotroceni, clădire cu o istorie alambicată, loc ce a fost la un moment dat cămin pentru membri ai Casei Regale a României, Palat al Pionierilor în perioada comunistă, iar în prezent este sediul Administrației Prezidențiale.
Ștefania Dinu, director general adjunct științific al Muzeului Național Cotroceni, spune povestea acestui loc. Istoria începe în anul 1679, anul în care Șerban Cantacuzino a ridicat Ansamblul Cotroceni. Din 1893, pe fundația fostelor case domnești ctitorite de Cantacuzino, Carol I a dorit ridicarea unui palat princiar pentru principii moștenitorii Ferdinand și Maria.
Familia moștenitoare s-a mutat aici, unde personalitatea Reginei Maria și-a pus amprenta. ''Pentru că era îndrăgostită de grădini, natură, de flori, a realizat și un impresionant parc, deschis acum publicului vizitator. Așadar aici, în Muzeul Național Cotroceni, dar și pe terasele parcului putem spune că pășim pe urmele uneia dintre cele mai mari regine ale României, dar și ale Europei'', a afirmat Ștefania Dinu.
În perioada comunistă, Palatul Cotroceni a devenit Palat al Pionierilor, inaugurat la 1 iunie 1950. ''Atunci a început această perioadă foarte grea pentru această reședință regală, pentru că amintirea familiei regale a fost ștearsă de comuniști din memoria colectivă'', a spus Ștefania Dinu.
Atunci, spațiile au fost transformate astfel încât să devină simple săli de clasă sau saloane pentru învățământul politico-ideologic.
O ''salvare'', spune ea, a venit chiar de la Nicolae Ceaușescu. Vizitând Palatul Pionierilor în anul 1976, a văzut frumusețea lui, a decis să îl evacueze și să îi dea o nouă destinație - de clădire de primire a unor înalți oaspeți.
Cutremurul din 4 martie 1977 a afectat Palatul de la Cotroceni în mijlocul planurilor de restaurare, care au fost revizuite și au durat aproape zece ani.
În paralel cu restaurarea corpului istoric al Palatului a fost ridicat corpul nou, care după 1990 găzduiește Administrația Prezidențială. Corpul istoric este Muzeul Cotroceni.
Ștefania Dinu a mărturisit că are și un loc preferat: ''Cred că locul cel mai frumos ar fi biblioteca Regelui Ferdinand, pentru că el era un rege erudit, pasionat, care studia foarte mult, care avea în bibliotecă peste 4.500 de volume pe care le comanda și le aranja singur în bibliotecă, făcea adnotări și pentru că era un rege singuratic și neînțeles de cei din jurul său. Erau el, cărțile lui și câinii lui''.
De altfel, biblioteca poate fi admirată în timpul turului de vizitare.
Turul Palatului Cotroceni oferă ceva și pentru pasionații de documente vechi, artă, poveștile decorațiilor și succesiunea de președinți, dar și pentru cei interesați mai mult de istoria recentă. Vizitatorii pot merge în locurile pe care le cunosc, cel mai probabil, din decupaje TV, din transmisiuni în direct sau din fotografii - Sala Unirii sau holul unde este realizată fotografia oficială, atunci când președintele României își primește omologul străin la Cotroceni.
Acest ultim loc a devenit vineri un spațiu foarte frecventat de vizitatori. Două fete încercau să imite scena strângerii de mâini, în josul scărilor din Palat. ''Uitați-vă la cameră, așa'', le spunea una dintre cele două femei care le fotografiau entuziasmate cu telefonul.
Una dintre ele, o doamnă de 75 de ani, își amintește cu drag că a fost unul dintre copiii care au studiat la Palatul Pionierilor. ''Aveam un tramvai special care ne lua din cartier, noi stând în Bucureștii Noi, și joia veneam la Palat'', povestește ea.
Pentru că studia științe naturale, avea acces la parcul din jurul Palatului. Ea a adus-o în vizită la Cotroceni pe nepoata sa și mărturisește că este încântată de demersul de deschidere a palatului pentru public.
În curtea Palatului există și un mic spațiu de unde vizitatorii pot cumpăra mâncare sau băuturi răcoritoare.
***
Așa cum a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, președintele interimar Ilie Bolojan, de vineri până duminică, în fiecare weekend, vor fi ''Porți Deschise la Palatul Cotroceni''.
''La fiecare final de săptămână, de vineri până duminică, toată această suprafață, inclusiv interioarele, vor fi deschise cetățenilor. Va fi un acces liber atât în grădini, în curtea interioară, la Biserică. Palatul propriu-zis va fi integrat în circuitul Muzeului Cotroceni. Este un semn de respect față de cetățenii României și un semn de deschidere din partea Administrației Prezidențiale'', declara Ilie Bolojan, într-o conferință de presă susținută pe Platoul Marinescu al Palatului Cotroceni.
Următoarele zone din incinta Complexului ''Palat Cotroceni'' se pot vizita în regim de gratuitate: Platoul de ceremonii, Grădina Palatului Cotroceni - aflată pe latura nordică a complexului, Platoul Baroc, Biserica Palatului Cotroceni și curțile interioare adiacente clădirilor Administrației Prezidențiale și Muzeului Național Cotroceni.
Ca și în ziua de vineri, sâmbătă și duminică accesul vizitatorilor se va face exclusiv prin poarta principală din Bulevardul Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, iar pentru ieșire se va utiliza poarta situată la intersecția dintre Bulevardul Geniului și Șoseaua Cotroceni. AGERPRES/(A, AS - redactor: Oana Ghiță, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
** Sursa fotografiilor: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO ISUBIF: Incendiu violent la un centru de reciclare în Ștefăneștii de Jos; a fost emis mesaj Ro-Alert
Un incendiu puternic s-a produs, joi dimineață, în jurul orei 01:12, la un centru de reciclare situat pe strada Sinaia din localitatea Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, iar pentru informarea populației din zonă a fost remis și un mesaj Ro-Alert.
Sector 6: Poliția Locală, preluată în cadrul aparatului de specialitate al primarului
Poliția Locală Sector 6 va deveni un compartiment în cadrul aparatului de specialitate al primarului, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Consiliul Local. Astfel, se aprobă reorganizarea aparatului de specialitate al primarului Sectorului 6 prin preluarea în cadrul acestuia, ca un compartiment funcțional, a Direcției
Hunedoara: Autoritățile dispun măsuri de punere în siguranță a barajului Valea de Pești
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara s-a întrunit miercuri într-o ședință extraordinară pentru a analiza și a dispune măsuri 'urgente' în vederea exploatării în siguranță a barajului lacului de acumulare Valea de Pești, situat în apropierea localității Câmpu lui Neag, din Valea Jiului.
Șeful SMAp - întrevedere cu comandantul Forțelor Terestre ale SUA din Europa și Africa
Consolidarea parteneriatului strategic și a cooperării militare cu Statele Unite ale Americii, în special pe componenta terestră, a fost principalul subiect al întrevederii avute miercuri de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, cu generalul Christopher Donahue, comandantul Forțelor Terestre ale SUA din Europa și Africa (USAREUR-AF)
Alba: Trei persoane evacuate din zona alunecării de teren din Lunca; traficul auto - restricționat
Trei persoane care locuiesc în apropierea alunecării de teren din satul Lunca, din județul Alba, au ales să plece la rude sau prieteni până când zona va fi pusă în siguranță, traficul auto fiind restricționat, a anunțat miercuri Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba. Alunecarea de teren s-a produs miercuri
Galați: Un bărbat care amenința că se va arunca de pe un viaduct, salvat în ultima clipă de patru polițiști
Un bărbat de 42 de ani din Galați, care amenința că se va arunca de pe un viaduct, a fost salvat în ultima clipă de patru polițiști, informează, miercuri, IPJ Galați. 'Intervenție de excepție a polițiștilor gălățeni: un bărbat salvat în ultima clipă de la un gest extrem. Spiritul de sacrificiu, promptitudinea și profesionalismu
Baza militară de la Kogălniceanu va deveni 'hub strategic'; acordurile România - SUA sunt adaptate permanent (surse)
Toate acordurile România - SUA, inclusiv cele care reglementează prezența militară americană în țara noastră, sunt în vigoare, sunt respectate și adaptate permanent la evoluțiile de securitate din mediul regional, au precizat miercuri surse din domeniul Apărării. În acest sens, facilitățile strategice găzduite în
România ar putea produce drone militare proprii până la finalul acestui an (surse)
România ar putea produce drone militare proprii până la finalul acestui an, iar în aproximativ doi ani și jumătate va începe producția de pulbere explozivă pentru armament, arată surse din Apărare. De asemenea, sunt discuții avansate pentru producerea de muniții de calibrul 155 mm prin mecanismul Foreign Military Financ
Olt: Primarul orașului Balș anunță că o investiție într-o fabrică de aluminiu va genera 400 de locuri de muncă
O nouă investiție pe platforma industrială a orașului Balș începe anul acesta și va genera 400 de locuri de muncă, fiind vorba de o fabrică de aluminiu, a anunțat miercuri, primarul localității, Cătălin Rotea, care a precizat că a semnat certificatul de urbanism pentru obiectiv. Fabrica, o investiție a companiei Delta Aluminium, va fi am
Exercițiul militar Dacian Spring - între 5 și 23 mai; un batalion de manevră belgian - dislocat în premieră pe teritoriul României
Aproximativ 4.000 de militari și 913 mijloace tehnice din Belgia, Bulgaria, Franța, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia și România vor participa, în perioada 5 - 23 mai, la exercițiul multinațional Dacian Spring 2025 (DASP 25), organizat pe teritoriul țării noastre, a informat miercuri Ministerul Apărării Naționale.
Iași: Oficiali de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezenți la Festivalul 'Podul de Flori' de la Ungheni
Oficialități de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezente sâmbătă, 26 aprilie, în centrul orașului Ungheni, din Republica Moldova, pentru a lua parte, începând cu ora 12:00, la Festivalul 'Podul de Flori' organizat cu prilejul începerii lucrărilor construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrad
Zilele Brașovului - concerte, târguri și Parada Junilor în săptămâna de după Paște
Primăria Brașov organizează, în săptămâna de după Paști, Zilele Brașovului. Evenimentul cuprinde o serie de concerte și târguri tematice și integrează și manifestările organizate de cele șapte grupuri de juni din Scheii Brașovului. 'După o perioadă în care Zilele Brașovului intraseră într-un con
Harghita: Mașină cu trei pasageri, lovită de tren lângă stația CFR Gălăuțaș
Un autoturism în care se aflau trei persoane a fost lovit, miercuri, de un tren la o trecere la nivel cu calea ferată, înainte de stația CFR Gălăuțaș,, însă incidentul nu s-a soldat cu victime, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'În accident a fost implicat trenul Regio 4510 care cir
Galați: CJ a alocat 150.000 lei pentru refacerea Școlii din Malu Alb distrusă de incendiu pe 30 martie
Consiliul Județean Galați a alocat suma de 150.000 lei pentru refacerea Școlii din localitatea Malu Alb, distrusă într-un incendiu provocat cu intenție de un localnic în vârstă de 35 de ani, în noaptea de 30 martie. 'Am alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea Școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Dră
Bistrița-Năsăud: Lăcașurile de cult, în atenția ISU înainte de Paști; au fost aplicate amenzi de 2.000 de lei
Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud au efectuat, în ultimele zile, controale la lăcașuri de cult, având în vedere apropierea sărbătorilor pascale, pentru a se asigura că cetățenii vor fi în siguranță în noaptea de Înviere și la slujbele religioase organizate de Paști.