logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Timiș: Peste 170 de copii cu dizabilități vor beneficia de terapii de recuperare în Centrul de zi de la Lugoj

Image

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș a inaugurat joi, la Lugoj, Centrul de zi de recuperare pentru copiii cu dizabilități din cadrul complexului de servicii 'A'.

Este cel mai mare astfel de centru din zona de vest și unul dintre puținele din țară, iar pentru copiii cu probleme de vedere, numele camerelor este inscripționat și în limbaj Braille.

Directorul executiv al DGASPC Timiș, Monica Trușcă, spune că este vorba despre un serviciu social pe care instituția îl are în structură de foarte mulți ani, tot la Lugoj, dar printr-un proiect cu fonduri europene au fost investite aproape nouă milioane de lei în extindere. La momentul începerii proiectului, serviciul avea 50 de beneficiari, iar de acum numărul lor a crescut la 170.

Trecând prin acest centru, mulți dintre micuți se vor putea descurca în viață, la nivelul necesarului zilnic, fără să fie asistați.

'Sunt copii din sistemul de protecție. În cazul acestui centru, în zona Lugoj și limitrofă sunt peste 600 de copii încadrați într-un grad de handicap, pentru că accesul în centru se face în baza certificatului de încadrare în grad de handicap, fiind servicii gratuite. Dacă e vorba de intervenție timpurie, până la vârsta de trei ani - având în vedere că în cadrul acestui centru avem și medici și alte tipuri de specialiști care pot ajuta la diagnosticarea unor afecțiuni grave la copii - faptul că ei au acces la aceste servicii duce la o recuperare mult mai rapidă, acolo unde e cazul, sau la ameliorarea unor situații în care ei se află. În marea majoritate sunt handicapuri neuropsihice, dar sunt și copii care au probleme neuro-psiho-motorii și bineînțeles că există și categoria copiilor care au tot felul de tipuri de scleroze și care au nevoie de recuperare atât din punctul de vedere al situației cognitive, cât și pe partea motorie. În cele mai multe cazuri este vorba de afecțiuni congenitale. Sunt și unele dobândite, atunci când vorbim de probleme neuro-psiho-motorii. (...). Dacă vorbim, de exemplu, de sindromul Down, având în vedere că au acces la identificare și la terapii, copiii pot deveni funcționali, pentru că de fapt scopul acestor centre de zi este să îi facă funcționali. Noi avem inclusiv terapii de grup, astfel că dacă unul dintre ei, în lipsa unor astfel de terapii, ar fi incapabil să stea singur la școală și ar avea nevoie să fie asistat din umbră, prin intermediul acestor terapii, ei învață să reacționeze cu cei din jur, să nu se sperie de tot felul de sunete. Astfel, toate temerile lor sunt gestionate cu ajutorul specialiștilor', a detaliat, pentru AGERPRES, Monica Trușcă.

Primele rezultate după complexul de terapii aplicate în acest centru apar după cea de-a zecea ședință, dar depinde întotdeauna și de vârsta copilului și de tipul de afecțiuni, dacă există alte afecțiuni prezente.

Unii dintre acești micuți cu probleme speciale sunt integrați în școala de masă, să nu fie izolați, aceasta fiind și strategia DGASPC Timiș.

'Sunt și cazuri care provin din școala specială, acolo unde afecțiunile nu le permit să fie integrați în școala de masă, unde sunt câte 25 de copii într-o clasă. Ori, unii dintre copiii noștri nu se pot adapta unei așa mari aglomerări de copii. Și aici mă refer în special la grupa de autism, unde e practic imposibil. (...) Dincolo de servicii, la momentul în care s-a identificat probleme, în cadrul centrului nostru sunt întâlniri și cu grupe de părinți în care ei sunt învățați să continui aceste terapie și acasă, permanent. Sigur, sunt și cazuri în care acești copii sunt respinși de colegii din învățământul de masă, iar rezistența la frustrare e greu de gestionat, mai ales dacă e vorba de copii de vârstă mică. Au fost și cazuri când ne-au fost semnalate nouă, de părinții copiilor cu dizabilități, situații în care ceilalți părinți din clasă au făcut sesizare, inclusiv la DGASPC, că se simt copiii amenințați din cauza copiilor cu dizabilități. Dar este vorba și de o lipsă de informare a părinților. Gradul de toleranță în comunitate e o chestiune care se învață și care se educă de-a lungul anilor', explică Monica Trușcă.

În Centrul de zi de recuperare pentru copiii cu dizabilități de la Lugoj, micuții beneficiari stau cât este necesar, în funcție de afecțiunile pe care ei le au. Terapiile sunt făcute dimineața, fie cu copiii din casele proprii de tip familial ale DGASPC, pentru cei care nu sunt școlarizați sau care sunt școlarizați la domiciliu, din cauza afecțiunilor pe care le au. După ora 12:00, copiii sunt integrați cu cei din asistență maternală și din comunitate, în funcție de un orar și de afecțiunile pe care le au.

Terapiile aplicate sunt foarte variate și complexe, la partea de consiliere se adaugă art-terapia, kinetoterapia, logopedia, care sunt integrate și fiecare copil are propriul său terapeut.

'În noul centru avem inclusiv hidroterapie, sunt și terapii speciale pentru copiii cu autism. Pe partea de terapia tulburărilor de limbaj și de dezvoltare, a comunicării, există foarte multe echipamente, parte din acele săli au stimulare poli-senzorială, pentru că aceasta este modalitatea în care se lucrează. În marea majoritate a cazurilor, se lucrează cu copilul unu la unu, adică fiecare copil are un pedagog', punctează șefa DGASPC Timiș.

Locația Centrului de zi pentru recuperarea copiilor cu dizabilități a fost aleasă la Lugoj, pentru că aici a existat o populație compactă cu astfel de probleme de mai bine de 50 de ani, iar din anul 2008 au început să se aplice terapii specifice de recuperare.

'În ultimii zece ani, de fiecare dată când au fost identificate variante pentru formarea de terapeuți care lucrează cu copii cu dizabilități, indiferent că s-au făcut prin parteneriat de ONG-uri sau prin firme acreditate, acestea au fost accesate. Noi știm foarte bine că dincolo de echipamente nemaipomenite și de orice dotări am avea, avem nevoie de personal instruit care să știe cum să lucreze cu copiii speciali, dincolo de empatia jobului. Iar din sistem pleacă foarte puțini angajați, cu precădere din rândul tinerilor angajați, care nu sunt obișnuiți cu o astfel de activitate', subliniază Monica Trușcă.

Șefa DGASPC Timiș arată că în ultimii ani numărul încadrărilor într-un grad handicap a crescut, dar aceasta se datorează și faptului că informația a ajuns în zonele cele mai îndepărtate și de fiecare dată, împreună cu autoritățile locale, respectiv cu primăriile, li s-a explicat părinților că este un drept al copilului să beneficieze inclusiv de servicii medicale și de terapie, dacă există o dizabilitate.

'Sunt, într-adevăr, zone cu o populație mai numeroasă care are un grad de handicap. Mă refer în mod special la comunitățile sărace. Da, există și dizabilitate provenită din mame care (...) s-au drogat ori care au folosit altfel de substanțe. În rest, nu putem spune că avem zone predilect afectate de astfel de cazuri. E clar că atunci când vorbim de vârste foarte avansate ale mamelor la nașterea copilului, crește gradul de risc la sindromul Down, dar acestea sunt chestiuni medicale cunoscute. Faptul că lumea conștientizează că există servicii de recuperare și că există informație ajută foarte mult. Mulți copii sunt diagnosticați la vârsta de doi-trei ani cu anumite afecțiuni, iar prin recuperare, în special dacă vorbim de tulburări de limbaj, devin impecabili în exprimare. Deci este doar o chestiune de a accepta și din partea părinților, problema copilului. Organizăm grupuri de lucru cu părinții, pentru a le explica și pentru a-i face să înțeleagă că e singura șansă a copilului de a avea ulterior o viață normală', concluzionează Monica Trușcă.

Cei 170 de copii vor fi ajutați de 60 de adulți din categoria medici, kinetoterapeuți, logopezi, asistenți medicali, psihologi, pedagogi de recuperare, kinetoterapeuți, specialiști în art-terapie, formând o echipă susținută de specialiști. AGERPRES/(A - redactor: Otilia Halunga, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)

Afisari: 238

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Social 25-05-2025 20:13

Constanța: Pompierii intervin pentru salvarea a două persoane căzute în canalul Dunăre-Marea Neagră

Pompierii din Constanța intervin, duminică seara, pentru salvarea a două persoane care au căzut în canalul Dunăre-Marea Neagră, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit sursei citate, două persoane, un adult și un mino

Social 25-05-2025 19:34

Neamț: Șase persoane, între care doi minori, implicate într-un accident rutier pe E85

Șase persoane, între care doi minori, au fost implicate, duminică seara, într-un accident rutier care s-a produs pe DN 2 E85, în localitatea Secuieni, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. O autoutilitară în care se afla doar șoferul a intrat în coliziune cu două autoturisme, în ca

Social 25-05-2025 15:45

Tulcea: Accident naval pe Dunăre - nouă persoane au scăpat cu viață după ce au fost răsturnate din barcă

Nouă persoane au scăpat cu viață dintr-un accident naval care a avut loc în cursul nopții pe Dunăre, după ce ambarcațiunea în care erau s-a lovit de o bucată de lemn aflată în apă, a anunțat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Tulcea, printr-un comunicat de presă. 'La data de 25 mai 2025, în jurul orei 00:45 pol

Social 25-05-2025 14:37

Sibiu: Stitch, celebrul personaj Disney, vedeta Transilvania Tattoo Expo în cea de-a doua zi

Artistul tatuator Radu Sitaru, de la un salon din București, a reușit să realizeze cel mai bun tatuaj al celei de-a doua zi a convenției internaționale de tatuaje de la Sibiu, Transilvania Tattoo Expo, în care îl redă pe Stitch, celebrul personaj Disney, cum mănâncă un hamburger foarte mare. Artistul a lucrat două zile la ace

Administratie 25-05-2025 14:25

Capitala României, pe locul 34 din 36, în clasamentul european al 'străzilor școlare' și al pistelor de biciclete (ONG)

Bucureștiul se clasează pe locul 34 din 36 într-un clasament european al numărului de 'străzi școlare' și pistelor de biciclete protejate, iar o analiză de specialitate arată că rețeaua rutieră cu limite de 30 km/h cuprinde un sfert dintre străzile orașului, reiese dintr-o analiză întocmită de organizația Clean Cities, citată de Asociația 2Celsius

Social 25-05-2025 13:33

Harghita: Trei motopompe au fost repuse în funcțiune în zona Praid, în urma precipitațiilor din ultimele ore

Trei motopompe de mare capacitate au fost repuse în funcțiune, duminică, în zona Praid, după ce s-au înregistrat precipitații abundente și a crescut debitul pârâului Corund. Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, două motopompe de mare capacitate au fost repuse

Administratie 25-05-2025 13:29

Gorj: Ministrul Cseke Attila, desemnat 'Cetățean de onoare' al municipiului Târgu Jiu

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a primit, duminică, în cadrul unei ședințe festive, titlul de 'Cetățean de onoare' al municipiului Târgu Jiu. Distincția i-a fost conferită pentru rolul decisiv în dezvoltarea municipiului Târgu Jiu, îndeosebi a zonei centrale și a

Social 25-05-2025 13:06

Stradă inundată în municipiul Vaslui; pompierii intervin pentru evacuarea apei

O stradă din municipiul Vaslui a fost inundată în urma precipitațiilor abundente înregistrate în ultimele ore, pompierii intervenind pentru evacuarea apei dintr-o curte. 'Detașamentul de Pompieri Vaslui intervine în municipiul Vaslui, pe strada Alexandru Vlahuță, pentru evacuarea apei acumulate în curtea unei

Social 25-05-2025 12:50

INHGA: Cod portocaliu de viituri cu posibile depășiri ale cotelor de apărare, până marți după-amiaza

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a actualizat, duminică, atenționarea de Cod portocaliu de viituri, emisă sâmbătă, pe râuri din opt județe. Conform hidrologilor, în intervalul 25 mai, ora 20:00 - 27 mai, ora 16:00, se vor înregistra scurgeri importante pe versanți, torenți și pârai

Administratie 25-05-2025 11:28

Maramureș: Accesul rutier în Baia Mare, deviat după prăbușirea podului de pe drumul de centură

Traficul spre municipiul Baia Mare, conexiunea rutieră cu județele Satu Mare și Cluj, va fi deviat ca urmare a prăbușirii unei porțiuni de pod pe drumul de centură, a informat, duminică, primarul Doru Dăncuș. 'Este o situație care îi afectează în special pe băimăreni. Avem, așadar, obligația să ne implicăm prin toate mijloacele

Social 25-05-2025 10:15

Avertizare Cod portocaliu de cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului și răcire accentuată până miercuri

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod portocaliu de cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată până miercuri dimineața, ora 10:00. Astfel, în intervalul 25 mai, ora 10:00 - 28 mai, ora 10:00, în jumătatea de est a țării va ploua însemn

Social 25-05-2025 09:13

Neamț: Opt curți din localitățile Ion Creangă și Icușești, inundate de o viitură

Opt curți din localitățile Ion Creangă și Icușești au fost inundate de o viitură formată în urma precipitațiilor, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. 'Forțe și mijloace de intervenție de la SVSU Icușești, SVSU Ion Creangă și Detașamentul de pompieri Roman au intervenit pentru evacuarea apei din

Social 25-05-2025 09:10

Bacău: Două locuințe, trei autoturisme și un drum din Zăpodia, inundate de o viitură

Două locuințe, un beci, trei autoturisme și un drum sătesc din localitatea Zăpodia au fost afectate de o viitură care s-a produs în urma precipitațiilor abundente înregistrate sâmbătă, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău.  

Social 25-05-2025 08:55

Tulcea: Maratonul de vâslit și-a desemnat câștigătorii la categoria 'elite'

Ruben Sacrieriu, Andreea Botnariuc și Ciocârlie Herrero Janette sunt primii câștigători ai Maratonului internațional de vâslit Ivan Patzaichin, care se desfășoară sâmbătă și duminică, în Delta Dunării, între Tulcea și satul Mila 23, ei parcurgând pe apă cei 46 de kilometri ai primului traseu ecoturistic din rezervație, Delta

Social 24-05-2025 17:25

Jandarmeria Capitalei precizează că nu a fost notificată cu privire la un protest în Piața Constituției, după îndemnurile de pe TikTok

Jandarmeria Capitalei precizează, sâmbătă, că nu a fost notificată cu privire la desfășurarea unei adunări publice în Piața Constituției, așa cum prevede legea, după ce, pe rețeaua TikTok, au apărut mai multe clipuri video de mobilizare pentru un protest pe 26 mai, cu ocazia învestirii lui Nicușor Dan în funcția de președinte.