logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Timiș: Peste 170 de copii cu dizabilități vor beneficia de terapii de recuperare în Centrul de zi de la Lugoj

Image

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș a inaugurat joi, la Lugoj, Centrul de zi de recuperare pentru copiii cu dizabilități din cadrul complexului de servicii 'A'.

Este cel mai mare astfel de centru din zona de vest și unul dintre puținele din țară, iar pentru copiii cu probleme de vedere, numele camerelor este inscripționat și în limbaj Braille.

Directorul executiv al DGASPC Timiș, Monica Trușcă, spune că este vorba despre un serviciu social pe care instituția îl are în structură de foarte mulți ani, tot la Lugoj, dar printr-un proiect cu fonduri europene au fost investite aproape nouă milioane de lei în extindere. La momentul începerii proiectului, serviciul avea 50 de beneficiari, iar de acum numărul lor a crescut la 170.

Trecând prin acest centru, mulți dintre micuți se vor putea descurca în viață, la nivelul necesarului zilnic, fără să fie asistați.

'Sunt copii din sistemul de protecție. În cazul acestui centru, în zona Lugoj și limitrofă sunt peste 600 de copii încadrați într-un grad de handicap, pentru că accesul în centru se face în baza certificatului de încadrare în grad de handicap, fiind servicii gratuite. Dacă e vorba de intervenție timpurie, până la vârsta de trei ani - având în vedere că în cadrul acestui centru avem și medici și alte tipuri de specialiști care pot ajuta la diagnosticarea unor afecțiuni grave la copii - faptul că ei au acces la aceste servicii duce la o recuperare mult mai rapidă, acolo unde e cazul, sau la ameliorarea unor situații în care ei se află. În marea majoritate sunt handicapuri neuropsihice, dar sunt și copii care au probleme neuro-psiho-motorii și bineînțeles că există și categoria copiilor care au tot felul de tipuri de scleroze și care au nevoie de recuperare atât din punctul de vedere al situației cognitive, cât și pe partea motorie. În cele mai multe cazuri este vorba de afecțiuni congenitale. Sunt și unele dobândite, atunci când vorbim de probleme neuro-psiho-motorii. (...). Dacă vorbim, de exemplu, de sindromul Down, având în vedere că au acces la identificare și la terapii, copiii pot deveni funcționali, pentru că de fapt scopul acestor centre de zi este să îi facă funcționali. Noi avem inclusiv terapii de grup, astfel că dacă unul dintre ei, în lipsa unor astfel de terapii, ar fi incapabil să stea singur la școală și ar avea nevoie să fie asistat din umbră, prin intermediul acestor terapii, ei învață să reacționeze cu cei din jur, să nu se sperie de tot felul de sunete. Astfel, toate temerile lor sunt gestionate cu ajutorul specialiștilor', a detaliat, pentru AGERPRES, Monica Trușcă.

Primele rezultate după complexul de terapii aplicate în acest centru apar după cea de-a zecea ședință, dar depinde întotdeauna și de vârsta copilului și de tipul de afecțiuni, dacă există alte afecțiuni prezente.

Unii dintre acești micuți cu probleme speciale sunt integrați în școala de masă, să nu fie izolați, aceasta fiind și strategia DGASPC Timiș.

'Sunt și cazuri care provin din școala specială, acolo unde afecțiunile nu le permit să fie integrați în școala de masă, unde sunt câte 25 de copii într-o clasă. Ori, unii dintre copiii noștri nu se pot adapta unei așa mari aglomerări de copii. Și aici mă refer în special la grupa de autism, unde e practic imposibil. (...) Dincolo de servicii, la momentul în care s-a identificat probleme, în cadrul centrului nostru sunt întâlniri și cu grupe de părinți în care ei sunt învățați să continui aceste terapie și acasă, permanent. Sigur, sunt și cazuri în care acești copii sunt respinși de colegii din învățământul de masă, iar rezistența la frustrare e greu de gestionat, mai ales dacă e vorba de copii de vârstă mică. Au fost și cazuri când ne-au fost semnalate nouă, de părinții copiilor cu dizabilități, situații în care ceilalți părinți din clasă au făcut sesizare, inclusiv la DGASPC, că se simt copiii amenințați din cauza copiilor cu dizabilități. Dar este vorba și de o lipsă de informare a părinților. Gradul de toleranță în comunitate e o chestiune care se învață și care se educă de-a lungul anilor', explică Monica Trușcă.

În Centrul de zi de recuperare pentru copiii cu dizabilități de la Lugoj, micuții beneficiari stau cât este necesar, în funcție de afecțiunile pe care ei le au. Terapiile sunt făcute dimineața, fie cu copiii din casele proprii de tip familial ale DGASPC, pentru cei care nu sunt școlarizați sau care sunt școlarizați la domiciliu, din cauza afecțiunilor pe care le au. După ora 12:00, copiii sunt integrați cu cei din asistență maternală și din comunitate, în funcție de un orar și de afecțiunile pe care le au.

Terapiile aplicate sunt foarte variate și complexe, la partea de consiliere se adaugă art-terapia, kinetoterapia, logopedia, care sunt integrate și fiecare copil are propriul său terapeut.

'În noul centru avem inclusiv hidroterapie, sunt și terapii speciale pentru copiii cu autism. Pe partea de terapia tulburărilor de limbaj și de dezvoltare, a comunicării, există foarte multe echipamente, parte din acele săli au stimulare poli-senzorială, pentru că aceasta este modalitatea în care se lucrează. În marea majoritate a cazurilor, se lucrează cu copilul unu la unu, adică fiecare copil are un pedagog', punctează șefa DGASPC Timiș.

Locația Centrului de zi pentru recuperarea copiilor cu dizabilități a fost aleasă la Lugoj, pentru că aici a existat o populație compactă cu astfel de probleme de mai bine de 50 de ani, iar din anul 2008 au început să se aplice terapii specifice de recuperare.

'În ultimii zece ani, de fiecare dată când au fost identificate variante pentru formarea de terapeuți care lucrează cu copii cu dizabilități, indiferent că s-au făcut prin parteneriat de ONG-uri sau prin firme acreditate, acestea au fost accesate. Noi știm foarte bine că dincolo de echipamente nemaipomenite și de orice dotări am avea, avem nevoie de personal instruit care să știe cum să lucreze cu copiii speciali, dincolo de empatia jobului. Iar din sistem pleacă foarte puțini angajați, cu precădere din rândul tinerilor angajați, care nu sunt obișnuiți cu o astfel de activitate', subliniază Monica Trușcă.

Șefa DGASPC Timiș arată că în ultimii ani numărul încadrărilor într-un grad handicap a crescut, dar aceasta se datorează și faptului că informația a ajuns în zonele cele mai îndepărtate și de fiecare dată, împreună cu autoritățile locale, respectiv cu primăriile, li s-a explicat părinților că este un drept al copilului să beneficieze inclusiv de servicii medicale și de terapie, dacă există o dizabilitate.

'Sunt, într-adevăr, zone cu o populație mai numeroasă care are un grad de handicap. Mă refer în mod special la comunitățile sărace. Da, există și dizabilitate provenită din mame care (...) s-au drogat ori care au folosit altfel de substanțe. În rest, nu putem spune că avem zone predilect afectate de astfel de cazuri. E clar că atunci când vorbim de vârste foarte avansate ale mamelor la nașterea copilului, crește gradul de risc la sindromul Down, dar acestea sunt chestiuni medicale cunoscute. Faptul că lumea conștientizează că există servicii de recuperare și că există informație ajută foarte mult. Mulți copii sunt diagnosticați la vârsta de doi-trei ani cu anumite afecțiuni, iar prin recuperare, în special dacă vorbim de tulburări de limbaj, devin impecabili în exprimare. Deci este doar o chestiune de a accepta și din partea părinților, problema copilului. Organizăm grupuri de lucru cu părinții, pentru a le explica și pentru a-i face să înțeleagă că e singura șansă a copilului de a avea ulterior o viață normală', concluzionează Monica Trușcă.

Cei 170 de copii vor fi ajutați de 60 de adulți din categoria medici, kinetoterapeuți, logopezi, asistenți medicali, psihologi, pedagogi de recuperare, kinetoterapeuți, specialiști în art-terapie, formând o echipă susținută de specialiști. AGERPRES/(A - redactor: Otilia Halunga, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)

Afisari: 204

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 17-04-2025 07:53

VIDEO ISUBIF: Incendiu violent la un centru de reciclare în Ștefăneștii de Jos; a fost emis mesaj Ro-Alert

Un incendiu puternic s-a produs, joi dimineață, în jurul orei 01:12, la un centru de reciclare situat pe strada Sinaia din localitatea Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, iar pentru informarea populației din zonă a fost remis și un mesaj Ro-Alert.

Social 16-04-2025 21:45

Sector 6: Poliția Locală, preluată în cadrul aparatului de specialitate al primarului

Poliția Locală Sector 6 va deveni un compartiment în cadrul aparatului de specialitate al primarului, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Consiliul Local. Astfel, se aprobă reorganizarea aparatului de specialitate al primarului Sectorului 6 prin preluarea în cadrul acestuia, ca un compartiment funcțional, a Direcției

Social 16-04-2025 21:20

Hunedoara: Autoritățile dispun măsuri de punere în siguranță a barajului Valea de Pești

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara s-a întrunit miercuri într-o ședință extraordinară pentru a analiza și a dispune măsuri 'urgente' în vederea exploatării în siguranță a barajului lacului de acumulare Valea de Pești, situat în apropierea localității Câmpu lui Neag, din Valea Jiului.

Social 16-04-2025 19:02

Șeful SMAp - întrevedere cu comandantul Forțelor Terestre ale SUA din Europa și Africa

Consolidarea parteneriatului strategic și a cooperării militare cu Statele Unite ale Americii, în special pe componenta terestră, a fost principalul subiect al întrevederii avute miercuri de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, cu generalul Christopher Donahue, comandantul Forțelor Terestre ale SUA din Europa și Africa (USAREUR-AF)

Social 16-04-2025 18:40

Alba: Trei persoane evacuate din zona alunecării de teren din Lunca; traficul auto - restricționat

Trei persoane care locuiesc în apropierea alunecării de teren din satul Lunca, din județul Alba, au ales să plece la rude sau prieteni până când zona va fi pusă în siguranță, traficul auto fiind restricționat, a anunțat miercuri Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba. Alunecarea de teren s-a produs miercuri

Social 16-04-2025 17:38

Galați: Un bărbat care amenința că se va arunca de pe un viaduct, salvat în ultima clipă de patru polițiști

Un bărbat de 42 de ani din Galați, care amenința că se va arunca de pe un viaduct, a fost salvat în ultima clipă de patru polițiști, informează, miercuri, IPJ Galați. 'Intervenție de excepție a polițiștilor gălățeni: un bărbat salvat în ultima clipă de la un gest extrem. Spiritul de sacrificiu, promptitudinea și profesionalismu

Social 16-04-2025 17:21

Baza militară de la Kogălniceanu va deveni 'hub strategic'; acordurile România - SUA sunt adaptate permanent (surse)

Toate acordurile România - SUA, inclusiv cele care reglementează prezența militară americană în țara noastră, sunt în vigoare, sunt respectate și adaptate permanent la evoluțiile de securitate din mediul regional, au precizat miercuri surse din domeniul Apărării. În acest sens, facilitățile strategice găzduite în

Social 16-04-2025 16:59

România ar putea produce drone militare proprii până la finalul acestui an (surse)

România ar putea produce drone militare proprii până la finalul acestui an, iar în aproximativ doi ani și jumătate va începe producția de pulbere explozivă pentru armament, arată surse din Apărare. De asemenea, sunt discuții avansate pentru producerea de muniții de calibrul 155 mm prin mecanismul Foreign Military Financ

Administratie 16-04-2025 16:34

Olt: Primarul orașului Balș anunță că o investiție într-o fabrică de aluminiu va genera 400 de locuri de muncă

O nouă investiție pe platforma industrială a orașului Balș începe anul acesta și va genera 400 de locuri de muncă, fiind vorba de o fabrică de aluminiu, a anunțat miercuri, primarul localității, Cătălin Rotea, care a precizat că a semnat certificatul de urbanism pentru obiectiv. Fabrica, o investiție a companiei Delta Aluminium, va fi am

Social 16-04-2025 16:31

Exercițiul militar Dacian Spring - între 5 și 23 mai; un batalion de manevră belgian - dislocat în premieră pe teritoriul României

Aproximativ 4.000 de militari și 913 mijloace tehnice din Belgia, Bulgaria, Franța, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia și România vor participa, în perioada 5 - 23 mai, la exercițiul multinațional Dacian Spring 2025 (DASP 25), organizat pe teritoriul țării noastre, a informat miercuri Ministerul Apărării Naționale.

Administratie 16-04-2025 16:30

Iași: Oficiali de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezenți la Festivalul 'Podul de Flori' de la Ungheni

Oficialități de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezente sâmbătă, 26 aprilie, în centrul orașului Ungheni, din Republica Moldova, pentru a lua parte, începând cu ora 12:00, la Festivalul 'Podul de Flori' organizat cu prilejul începerii lucrărilor construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrad

Social 16-04-2025 15:57

Zilele Brașovului - concerte, târguri și Parada Junilor în săptămâna de după Paște

Primăria Brașov organizează, în săptămâna de după Paști, Zilele Brașovului. Evenimentul cuprinde o serie de concerte și târguri tematice și integrează și manifestările organizate de cele șapte grupuri de juni din Scheii Brașovului. 'După o perioadă în care Zilele Brașovului intraseră într-un con

Social 16-04-2025 15:41

Harghita: Mașină cu trei pasageri, lovită de tren lângă stația CFR Gălăuțaș

Un autoturism în care se aflau trei persoane a fost lovit, miercuri, de un tren la o trecere la nivel cu calea ferată, înainte de stația CFR Gălăuțaș,, însă incidentul nu s-a soldat cu victime, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'În accident a fost implicat trenul Regio 4510 care cir

Administratie 16-04-2025 15:28

Galați: CJ a alocat 150.000 lei pentru refacerea Școlii din Malu Alb distrusă de incendiu pe 30 martie

Consiliul Județean Galați a alocat suma de 150.000 lei pentru refacerea Școlii din localitatea Malu Alb, distrusă într-un incendiu provocat cu intenție de un localnic în vârstă de 35 de ani, în noaptea de 30 martie. 'Am alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea Școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Dră

Social 16-04-2025 14:57

Bistrița-Năsăud: Lăcașurile de cult, în atenția ISU înainte de Paști; au fost aplicate amenzi de 2.000 de lei

Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud au efectuat, în ultimele zile, controale la lăcașuri de cult, având în vedere apropierea sărbătorilor pascale, pentru a se asigura că cetățenii vor fi în siguranță în noaptea de Înviere și la slujbele religioase organizate de Paști.