REPORTAJ/Dâmbovița: Singurul hipopotam pitic din țară, vedeta Zoo Târgoviște; se numește Fluturaș și preferă broccoli

Singurul hipopotam pitic din țară se află la Zoo Târgoviște, i se spune Fluturaș, iar îngrijitorii susțin că preferă să mănânce broccoli, dovlecel și pepene.
Femela de 42 de ani, care face parte din această specie aflată în pericol de dispariție, este vedeta Grădinii Zoologice.
Fluturaș s-a născut în captivitate, la Grădina Zoo Duisburg din Germania, în 1982. A fost adusă la Târgoviște doi ani mai târziu.
'A ajuns la maturitate ca dimensiune. Aceste exemplare la maturitate ajung la a avea undeva între 1,5 și 1,75 metri, iar ca greutate ating între 200 și 275 de kilograme. Cea pe care o avem noi are circa 250 de kilograme. Hipopotamul pitic este originar din Africa de Vest. Este introdus de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii pe lista speciilor periclitate. Cumva carnea acestei specii se aseamănă cu carnea de porc și localnicii i-au vânat foarte mult', a declarat, pentru AGERPRES, șeful Direcției care are în subordine Grădina Zoologică din Târgoviște, Ciprian Prisăcaru.
Foto: (c) Cornelia Dumitru / AGERPRES
Specia este pusă în pericol atât din cauza braconajului, cât și a defrișărilor și expansiunii agricole, precum și a poluării apelor.
Hipopotamul pitic nu este o specie agresivă. Este un animal cu caracteristici nocturne mai mult, în habitatul lui natural. Caută vegetație, locuri umbrite și noaptea devine mai activ.
'Motiv pentru care este dependent de apă încălzită și de temperaturi de astea cumva cu specific tropical, ca să spun așa, umiditate destul de multă. Pe timpul verii este destul de vizibil și la noi la grădină. Cu precădere dimineața și seara, când apune soarele, iese la padocurile pe care le avem aranjate aici, la ieslele cu mâncare. Este un animal ierbivor. Indiferent de anotimp, îl ținem mai mult în interior. Pe timpul verii, când sunt temperaturile foarte ridicate, i se lasă ușa deschisă și iese afară când consideră. Ne interesează să îl conservăm cât mai mult. Ținut în captivitate are speranță de viață de circa 50 de ani. Deci sperăm să ne mai reziste încă 5-6 ani de aici încolo', mai spune Prisăcaru.
Foto: (c) Grădina Zoologică din Târgoviște
Mama lui Fluturaș, aflată la Grădina Zoo din Germania, încă trăiește și are aproape 50 de ani. Cei din Târgoviște păstrează legătura cu reprezentanții grădinii zoologice din Germania și trimit unele buletine de sănătate ale animalului.
'Este unicat în România, nu mai este niciun alt hipopotam pitic la noi. Din păcate nu-i găsim un mascul. Ne-am fi bucurat foarte mult să o reproducem cumva în România', mărturisește Prisăcaru.
Dacă afară temperaturile ajungeau și la minus 10 grade Celsius, în amplasamentul unde era hipopotamul pitic sunt peste 20 de grade Celsius, iar temperatura apei din bazin de 36-37 de grade Celsius. De asemenea se asigură o umiditate crescută la interior.
'Este un animal ierbivor. Consumă cu precădere nutrețuri, fânețuri și tot ce înseamnă vegetație verde. Separat îi dăm fructe și legume. Iar la legume este destul de selectivă ea. Mai mult broccoli, dovlecel, pepene. Tărâțe îi mai dăm ca un surplus de nutriență, mai ales în perioada asta, când are nevoie de mai multă energie. 70% de timp și-l petrece numai în apă. Vizitatorii sunt foarte încântați, tocmai pentru că are caracterul ăsta unic, cel puțin în România, și nu îl pot întâlni în altă parte. Nici prin Europa nu cred că sunt multe exemplare', a mai spus Ciprian Prisăcaru.
Foto: (c) Grădina Zoologică din Târgoviște
Grădina Zoologică din Târgoviște a avut anul trecut peste 150.000 de vizitatori și este, astfel, unul dintre cele mai atractive obiective turistice din municipiu.
'Pe o suprafață de patru hectare, aproape 170 de specii își duc viața în acest colț de natură, dar vedeta incontestabilă este Fluturaș - singurul hipopotam pitic din România. Clar răsfățata îngrijitorilor, Fluturaș adoră verdețurile proaspete și băile de soare. Povestea grădinii noastre începe în 1583, în timpul lui Petru Cercel, fiind prima grădină zoologică din țară. Un detaliu interesant din istoria sa, între 1957 și 1970, grădina și-a avut casa în parcul central al orașului, actualul Parc al Mitropoliei. Așadar, Zoo Târgoviște vă invită să descoperiți singurul hipopotam pitic din România și celelalte specii care fac din grădina noastră un loc special', a scris, pe Facebook, primarul Târgoviștei, Daniel Cristian Stan.
Grădina Zoologică este în imediata vecinătate a Parcului Chindia și se află în subordinea Primăriei Târgoviște. În total, la zoo sunt circa 1.200 de animale. Prețul biletului de intrare este de 3 lei de persoană pentru grupuri, 3 lei pentru pensionari, 5 lei pentru elevi și studenți, iar 9 lei este prețul neredus. AGERPRES/(AS - redactor: Cornelia Dumitru, editor: George Onea, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Iași: Prima lopată la 'Podul de Flori', în prezența autorităților din R.Moldova și România
Oficialități din România și Republica Moldova vor fi prezente, sâmbătă, la demararea lucrărilor primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimii 60 de ani - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. 'Podul de Flori' va uni localitatea Zagarancea
Funeralii Papa Francisc/ Sâmbătă - zi de doliu național; drapelul României - arborat în bernă
Sâmbătă este zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Papei Francisc. Guvernul a aprobat, joi, în ședință, o hotărâre în acest sens. 'Aprobăm o zi de doliu național în România în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, sâmbătă, pe 26 aprilie, chiar &i
Vaslui: Pesticide peste limita admisă depistate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din R.Moldova
Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a anunțat, vineri, că în urma unor analize efectuate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din Republica Molvova, s-a depistat prezența de pesticide peste limita admisă. Conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, prob
Bărbat urcat pe acoperișul sediului Înaltei Curți; Jandarmeria: Refuză să coboare și să coopereze cu forțele de ordine
Un bărbat s-a urcat vineri pe acoperișul clădirii în care se află sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, echipele de negociatori încercând să-l convingă să coboare. ''Î
Bihor: Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe DN 19 a murit; nouă pasageri transportați la spital
Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe drumul național DN 19 a murit, iar nouă pasageri au fost răniți, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române.
REPORTAJ/ Sute de vizitatori la Palatul Cotroceni; testarea tehnologiei STS folosită la alegeri și experiențele VR - între atracții
Sute de persoane au vizitat, vineri, Palatul Cotroceni cu ocazia evenimentului 'Porți deschise', unde Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a pregătit până duminică activități interactive pentru cei mari și pentru cei mici, principalele atracții fiind testarea tehnologiei folosite la alegeri, experiențele VR și modul de funcționare a serviciului d
Arad: O femeie a murit în accidentul de pe DN 79; traficul va fi blocat până la ora 20,00
Femeia implicată în accidentul produs vineri după-amiază în județul Arad a decedat, iar cei doi copii care se mai aflau în mașină sunt în stare critică la spital, circulația fiind blocată pe DN 79 până în jurul orei 20:00. Reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean Arad au declarat, pentru AGERPRES, că femeia c
Timiș: Proiectul de dezvoltare turistică 'Adoptă un sat' va ajunge și în zona montană a județului
Zona rurală și montană din estul județului Timiș va fi promovată turistic prin proiectul antreprenorial ''Adoptă un sat'', sprijinit și de administrația județeană, obiectivul fiind de a aduce dezvoltare economică prin turismul local, cu tradițiile gastronomice și meșteșugărești ale locului, renumit și pentru atracții culturale și naturale unice.
Argeș: Helios, primul câine salvator montan din România, se retrage după 12 ani de activitate
Helios, primul câine salvator montan din România, se retrage după 12 ani de activitate în cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Argeș. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean (CJ) Argeș, ceremonia de 'pensionare' s-a desfășurat vineri, la sediul Salvamont din municipiul Curtea de Argeș. E
Sâmbătă - manifestații în Piața Constituției și Piața Universității; jandarmii iau măsuri de ordine și siguranță publică
Jandarmeria Capitalei va lua sâmbătă măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranță cu ocazia desfășurării a două proteste în Piața Constituției și Piața Universității. Potrivit Jandarmeriei Capitalei, în intervalul orar 10:00 - 19:00, în Piața Constituției, are loc o adunare publică inițiată de Organizația pentru Apărarea Drepturilo
Bihor: Autobuz implicat în accident pe DN 19; șoferul în stop cardio-respirator, mai multe persoane evaluate medical
Un autobuz a fost implicat într-un accident rutier produs, vineri, pe drumul național DN 19, în localitatea Biharia din județul Bihor, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române. Din primele cercetări a reieșit că șoferul unui autobuz cu pasageri a pierdut controlul direcției și a intrat în coliziune cu un gar
ISUBIF: Incendiu la o casă și un garaj în Sectorul 3; pompierii intervin cu autospeciale și autocisterne de mare capacitate
Pompierii bucureșteni intervin, vineri, cu autospeciale de stingere cu apă și spumă și patru autocisterne de mare capacitate pentru stingerea unui incendiu produs la o casă și la un garaj pe Strada Cuibaru Ioan din Sectorul 3. 'Incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari pe fum pe o suprafață de aproximativ 300 metri pătraț
Bacău: Pietoni accidentați de o mașină proiectată în urma coliziunii cu un alt autoturism; un bărbat a murit
Un pieton a decedat, iar altul a fost rănit grav după ce au fost accidentați, vineri, de o mașină care a fost proiectată în ei, în urma coliziunii cu un alt autoturism, pe drumul național DN 2F, în localitatea Tisa Silvestri, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. 'O tânără în vârstă d
Daniel Băluță: Nicușor Dan blochează consolidarea Școlii 'Ienăchiță Văcărescu' și a sălii de sport a acesteia
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, susține că edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, blochează consolidarea clădirii Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' și a sălii de sport a acesteia, iar autoritatea locală riscă să piardă o finanțare de peste 30 de milioane de lei obținută prin PNRR pentru aceste investiții dacă nu va primi autorizația de construi
Nicușor Dan: 25 de studii, bază a PUG al Capitalei, postate spre cercetare pe site-ul Primăriei Capitalei
Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei, ale cărui studii se află începând de vineri postate spre cercetare pe site-ul Primărei Municipiului București, va fi finalizat până la sfârșitul anului, după care va intra într-un circuit de avizare extern la alte instituții, a anunțat primarul general Nicușor Dan.