logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO REPORTAJ Sute de persoane - la Palatul Cotroceni, în prima zi de ''porți deschise'' (GALERIE FOTO)

Imagine din galeria Agerpres

Sute de persoane au venit vineri la Palatul Cotroceni, pentru a-i afla istoria, mai veche sau mai nouă, și pentru a vizita grădinile. 


În locuri în care de obicei eticheta te face să amuțești total, vizitatorii au făcut fotografii, au depănat amintiri, iar copiii s-au jucat în voie.

 


De altfel, vineri a fost prima zi a inițiativei președintelui interimar Ilie Bolojan de a deschide porțile Palatului Cotroceni pentru public, la finalul fiecărei săptămâni.

 


Intrarea vizitatorilor s-a făcut pe la Platoul Marinescu, primul spațiu din incinta Complexului Cotroceni pe care pășesc șefii de stat străini, care sunt primiți cu onoruri militare.

 


De data aceasta, în locul în care în momentele oficiale este un uriaș covor roșu, doi copii își aruncau, vineri, de la unul la celălalt un cerc de plastic. Alți zece copii s-au prins într-o horă, puțin mai departe. De altfel, încă de la intrare, cei mici au fost atrași de activitățile organizate de Poliția Română - de la cursuri de resuscitare la admirarea unui elicopter specializat și chiar simpla mângâiere a unui câine polițist, prezent și el la datorie.

 


De la Platoul Marinescu, în sus, prin grădina în trepte, se ajunge la Palatul Cotroceni, clădire cu o istorie alambicată, loc ce a fost la un moment dat cămin pentru membri ai Casei Regale a României, Palat al Pionierilor în perioada comunistă, iar în prezent este sediul Administrației Prezidențiale.

 


Ștefania Dinu, director general adjunct științific al Muzeului Național Cotroceni, spune povestea acestui loc. Istoria începe în anul 1679, anul în care Șerban Cantacuzino a ridicat Ansamblul Cotroceni. Din 1893, pe fundația fostelor case domnești ctitorite de Cantacuzino, Carol I a dorit ridicarea unui palat princiar pentru principii moștenitorii Ferdinand și Maria.

 


Familia moștenitoare s-a mutat aici, unde personalitatea Reginei Maria și-a pus amprenta. ''Pentru că era îndrăgostită de grădini, natură, de flori, a realizat și un impresionant parc, deschis acum publicului vizitator. Așadar aici, în Muzeul Național Cotroceni, dar și pe terasele parcului putem spune că pășim pe urmele uneia dintre cele mai mari regine ale României, dar și ale Europei'', a afirmat Ștefania Dinu.

În perioada comunistă, Palatul Cotroceni a devenit Palat al Pionierilor, inaugurat la 1 iunie 1950. ''Atunci a început această perioadă foarte grea pentru această reședință regală, pentru că amintirea familiei regale a fost ștearsă de comuniști din memoria colectivă'', a spus Ștefania Dinu.

 


Atunci, spațiile au fost transformate astfel încât să devină simple săli de clasă sau saloane pentru învățământul politico-ideologic.

O ''salvare'', spune ea, a venit chiar de la Nicolae Ceaușescu. Vizitând Palatul Pionierilor în anul 1976, a văzut frumusețea lui, a decis să îl evacueze și să îi dea o nouă destinație - de clădire de primire a unor înalți oaspeți.

Cutremurul din 4 martie 1977 a afectat Palatul de la Cotroceni în mijlocul planurilor de restaurare, care au fost revizuite și au durat aproape zece ani.

 


În paralel cu restaurarea corpului istoric al Palatului a fost ridicat corpul nou, care după 1990 găzduiește Administrația Prezidențială. Corpul istoric este Muzeul Cotroceni.

Ștefania Dinu a mărturisit că are și un loc preferat: ''Cred că locul cel mai frumos ar fi biblioteca Regelui Ferdinand, pentru că el era un rege erudit, pasionat, care studia foarte mult, care avea în bibliotecă peste 4.500 de volume pe care le comanda și le aranja singur în bibliotecă, făcea adnotări și pentru că era un rege singuratic și neînțeles de cei din jurul său. Erau el, cărțile lui și câinii lui''.

 


De altfel, biblioteca poate fi admirată în timpul turului de vizitare.

Turul Palatului Cotroceni oferă ceva și pentru pasionații de documente vechi, artă, poveștile decorațiilor și succesiunea de președinți, dar și pentru cei interesați mai mult de istoria recentă. Vizitatorii pot merge în locurile pe care le cunosc, cel mai probabil, din decupaje TV, din transmisiuni în direct sau din fotografii - Sala Unirii sau holul unde este realizată fotografia oficială, atunci când președintele României își primește omologul străin la Cotroceni.

 


Acest ultim loc a devenit vineri un spațiu foarte frecventat de vizitatori. Două fete încercau să imite scena strângerii de mâini, în josul scărilor din Palat. ''Uitați-vă la cameră, așa'', le spunea una dintre cele două femei care le fotografiau entuziasmate cu telefonul.

Una dintre ele, o doamnă de 75 de ani, își amintește cu drag că a fost unul dintre copiii care au studiat la Palatul Pionierilor. ''Aveam un tramvai special care ne lua din cartier, noi stând în Bucureștii Noi, și joia veneam la Palat'', povestește ea.

 


Pentru că studia științe naturale, avea acces la parcul din jurul Palatului. Ea a adus-o în vizită la Cotroceni pe nepoata sa și mărturisește că este încântată de demersul de deschidere a palatului pentru public.

 


În curtea Palatului există și un mic spațiu de unde vizitatorii pot cumpăra mâncare sau băuturi răcoritoare.

***
Așa cum a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, președintele interimar Ilie Bolojan, de vineri până duminică, în fiecare weekend, vor fi ''Porți Deschise la Palatul Cotroceni''.

 


''La fiecare final de săptămână, de vineri până duminică, toată această suprafață, inclusiv interioarele, vor fi deschise cetățenilor. Va fi un acces liber atât în grădini, în curtea interioară, la Biserică. Palatul propriu-zis va fi integrat în circuitul Muzeului Cotroceni. Este un semn de respect față de cetățenii României și un semn de deschidere din partea Administrației Prezidențiale'', declara Ilie Bolojan, într-o conferință de presă susținută pe Platoul Marinescu al Palatului Cotroceni.

 


Următoarele zone din incinta Complexului ''Palat Cotroceni'' se pot vizita în regim de gratuitate: Platoul de ceremonii, Grădina Palatului Cotroceni - aflată pe latura nordică a complexului, Platoul Baroc, Biserica Palatului Cotroceni și curțile interioare adiacente clădirilor Administrației Prezidențiale și Muzeului Național Cotroceni.

 


Ca și în ziua de vineri, sâmbătă și duminică accesul vizitatorilor se va face exclusiv prin poarta principală din Bulevardul Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, iar pentru ieșire se va utiliza poarta situată la intersecția dintre Bulevardul Geniului și Șoseaua Cotroceni. AGERPRES/(A, AS - redactor: Oana Ghiță, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea) 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO 

** Sursa fotografiilor: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO 

Afisari: 675

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon

Social 18-04-2025 13:51

Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural

În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani

Social 18-04-2025 12:59

Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș

Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d

Social 18-04-2025 11:29

Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața

Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va

Social 18-04-2025 11:07

Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave

O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc

Social 18-04-2025 11:03

Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de