logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UCRAINA-TREI ANI DE RÃZBOI/ REPORTAJ Iași: 20.000 de refugiați au trecut pragul Centrului 'Nicolina'' în ultimii 3 ani

Image

Iașiul este unul din orașele din estul României care și-au asumat să ajute refugiații din Ucraina chiar din primele zile după ce țara lor a fost invadată de armatele rusești. Numai că acel conflict armat despre care majoritatea dintre noi credeam că se va sfârși în câteva săptămâni sau luni, continuă și după trei ani.

Din martie 2022 și până acum, aproape 20.000 de refugiați ucraineni au trecut pragul Centrului de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați 'Nicolina'. Unii dintre ei au decis să rămână în Iași pentru că e mai aproape de țara lor, de casele pe care au fost nevoiți să le abandoneze din cauza războiului. Acum ei încearcă să își vindece rănile sufletelor și să își clădească o nouă viață.


Cele mai multe persoane care au trecut în ultimii trei ani prin Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați 'Nicolina' din Iași sunt din regiunile Cernăuți și Odessa, dar sunt și refugiați din Kiev, Herson, Mariupol și Donețk.

Printre ei se află și Galina, de fapt Halyna Vlasenko, o fostă profesoară de limbi străine din Kiev. Fostă profesoară, pentru că din dimineața zilei de 24 februarie 2022 viața Galinei și a familiei ei a fost schimbată radical. Ea se află în România din luna martie 2022, la puțin timp după ce pe strada pe care locuia a început să se vadă semnele invaziei armatelor rusești.


'Am petrecut prime șase zile de la invazie în adăposturile subterane. Însă unul dintre copii s-a îmbolnăvit, a dezvoltat o alergie, și am decis cu soțul meu că mai bine pentru noi este să plecăm din țară. Am plecat cu două valize. Am fugit cu ce am apucat să luăm. Știam că nu venim în vacanță, dar nici nu am venit cu gândul că vom locui în România pentru tot restul vieții. Am crezut că în câteva luni se va termina războiul ... Prima dată am fugit cu fii mei la părinți, iar soțul meu, care e medic, a rămas acasă, în Kiev. La părinți nu am reușit să stăm prea mult, pentru că ne-a ajuns războiul din urmă. Așa că am decis să plecăm în altă regiune, la sora mea. Însă apartamentul în care locuia era prea mic pentru trei familii. Am decis să mergem mai departe. Și așa am ajuns la Iași', ne-a povestit Galina.

Când a ajuns în Iași, ea a trebuit să ducă alte 'războaie'. Tatăl s-a îmbolnăvit de Parkinson, iar fiul cel mare, aflat la vârsta adolescenței, nu a înțeles de ce trebuie să înceapă o viață nouă într-un alt oraș, într-o altă țară a cărei limbă nici măcar nu o cunosc, în timp ce tatăl a rămas în Ucraina. Dincolo cu problemele acestea, Galina s-a confruntat și cu bariera culturală. A ajutat-o mult faptul că la facultate studiase ucraineana, engleza și franceza. Ajunsă la Iași a mers iar la cursuri, de data aceasta ca să învețe și româna, pentru a-i învăța la rândul său atât pe copii, cât și pe părinți și alți conaționali.


'Pe moment copiii au înțeles că trebuie să ne părăsim țara. Dar după primul an mi-a fost foarte greu să îi explic fiului cel mare de ce nu ne întoarcem acasă, de ce stăm în România și nu în Ucraina unde și-a lăsat prietenii, colegii, tatăl și ceilalți bunici. Nu a fost și nu e ușor pentru niciunul din noi', povestește Galina.


Ea are norocul că mereu îi este alături mama, o femeie trecută de 70 de ani, care în ciuda vârstei și problemelor de sănătate, o susține și o încurajează. O încurajează și acum să își transforme pasiunea pentru gătit într-o ocupație, pentru a deveni antreprenor în Iași.


'Am observat că voi românii aveți mâncăruri asemănătoare cu ale noastre. Vouă vă plac atât prăjiturile dulci, cât și cele sărate, iar nouă ne place să gătim tradițional, să facem colțunași și alte dulciuri, dar să facem și câte un prânz cald sau un festin pentru suflet', a povestit Svetlana, mama Galei.
 

Tot în Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați 'Nicolina' din Iași am întâlnit-o și pe Floricica Slavnic. De opt luni femeia a plecat dintr-o localitate de lângă Cernăuți și locuiește în acest centru alături de alți 29 de refugiați ucraineni. Ea a decis să își părăsească satul și țara după ce fiul mai mare i-a murit în brațe, grav rănit pe front.

'Am intrat în România acum opt luni. Prima dată am fost la Rădăuți, iar de acolo m-au trimis aici la Iași, la Centrul 'Nicolina' unde am fost primită tare bine. Au făcut ce au putut să uit durerea. Am doi băieți. Unul, cel mare, a murit, la 44 de ani. Locuia în Italia, dar după invazie a decis să se întoarcă în țară și să se ducă pe front. Tancul în care se afla a luat foc. A luat foc și el. I-au ars până și coastele. A murit în brațele mele. Celălalt are 38 de ani. Luptă pentru eliberarea Ucrainei. Mi-a fost atât de greu să știu că am pierdut un fiu încât o perioadă am depins de medicamente. Mi-am creat o dependență chiar. Rudele și chiar băiatul care este acum pe front mi-au spus că nu e bine. Și am înlocuit o dependență cu alta. Am început să beau rachiu. Numai mamă să nu fii și să-ți moară fiul pe jumătate ars în brațe. Nu doresc nimănui să treacă prin asta. De asta am plecat. Nu mai puteam să văd casa, satul de unde suntem, țara de unde sunt. Nimic', povestește Floricica.


Acum încearcă să renunțe la dependențe și speră ca războiul din Ucraina să se termine cât mai repede, iar fiul cel mic să se întoarcă cu bine de pe linia frontului.

'Doar dacă se termină războiul mă duc acasă. Și dacă vine băiatul, mă duc acasă. Dacă nu, n-am la ce să mă întorc, la cine să mă întorc. Stau aici, cunosc și limba, nu prea bine, dar o știu. Acolo nu mă pot întoarce', spune Floricica Slavnic.

Cele trei femei sunt doar o mică parte din comunitatea de ucraineni care s-au stabilit în Iași în ultimii trei ani. Conform statisticilor, de la declanșarea războiului din Ucraina, Centrul de de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați 'Nicolina' din Iași a fost tranzitat de aproape 20.000 de ucraineni, însă o parte au decis să își caute un loc de muncă sau chiar să își deschidă propria lor afacere.

Astfel, în ultimii trei ani în Iași au fost înregistrate 47 de firme care au acționariat ucrainean.

'Îi apreciem că au avut curajul de a-și deschide o activitate de antreprenoriat în România. Marea majoritate a celor 47 de firme sunt profilate pe comerț, câteva sunt pe transport și curierat, vreo patru-cinci sunt pe partea de soft și IT. E o gamă diversă, preponderent axată pe servicii și comerț. E clar că aici pot găsi o nișă care să le permită desfășurarea activităților fără prea multe formalități, fără prea multe autorizații. Sperăm că vor supraviețui în economia noastră', a declarat președintele Camerei de Comerț Iași, Paul Butnariu.


De asemenea, 739 de persoane din Ucraina, aflate în căutarea unui loc de muncă, au fost înregistrate la AJOFM Iași. Dintre acestea, 106 au fost angajate prin intermediul AJOFM, iar restul cu sprijinul ONG-urilor sau al diverșilor binevoitori.

'Când au ajuns la Iași mulți nici nu știau limba română, nici grafia latină, dar trebuiau să comunice cumva. Așa că a trebuit să învețe româna. A fost minunat că au fost moldoveni care ne-au ajutat. Pentru ei a fost foarte greu de când au intrat la noi în țară, pentru că acolo, la vamă, i-au așteptat foarte multă lume care încerca să îi ajute cumva. O parte dintre refugiați au fost primiți în casele românilor, ceea ce pentru ei a fost o uimire. Întrebau 'de ce ne ajutați?'. În timp au învățat lucrul acesta, au învățat cum sunt românii. Acum credem că au reușit să prindă niște rădăcini, e adevărat firave, dar sunt rădăcini', a declarat coordonatoarea Centrului de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați 'Nicolina', Mihaela Munteanu.


La Iași sunt și 134 copii ucraineni care frecventează cursurile învățământului preuniversitar ieșean, 69 având deja statut de elev pentru că au cunoștințele necesare de limba română care le permit să învețe alături de elevii ieșeni. AGERPRES / (A - redactor: Daniela Malache, editor: Marius Frățilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Citeşte şi:

Războiul din Ucraina: Sinteza evenimentelor

Afisari: 186

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 24-02-2025 19:27

Primarul Adjudului: Comisarii CJPC nu au putut prezenta documente pentru controlul de la Spitalul Municipal

Primarul municipiului Adjud, George Nica, a afirmat, luni, că reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vrancea nu au putut prezenta documente care să clarifice actul de control la Spitalul Municipal, motiv pentru care li s-a solicitat să părăsească unitatea medicală. 'Sunt permanent în contact cu

Social 24-02-2025 18:41

UCRAINA-TREI ANI DE RÃZBOI/Cluj: Zeci de persoane au comemorat trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina

Zeci de persoane, ucraineni și români, s-au adunat luni în Piața Unirii din Cluj-Napoca, pentru a comemora împlinirea a trei ani de la invazia Rusiei și izbucnirea războiului din Ucraina. Manifestanții au pur

Social 24-02-2025 18:13

Bistrița-Năsăud: Patru persoane, rănite într-un accident în Rodna; cei doi șoferi implicați au 18 și 19 ani

Patru persoane au fost rănite în urma unui accident produs luni după-amiază pe Drumul Național 17D, în care au fost implicate două autoturisme conduse de șoferi tineri - un băiat de 18 ani și o fată de 19 ani. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud, accidentul s-a produs în comuna Rodna.

Social 24-02-2025 17:34

Boc: Municipiul Cluj-Napoca are cel mai mare buget, după București; a crescut de 20 de ori în 20 de ani

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat luni, într-o conferință de presă, că bugetul municipalității este cel mai mare din România, după cel al capitalei, și că în ultimile două decenii a crescut de 20 de ori. 'Prima concluzie a bugetului pentru 2025 este una pozitivă: Clujul crește din punct de vedere eco

Social 24-02-2025 17:17

Constanța: Câine rămas blocat pe un sloi de gheață de pe Lacul Tașaul, salvat de pompieri

Pompierii constănțeni au participat luni la o misiune mai puțin obișnuită, aceea de a salva un câine rămas blocat pe unul dintre sloiurile de gheață formate pe Lacul Tașaul.   Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urg

Social 24-02-2025 16:49

Cluj: Rotary România atenționează că țara noastră este vulnerabilă în fața poliomielitei

Rotary România a marcat luni, într-o conferință de presă la Cluj-Napoca, aniversarea a 120 de ani de existență ai organizației Rotary International și a 25 de ani de la înființarea districtului din România și Republica Moldova, ocazie cu care a atras atenția asupra faptului că țara noastră este vulnerabilă în fața poliomielitei.

Social 24-02-2025 16:37

UCRAINA - TREI ANI DE RÃZBOI/ Tulcea: Slujbă de pomenire la mănăstirea Celic-Dere, pentru eroii Ucrainei

Episcopul Visarion al Tulcei a oficiat luni, la mănăstirea Celic-Dere, o slujbă de pomenire pentru eroii ucraineni căzuți pe câmpul de luptă și a civililor din țara vecină care au murit în urma războiului declanșat de Rusia. La finalul ceremonialului, episcopul Visarion a îndemnatla rugăciune stăruitoare pentru pace în

Social 24-02-2025 15:34

Senat: Accesul în instituție pentru angajați, pe bază de cartelă

Angajații Senatului ar putea ca, într-o săptămână, să intre în Palatul Parlamentului pe la punctele de control instalate la A1, B3 și A3S2 (Izvor) pe bază de cartelă, a informat secretarul general al Senatului, Mario Oprea. Biroul permanent al Senatului a aprobat, luni, un memorandum intern referitor la implementarea unui sis

Social 24-02-2025 15:31

Criza deșeurilor Ploiești/ ANPM anunță rezultatul controlului la agenția județeană Prahova

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) anunță, luni, rezultatul verificărilor efectuate de Corpul de Control la agenția județeană de protecția mediului din Prahova, în contextul crizei deșeurilor care durează de o săptămână, președintele ANPM punctând că problema ar fi fost depășită mai ușor prin așezarea la masa discuțiilor a tuturor ce

Social 24-02-2025 15:20

Lucrări de consolidare seismică, în valoare de peste 150 de milioane de lei, semnate de ministrul Dezvoltării

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a semnat, luni, contractele de finanțare care asigură fondurile necesare pentru patru obiective care vor fi consolidate seismic. Consolidarea va avea loc prin Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic derulat de Ministerul Dezvoltării.

Administratie 24-02-2025 14:57

Burduja: În urma raportului de la Depogaz, am solicitat sesizarea DNA, pentru cercetarea faptelor cu aspectul săvârșirii unor infracțiuni

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că, în urma finalizării raportului Corpului de Control la Depogaz, a solicitat să se întreprindă absolut toate măsurile care se impun și sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Structura Centrală, în vederea cercetării faptelor cu aspe

Social 24-02-2025 14:55

Cluj: Record de persoane salvate pe pârtiile din județ în vacanța de schi; 39 de persoane, predate ambulanței

Un număr de 39 de persoane au fost salvate de pe pârtiile de schi din județul Cluj în săptămâna 17-23 februarie, aferentă vacanței de schi a elevilor, număr care reprezintă un record pentru Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj și Formația Salvamont Vlădeasa. 'Săptămâna 17 - 23 februarie 2025, care a co

Social 24-02-2025 14:46

O nouă ediție a exercițiului de securitate cibernetică CyDEx - în septembrie

O nouă ediție a exercițiului de securitate cibernetică CyDEx va fi organizată, în perioada 15 - 18 septembrie, de Serviciul Român de Informații. Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, luni, la solicitarea SRI, punerea la dispoziție, în regim de gratuitate, a unei săli din Palatul Parlamentului, împreună cu s

Social 24-02-2025 13:18

Prahova: Criza deșeurilor la Ploiești - locuitorii se roagă să continue gerul ca să nu miroasă gunoaiele

Municipiul Ploiești este de o săptămână într-o criză a deșeurilor care a generat scandal, acuzații grave și plângeri penale, în timp ce locuitorii orașului, împărțiți în tabăra celor care îl susțin pe primarul Mihai Polițeanu în lupta cu ceea ce el numește ''mafia gunoaielor'', respectiv tabăra celor car