MARTIE LA FEMININ/Julieta, profesoara care de 35 de ani predă în spital copiilor bolnavi

Julieta Toma este una dintre profesoarele care predau copiilor bolnavi, în spitalele din România, ajutându-i să învețe, nu doar să facă tratamente.
Juli sau Julieta, așa cum o strigă copiii din Spitalul Clinic de Psihiatrie din Sibiu, coordonează alte 22 de profesoare, care nu predau în clase normale, cu bănci multe, ci în săli de spital. Aceste profesoare au reușit, de-a lungul anilor, să transforme educația într-o formă de terapie pentru copiii bolnavi, aducând școala pe holurile spitalelor, în saloane, la paturile celor mici aflați în suferință.
Specializată în Psihologie, Pedagogie și Terapia Montessori, Julieta Toma este profesoară la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Sibiu, unde practic învață copiii care fac terapii în Spitalul Clinic de Psihiatrie din Sibiu. Ca să le fie și mai ușor copiilor și profesorilor, Consiliul Județean a construit sediul școlii, chiar în vecinătatea clădirii unde sunt tratați copiii.
La parterul spitalului, pe hol așteaptă mai mulți părinți cu copii nerăbdători, majoritatea în scaune cu rotile, să intre în Sala Montessori. Dincolo de ușa albă, pe care este lipită o etichetă albă care are pe margini cunoscutele personaje din 'Familia Flinstone', se deschide o sală cu câteva băncuțe și scăunele, o tablă mică, dar modernă, pereți acoperiți de rafturile unui mobilier îngrijit, multe cărți, jocuri de tot felul. Ne întâmpină o doamnă veselă, cu ochelari, luată imediat în brațe de copii. Ea este Julieta. Nu 'doamna profesoară', nu 'profa', ci Juli sau Julieta. O știu toți copiii și o iubesc.
Julieta pare că are zilnic aceeași rutină pe care o face, însă, cu dragoste, pentru că, spune ea, ceea ce face o împlinește. Zilnic să înveți să citești și să scrii. Cu aceeași răbdare. Timp de 35 de ani. Zilnic să te joci aceleași jocuri și să nu te plictisești niciodată. Zilnic să te dedici fiecărui copil, indiferent dacă merge sau nu, dacă își folosește bine mâinile sau se recuperează după un accident vascular sau după o paralizie. Zilnic să descifrezi sunetele, silabele, cuvintele de pe buzele fiecărui copil, chiar dacă poate vorbi clar sau are un tub de oxigen cu ajutorul căruia respiră. Mai mari sau mai mici, sprijiniți în cărucioare sau puși pe fugă tot timpul, copii din toată România veniți la tratament în secția de recuperare a Spitalului Clinic de Psihiatrie au făcut și fac școală, de trei decenii cu Julieta.
'Haide să-l găsim pe 'G' mare și pe 'g' mic!', am auzit-o pe Julieta, spunându-i calm unui băiețel care se uita la mai multe cartonașe colorate. Și așa mi-am dat seama că fiecare zi este o aventură, o călătorie incredibilă și o luptă pentru toți acești copii, care au o prietenă, nu doar o profesoară, pe Julieta. După câteva minute, copilul a găsit cele două cartonașe, cu literele 'surori', 'G' și 'g'. Bucuria de pe fața lui exprimă cel mai sincer și mare 'mulțumesc'.
'Eu am primit repartiție la spital și predau toate materiile aferente ciclului primar. Eu am venit din Liceul Pedagogic, unde nu am fost pregătite să luăm contactul cu copiii bolnavi. A fost un mic șoc. Nici nu știam în primul an dacă voi rămâne, pentru că nu știam cum să încep. Totul este diferit. Nu este o clasă în fața ta. Era o suferință care se revărsa și nu știam cum să o gestionăm la început. După care treptat, a venit dragostea. Anul acesta se fac 35 de ani de când fac asta. În 1990 am venit aici', și-a amintit Julieta Toma.
Vorbitoare de limbă germană, Julieta a fost și în Germania ca să învețe metoda Montessori, o modalitate de a educa copiii bazându-se pe activitatea independentă a acestora.
'Ce facem noi este foarte interesant, foarte important. Unii dintre copii fac progrese semnificative, dar și cu ajutorul părinților. (...) Cel mai bun exemplu este Nicoleta Todirișcă. Am preluat o mogâldeață într-un scaun cu rotile și a ajuns să fie o absolventă de Psihologie și avem și alți copii cu progrese', a explicat Julieta Toma.
Cu sprijinul medicilor și al tuturor terapiilor, mulți dintre copiii cu afecțiuni psihiatrice, neurologice sau care au nevoie de recuperare medicală, reușesc totuși să învețe să scrie, să citească, să socotească și termină primele patru clase, cu ajutorul metodelor de predare ale Julietei Toma. Acești copii muncesc însă mult mai mult decât elevii sănătoși pentru a absolvi ciclul primar, cu o programă adaptată lor.
'Ce mă impresionează pe mine cel mai mult la acești copii? Muncesc de zece ori mai mult față de un copil obișnuit și strădania asta a lor mă motivează pe mine să îi ajut necondiționat. (...) Multă lume mă întreabă ce fac eu la serviciu. Nu pot să spun că sunt psiholog, deși am terminat Psihologia. M-am specializat la locul de muncă, am vrut să înțeleg mai bine tot ce fac. Se spune că empatia este o superputere și tocmai aceasta îi face pe copii să vină, să se apropie de mine și pe mine să îmi doresc să îi înțeleg și să-i pot ajuta', mărturisește Julieta Toma.
Și totuși încă mai există cazuri care o șochează și pe ea: copii care se nasc sănătoși și după o perioadă se îmbolnăvesc din cauze multiple, cum ar fi copiii cu AVC, cei cu pareze sau care au diverse accidente și viața lor se transformă total. Acești copii o motivează și mai mult să meargă mai departe.
'Fiecare zi e o primă zi, aici, pentru că vin tot mai mulți copii bolnavi. Nu mă plictisesc niciodată, pentru că eu sunt aici ca să-i ajut pe copii, ca să le fac partea aceea din zi mai bună, mai frumoasă, specială, ca să poată suporta altfel spitalizarea', a declarat Julieta Toma.
De ce continuă de 35 de ani profesoara Julieta Toma să lupte cu suferințele și neputințele tot mai multor copii? 'Pentru că mă învăluie copiii aceștia cu sufletele lor. Eu nu știu dacă aș putea să fac altă meserie. Pe mine serviciul acesta m-a ajutat și să depășesc situații grele în viață. Pentru mine nu este un serviciu, este o bucurie. Nu știu unde să zic că vin... vin acolo unde în viața mea este ceva care mă împlinește', explică Julieta.
Dan Kondort, directorul Centrului Școlar de Educație Inclusivă nr. 1 Sibiu, unde este încadrată profesoara Julieta Toma, spune că școala din spitale este 'o cale diferită pentru copil de a face față bolii de care suferă'.
'Necesitatea cursurilor școlare în spital vine din faptul că există copii cu boli cronice, spitalizări succesive sau care necesită o perioadă lungă de spitalizare, iar întreruperea repetată a activităților școlare pentru câteva săptămâni sau chiar luni face imposibilă recuperarea cunoștințelor care au fost predate în acest timp de profesor la școală, riscul fiind repetenția sau chiar abandonul școlar. Atunci când este posibil, este benefic pentru copil să țină pasul cu sarcinile școlare. În acest fel nu rămâne în urmă la învățătură, face față mai bine la stres și, cel mai important, activitățile școlare pot oferi o rutină, un simț al normalității, o distragere a atenției de la durere sau anxietate. Școala din spital poate oferi, de asemenea, o cale diferită pentru copil de a face față bolii de care suferă', a subliniat Dan Kondort.
Potrivit acestuia, anii de experiență pe care îi are Julieta Toma au ajutat-o să învețe să colaboreze cu personalul medical și părinții pentru a înțelege condițiile elevilor și a ajusta programele de învățare în funcție de nevoile acestora, iar acest lucru a recomandat-o și pentru funcția de profesor coordonator.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Sibiu, profesorul Constantin Dincă, are cuvinte de laudă pentru Julieta, remarcându-i vocea calmă și empatia, calitate cu atât mai importantă atunci când lucrezi cu copii bolnavi.
'Am cunoscut-o pe doamna profesor Julieta Toma cu ocazia unor inspecții de grad pe care le-am efectuat la o colegă profesor de geografie. De atunci m-a surprins plăcut modul în care relaționa cu elevii internați la recuperare, după traume fizice (accidente) sau erau la tratament. Vorba calmă, organizarea ireproșabilă a activității unității, înțelegerea trăirilor și suferinței copiilor, empatia de care dă dovadă, o evidențiază ca omul potrivit la locul potrivit', spune Constantin Dincă.
Am ieșit din încăperea unde e clasa Montessori lăsând în urmă câțiva copii în băncuțe. Fiecare face altceva, învață azi cum să urce muntele său. Fiecare copil știe că Julieta este 'Julieta lui'. Afară, pe hol, încep să vină mamele internate împreună cu copiii lor, ca să-i ia în saloane. Urmează ziua de mâine, vinerea poveștilor terapeutice, în care Julieta reușește să-i ajute pe acești pacienți elevi să depășească ce îi supără, ce îi doare, ce îi frustrează, ce îi macină.
'Cum mai pot? Păi cum să nu pot? Cei de la Urgență spun că nu mai pot? Așa e firescul lucrurilor', concluzionează Julieta, profesoara din spital. AGERPRES(A - redactor: Isabela Paulescu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dolj: Echipajele ISU au reluat căutările celor doi bărbați dispăruți în Dunăre în urma accidentului naval
Căutările celor doi bărbați dispăruți în Dunăre în urma accidentului naval din dreptul localității Rast, produs miercuri după-amiază, au fost reluate joi dimineața cu trei bărci, un echipaj de p
Arad: Comunitatea evreiască se simte amenințată după ultimele incidente cu morminte vandalizate
Comunitatea evreiască din Arad se simte amenințată după ultimele incidente cu morminte vandalizate și atrage atenția că, de această dată, autorii au acționat cunoscând semnificația unor inscripții pe care le-au făcut pe monumente funerare, care au caracter legionar, fapt confirmat de anchetatori. Președintele Comunității Evreiești din Arad, Raoul
Suceava: Un autoturism a fost lovit de trenul Timișoara - Iași
Un autoturism a fost lovit, joi dimineață, de trenul Timișoara - Iași, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit ISU, accidentul feroviar a avut loc pe raza localității Păltinoasa, la o trecere la nivel cu calea ferată de pe drumul național DN 2E. 'La fața locului s-au
Cod galben de instabilitate atmosferică și vijelii în 21 de județe, joi
Instabilitatea atmosferică se va accentua joi și vor fi averse ce vor avea și caracter torențial în Maramureș, Crișana, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei și în zona de munte, potrivit unei atenționări Cod galben emise de Administrația Națională de Meteorologie. În 21 de județe din aceste regiuni, cantitățile de apă vo
Silvicultorii, feroviarii și rezerviștii militari protestează joi, în Piața Victoriei
Federația Silva va susține, joi, în intervalul 12:00 - 15:00, împreună cu sindicatele din transporturi feroviare și cele ale rezerviștilor militari din cadrul Confederației Sindicale Naționale Meridian, un miting de protest, la sediul Guvernului României, în Piața Victoriei. 'Prin această acțiune de protest, sindica
Tulcea: Începe Festivalul Piraților, la Sulina
Festivalul Piraților, eveniment care a luat amploare în Delta Dunării în ultimii ani, începe joi, 15 mai, la Sulina, singurul oraș din rezervație, organizatorii anunțându-i pe participanți că duminică vor putea și vota în secția amenajată la Liceul teoretic 'Jean Bart'. Potrivit unui comunicat transmis de
MApN: 13 pacienți pediatrici și aparținători ai lor din Gaza, aduși în România cu o aeronavă militară
O aeronavă militară C-27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române a decolat miercuri către aeroportul Ramon din Israel pentru repatrierea a 13 pacienți pediatrici și 20 aparținători, în contextul deteriorării situației de securitate din Fâșia Gaza, transmite MApN. Potrivit sursei citate, aeronava a aterizat în Baza
Alba: Tururi ghidate gratuite prin Cetatea Alba Carolina
Turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina beneficiază din nou, de vineri, la fiecare sfârșit de săptămână, până în 28 septembrie, de tururi ghidate gratuite, serviciu oferit prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia. 'Unul dintre cele mai apreciate servicii turistice oferite de Centrul
Dolj: Accident naval pe fluviul Dunărea, în localitatea Rast; două ambarcațiuni mici și o barjă implicate
Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au fost solicitați să intervină, miercuri după-amiază, la un accident naval produs pe fluviul Dunărea, în dreptul localității Rast, în care ar fi fost implicate două ambarcațiuni mici și o barjă. Potrivit ISU Dolj, din primele informații, este posibil ca trei perso
Alertă de călătorie MAE: Libia - cetățenii români sunt sfătuiți să părăsească imediat această țară
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reamintește cetățenilor români, în contextul celor mai recente evoluții ale situației de securitate din Libia, că pentru această țară este în vigoare o alertă de călătorie de nivel maxim - 'Părăsiți imediat țara!'. Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare accentuată
Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi
Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen
Vâlcea: Bărbat căzut într-o fântână din comuna Ștefănești, salvat de alpiniștii ISU
Un bărbat de 58 de ani din comuna Ștefănești a ajuns, miercuri după-amiază, la spital cu răni la cap și hipotermie după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri și cu un diametru de 90 de centimetri din localitate, el fiind salvat de alpiniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea după o intervenție contracronometr
REPORTAJ Zeci de elevi fac practică la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Focșani
Un parteneriat între Colegiul Economic 'Mihail Kogălniceanu' și Primăria Municipiului Focșani, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, oferă o experiență inedită pentru elevii din clasele terminale cu specializarea turism: practică reală, interacțiune directă cu turiștii și posibilitatea finalizării atestatelor de tehnician în t
Mureș: Grupul Milvus caută voluntari pentru realizarea Atlasului Păsărilor din Brașov
Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus din Târgu Mureș a anunțat, miercuri, că inițiază documentarea pentru realizarea Atlasului Păsărilor care cuibăresc în orașul Brașov, după experiența acumulată pentru realizarea atlaselor din Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc, astfel că se caută voluntari care să participe la culegerea da
Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz' - pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc
Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz', un eveniment ce aduce în prim-plan moștenirea culturală a comunității armene din România și din diaspora, cu un focus special pe contribuția esențială a jazzmanilor armeni la conturarea scenei românești de jazz, va avea loc pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc din Capitală.